Gemeente Heerlen - Wijziging Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) Heerlen 2014

De gemeenteraad van Heerlen heeft in zijn vergadering van 4 februari 2014 het volgende besloten:

1a.De Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen door een nieuwe afdeling 8A in hoofdstuk 2 toe te voegen overeenkomstig onderstaande tabel:

Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 2

afdeling 8A

afdeling 8A Bijzondere bepalingen over horecab e drijven als bedoeld in de Drank- en Horecawet

Artikel 2:34A

Artikel 2:34A Begripsbepaling

In deze afdeling wordt verstaan onder: a alcoholhoudende drank, b horecabedrijf, c horecalok aliteit, d inrichting, e paracommerciële rechtspersoon, f sterke drank, g slijtersbedrijf en h zwak-alcoholhoudende drank, dat wat daaronder wordt verstaan in de Drank- en Horecawet 

Artikel 2:34B

Artikel 2:34BRegulering paracommerciële rechtspersonen

1. Een paracommercieel rechtspersoon dat zich voornamelijk richt op het organiseren van activiteiten van sportieve aard kan zwak-alcoholhoudende drank uitsluitend verstrekken op: a. maandag tot en met vrijdag vanaf 19.00 tot 24.00; b . zaterdag vanaf 15.00 tot 22.00; voor zover wedstrijdactiviteiten plaatsvinden die eindigen tijdens het laatste uur vóór het verlopen of na afloop van deze schenktijden, is het deze paracommerciële rechtspersonen toegestaan zwak-alcoholhoudende drank te verstrekken tot 2 uur na beëindiging van deze activiteiten. D eze activiteiten zijn opgenomen in het jaarplan van de rechtspe r soon en de rechtspersoon doet uiterlijk 5 werkdagen voor betreffende activiteit melding hiervan aan de burgemeester. c. zondag vanaf 12.00 tot 21.00.

d. Voor feestdagen (2de kerstdag, paasmaandag, pinkstermaandag, nieuwjaarsdag, Hemelvaartsdag) geldt de begintijd van de zondag.

2. Een paracommerciële rechtspersoon dat zich voornamelijk richt op het organiseren van activiteiten waarbij het faciliteren van sociale interactie een voorname rol speelt (gemeenschap s huizen) kan onverminderd het bepaalde in artikel 2:28 zwak-alcoholhoudende drank uitsluitend verstrekken vanaf 1 uur voor de aanvang en tot uiterlijk 2 uur na afloop van een activiteit die past binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon.

3 . Overige paracommerciële rechtspersonen kunnen onverminderd het bepaalde in artikel 2:28 zwak-alcoholhoudende drank uitsluitend verstrekken vanaf 1 uur voor de aanvang en tot uiterlijk 2 uur na afloop van een activiteit die past binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon.

4 . Een paracommercieel rechtspersoon als bedoeld in het eerste lid of derde lid verstrekt geen alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen welke niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

5 . 1 Een paracommercieel rechtspersoon als bedoeld in het eerste lid kan tijdens bijeenkomsten inherent aan de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon, in afwijking van het eerste lid, zwak-alcoholhoudende drank verstrekken met inachtneming van het volgende:

a. de drank wordt verstrekt tot uiterlijk 02 :00 uur b . de drank wordt verstrekt tijdens ten hoogste 1 5 bijeenkomsten per jaar .

c. De rechtspersoon doet uiterlijk 10 werkdagen voor een bijeenkomst melding hiervan aan de burgemeester.

5.2. Een paracommercieel rechtspersoon als bedoeld in het eerste lid en zijnde een jeux de boules vereniging kan tijdens bijeenkomsten inherent aan de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon, in afwijking van het eerste lid, zwak-alcoholhoudende drank verstrekken met inachtneming van het volgende:

a. bij een activiteit in de periode van maandag tot en met vrijdag mag gedurende 1 dag de schenktijd beginnen om 13.00 uur .

b. deze activiteit en de betreffende dag zijn opgenomen in het jaarplan van de rechtspersoon

6 . Een paracommercieel rechtspersoon als bedoeld in het tweede lid kan , onverminderd het bepaalde in artikel2:28, tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard en bijeenkomsten die gericht zijn op personen welke niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn, in afwijking van het eerste en tweede lid, zwak-alcoholhoudende drank uitsluitend verstrekken met inachtneming van het volgende: a . de drank wordt verstrekt tijdens ten hoogste 12 bijeenkomsten per jaar.

b . Het organiseren van deze bijeenkomsten past binnen de statutaire doelomschrijving .

c . De paracommercieel rechtspersoon doet uiterlijk 5 werkdagen voor een bijeenkomst melding hiervan aan de burgemeester.

7 . In afwijking van het bepaalde in het der de lid kan een paracommercieel rechtspersoon dat zich richt op diensten voor zorg, verpleging en wonen sterke drank aan inwoners verstrekken.

8. Uiterlijk op 1 december voorafgaande aan het nieuwe kalenderjaar dient de burgemeester in het bezit te zijn van het jaarplan van de paracommerc i ële instelling.

Artikel 2:34c

Artikel 2:34C verbod happy hours

Het is verboden in een horecalokaliteit of op een terras bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die daar gewoonlijk wordt gevraagd.

Artikel 2:34d

Artikel 2:34d Beperking verkoop alcoholhoudende drank door inrichtingen art. 18 lid 2 onder c DHW

Het is verboden om bedrijfsmatig of anders dan om niet zwak-alcoholhoudende drank te verstrekken vanuit locaties als bedoeld in artikel 18, tweede lid onder c, van de Drank- en horecawet:

a.Op vrijdag en zaterdag gedurende de tijdsruimte van 23:00 uur tot en met de reguliere sluitingstijd

b.Gedurende evenementen behorende tot de categorieën B1, B2 en C als bedoeld in het evenementenbeleid Vergunningverlening, Veiligheid en Facilitering.

c.in het gebied, in Heerlen-Centrum dat begrensd wordt door de Putgraaf, Dr. Poelsstraat, Raadhuisplein, Coriovallumstraat, Kruisstraat, Geerstraat, Stationsplein, Stationstraat, Willemstraat, Klompstraat, en Groene Boord tot en met de kruising met de Putgraaf, inclusief de aan de genoemde straten grenzende bebouwing

  • 1b.De Drank- en Horecaverordening voor de gemeente Heerlen in te trekken.

  • 1c.De onder 1a en 1b genoemde besluiten in werking te laten treden op de dag na bekendmaking.

Naar boven