VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE HEERENVEEN 2014

De raad van de gemeente Heerenveen,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 4 februari 2014;

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet en de Winkeltijdenwet;

BESLUIT :

vast te stellen de

VERORDENING WINKELTIJDEN GEMEENTE HEERENVEEN 2014

Artikel 1
Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag;

  • b.werkdagen: maandag tot en met zaterdag;

  • c.winkel: datgene wat daaronder wordt verstaan in de Winkeltijdenwet.

Artikel 2
Vrijstellingen voor zon- en feestdagen

  • 1.Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden geldt een vrijstelling op de door burgemeester en wethouders aangewezen zon- of feestdagen. Per kalenderjaar kunnen, per deel van de gemeente, ten hoogste 16 zon- en feestdagen worden aangewezen. Een dergelijke aanwijzing kan nimmer plaatsvinden voor Nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag.

  • 2.De vrijstelling genoemd in het eerste lid geldt slechts op zon- en feestdagen van 13:00 tot 20:00 uur.

  • 3.Voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef en onder a en b, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden geldt, met uitzondering van Nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag en eerste Kerstdag, een vrijstelling voor de volgende branches of categorieën:

    • a.bouwmarkten, keukenbedrijven en meubelbedrijven, tuincentra en perifere detailhandel-agri op zon- en feestdagen van 13:00 uur tot 20:00 uur;

    • b.supermarkten, op zon- en feestdagen van 12:00 uur tot 18:00 uur.

De vrijstelling geldt voor de gehele gemeente Heerenveen.

4. In afwijking van het bepaalde in het derde lid geldt voor Akkrum-Nes voor alle winkels de vrijstelling in de periode van 1 april tot 1 oktober op zon- en feestdagen van 12.00 tot 20.00 uur.

Artikel 3
Individuele ontheffingen

Burgemeester en wethouders kunnen naast de al in artikel 2 aangewezen zon- en feestdagen, voor de in artikel 2, eerste lid, aanhef onder a. en b. van de Winkeltijdenwet vervatte verboden op aanvraag ontheffing verlenen.

Voor de in artikel 3, eerste lid aangewezen zon- en feestdagen geldt de ontheffing voor de in artikel 2, eerste lid van de Winkeltijdenwet vervatte verboden uitsluitend op zon- en feestdagen van 13:00 – 20:00 uur.

Artikel 4a
Bepaalde winkels

1.De in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zon- en feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

  • a.musea;

  • b.winkels, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte etenswaren, alcoholvrije dranken of door middel van een automaat tabak en tabaksprodukten, middelen ter voorkoming van zwangerschap of damesverband plegen te worden verkocht;

  • c.winkels waar de bedrijfsactiviteit hoofdzakelijk bestaat uit het verhuren van voorbespeelde geluid- en beelddragers, mits in die winkel geen andere goederen te koop worden aangeboden of verkocht dan videobanden en andere beelddragers, alsmede tijdschriften en catalogi, die betrekking hebben op het te huur aangeboden assortiment.

Artikel 4b
Openstelling anders dan voor verkoop

De in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zon- en feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

winkels, waarin zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of lunchroom;

winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen.

De in het eerste lid vervatte vrijstellingen gelden niet ten aanzien van het verkopen van goederen.

Artikel 4c
Straatverkoop bepaalde goederen

1.De in artikel 2, tweede lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

Artikel 4d
Culturele evenementen

De in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van gebouwen, waar voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard plaatsvinden, en waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen die rechtstreeks verband houden met aldaar te houden voorstellingen, uitvoeringen en evenementen plegen te worden verkocht, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

De in artikel 2, tweede lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

Artikel 4e
Sportcomplexen

De in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van sportcomplexen, waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen worden verkocht, die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.

De in artikel 2, tweede lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, gelden niet ten aanzien van het in of op het terrein van sportcomplexen te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.

Artikel 4f
Bejaardenoorden en ziekenhuizen

De in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op zon- en feestdagen, gelden niet ten aanzien van winkels in of op het terrein van bejaardenoorden en ziekenhuizen, waar uitsluitend en hoofdzakelijk eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten plegen te worden verkocht.

De in artikel 2, tweede lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zon- en feestdagen, gelden in of op het terrein van bejaardenoorden en ziekenhuizen niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten.

Artikel 5
Beslistermijn

Burgemeester en wethouders beschikken op een aanvraag om ontheffing binnen acht weken na de dag waarop de aanvraag is ontvangen.

Zij kunnen hun beschikking voor ten hoogste acht weken verdagen.

Artikel 6
Intrekken of wijzigen ontheffing

Burgemeester en wethouders kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen als:

  • a.ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.verandering van omstandigheden of inzichten dit naar hun oordeel noodzakelijk maken in het belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.de exploitatie van de winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 7
Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouders.

Artikel 8
Intrekken oude verordening en overgangsrecht

De Verordening Winkeltijden Gemeente Heerenveen 2012, vastgesteld 25 maart 2013 en de Verordening winkeltijden Boarnsterhim 2013, vastgesteld 25 juni 2013 worden ingetrokken.

Een krachtens de Verordening Winkeltijden Gemeente Heerenveen 2012 of de Verordening winkeltijden Boarnsterhim 2013 verleende ontheffing geldt als ontheffing verleend krachtens de Verordening winkeltijden 2014.

Burgemeester en wethouders kunnen deze ambtshalve vervangen door een ontheffing krachtens de Verordening Winkeltijden Gemeente Heerenveen 2014. Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Verordening Winkeltijden Gemeente Heerenveen 2012 of de Verordening winkeltijden Boarnsterhim 2013 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van de Verordening Winkeltijden Gemeente Heerenveen 2014, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.

Artikel 9
Inwerkingtreding en citeertitel

Deze verordening treedt in werking een dag na bekendmaking.

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening Winkeltijden Gemeente Heerenveen 2014.

De Winkeltijden Verordening Gemeente Heerenveen 2012 en de Verordening winkeltijden Boarnsterhim 2013 vervallen zodra de Verordening Winkeltijden Gemeente Heerenveen 2014 in werking treedt.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering 24 maart 2014.

De griffier,

De voorzitter,

mevrouw W.J.M.A. Jansen

de heer T.J. van der Zwan

Naar boven