Verordening nadere regels elektronische indiening van bezwaarschriften gemeente Haren
 
De raad van de gemeente Haren,
 
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 oktober 2014;
 
gelet op artikel 229 van de Gemeentewet;
 
besluit:
 
vast te stellen de
 
Verordening nadere regels elektronische indiening van bezwaarschriften gemeente Haren
 
Artikel 1 Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
  • a.
    burgemeester: burgemeester van de gemeente Haren
  • b.
    college: burgemeester en wethouders van de gemeente Haren
  • c.
    heffingsambtenaar: de gemeenteambtenaar van de gemeente Haren, belast met de hef-fing van gemeentelijke belastingen (artikel 231, tweede lid, onderdeel b, Gemeentewet)
  • d.
    DigiD: De Digitale Identiteit voor burgers ter verificatie van identiteit en handtekening beheerd door GBO Overheid.
Artikel 2 Elektronische weg bezwaarschriften
Overeenkomstig het gestelde in artikel 2:15 Algemene wet bestuursrecht, stellen burge-meester en wethouders, de burgemeester en de heffingsambtenaar van de gemeente Haren de elektronische weg open voor bezwaarschriften tegen door hen genomen besluiten uit-sluitend indien speciaal voor de betreffende handeling webformulieren worden aangeboden op de gemeentelijke website.
Artikel 3 Verplicht gebruik webformulier
  • 1.
    Bezwaarschriften, zo als bedoeld in artikel 2, kunnen uitsluitend door middel van de daarvoor bestemde webformulieren langs de elektronische weg worden ingediend.
  • 2.
    Het in het eerste lid bedoelde webformulier is toegankelijk op de gemeentelijke website www.haren.nl.
  • 3.
    Op de gemeentelijke website wordt vermeld welke nadere eisen worden gesteld aan het gebruik van de elektronische weg, zoals programmatuur en de grootte van bijla-gen/bestanden.
Artikel 4 Wijze verzending aanvullende informatie
Aanvullende informatie, bijlagen en dergelijke, bij een in artikel 2 bedoeld bezwaarschrift kunnen tegelijkertijd met het webformulier worden meegezonden.
Artikel 5 Weigering elektronische berichten
  • 1.
    Een via de elektronische weg ingediend bezwaarschriften wordt door de gemeentelijke software geweigerd indien dit is voorzien van een virus, indien bijlagen niet geopend kunnen worden of indien deze de maximale e-mailgrootte overschrijden. De afzender ontvangt hiervan een automatisch gegenereerd bericht;
  • 2.
    Via de elektronische weg ingediende bezwaarschriften worden geweigerd indien:
    • a.
      deze op een andere wijze dan middels het in artikel 2, eerste lid, bedoelde webformu-lier worden ingediend waarbij indien mogelijk de indiener of diens gemachtigde schrif-telijk gelegenheid wordt gegeven voor verzuimherstel;
    • b.
      deze door een gemachtigde als bedoeld in artikel 2.1 Algemene wet bestuursrecht-worden ingediend;
    • c.
      sprake is van een onevenredige belasting voor het bestuursorgaan voortkomend uit een onrechtmatig gebruik van het webformulier, DigiD en/of de Digid-inlogcode.
    • d.
      indien mogelijk wordt de indiener of diens gemachtigde op grond van artikel 6:6 sub b Algemene wet bestuursrecht schriftelijk gelegenheid gegeven voor verzuimherstel.
Artikel 6 Doorzendplicht
Een ten onrechte bij de gemeente ingediend elektronische bezwaarschrift wordt doorge-zonden overeenkomstig artikel 2:3 respectievelijk artikel 6:15 van de Awb. Het bericht, de doorzending en de kennisgeving aan de afzender worden geregistreerd en gearchiveerd.
Artikel 7 Ondertekening webformulieren
Als elektronische handtekening ter ondertekening van een bezwaarschrift als bedoeld in artikel 2:16 Algemene wet bestuursrecht, wordt beschouwd DigiD.
Artikel 8 Tijdstip en ontvangst elektronische berichten
  • 1.
    Als tijdstip van ontvangst van een middels een webformulier ingediend bezwaarschrift, geldt het tijdstip waarop de op het webformulier ingevulde bezwaargegevens zijn binnen-gekomen bij de gemeente Haren.
  • 2.
    Direct na binnenkomst van een in het eerste lid bedoeld bezwaarschrift wordt een auto-matisch gegenereerde ontvangstbevestiging gestuurd naar het door de indiener opgege-ven e-mailadres.
Artikel 9 Procedure behandeling bezwaarschriften
Een door middel van een webformulier ingediend bezwaarschrift doorloopt de bezwaarprocedure overeenkomstig de schriftelijk ingediende bezwaarschriften.
Artikel 10 Bekendmaking beslissing op bezwaarschrift
Het college van burgemeester en wethouders, de burgemeester of de heffingsambtenaar maakt een beslissing op een bezwaarschrift altijd schriftelijk aan de indiener ervan bekend, ook wanneer deze zijn bezwaarschrift door middel van een webformulier heeft ingediend.
Artikel 11 Inwerkingtreding
Deze verordening treedt in werking op de eerste dag na die van de bekendmaking.
Artikel 12 Citeertitel
Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening nadere regels elektronische indiening van bezwaarschriften gemeente Haren”.
 
