Gemeente Nijkerk - Eerste wijziging van de Verordening toeristenbelasting 2014

Raadsbesluit: 2014-032/2

De raad van de gemeente Nijkerk;

gelezen het collegevoorstel van 22 april 2014;

b e s l u i t :

vast te stellen de Eerstewijziging van de Verordening toeristenbelasting 2014

Artikel I.
Wijzigingen verordening

De Verordening toeristenbelasting 2014 wordt als volgt gewijzigd.

A.

In de aanhef wordt de zinsnede “gelet op artikel 223 van de Gemeentewet” vervangen door: gelet op artikel 224 van de Gemeentewet.

B .

De artikelen 1 tot en met 4 worden vervangen door:

Artikel 1
Belastbaar feit

Onder de naam 'toeristenbelasting' wordt een directe belasting geheven voor het houden van verblijf met overnachting binnen de gemeente tegen een vergoeding in welke vorm dan ook door personen die niet als ingezetene met een adres in de gemeente in de basisregistratie personen zijn ingeschreven.

Artikel 2
Belastingplicht

Belastingplichtig is degene die gelegenheid biedt tot verblijf als bedoeld in artikel 1.

De belastingplichtige is bevoegd de belasting als zodanig te verhalen op degene die verblijf houdt als bedoeld in artikel 1.

Als er geen persoon is aan te wijzen die gelegenheid biedt tot verblijf, is degene belastingplichtig die verblijf houdt als bedoeld in artikel 1.

Artikel 3
Vrijstellingen

De belasting wordt niet geheven voor het verblijf:

  • a.van degene die verblijft in een toegelaten instelling als bedoeld in artikel 5, eerste lid van de Wet Toelating Zorginstellingen;

  • b.van degene die verblijf houdt in een gemeubileerde woning voor welk verblijf forensenbelasting is verschuldigd;

  • c.van een vreemdeling als bedoeld in artikel 29, eerste, lid, van de Vreemdelingenwet 2000, die rechtmatig in Nederland verblijft in de zin van artikel 8, letters, c, d, f, g, h, van voornoemde wet, en voor zover deze persoon verblijf houdt in een gelegenheid als bedoeld in artikel 2 van deze verordening, onder verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Artikel 4
Maatstaf van heffing

De belasting wordt geheven naar het aantal overnachtingen in het belastingjaar. Het aantal overnachtingen wordt gesteld op het aantal overnachtende personen vermenigvuldigd met het aantal nachten dat zij verblijf houden.

C .

In de artikelen 12, eerste lid, en 13, eerste lid, worden de woorden “bedoeld in artikel 3, eerste lid” telkens vervangen door: bedoeld in artikel 2, eerste lid.

Artikel II.
Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na uitgifte van het elektronisch gemeenteblad waarin het wordt bekendgemaakt en werkt terug tot en met 1 januari 2014.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Nijkerk

d.d. 26 juni 2014,

de griffier,

de voorzitter,

de heer O. van Kolck.

de heer mr. drs. G.D. Renkema.

Naar boven