Duurzaamheidsleningen
Op 24 september 2014 heeft de raad van de gemeente Renkum de Kaders voor de Reserve duurzaamheidsleningen voor maatschappelijke instellingen vastgesteld. Dit raadsbesluit treedt in werking op 1 oktober 2014. Het verstrekken van de duurzaamheidsleningen moet bijdragen aan het realiseren van de gemeentelijke ambitie om in 2040 een klimaatneutrale gemeente te zijn.
Met het vaststellen van deze kaders kan de gemeente leningen verstrekken aan verenigingen of stichtingen zonder winstoogmerk en met een maatschappelijk belang, en aan onderwijsinstellingen voor primair, voortgezet en beroepsonderwijs. Met de duurzaamheidslening kunnen maatschappelijke instellingen maatregelen treffen die leiden tot energiebesparing en/of de productie van duurzaam opgewekte energie. Het mag daarbij gaan om zowel bestaande techniek als om innovatieve maatregelen.
In totaal is een revolverend fonds €500.000 beschikbaar voor de duurzaamheidsleningen. Maatschappelijke instellingen kunnen een lening krijgen van minimaal €5.000 en maximaal €75.000 met een looptijd van 10 jaar. De toe te kennen lening is in beginsel gelijk aan het bedrag (inclusief BTW) van de duurzame maatregelen waarvoor de lening wordt aangevraagd. Het rentepercentage van de lening is zeer aantrekkelijk en is 3% lager dan het 10-jaars rentetarief dat wordt gehanteerd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) op het moment van toewijzing, met een minimum van 1%. Bij het verstrekken van de duurzaamheidslening wordt eenmalig €300 afsluitkosten in rekening gebracht.
Maatschappelijke instellingen die interesse hebben in een duurzaamheidslening kunnen een aanvraagformulier downloaden van de gemeentelijke website. Daar staan ook de kaders met daarin de voorwaarden voor het verkrijgen van de duurzaamheidslening. Voor meer informatie over de duurzaamheidslening kunt u contact opnemen met de heer S. van der Meer: 026 – 33 48 298 of s.vander.meer@renkum.nl.
Naar boven