3E WIJZIGING MAATREGELENVERORDENING IOAW EN IOAZ HELMOND 2010

De raad van de gemeente Helmond;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 februari 2014

gelet op de bepalingen van gelet op artikel 147, eerste lid, en artikel 108, tweede lid, Gemeentewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel b, c en d, en artikel 20, tweede lid, IOAW, alsmede artikel 35, eerste lid, onderdeel b, c en d, en artikel 20, eerste lid, IOAZ

besluit:

vast te stellen de derde wijziging van de Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Helmond 2010

Artikel I

De Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Helmond 2010 wordt gewijzigd als volgt:

  • A.Onder vernummering van het eerste lid van artikel 2.1 ‘Indeling in categorieën’ tot tweede lid met als opschrift ‘Tweede categorie’ en onder vernummering van het tweede lid tot derde lid met als opschrift Derde categorie’ wordt een nieuw eerste lid ingevoegd met als opschrift ‘Eerste categorie’. Het eerste lid met als opschrift ‘Eerste categorie’ luidt als volgt: Het zich niet tijdig laten registreren als werkzoekende bij het UWV WERKbedrijf of het niet tijdig laten verlengen van de registratie.

  • B.In het tot derde lid met als opschrift ‘Derde categorie’ vernummerde tweede lid van artikel 2.1 ‘Indeling in categorieën’ worden de onderdelen a, b en c gewijzigd en komen te luiden:

Onderdeel a:

Het niet dan wel niet tijdig voldoen aan een oproep om in verband met de arbeidsinschakeling, waaronder begrepen re-integratie, op een aangegeven plaats en tijd te verschijnen.

Onderdeel b:

Het niet of in onvoldoende mate meewerken aan een onderzoek naar de mogelijkheden tot arbeidsinschakeling, waaronder begrepen re-integratie, anders dan het niet daartoe verschijnen zonder bericht van verhindering.

Onderdeel c:

Andere gedragingen die de arbeidsinschakeling, waaronder begrepen re-integratie, belemmeren.

  • C.Onder vernummering van de onderdelen a en b tot de onderdelen b en c van artikel 2.2 ‘De hoogte en duur van de maatregel’ wordt een nieuw onderdeel a ingevoegd. Onderdeel a luidt als volgt: Tien procent van de bijstandsnorm bij gedragingen van de eerste categorie.

  • D.In het tot onderdeel b vernummerde onderdeel a van artikel 2.2 ‘De hoogte en duur van de maatregel’ wordt de zinsnede ‘bij gedragingen van de eerste categorie.’ gewijzigd in ‘bij gedragingen van de tweede categorie.’ en in het tot onderdeel c vernummerde onderdeel b wordt de zinsnede ‘bij gedragingen van de tweede categorie.’ gewijzigd in ‘bij gedragingen van de derde categorie.’.

  • E.In het tweede lid van artikel 3.2 ‘Niet verkrijgen of aanvaarden van algemeen geaccepteerde arbeid’ wordt de zinsnede ‘in artikel 2.2 onderdeel b.’ gewijzigd in ‘in artikel 2.2 onderdeel c. ‘.

Artikel II

Deze wijziging treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking daarvan in het Gemeenteblad.

Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 3 juni 2014.

De raad voornoemd,

de voorzitter,

Mevr. P.J.M.G. Blanksma - van den Heuvel

de griffier,

Mr. J.P.T.M. Jaspers

Bekend gemaakt op:

13 juni 2014

de gemeentesecretaris,

Dhr. A.A.M. Marneffe RA

Toelichting:

Op 7 september 2010 is door de gemeenteraad van Helmond vastgesteld de Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Helmond 2010.

Op 5 maart 2013 is door de raad vastgesteld de tweede wijziging van deze Maatregelenverordening.

Middels het voorstel tot de derde wijziging van de Maatregelenverordening, dient deze verordening op onderdelen aangepast te worden.

De reden daartoe is als volgt.

Uit artikel 37, eerste lid, onderdeel b, IOAW/IOAZ volgt dat de belanghebbende verplicht is zich als werkzoekende te registreren bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen. Deze wettelijke verplichting kan alleen gehandhaafd worden wanneer deze is opgenomen in de Maatregelenverordening. Indien een gedraging niet is opgenomen in de gemeentelijke Maatregelenverordening, kan het college niet wegens die gedraging een verlaging toepassen. Dit volgt uit artikel 20, tweede lid, IOAW/IOAZ. Daarin staat dat het college moet verlagen overeenkomstig de verordening, bedoeld in artikel 35, eerste lid, onderdeel b, IOAW/IOAZ (de Maatregelenverordening).

Omdat deze gedraging niet opgenomen staat in de Maatregelenverordening wordt voorgesteld deze daarin op te nemen.

In verband hiermee zijn er de aanpassingen van de verordening zoals genoemd in de onderdelen A en C (dit zijn aanpassingen die beleidsinhoudelijk van aard zijn).

Het opnemen in de verordening van deze gedraging leidt ook tot enkele aanpassingen in de verordening die regeltechnisch van aard zijn (de aanpassingen zoals genoemd in de onderdelen D en E).

Voorts wordt in de verordening meer verduidelijkt dat onder arbeidsinschakeling mede begrepen wordt re-integratie (dit is een regeltechnische aanpassing zoals genoemd in onderdeel B).

Wijzigingen in de Artikelsgewijze toelichting op de verordening

Onderdeel A

In de toelichting op artikel 2.1 ‘Indeling in categorieën’ wordt de vierde zin ‘In dit artikel worden twee categorieën onderscheiden.’ gewijzigd in ‘In dit artikel worden drie categorieën onderscheiden.’.

In de vijfde zin wordt de zinsnede ‘De eerste categorie’ gewijzigd in ‘De tweede categorie’ en in de zesde zin wordt de zinsnede ‘De tweede categorie’ gewijzigd in ‘De derde categorie’.

Tussen de vierde en de vijfde zin wordt een nieuwe zin ingevoegd.

Deze zin luidt als volgt:

De eerste categorie betreft de formele verplichting om zich als werkzoekende in te schrijven bij het UWV WERKbedrijf en ingeschreven te doen blijven.

Onderdeel C en D

In de toelichting op artikel 2.2 ‘De hoogte en duur van de maatregel’ wordt de zinsnede ‘van de twee categorieën’ gewijzigd in ‘van de drie categorieën’.

Naar boven