Gemeente Dalfsen - 3e wijziging Bouwverordening gemeente Dalfsen 2009
De raad van de gemeente Dalfsen;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 oktober 2014, nummer 258;
overwegende dat welstandsadvisering door een stadbouwmeester past binnen het beleid van de gemeente Dalfsen;
b e s l u i t :
  • 1.
    de welstandsadvisering per 1 januari 2015 uit te laten voeren door een stadsbouwmeester;
  • 2.
    akkoord te gaan met de dienstverleningsovereenkomst met ‘Het Oversticht’ conform bijlage 1;
  • 3.
    de derde wijziging van de Bouwverordening gemeente Dalfsen 2009 vast te stellen:
HOOFDSTUK 9 WELSTANDS- EN MONUMENTENADVISERING
Artikel 9.1 De advisering door de stadsbouwmeester en de monumentencommissie
1. De stadsbouwmeester adviseert over welstandsaspecten van aanvragen voor een omgevingsvergunning voor het bouwen. De monumentencommissie adviseert over monumentenaspecten van aanvragen voor een omgevingsvergunning.
2. De stadsbouwmeester dan wel de monumentencommissie brengt in bezwaar en beroepsprocedures desgevraagd in heroverweging advies uit.
3. De stadsbouwmeester baseert zijn welstandsadvies voor de bestaande bebouwing en inbreidingslocaties op de in de welstandsnota genoemde welstandscriteria en voor nieuwe bouwlocaties op het welstandsbeleid zoals vastgelegd in gemeentelijke beleidsstukken/ beeldkwaliteitsplannen.
4. De adviezen van de stadsbouwmeester en de monumentencommissie zijn schriftelijk. De adviezen van de monumentencommissie zijn met redenen omkleed en van de stadsbouwmeester zijn desgewenst met redenen omkleed.
5. Zodra het advies wordt uitgebracht, wordt het door of het bevoegd gezag gevoegd bij de aanvraag om een omgevingsvergunning.
Artikel 9.2 Samenstelling van de monumentencommissie
1. De monumentencommissie bestaat ten minste uit vier leden, , waarvan ten minste drie leden deskundig zijn op het gebied van architectuur/esthetiek, stedenbouw, monumentenzorg, de inrichting van de openbare ruimte, dan wel landschapsarchitectuur. Voor de monumentenzorg zal één lokale deskundige deel uitmaken in de monumentencommissie.
2. Voor de leden worden plaatsvervangers aangewezen.
3. De monumentencommissie kan slechts adviezen uitbrengen indien ten minste drie leden aanwezig zijn en waarvan ten minste twee leden beschikken over deskundigheid op het gebied van monumentenzorg.
4. De leden van de monumentencommissie zijn onafhankelijk van het gemeentebestuur.
Artikel 9.3 Benoeming en zittingsduur (vervallen).
Artikel 9.4 Ambtelijk adviseurs
1. Als ambtelijk adviseurs ten behoeve van de stadsbouwmeester en de monumentencommissie worden aangewezen de allround medewerkers bouwen, de senior medewerker bouwen en de beleidsmedewerker monumentenzorg en hun plaatsvervangers.
2. De ambtelijk adviseurs verstrekken aan de stadsbouwmeester en de monumentencommissie alle informatie die in verband met een goede uitoefening van hun adviestaak noodzakelijk is, desgevraagd ook tijdens vergaderingen van de stadsbouwmeester dan wel de monumentencommissie.
Artikel 9.5 Jaarlijkse verantwoording
1. Zowel de stadsbouwmeester als de monumentencommissie, stellen jaarlijks een verslag op van hun werkzaamheden voor de gemeenteraad.
2. Zowel de stadsbouwmeester als de monumentencommissie kunnen in hun jaarverslag aanbevelingen doen ten aanzien van het gemeentelijk ruimtelijk kwaliteitsbeleid in het algemeen en de aanpassing van de gemeentelijke welstandsnota in het bijzonder.
3. Eénmaal per jaar vindt er mede naar aanleiding van het jaarverslag als bedoeld in lid 1 overleg plaats tussen burgemeester en wethouders en desgewenst de raadscommissie en de stadsbouwmeester over het welstandstoezicht mede in relatie tot de welstandsnota.
Artikel 9.6 Termijn van advisering
1. De stadsbouwmeester brengt binnen vijf werkdagen advies uit nadat door of namens burgemeester en wethouders daarom is verzocht.
2. vervallen
3. De monumentencommissie houdt bij een aanvraag om omgevingsvergunning die ziet op een monument, de termijnen aan die in de vastgestelde erfgoedverordening van de gemeente Dalfsen staan.
4. Burgemeester en wethouders kunnen in hun verzoek om advies de stadsbouwmeester een langere termijn dan genoemd in de bovengenoemde leden van dit artikel geven voor het uitbrengen van het welstandsadvies.
Artikel 9.7 Openbaarheid van vergaderen en mondelinge toelichting
1. De behandeling van bouwplannen door de stadsbouwmeester of de monumentencommissie is openbaar. De agenda voor de vergadering van de stadsbouwmeester dan wel de monumentencommissie wordt tijdig bekendgemaakt in een van gemeentewege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad, dan wel op een andere geschikte wijze. Indien burgemeester en wethouders – al dan niet op verzoek van de aanvrager – een verzoek doen tot niet-openbare behandeling, dan dienen burgemeester en wethouders daaraan klemmende redenen op grond van artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur ten grondslag te leggen. De openbaarheid geldt zowel voor de beraadslagingen, de beoordeling als de adviezen.
2. Indien de aanvrager van de omgevingsvergunning voor het bouwen hierom bij het indienen van de aanvraag om omgevingsvergunning heeft verzocht, wordt deze door of namens de stadsbouwmeester dan wel de monumentencommissie in staat gesteld tot het geven van een toelichting op het bouwplan.
3. In het geval dat het bouwplan in de vergadering van de stadsbouwmeester dan wel de monumentencommissie wordt behandeld en een verzoek tot het geven van een toelichting is gedaan, dient de aanvrager van de omgevingsvergunning een uitnodiging te ontvangen voor de vergadering van de stadsbouwmeester dan wel de monumentencommissie, waarin de aanvraag wordt behandeld.
4. Belanghebbenden hebben in toelichtende zin spreekrecht.
Artikel 9.8 Afdoening onder verantwoordelijkheid
vervallen
Aldus besloten door de raad van de gemeente Dalfsen in zijn openbare vergadering van 24 november 2014.
De raad voornoemd,
de voorzitter, de griffier,
drs. H.C.P. Noten drs. J. Leegwater
Naar boven