Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar 2014

Raadsbesluit

Nr. 14

De raad van de gemeente Alkmaar;

gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders, bijlage nr. 2014-372;

gelet op het advies van de commissie Ruimte;

b e s l u i t :

tot vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Huisvestingsverordening Alkmaar

Artikel 1

Artikel 2.5.4 lid 1 komt te luiden:

Burgemeester en wethouders verlenen een urgentieverklaring slechts aan woningzoekenden met een binding aan de regio die over zelfstandige woonruimte beschikken of hebben beschikt in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag urgentie, die buiten eigen schuld in een zodanige noodsituatie verkeren dat verhuizen op zeer korte termijn noodzakelijk is en die aannemelijk kunnen maken niet in staat te zijn binnen deze termijn andere, gezien het probleem, geschikte woonruimte te vinden.

Artikel 2

Artikel 2.7.4. 4e lid onder a komt te luiden:

de woningzoekende een woning van een woningcorporatie in de regio Alkmaar accepteert, dit geldt niet voor woningtoewijzing bij woningen waarvoor behoud inschrijftijd geldt;

Artikel 3

In BIJLAGE 2 behorend bij Huisvestingsverordening Alkmaar en geldend per 1 maart 2014 UITVOERINGSVOORSCHRIFT VOLGORDEBEPALING komt II. onderdeel c inclusief vervolgzin te luiden:

Woningen met 5 kamers of meer, waarbij de kleinste slaapkamer minimaal 6 m2 is, worden met voorrang toegewezen aan woningzoekende huishoudens van 5 personen of meer van de regio. Daarna aan huishoudens met 4 personen uit de regio. Daarna aan huishoudens met 3 personen uit de regio. Daarna aan huishoudens van vestigers met 5 personen of meer. Daarna aan huishoudens van vestigers met 4 personen. Daarna aan huishoudens van vestigers met 3 personen. Binnen de groepen gaat het huishouden met de langste inschrijftijd voor.

Artikel 4

In Bijlage 3 behorend bij Huisvestingsverordening Alkmaar UITVOERINGSVOORSCHRIFT URGENTIEBEPALING onder punt 1. Inleiding wordt na de laatste zin toegevoegd: Een aanvraag wordt getoetst in 2 stappen.

Eerst wordt getoetst of voldaan wordt aan de gestelde randvoorwaarden. Als aan alle randvoorwaarden is voldaan wordt er getoetst op de aanvullende beoordelingscriteria. Om in aanmerking te kunnen komen voor een urgentieverklaring moet in volgorde getoetst worden aan vijf criteria/randvoorwaarden: a. Beschikken of hebben beschikt in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag urgentie over zelfstandige woonruimte; b. Binding aan de regio; c. Buiten eigen schuld; d. Zelfredzaamheid en e. Noodsituatie.

Dit betekent dat wanneer iemand al niet voldoet aan criterium a. op de vier daaropvolgende criteria b, c, d en e in principe niet meer getoetst hoeft te worden. Er zal echter ook op de overige criteria getoetst worden; welke toetsing betrokken wordt bij de argumentatie voor de toekenning of afwijzing van de aanvraag voor een urgentieverklaring.

Pas als iemand aan alle vijf criteria/randvoorwaarden voldoet, wordt er vervolgens getoetst op de aanvullende beoordelingscriteria: dreigende onvrijwillige dakloosheid door stads- of dorpsvernieuwing; medische urgentie; sociale urgentie; stadsvernieuwingsurgentie. Het resultaat van deze toets is de conclusie / de rapportage en advies dat voorgelegd wordt aan de Regionale Urgentiecommissie.

