Gemeente Dalfsen - 1e wijziging Besluit bijzondere bijstand 2012
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dalfsen;
gelezen het voorstel van 25 november 2014 nummer 1112;
b e s l u i t:
vast te stellen met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2014, de volgende wijziging van het ‘Besluit bijzondere bijstand Dalfsen 2012’
 
De regeling ‘Chronische zieken en gehandicapten’, komt te luiden:
Chronisch zieken en gehandicapten 2014
1. Het college kan aan de belanghebbende van 18 jaar of ouder, die in het kalenderjaar 2014:
  • a.
    een besteedbaar inkomen heeft wat niet meer is dan 110% van de voor de belanghebbende geldende bijstandsnorm; en,
  • b.
    chronisch ziek of gehandicapt is;
per kalenderjaar bijzondere bijstand verstrekken voor het bestrijden van algemeen aannemelijk te achten noodzakelijke kosten van het bestaan die samenhangen met deze doelgroepen.
  • c.
    Voorwaarde voor bijzonder bijstand als bedoeld in het eerste lid is, dat de belanghebbende op grond van een besluit van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) een uitkering voor de compensatie voor het verplicht eigen risico voor de zorgverzekering (de CER-uitkering) voor het jaar 2013 heeft ontvangen.
  • d.
    De bijzondere bijstand bedraagt per kalenderjaar € 188,00 per belanghebbende.
2. De aanvraag dient uiterlijk ontvangen te zijn voor 1 maart 2015 en wordt toegekend aan het kalenderjaar 2014.
3. Deze regeling vervalt per 1 maart 2015.
Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van 25 november 2014.
De secretaris, De burgemeester,
drs. J.H.J. Berends drs. H.C.P. Noten
WIJZIGING VAN HET ‘BESLUIT BIJZONDERE BIJSTAND DALFSEN 2012’
Toelichting op de regeling Chronisch zieken en gehandicapten 2014
Deze minimaregeling treedt met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2014 in werking. Als gevolg van de invoering van de participatiewet met ingang van 1 januari 2015, vervalt de mogelijkheid deze doelgroep middels categoriale bijzondere bijstand te ondersteunen. Omdat deze regeling alleen betrekking heeft op het kalenderjaar 2014 en omwille van de uitvoering, kunnen belanghebbenden tot 1 maart 2015 een beroep doen op de regeling waarna deze wordt ingetrokken.
De landelijke CER-regeling uitgevoerd door het CAK is met ingang van 2014 afgeschaft en voor het laatst uitgekeerd in 2013. De groep chronisch zieke en/of gehandicapte inwoners van de gemeente Dalfsen die voor het jaar 2013 een CER-uitkering heeft ontvangen van het CAK, wordt verondersteld in het kalenderjaar 2014 meerkosten te hebben ten aanzien van waarin het inkomen van ten hoogste 110% van de toepasselijke bijstandsnorm voorziet. Minima met een CER-uitkering in 2013 kunnen voor het kalenderjaar 2014 aanspraak maken op deze minimaregeling.
Deze minimaregeling compenseert de CER-uitkering die als gevolg van de ingetrokken CER-regeling voor het laatst werd uitgekeerd in 2013 en die € 99 per rechthebbende bedroeg. Daarnaast vervangt deze regeling de voorgaande ingetrokken minimaregeling op basis waarvan belanghebbenden werden gecompenseerd in hun veronderstelde meerkosten gerelateerd aan een chronische ziekte en/of een handicap. Voor 2014 bedraagt die compensatie € 89 per rechthebbende.
Deze minimaregeling is slechts een beleidsrichtlijn voor uniform en eenduidig beleid (rechtsgelijkheid en rechtszekerheid) en mede van belang voor de doelmatigheid van de uitvoering. Individueel maatwerk op grond van de individuele bijzondere bijstand is echter altijd mogelijk. Zo kunnen chronisch zieken en gehandicapten die in 2013 geen CER-uitkering hebben ontvangen omdat de meerkosten pas in 2014 ontstonden, een beroep doen op individuele bijzondere bijstand.
Naar boven