Bekendmaking herziene welstandsnota
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Hilversum in zijn vergadering van 10 december 2014 op grond van artikel 12a van de Woningwet de herziene Welstandsnota 2014 heeft vastgesteld.  
 
De welstandsnota
In 2004 is het voor een gemeente, die welstandstoezicht wil voeren, verplicht om dit vast te leggen in een welstandsnota. De welstandsnota vormt sindsdien het toetsingskader voor de Commissie Welstand en Monumenten.
De welstandsnota is het middel om de architectonische kwaliteit van nieuwbouwplannen en verbouwingen in de hele gemeente te bewaken. Welstand richt zich specifiek op de vormgeving van gebouwen in relatie tot de (stedenbouwkundige of landschappelijke) openbare ruimte.
De welstandsnota heeft betrekking op het hele grondgebied van gemeente Hilversum, uitgezonderd de plangebieden Anna’s Hoeve en Monnikenberg, waarvoor eerder actueel welstandsbeleid is vastgesteld.
 
In hoofdlijnen zijn de volgende inhoudelijke wijzigingen aangebracht:
De huidige welstandsnota van 2008 was op een aantal onderdelen achterhaald. Verouderde beschrijvingen en kaarten zijn aangepast aan de actuele situatie. Nieuw ruimtelijk beleid, zoals de Structuurvisie Hilversum 2030, Villa Industria en het beeldkwaliteitsplan Larenseweg, zijn ingepast. Door de invoering van Wabo is voor een aantal veelvoorkomende kleine bouwplannen geen vergunningsplicht meer en dus geen welstandstoets meer nodig. De nota is op deze punten geactualiseerd.
In de welstandsnota zijn een aantal door de welstandscommissie voorgestelde technische en redactionele aanpassingen voor het gebruiksvriendelijker maken van de nota overgenomen. Gebieden zijn opnieuw ingedeeld volgens de ruimtelijke karakteristieken van de bebouwing.
 
Voor een betere toegankelijkheid en leesbaarheid van de welstandsnota zijn de volgende aanpassingen gedaan:
- Een toevoeging van een stroomschema waarin de lezer kan nagaan of een bouwplan getoetst wordt aan objectgerichte, gebiedsgerichte of algemene criteria;
- Het reduceren van kaartmateriaal en bundeling van uitgangspunten, structuurkaart en criteria per deelgebied tot 2 pagina’s.
 
De Welstandsnota 2014 voor de gemeente Hilversum treedt in werking met ingang van vrijdag 19 december 2014. Vanaf dat moment is de Welstandsnota in te zien bij de receptie van het Stadskantoor, Oude Enghweg 23. Tevens is de Welstandsnota te raadplegen op de website www.hilversum.nl/welstand
 
Burgemeester en wethouders van Hilversum
18 december 2014
Naar boven