Beleidsregels behorend bij de Verordening  gewijzigde Wet inburgering Hilversum 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, gelet op artikel 4:81 Algemene Wet Bestuursrecht;  besluiten vast te stellen de volgende Beleidsregels gewijzigde Wet inburgering Hilversum 2013.

Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen

 

Artikel 1 Van toepassing verklaring

De beleidsregels gewijzigde Wet inburgering zijn aanvullend op het Besluit inburgering (Staatsblad 2010-331), de Wet inburgering, de Wet van 13 september 2012 tot wijziging van de Wet inburgering, Wijzigingsbesluit Besluit inburgering van 25 september 2012, de regeling Inburgering en de Verordening gewijzigde Wet inburgering Hilversum 2013 (hierna te noemen: de verordening).

 

Artikel 2 Begrippen

  • 1.Onder inburgeringsplichtige wordt verstaan: de persoon, bedoeld in artikel X, tweede tot en met vijfde lid, van de wetswijziging.

  • 2.De begripsomschrijvingen in de Wet inburgering, het Besluit inburgering, de wetswijziging en de daarop berustende regelingen, alsmede de verordening zijn van toepassing op de begrippen die in deze beleidsregels worden gebruikt.

 

Hoofdstuk 2  Termijnverlenging

 

Artikel 3  Verlenging van de inburgeringstermijn voor inburgeringsplichtigen

  • 1.De inburgeringsplichtige kan een verzoek omtrent de verlenging van de inburgeringstermijn vanaf 6 maanden voor het verstrijken van de inburgeringstermijn schriftelijk indienen bij het college. Dit verzoek gaat vergezeld van een duidelijke motivatie.

  • 2.Op verzoek van het college dient de inburgeringsplichtige aanvullende informatie te verstrekken omtrent de reden en noodzaak op grond waarvan om verlenging van de inburgeringsplicht wordt verzocht.

  • 3.Indien in het laatste jaar van de inburgeringstermijn aantoonbare medische, sociale of dringende individuele redenen hiertoe aanleiding geven, kan het college de inburgeringstermijn verlengen met ten hoogste 12 maanden.  

  • 4.Indien het college niet in staat is de aangevoerde redenen te beoordelen kan advies bij een onafhankelijke derde worden gevraagd.

 

Hoofdstuk 3 Ontheffing van de inburgeringsplicht

 

Artikel 4 Ontheffing na aantoonbare inspanning

  • 1.Het college kan ontheffing verlenen van de inburgeringsplicht aan een inburgeringsplichtige voor wie het een onmogelijke opgave is het inburgeringsexamen te halen.

  • 2.Het college kan ontheffing verlenen als de inburgeringsplichtige een verklaring heeft overgelegd van het onderwijsinstituut waarin de reden staat aangegeven waarom de inburgeringsplichtige het inburgeringsexamen niet zal halen, duur van het gevolgde traject en een verklaring omtrent inzet en aanwezigheidspercentage.

  • 3.Wanneer de inburgeringsplichtige ontheffing is verleend op grond van aantoonbare inspanning, dan wordt de nog te innen eigen bijdrage vanaf het moment dat het besluit is verzonden gestaakt, vanaf die dag verschuldigde termijnen worden ambtshalve kwijtgescholden.

 

Artikel 5 Ontheffing in verband met aantoonbaar voldoende ingeburgerd zijn

De bevoegdheid om te beoordelen of er sprake is van aantoonbaar voldoende ingeburgerd zijn, ligt bij het college. Het college stelt hiervoor de volgende criteria vast die als leidraad kunnen dienen voor een beslissing in een concreet geval:

  • 1.de inburgeringsplichtige drukt zich naar het oordeel van het college goed uit in de Nederlandse

taal en begrijpt wat er wordt gezegd; of

b. de inburgeringsplichtige is langdurig aan het werk en kan dit aantonen met een arbeidscontract of

 een verklaring van de werkgever (met duur dienstverband en niveau Ned. taal); of

c. de inburgeringsplichtige kan documenten overleggen die aantonen dat hij zelfstandig

ondernemer is. Te denken valt aan een verklaring van ondernemerschap, bewijs van inschrijving

bij de Kamer van Koophandel, opdrachten, contracten, offertes waaruit blijkt dat de

inburgeringsplichtige de Nederlandse taal machtig is; of

d. de inburgeringsplichtige kan bewijzen overleggen van publieke optredens of bestuurs- of

vrijwilligersfuncties, waaruit blijkt dat de aanvrager in zijn functie-uitoefening mondeling en

schriftelijk in het Nederlands communiceert; of

e. de inburgeringsplichtige kan documenten overleggen die aantonen dat met goed gevolg een

opleiding die minimaal gelijk gesteld kan worden aan opleidingsniveau Mbo-niveau 1, is gevolgd

die weliswaar niet wordt erkend als vrijstellingsgrond, maar waaruit wel een voldoende mate van

ingeburgerdheid blijkt; of

f. de inburgeringsplichtige toont met het afleggen van een TIWI toets aan dat hij de

Nederlandse taal spreekt op het niveau zoals vereist bij het inburgeringsexamen en dat hij over voldoende kennis beschikt van de Nederlandse samenleving.

 

Artikel 6  Opzegging inburgeringsovereenkomst door de vrijwilliger inburgeraar

  • 1.De vrijwillige inburgeraar kan de inburgeringsovereenkomst tussentijds schriftelijk opzeggen op grond van:

    • 1.een lichamelijke, psychische en/of verstandelijke beperking; of

    • 2.aantoonbare inspanning, waaruit blijkt dat het redelijkerwijs niet mogelijk is het inburgeringsexamen te behalen.

