Bestemmingsplan Westrand Zuid gewijzigd vastgesteld met reactieve aanwijzing, Alkmaar

Vaststelling bestemmingsplan

Burgemeester en wethouders van Alkmaar maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 3 februari 2014 heeft besloten om het bestemmingsplan Westrand Zuid gewijzigd vast te stellen. Tegelijkertijd is het bijbehorende document ‘Beeldkwaliteitplan en Welstandscriteria’ vastgesteld.

Het gebied van dit bestemmingsplan wordt globaal begrensd door de Meerweg en de Geestmolentocht in het zuiden, door de Martin Luther Kingweg (N9) in het oosten, de gemeentegrens in het westen en door de camping in het noorden. Het bestemmingsplan is erop gericht om de bestaande bebouwing- en gebruiksmogelijkheden van de gronden vast te leggen. Daarnaast is vigerend beleid in het bestemmingsplan verwerkt. Tevens zijn in samenhang met door de gemeente Alkmaar vastgestelde Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het Sportcluster (SPVE) ontwikkelingen mogelijk gemaakt.

Het ontwerp van het bestemmingsplan heeft gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage gelegen. Naar aanleiding hiervan zijn zienswijzen bij de gemeenteraad ingediend. Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ontwerp van het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen die in het bestemmingsplan zijn aangebracht zijn in een aparte bijlage (Nota van Wijzigingen bestemmingsplan Westrand Zuid) dat behoort tot het raadsbesluit aangegeven. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is nog een aanvullende Nota van Wijzigingen toegevoegd. Deze stukken zijn als bijlagen van het bestemmingsplan opgenomen.

Reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bij besluit kenmerk 192531/399040 besloten om een reactieve aanwijzing te geven. De reactieve aanwijzing heeft betrekking op de bestemming “kantoor” in artikel 18 Gemengd – Uit te werken 1 en artikel 19 Gemengd – Uit te werken 2 van de planregels. De reactieve aanwijzing heeft als consequentie dat de bestemming kantoor bij deze twee artikelen geen deel meer uitmaakt van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan.

Het raadsbesluit, het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Westrand Zuid, de daarbij behorende stukken en het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten liggen van 27 maart 2014 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage bij de balie ‘Bouwen en Wonen’ van het Stadskantoor aan het Mallegatsplein 10 in Alkmaar.

De openingstijden zijn op maandag tot en met vrijdag van 09.00-12.00 uur zonder afspraak, op maandag tot en met vrijdag van 12.00-16.30 uur op afspraak en donderdagavond van 16.30-20.00 uur op afspraak. U kunt een afspraak maken via de website van de gemeente Alkmaar of telefonisch tel. 14072 op maandag tot en met vrijdag van 08.30-17.00 uur.

Daarnaast kunt u het bestemmingsplan en het aanwijzingsbesluit langs elektronische weg inzien via onze internetpagina http://www.alkmaar.nl (Bedrijven/Ruimtelijke plannen/Plannen ter inzage) of via www.ruimtelijkeplannen.nl, onder de vermelding Alkmaar, Westrand Zuid of onder de code: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn= NL.IMRO.0361.BP00116-0305 (bestemmingsplan) en code: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn= NL.IMRO.0361.RA00116-0305 (reactieve aanwijzing).

Beroepsmogelijkheden

Gedurende bovengenoemde termijn kan tegen het bestemmingsplan beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Beroep kan worden ingesteld door:

een belanghebbende die tijdig zijn zienswijzen op het ontwerp van het bestemmingsplan heeft ingediend bij de gemeenteraad,

een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om tijdig zijn zienswijze kenbaar te maken,

een ieder die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die, ten opzichte van het ontwerp van het bestemmingsplan, bij vaststelling in het plan zijn aangebracht.

Het bestemmingsplan treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn. Het instellen van beroep schort de werking van het besluit niet op. Daarvoor moet een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter is ingediend, treedt het bestemmingsplan pas in werking nadat op dat verzoek is beslist. Aan het instellen van beroep en/of het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). Meer informatie staat op de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

Beroep tegen reactieve aanwijzing

Een belanghebbende kan op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord – Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepsschrift tegen de reactieve aanwijzing vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit ter inzage is gelegd en loopt gelijk aan de termijn waarbinnen het bestemmingsplan ter inzage ligt. Ook ten aanzien van het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord – Holland hebben belanghebbenden de mogelijkheid om, indien een spoedeisend belang dit vereist, binnen de termijn een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Burgemeester en wethouders van Alkmaar,

26 maart 2014

Naar boven