Artikel 5

In Bijlage 3 behorend bij Huisvestingsverordening Alkmaar UITVOERINGSVOORSCHRIFT URGENTIEBEPALING wordt bij punt 2. Randvoorwaarden de tekst “Urgentie…bepaling” vervangen door:

Urgentie

“Burgemeester en wethouders verlenen een urgentieverklaring slechts aan woningzoekenden die over zelfstandige woonruimte beschikken of hebben beschikt in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag urgentie met een binding aan de regio die buiten eigen schuld in een zodanige noodsituatie verkeren dat verhuizen op zeer korte termijn noodzakelijk is en die aannemelijk kunnen maken niet in staat te zijn binnen deze termijn andere, gezien het probleem, geschikte woonruimte te vinden.

In één zin wordt hier de definitie van een urgentie gegeven. Vijf belangrijke criteria vormen de kern van deze bepaling.”

Artikel 6

In Bijlage 3 behorend bij Huisvestingsverordening Alkmaar UITVOERINGSVOORSCHRIFT URGENTIEBEPALING onder punt 2. Randvoorwaarden worden punt a t/m d geletterd tot b t/m e.

Artikel 7

In Bijlage 3 behorend bij Huisvestingsverordening Alkmaar UITVOERINGSVOORSCHRIFT URGENTIEBEPALING onder punt 2. Randvoorwaarden wordt boven punt b. Binding aan de regio toegevoegd:

Beschikken of hebben beschikt in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag urgentie over zelfstandige woonruimte

Een woningzoekende komt alleen in aanmerking voor een urgentie als hij over zelfstandige woonruimte beschikt of heeft beschikt in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag urgentie. Voor een ingezetene betekent dit dat hij over zelfstandige woonruimte in de regio moet beschikken of hebben beschikt in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag urgentie. Voor woningzoekenden met een maatschappelijke binding betekent het dat hij over zelfstandige woonruimte in Nederland moet beschikken of hebben beschikt in de 12 maanden voorafgaand aan de datum van aanvraag urgentie in Nederland. Woningzoekenden met een economische binding komen in ieder geval niet in aanmerking voor een urgentie’.

Artikel 8

In Bijlage 3 behorend bij Huisvestingsverordening Alkmaar UITVOERINGSVOORSCHRIFT URGENTIEBEPALING onder punt 3.3 Sociale urgentie wordt de tekst:

Alleen in zeer uitzonderlijke situaties waarbij sprake is van ernstige psychiatrische en/of sociale problematiek kan een beroep gedaan worden op een sociale urgentie. Dit betekent bijvoorbeeld dat relatiebeëindiging met zorg voor kinderen niet meer automatisch tot een urgentie leiden. De sociale problematiek dient al geruime tijd bij een op dat gebied werkzame instantie bekend te zijn en zij dienen de problematiek schriftelijk te ondersteunen. De urgentie commissie geeft aan de sociaal urgenten een zoekprofiel mee.

vervangen door:

Alleen in zeer uitzonderlijke situaties waarbij sprake is van ernstige psychiatrische en/of psycho-sociale problematiek in relatie met de zelfstandige woonomstandigheden kan een beroep gedaan worden op een medisch/sociale urgentie. Daarbij moet aannemelijk gemaakt worden dat medicatie/therapie in de afgelopen 6 maanden niet tot verbetering/oplossing van de problematiek heeft geleid en een andere zelfstandige woonsituatie een oplossing biedt voor de ernstige psychiatrische en/of psychosociale problemen’.

Artikel 9

Overgangsrecht Aanvragen welke zijn ingediend vóór of op de dag van inwerkingtreding van deze wijzigingsverordening worden behandeld volgens het voordien geldende recht, indien dit voor betrokkene gunstiger is. Bij de uitvoering daarvan geldt dat de aanvraag die onder het overgangsrecht valt voor gaat op een nieuwere aanvraag waarop de wijzigingen van toepassing zijn.

Artikel 10

Inwerkingtreding Deze verordening treedt in werking op 1 juli 2014.

Alkmaar, 15 mei 2014

De raad voornoemd,

P.M. Bruinooge, voorzitter

drs. A.P.A. Koolen, griffier

Naar boven