Gemeente Midden-Delfland – Kennisgeving van besluit subsidieverstrekking - Subsidie voor het boren van een geothermiebron van GeoPower Holding b.v.

Burgemeester en wethouders van Midden-Delfland maken bekend dat zij hebben besloten om een (voorschot)subsidie aan GeoPower Holding B.V. (hierna GeoPower) beschikbaar te stellen op grond van artikel 2 van de algemene subsidieverordening Midden-Delfland 2013. De hoogte van deze (voorschot)subsidie bedraagt € 350.000,-.

Daarbij nemen wij het volgende in overweging:

  • -Door gebruik te maken van geothermie hebben de aangesloten glastuinbouwbedrijven een minder grote afhankelijkheid van gas.

  • -Na uitvoering van het project verbruiken de aangesloten bedrijven minder gas voor het opwekken van warmte en elektriciteit. Daardoor komen minder vervuilende stoffen in de atmosfeer terecht, zodat de luchtkwaliteit in de omgeving van de bedrijven verbetert.

  • -Nadat het project is afgerond levert dit een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot in de gemeente Midden-Delfland.

  • -De subsidie heeft een stimulerend effect op de uitvoering van het project.

  • -Bij de uitkering van de subsidie is geen sprake van ongeoorloofde staatsteun. Wij verwijzen daarvoor naar artikel 23 van de Verordening (EG) nr. 800/2008 van de Commissie van 6 augustus 2008, Publicatieblad 214 van 9 augustus 2008.

Doel van de subsidie

De subsidie is slechts bedoeld voor het boren van een geothermiebron. Met de warmte van de geothermiebron worden aangesloten glastuinbouwbedrijven voorzien van aardwarmte.

Staatssteun

In de Europese Unie geldt een verbod op ongeoorloofde staatssteun. Bij het uitkeren van een subsidie voor het boren van de geothermiebron kan daarvan sprake zijn. Wij hebben het bureau ERAC b.v. laten uitzoeken of er sprake is van staatssteun bij deze subsidieverstrekking. Daarnaast is onderzocht onder welke voorwaarden de subsidie verleend kan worden zonder dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Uit het onderzoek blijkt dat er op grond van artikel 107, eerste lid, van het EU-Werkingsverdrag sprake is van staatssteun. Op grond van de Algemene groepsvrijstellingsverordening (hierna: de AGVV) is een basis gevonden waarmee geoorloofd steun kan worden verleend aan het project. De subsidie voor het project van GeoPower valt onder artikel 23 voor steun ter stimulering van energie uit hernieuwbare energiebronnen. Het gaat bij dit project immers om een subsidie voor investeringen ter stimulering van energie uit hernieuwbare energiebronnen. In artikel 17, vierde lid, van de AGVV staat dat geothermische energie een ‘hernieuwbare energiebron’ is. GeoPower is aan te merken als kleine onderneming. Het is daarom toegestaan een subsidie op ad hoc-basis aan hen te verlenen. Dit staat in artikel 1, vijfde lid van de AGVV.

Op grond van artikel 23, tweede lid van de AGVV mag de steunintensiteit niet meer bedragen dan

45% van de in aanmerking komende kosten. Dit steunpercentage kan verhoogd worden tot maximaal 65% voor een kleine onderneming. Uit de documenten bij uw subsidieaanvraag blijkt dat GeoPower Holding B.V. een kleine onderneming is. Het maximale steunpercentage dat geoorloofd is bedraagt daarmee 65% van de in aanmerking komende kosten.

Toets staatsteun

De investering voor het boren van een geothermiebron bedraagt circa € 8.050.000,-. Een investering voor een gelijkwaardige warmtebron bestaande uit een verwarmingsketel met gasbrander bedraagt € 90.000,- (referentie-investering). De voor subsidie in aanmerking komende kosten van het boren van de geothermiebron bedragen daarmee € 7.960.000,-. Uitgaande van een steunpercentage van 65% bedraagt het maximaal geoorloofde subsidiebedrag € 5.174.000,-.

Het subsidie bedrag van € 350.000,-- is ruim lager dan het maximaal geoorloofde bedrag aan staatssteun. Wij concluderen dat met het uitkeren van de subsidie aan het geothermie project geen sprake is van een ongeoorloofde staatssteun. Daarbij zijn wij mede uitgegaan van de door GeoPower Holding b.v. aangeleverde gegevens.

Deggendorfclausule

Wij kunnen geen steun verlenen aan een bedrijf als aan dat bedrijf eerdere steun is verleend die onrechtmatig en onverenigbaar is verklaard met de gemeenschappelijke markt. Uit de aanvulling op de aanvraag blijkt dat GeoPower in het verleden geen steun heeft ontvangen die onrechtmatig en onverenigbaar met de gemeenschappelijke markt is.

Subsidieverplichtingen

Wij stellen voorwaarden aan de subsidietoekenning. Na afloop van het project (uiterlijk 30 september 2014) nemen wij een definitieve beschikking over het subsidiebedrag dat wij als voorschot uitkeren.

Bij de vaststelling van de definitieve subsidie betrekken wij de volgende voorwaarden:

  • 1.GeoPower zet de subsidie voor 30 september 2014 volledig in voor het boren van de geothermiebron.

  • 2.Uiterlijk 30 september 2014 ontvangen wij van GeoPower een inhoudelijk en financieel verslag. Daaruit blijkt duidelijk hoe het geld is besteed (in overeenstemming met het projectplan).

  • 3.Uiterlijk 30 september 2014 ontvangen wij een accountantsverklaring. Deze verklaring stelt GeoPower op overeenkomstig het bijgevoegde model.

  • 4.GeoPower doet onmiddellijk schriftelijk mededeling aan ons, als aannemelijk is dat zij de maatregel waarvoor subsidie is verleend niet (geheel) uitvoert.

  • 5.GeoPower doet onmiddellijk schriftelijk mededeling aan ons als aannemelijk is dat zij niet (geheel) aan de verplichtingen verbonden aan deze beschikking voldoet.

Bent u het niet eens met dit besluit?

Belanghebbenden kunnen tot uiterlijk 4 juni 2014, hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Midden-Delfland.

Inhoud bezwaarschrift

In het bezwaarschrift moet ten minste het volgende staan: de datum, uw naam en adres, de omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, uw handtekening en de reden waarom u het met dit besluit niet eens bent.

Wanneer er sprake is van dringende spoed en niet kan worden gewacht op de beslissing op bezwaar, kan aansluitend een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, postbus 20302, 2500 EH ’s-Gravenhage. Voor dit verzoek betaalt u griffierecht.

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze brief nog vragen? Neemt u dan contact op met Leon Morauw van de afdeling Bouwen, Milieu en Handhaving. Hij is bereikbaar via telefoonnummer (015) 380 42 23 of via het e-mailadres lmorauw@middendelfland.nl.

Met vriendelijke groet,

het college van burgemeester en wethouders,

Naar boven