  • 2.De  vrijwillige inburgeraar die vanwege lichamelijke, psychische en/of verstandelijke beperkingen blijvend niet in staat is het inburgeringsexamen te halen dient dit met een medische verklaring van een door het college aangewezen onafhankelijke arts aan te tonen. (artikel 2.8 Besluit inburgering en artikel 2.4 Regeling Inburgering)

  • 3.De criteria van artikel 5 van deze beleidsregels zijn van overeenkomstige toepassing op de vrijwillige inburgeraar die tussentijds de inburgeringsovereenkomst schriftelijk opzegt, omdat het college op grond van aangetoonde inspanningen oordeelt dat het voor een inburgeringsbehoeftige redelijkerwijs niet mogelijk is het inburgeringsexamen te behalen.

 

Hoofdstuk 3 Beloning

 

Artikel 7 Beloning

Het college kan op verzoek van de inburgeringsplichtige of ambtshalve een beloning toekennen, indien is voldaan aan de voorwaarden zoals deze zijn vastgelegd in artikel 12 van de verordening.

 

Hoofdstuk 4 De bestuurlijke boete

 

Artikel 8 Het opleggen van een bestuurlijke boete

Indien de inburgeringsplichtige, geen of onvoldoende medewerking verleent aan het onderzoek, geen of onvoldoende medewerking verleent aan de taalkennis- of inburgeringsvoorziening of het inburgeringsexamen niet binnen de inburgeringstermijn heeft behaald, moet worden beoordeeld of een bestuurlijke boete moet worden opgelegd (artikel 31 van de wet en artikel 10 en 11 van de verordening). Als de inburgeringsplichtige kan worden verweten dat hij het inburgeringsexamen niet heeft behaald, wordt een bestuurlijke boete opgelegd. Of sprake is van verwijtbaarheid moet worden beoordeeld aan de hand van de volgende niet limitatieve criteria:

  • 1.de inburgeringsplichtige heeft zich als zodanig verwijtbaar gedragen, dat hij redelijkerwijs had moeten begrijpen dat dit gedrag tot gevolg zou hebben dat hij het inburgeringsexamen niet zou behalen;

  • 2.de inburgeringsplichtige heeft niet tijdig een inburgeringsprogramma ingekocht die opleidt naar het vereiste niveau van het inburgeringsexamen;

  • 3.de inburgeringsplichtige heeft geen inburgeringsprogramma gevolgd en/of afgerond;

  • 4.de inburgeringsplichtige heeft het inburgeringsexamen niet afgelegd;

  • 5.de inburgeringsplichtige heeft zich niet voldoende ingespannen. Uit de rapportages van de taalaanbieder blijkt bijvoorbeeld de hoge afwezigheid en de onvoldoende inzet van de inburgeringsplichtige.

 

 

Hoofdstuk 5 Vergoedingen

 

Artikel 9 Vergoeding reiskosten

Het college vergoedt de reiskosten van een inburgeringsplichtige waarvoor een inburgeringsvoorziening is vastgesteld, die, naar het oordeel van het college, een inburgeringsprogramma moet volgen buiten de eigen woonplaats. De vergoeding wordt berekend op basis van de kosten voor openbaar vervoer 2e klas.

 

Hoofdstuk 6 Slotbepalingen

 

Artikel 10 Intrekking oude beleidsregels

De beleidsregels Wet inburgering Hilversum 2011 worden ingetrokken.

 

Artikel 11 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking op de 1e dag na bekendmaking daarvan en werken terug tot 1 januari 2013.

 

Artikel 12 Hardheidsclausule

Het college kan bepalingen uit deze beleidsregels buiten toepassing laten of daarvan afwijken voor zover toepassing ervan leidt tot een onbillijkheid van overwegende aard.

 

Artikel 13 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels gewijzigde Wet inburgering Hilversum 2013.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Burgermeester en wethouders van  17 december 2013

Toelichting

Toelichting op de beleidsregels

 

Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de burgers zijn de beleidsregels Wet inburgering Hilversum  2013 opgesteld. In deze beleidsregels zijn nadere regels gesteld omtrent het verlenen van ontheffing van de inburgeringsplicht, het verlengen van de examentermijn, beloning en vergoeden van reiskosten.

 

Artikel 8 Ontheffing in verband met aantoonbaar voldoende ingeburgerd zijn

Een deel van de inburgeringsplichtigen meent goed te zijn ingeburgerd. Zij zijn van mening dat ze met het inburgeringsexamen of een toets onnodig worden lastiggevallen met bureaucratische handelingen en ervaren hun inburgeringsplicht vaak als een belediging gezien hun maatschappelijke positie en bijdrage. Met de wijziging van het Besluit inburgering is aan deze groep tegemoet gekomen door het college de bevoegdheid te geven om inburgeringsplichtigen op aanvraag te ontheffen van de inburgeringsplicht indien zij naar het oordeel van het college aantoonbaar voldoende zijn ingeburgerd.

Het college kan sinds 7 september 2010 op aanvraag ontheffing verlenen aan inburgeringsplichtigen die naar hun eigen mening voldoende zijn ingeburgerd, maar geen vrijstellend document kunnen overleggen en uit principiële overwegingen niet bereid zijn tot het afleggen van een examen. Voorwaarde hiervoor is dat de inburgeringsplichtige, die de ontheffing heeft aangevraagd, naar het oordeel van het college aantoonbaar voldoende is ingeburgerd. Die beoordeling is aan het college en zal per geval moeten worden gemaakt.

 

De overige artikelen behoeven geen nadere toelichting.

Naar boven