Leeftijdsgrens alcohol en tabak naar 18 jaar

Op 1 januari 2014 wijzigt de Rijksoverheid de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Jongeren onder 18 jaar mogen dan geen alcohol meer bij zich hebben op openbare plaatsen. Hierbij is te denken aan sportterreinen, sportkantines, stations, winkelcentra, op straat, in kroegen, bars en in het park. De reden voor deze leeftijdsverhoging is dat alcoholgebruik slecht is voor de gezondheid van jongeren. Het kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren en leiden tot slechtere schoolprestaties. Ook leidt drankgebruik door jongeren tot veel overlast.

Boetes

Wanneer jongeren, die nog geen 18 jaar zijn, toch alcohol bij zich hebben, kunnen zij een boete krijgen. De hoogte van de boete is € 45,- voor jongeren tot 16 jaar en € 90,- voor 16- en 17 jarigen. Dit geldt ook wanneer een fles alcohol nog dicht is. Ook verkopers van alcohol lopen het risico op een boete wanneer zij alcohol verkopen aan jongeren onder 18 jaar.

Geen overgangsregeling

Voor jongeren die ná 1 januari 16 of 17 jaar zijn, komt er geen speciale overgangsregeling. Ondanks dat zij volgens de huidige wet wel alcohol mogen gebruiken, mag dat vanaf 1 januari niet meer.

Geen verkoop van tabak aan jongeren onder de 18 jaar

De leeftijdswijziging is ook van toepassing op de verkoop van tabak. Verkopers worden strafbaar als zij tabak aan jongeren onder de 18 jaar verkopen, Jongeren zelf zijn niet strafbaar.

Naar boven