Welstandsnota Zwijndrecht 2013

De gemeente Zwijndrecht beschikt vanaf juni 2004 over een welstandsnota. Hierin zijn criteria opgenomen waaraan kan worden getoetst of een plan voldoet aan redelijke eisen van welstand. Door wetswijzigingen, veranderde inzichten en nieuwe ontwikkelingen was de nota verouderd en is er voor gekozen om deze te actualiseren. Met de nieuwe welstandsnota is het welstandsbeleid vindbaar, leesbaar en toepasbaar voor iedereen. Voor de Welstandsnota Zwijndrecht 2013 is gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak met specifieke criteria op wijk-, buurt-, straat- en zelfs gebouwniveau.

Deze aanpak heeft weliswaar geleid tot een omvangrijkere nota, maar slechts een beperkt gedeelte hiervan is op een plan van toepassing. De welstandscriteria zijn vereenvoudigd waar mogelijk en specifieker gemaakt daar waar dit wenselijk of noodzakelijk is.

De in de nota opgenomen wijkgerichte gebiedskaarten geven aan waar welke criteria van toepassing zijn. Bedrijventerreinen en industriegebieden worden grotendeels, met uitzondering van Bakestein en industrieel erfgoed, welstandsvrij verklaard.

Voor de actualisatie is grondig architectuurhistorisch onderzoek gedaan. Hierdoor is de welstandsnota naast een toetsingskader ook een rijk naslagwerk geworden, voorzien van prachtige foto’s en tekeningen.

De nieuwe welstandsnota is een beleidsdocument dat op detailniveau moet kunnen worden aangevuld en aangepast. De structuur en gebiedsgerichte opzet van de nota is hierop ingericht. De vaststelling van het welstandsbeleid (hoofdstuk 1 t/m 7) is een raadsaangelegenheid. Aanpassingen van het uitwerkinggedeelte (hoofdstuk 8 en 9, criteria op object- en gebiedsniveau) kunnen door het college van burgemeester en wethouders worden vastgesteld. Ondergeschikte aanpassingen van het dynamische gedeelte moeten snel en eenvoudig kunnen worden opgenomen in de nota. Te denken valt aan wijzigingen in de maatvoering en het opnemen van kleine, door de welstandscommissie goedgekeurde, bouwplannen die als voorbeeldplan kunnen gaan dienen. Hierover zal de raad worden geïnformeerd.

De Welstandsnota Zwijndrecht 2013 is op 21 januari 2014 door de gemeenteraad vastgesteld en treedt 8 dagen na publicatie inwerking.

Welstandsnota Zwijndrecht 2013 (klik op onderstaande link om het document te downloaden)

http://www.zwijndrecht.nl/Bestuur_en_Organisatie/Beleid_en_Regelgeving/Beleidsplannen/Welstandsnota_2013

Naar boven