Beleidsregel ruimtelijke ontwikkelingen en geurhinder gemeente Gemert-Bakel 2013  

De raad van de gemeente Gemert-Bakel,

gelezen het voorstel van de burgemeester en wethouders d.d. 28 januari 2014;

gelet op de door hem bij besluit van 6 februari 2014 vastgestelde geurgebiedsvisie Gemert-Bakel 2013;

b e s l u i t:

vast te stellen de:

Beleidsregel ruimtelijke ontwikkelingen en geurhinder gemeente Gemert-Bakel 2013

Artikel 1

In deze beleidsregel wordt voor de begripsbepalingen verwezen naar de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) en de Wet ruimtelijke ordening (Wro).

Artikel 2

1.Bij het beoordelen van ruimtelijke initiatieven en plannen worden, als vertaling van het criterium ‘een aanvaardbaar woon- en leefklimaat’ voor het aspect cumulatieve geurhinder uit stallen van veehouderijen, onderstaande waarden gehanteerd als toetswaarden. Deze waarden zijn uitgedrukt in Europese odour units (ouE).

Gemert, Bakel, Milheeze, Handel en Mortel, exclusief bedrijven-terreinen

Elsendorp

De Rips

Extensiveringsgebied en verwevings-gebied

Bedrijventerrein, landbouwontwikkelingsgebieden

Goed (streefwaarde)

0 - 8

0 – 8

0 – 13

0 – 20

Voldoende (toetswaarde)

9 – 11

9 – 13

14 – 20

20 – 28

Onvoldoende

11 of meer

13 of meer

20 of meer

28 of meer

2.Voor de aanduiding van de gebieden wordt verwezen naar de bij de verordening geurhinder en veehouderij gemeente Gemert-Bakel 2013 behorende kaart ‘Geurnormen Verordening 2013’, de in artikel 3 van de verordening genoemde deelgebieden, de integrale zonering intensieve veehouderij zoals onderdeel van het Reconstructieplan de Peel en de Verordening ruimte 2012 van de provincie Noord-Brabant (extensiveringsgebieden, verwevingsgebieden, landbouwontwikkelingsgebieden) Voor de aanduiding van bedrijventerreinen wordt verwezen naar de begrenzing van het bedrijventerrein Wolfsveld zoals aangeduid op voornoemde kaart en andere bedrijventerreinen die als zodanig zijn aangeduid in een vigerend bestemmingsplan of een structuurvisie..

Artikel 3

Als de achtergrondbelasting geclassificeerd kan worden als ‘voldoende’ of ‘goed’ dan zijn er vanuit het deelaspect ‘cumulatieve geurhinder uit stallen van veehouderijen’ geen belemmeringen om mee te werken aan een ruimtelijke initiatief.

Artikel 4

Is de achtergrondbelasting geclassificeerd als ‘onvoldoende’ dan is er in beginsel geen sprake van een ‘aanvaardbaar woon- en leefklimaat’.

1 Indien, met uitzondering van de toetswaarde in deze beleidsregel, de beoordeling van de overige milieu- en planologische aspecten wel positief uitvalt, kan overwogen worden om gemotiveerd van deze toetswaarde af te wijken. Bijvoorbeeld omdat er concreet zicht is op een verbetering van de achtergrondbelasting of er vanwege het gebruik weinig hinder te verwachten is of acceptabel wordt geacht.

2 De gemeenteraad kan gebruik maken van de afwijkingsbevoegdheid zoals bedoeld in 2.1 indien de aanvrager hiertoe een verzoek indient en de aanvrager gemotiveerd aantoont op welke wijze het initiatief de “ontwikkelruimte verdient”, zoals bedoeld in de Verordening ruimte 2014 van de provincie Noord-Brabant en de Visie Plattelandsontwikkeling van de gemeente Gemert-Bakel uit 2012. De aanvrager toont aan bij te dragen aan een duurzame ontwikkeling op basis van de PPP-scan (People, Planet en Profit), ontwikkeld door Telos, Brabants centrum voor duurzame ontwikkeling.

Bij het toetsen van initiatieven van veehouderijen wordt de absolute en relatieve bijdrage van de veehouderij aan de achtergrondbelasting en de verandering van die bijdrage in de afweging, zoals genoemd in lid 2 van dit artikel, betrokken. Ook wordt hierbij meegenomen of de op dat moment best beschikbare en betaalbare technieken onderdeel zijn van het initiatief. Technieken die leiden tot een beperkte milieubelasting, rekening houdend met het type en grootte van het bedrijf en de plaatselijke achtergrondbelasting.

Artikel 5

Deze beleidsregel kan worden aangehaald als ‘Beleidsregel ruimtelijke ontwikkelingen en geurhinder gemeente Gemert-Bakel 2013’.

Artikel 6

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na publicatie.

Aldus vastgesteld door de gemeenteraad van de gemeente Gemert-Bakel

in zijn openbare vergadering d.d. 6 februari 2014,

de raad voornoemd,

de griffier,

de voorzitter (plv),

P.G.J.M. van Boxtel

A.L.A. Vlasblom

Naar boven