Publicatie Drank- en Horeca handhavingsbeleid

De Drank- en Horecawet is op 1 januari 2013 en 1 januari 2014 gewijzigd. Een van de wijzigingen is dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) niet meer verantwoordelijk is voor de toezicht op de naleving van de Drank- en de Horecawet. Met de wijziging van de Drank- en Horecawet is deze taak overgegaan naar de gemeenten. Gemeenten stellen toezichthouders aan die zowel commerciële partijen als para-commerciële partijen gaan controleren op de naleving van de gewijzigde wet. Het gaat daarbij onder andere om de controle van de vergunningen, de verkoopverboden, de detailhandel en de leeftijdsgrenzen in de horeca (inclusief sportkantines en andere niet-commerciële horeca). Daarom is er een nieuw handhavingsbeleid Drank- en Horecawet opgesteld. Het is in de vorm van een stappenplan. Het is tevens in te zien op het gemeentehuis van Hollands Kroon, De Verwachting 1, 1761 VM, Anna Paulowna tot en met 20 juni 2014.

De burgemeester van de gemeente Hollands Kroon,

Overwegende dat het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen voor de handhaving van de Drank- en Horecawet;

Gelet op de Drank- en Horecawet en de Algemene wet bestuursrecht;

B e s l u i t:

Vast te stellen: ‘Handhavingsbeleid Drank- en Horecawet gemeente Hollands Kroon 2014’

Hollands Kroon, 30 april 2014

De burgemeester,

J.R.A. Nawijn

Leeswijzer:

  • -Het handhavingsbeleid is geformuleerd in een stappenplan.

  • -In het stappenplan worden diverse handhavingsmomenten benoemd. Uitganspunt is dat de volgende stap in het handhavingstraject wordt uitgevoerd wanneer de overtreding plaatsvindt binnen een jaar (365 dagen) na de vorige overtreding.

  • -In alle gevallen zijn 3 stappen omschreven. Bij de 3e stap wordt de vergunning ingetrokken of wordt er last onder bestuursdwang toegepast.

  • -Bij de 3e stap wordt ook de exploitatievergunning ingetrokken (indien aanwezig).

  • -Het is mogelijk, gemotiveerd, van de aangegeven bestuursrechtelijke sancties af te wijken.

Drank- en Horecavergunning aanwezig:

Stap 1 – Bij een eerste overtreding een schriftelijke waarschuwing geven

Stap 2 – Bij een tweede overtreding de Drank- en Horecavergunning voor 12 weken schorsen

Stap 3 – Bij een derde overtreding de Drank- en Horecavergunning en exploitatievergunning intrekken

Geen aanwezigheid Drank- en Horecavergunning:

Stap 1 – Bij eerste overtreding voornemen opleggen last onder dwangsom

Stap 2 – Bij tweede overtreding last onder dwangsom opleggen

Stap 3 – Bij derde overtreding bestuursdwang toepassen

Naar boven