Wijziging Reglement van orde van de raad van de gemeente Goeree-Overflakkee

De raad van de gemeente Goeree-Overflakkee;

gelezen het voorstel van het presidium van de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee van 10 juni 2014;

gelet op artikel 16 van de Gemeentewet;

besluit:

  • 1.in te stemmen met het advies van de werkgroep evaluatie werkwijze raad;

  • 2.de daaruit volgende wijzigingen op het Reglement van orde conform de bijgevoegde staat van wijzigingen vast te stellen.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad

van de gemeente Goeree-Overflakkee op 19 juni 2014.

de griffier, de voorzitter,

drs. J. Mimpen mr. A. Grootenboer-Dubbelman

Staat van wijzigingen Reglement van orde

Nr.

Artikel

Onderwerp

Nieuwe tekst

Oude tekst

01.

Invoegen na artikel 4, zevende lid (oorspronkelijk achtste lid wordt tiende lid)

Instrumenten van de raad

1.Het presidium kan op elk moment besluiten een openbare of besloten presentatieavond of een openbare hoorzitting te organiseren. Ten behoeve hiervan kan het presidium nadere regels stellen.

2.Het presidium kan besluiten een klankbordgroep, een werkgroep of een tijdelijke commissie in te stellen. De opdracht hieraan en benoeming van de leden worden door het presidium bepaald.

N.v.t.

02.

Toevoegen na artikel 4

Seniorenconvent

Artikel 4a Het seniorenconvent

1.De raad heeft een seniorenconvent.

2.Het seniorenconvent bestaat uit de voorzitter van de raad en de fractievoorzitters. De griffier of zijn plaatsvervanger is in elke vergadering van het seniorenconvent aanwezig.

3.Elke fractievoorzitter wijst een lid van de raad aan, dat hem bij afwezigheid in het seniorenconvent vervangt.

4.De voorzitter van de raad is tevens voorzitter van het seniorenconvent. De plaatsvervangend voorzitters van de raad zijn tevens plaatsvervangend voorzitter van het seniorenconvent.

5.Het seniorenconvent heeft als doel om als fractievoorzitters in beslotenheid te kunnen spreken over zaken met een vertrouwelijk karakter. In het seniorenconvent worden geen besluiten genomen.

6.Het seniorenconvent komt bijeen op uitnodiging van de voorzitter.

7.De vergaderingen van het seniorenconvent zijn niet openbaar. Er wordt geen verslag of besluitenlijst gemaakt.

N.v.t.

03.

10, eerste lid

Ter inzage legging raadsstukken

Stukken die ter toelichting van de onderwerpen of voorstellen op de agenda dienen, worden gelijktijdig met het verzenden van de oproep voor een ieder op het gemeentehuis ter inzage gelegd en/of op internet geplaatst. Indien na het verzenden van de oproep aanvullende stukken beschikbaar worden gesteld, wordt hiervan mededeling gedaan aan de leden van de raad en worden deze stukken toegevoegd aan de ter inzage liggende stukken en/of op internet geplaatst.

Stukken die ter toelichting van de onderwerpen of voorstellen op de agenda dienen, worden gelijktijdig met het verzenden van de oproep voor een ieder op het gemeentehuis ter inzage gelegd en op internet geplaatst. Indien na het verzenden van de oproep aanvullende stukken beschikbaar worden gesteld, wordt hiervan mededeling gedaan aan de leden van de raad en worden deze stukken toegevoegd aan de ter inzage liggende stukken en op internet geplaatst.

04.

11, derde lid

Ter inzage legging raadsstukken

De voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken worden ter inzage gelegd en/of op internet geplaatst.

De voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken worden, indien elektronisch beschikbaar, op de website van de gemeente geplaatst.

05.

18, tweede lid

Spreekrecht

Het woord kan niet gevoerd worden over benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen.

Het woord kan niet gevoerd worden:

a.over een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar of beroep op de rechter openstaat of heeft opengestaan;

b.over benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen;

c.indien een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend.

06.

19, derde lid

Snelle besluitvorming

Over voorstellen die in de oordeelsvormende fase zijn geagendeerd wordt in principe direct besloten, tenzij één of meer raadsleden hier bezwaar tegen maken.

In beginsel wordt elk agendapunt in een vergadering alleen behandeld in de fase waarin het is geagendeerd. Er kan direct besloten worden over voorstellen die in de oordeelsvormende fase zijn geagendeerd. Dit gebeurt alleen indien er geen raadsleden bezwaar maken tegen deze procedure.

07.

24, vierde lid

Stemming moties

Indien aangaande een aanhangig voorstel een motie is ingediend, wordt eerst over het voorstel gestemd en vervolgens over de motie, tenzij de raad anders beslist.

Indien aangaande een aanhangig voorstel een motie is ingediend, wordt eerst over het voorstel gestemd en vervolgens over de motie.

08.

29, vierde lid

Agendering moties

Een motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp wordt bij vaststelling van de agenda aangekondigd waarna behandeling plaatsvindt als laatste onderwerp in de oordeelsvormende fase.

Een motie over een niet op de agenda opgenomen onderwerp wordt bij vaststelling van de agenda aangekondigd waarna behandeling plaatsvindt na alle op de agenda voorkomende onderwerpen.

Naar boven