Aanwijzingsbesluit honden uitrenveldje
 
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GEMERT-BAKEL,
 
overwegende, dat
1. Het ingevolge artikel 2:57, lid 1 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor de eigenaar of houder van een hond verboden is die hond te laten verblijven of te laten lopen:
a.op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak of speelweide of op een andere door het college aangewezen plaats;
b.binnen de bebouwde kom op de weg indien de hond niet is aangelijnd; of
c.op de weg indien die hond niet is voorzien van een halsband of een ander identificatiemerk dat de eigenaar of houder duidelijk doet kennen.
2. Het verbod in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing op de door het college aangewezen plaatsen.
3. De verboden genoemd in het eerste lid onder a en b zijn niet van toepassing op de eigenaar of houder van een hond:
a.die zich vanwege zijn handicap door een geleidehond of sociale hulp hond laat begeleiden of
b.die deze hond aantoonbaar gekwalificeerd opleidt tot geleidehond of sociale hulp hond.
 
ingevolge artikel 2:57, lid 2 van de APV plaatsen kunnen worden aangewezen waar het verbod genoemd in artikel 2:57, lid 1 onder a niet geldt;
 
gelet op het bepaalde in artikel 2:57 lid 1 en 2 van de APV;
 
BESLUITEN
 
1. dat het op een deel van het openbare grasveld nabij de sporthal De Beek in Bakel, zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening en kadastraal bekend onder sectie N nummer 2578, niet verplicht is voor de eigenaar of houder van een hond ervoor te zorgen dat die hond is aangelijnd.
2. te bepalen dat dit besluit in werking treedt op de dag na bekendmaking (publicatie).
 
 
Bijlagen:
- situatietekening
- de motivering waarom voor betreffende locatie is gekozen ligt ter inzage op het gemeentehuis.
 

Gemert 26 augustus 2014,

het college van burgemeester en wethouders,

de secretaris,

A.A. van de Voort (l.s.)

de burgemeester,

mevrouw A.A.H.C.M. van Extel - van Katwijk (l.b.)

Bijlage
MOTIVATIE AANWIJZING HONDEN UITRENPLAATS
 
Op 26 augustus 2014 heeft het college een besluit genomen over de aanwijzing van een honden uitrenveldje gelegen op een deel van het openbare grasveld nabij de sporthal De Beek in Bakel, zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening en kadastraal bekend onder sectie N nummer 2578.
 
Aanleiding
Het initiatief van een hondenbezitster uit Bakel om te komen tot de aanleg van een honden uitrenveld is door de gemeente positief ontvangen. De gemeente heeft aan de initiatiefneemster haar medewerking toegezegd voor de realisatie. Op verzoek van de gemeente heeft de initiatiefneemster een groep mensen bereid gevonden om zich in te zetten om een honden uitrenveldje in te richten. Hieruit blijkt veel draagvlak voor een dergelijke voorziening. Het gemeentebestuur hecht veel waarde aan draagvlak voor wensen en ideeën uit de samenleving. Goede voorzieningen dragen bij aan goed gedrag van de hondenbezitters. Het aanwijzen van honden uitlaatveldjes is in de lijn van het eerder vastgestelde hondenbeleid.
 
Bestemmingsplan
Er zijn geen bestemmingplan technische bezwaren. De bestemming van het onderhavige perceel is “Groen”. De voor “Groen”' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a. groenvoorzieningen, bermen, beplanting bomen en parken;
b. ter plaatse van de functieaanduiding 'nutsvoorziening', (openbare) nutsvoorzieningen.
 
Locatiekeuze
Voor de keuze van betreffende locatie zijn de volgende afwegingen gemaakt:
-het terrein is gekozen door de initiatiefnemers, zij zijn lokaal goed bekend, kennen de functie van het huidige perceel en kunnen derhalve ook goed inschatten welke invloed het gebruik heeft op de beleving van de openbare ruimte ter plaatse;
-er grenzen geen particuliere tuinen, bedrijven of eigendom van derden aan de voorgestelde locatie;
-in de directe omgeving is ook een honden uitlaatplaats gesitueerd, maar die is dermate klein van omvang dat deze niet geschikt is om als honden uitrenplaats te dienen. Bovendien zijn dit twee verschillende functies die niet verenigbaar zijn vanwege het verschillend karakter. Beide locaties liggen niet in elkanders zicht.
-het terrein voldoet aan de eisen zoals die zijn opgenomen in de kadernota Hondenbeleid Gemert-Bakel, te weten:
a.de honden uitrenplaatsen worden zo dicht mogelijk bij het middelpunt van de kernen gerealiseerd. Aan de rand van de kern is niet doelmatig omdat buiten de bebouwde kom honden nu ook al niet aangelijnd mogen lopen volgens de APV;
b.de honden uitrenplaatsen worden geheel op bestaande gemeentegrond aangelegd;
c.iedere honden uitrenplaats is minimaal 400 m² groot;
d.inwoners worden betrokken bij het aanwijzen van geschikte locaties.
 
Inrichting, beheer en onderhoud
De honden uitrenplaatsen worden omheind en toegankelijk gemaakt met een poort. Ze worden niet gereinigd, maar als gazon gemaaid. Er geldt een opruimplicht wat kenbaar wordt gemaakt middels bebording met tekst en afbeelding. Daarnaast wordt een afvalbak met zakjes geplaatst die door de gemeente wordt geledigd.
 
Naar boven