Haren, 24 november 2014
 
de raad voornoemd,
 
O.E. de Vries,
griffier
 
 
 
J.G. Vlietstra,
voorzitter
 
 
 
Bijlage Algemene toelichting
 
Op 1 juli 2004 is de Wet elektronisch bestuurlijk verkeer (Webv) in werking getreden, waarbij in afdeling 2.3 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) regels zijn opgenomen die het kader schetsen voor het verkeer langs elektronische weg tussen burgers en bestuursorganen. Ook het langs elektronische weg indienen van een bezwaarschrift valt daaronder.
 
De wet dwingt bestuursorganen niet om van de elektronische weg gebruik te maken, maar biedt de randvoorwaarden waaraan een bestuursorgaan moet voldoen als het voor een bepaald onderwerp voor de elektronische weg kiest. De wet biedt een algemeen kader waarin wordt geregeld wanneer verkeer langs elektronische weg is toegestaan en aan welke voorwaarden dat verkeer moet voldoen, wil het even betrouwbaar zijn als het reguliere schriftelijk verkeer. Dit algemene kader moet door overheden nader worden ingevuld.
 
Door de inwerkingtreding van de Webv is het dus in beginsel mogelijk om berichten, zoals een bezwaarschrift, langs elektronische weg aan de gemeente te zenden. Echter, dit kan uitsluitend als de gemeente uitdrukkelijk kenbaar heeft gemaakt dat deze weg is geopend (kenbaarheidsvereiste).
 
In aanvulling op de regels die op grond van de Webv gelden voor elektronisch berichtenverkeer, kan de gemeente eisen stellen aan het gebruik van de elektronische weg. Zij moet dan wel nadere regels stellen in de vorm van een verordening.
 
De gemeente Haren heeft naast de mogelijkheden om schriftelijk of per fax bezwaar te ma-ken, de ‘elektronische deur’ voor het indienen van bezwaarschriften opengezet en stelt daarbij de voorwaarde dat daarbij gebruik gemaakt wordt van DigiD. Dat betekent dat er nadere regels gesteld moeten worden. Onderhavige verordening bevat deze eisen.
 
De Webv geeft ook regels voor de situatie dat de gemeente een elektronisch bericht aan een geadresseerde wil sturen (artikel 2:14 Awb). De verordening beperkt zich tot de situatie dat elektronisch ingediende bezwaarschriften in kunnen worden genomen, maar dat de schriftelijk verloopt. Gewone elektronische berichten, zoals ‘informele’ e-mailberichten, kunnen wel elektronisch beantwoord worden.
 
Tot slot zijn er ook andere formele wetten die iets regelen over het elektronisch in ont-vangst moeten kunnen nemen van aanvragen of over het moeten kunnen verzenden van besluiten. Hierbij kan gedacht worden aan de producten die de Dienstenrichtlijn en Dienstenwet raken en producten die verband houden met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Deze wetten gaan vóór deze Verordening.
 
Naar boven