4e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Eijsden-Margraten

De Raad van de gemeente Eijsden-Margraten;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;

gelet op het advies van de raadscommissie Algemene Zaken en Middelen;

gezien de wijziging van de Drank- en Horecawet;

Besluit :

1. tot vaststelling van de 4e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening met de volgende inhoud:

Afdeling 8A Bijzondere bepalingen over horecabedrijven als bedoeld in de Drank- en Horecawet

Artikel 2:34a Begripsbepaling

In deze afdeling wordt verstaan onder:

  • -alcoholhoudende drank,

  • -horecabedrijf,

  • -horecalocaliteit,

  • -inrichting,

  • -paracommerciële rechtspersoon,

  • -sterke drank,

  • -slijtersbedrijf en

  • -zwak-alcoholhoudende drank,

dat wat daaronder wordt verstaan in de Drank- en Horecawet.

In deze afdeling wordt verstaan onder gemeenschapsaccommodaties: gemeenschapshuizen, jeugdhonken, harmonie- en fanfarezalen e.d.

Artikel 2:34b Schenktijden voor paracommerciële rechtspersonen / gemeenschapsaccommodaties

Buiten de onderstaande tijden is het voor paracommerciële rechtspersonen / gemeenschapsaccommodaties verboden om alcohol te schenken:

  • -maandag t/m donderdag vanaf 1 uur voor de activiteit die wordt uitgeoefend in verband met de statutaire doelen van de rechtspersoon tot 2 uur na afloop daarvan met een maximale eindtijd van 24.00 uur;

  • -vrijdag t/m zondag vanaf 1 uur voor de activiteit die wordt uitgeoefend in verband met de statutaire doelen van de rechtspersoon tot 1 uur na afloop daarvan met een maximale eindtijd van 02.00 uur.

Artikel 2:34c Schenktijden voor de paracommerciële rechtspersonen / sportkantines

Buiten de onderstaande tijden is het voor paracommerciële rechtspersonen / sportkantines verboden om alcohol te schenken op maandag t/m zondag vanaf 1 uur voor de activiteit die wordt uitgeoefend in verband met de statutaire doelen van de rechtspersoon tot 2 uur na afloop daarvan met een maximale eindtijd van 24.00 uur.

Artikel 2:34d Verbod op schenken sterk alcoholhoudende drank

Het is verboden sterk alcoholhoudende drank te schenken in een inrichting:

  • -waarin, of in een onderdeel waarvan, uitsluitend of in hoofdzaak geringe etenswaren, zoals belegde broodjes, patates frites en kroketten worden verkocht;

  • -waarin uitsluitend of in hoofdzaak onderwijs wordt gegeven;

  • - die, of waarvan een onderdeel, uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij jeugdorganisaties of jeugdinstellingen;

  • - die, of waarvan een onderdeel, uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij sportorganisaties of sportinstellingen.

Het is verboden sterk alcoholhoudende drank te schenken in een paracommerciële inrichting ten tijde dat de activiteit die wordt uitgeoefend in verband met de statutaire doelen van de rechtspersoon van deze inrichting is gericht, of mede is gericht, op personen onder de leeftijd van 18 jaar.

Artikel 2:34e Bijeenkomsten bij paracommerciële rechtspersonen van persoonlijke aard

Paracommerciële rechtspersonen (gemeenschapsaccommodaties) verstrekken alcoholhoudende drank tijdens per jaar ten hoogste 12 bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

Paracommerciële rechtspersonen (sportkantines) verstrekken alcoholhoudende drank tijdens per jaar ten hoogste 6 bijeenkomsten van persoonlijke aard gericht op personen die rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

De paracommerciële rechtspersoon doet uiterlijk 10 werkdagen vóór een bijeenkomst als bedoeld in het eerste en tweede lid hiervan melding aan de burgemeester.

 

Artikel 2:34f Verbod “happy hours”

Het is verboden in een dranklokaliteit of op een terras bedrijfsmatig alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die daar gewoonlijk wordt gevraagd.

2. De gewijzigde verordening treedt in werking op 31 december 2013.

Aldus besloten in de openbare vergadering van 22 oktober 2013.

De plaatsvervangend griffier, De voorzitter,

J.M.S.T. Rutten-Korpershoek D.A.M. Akkermans

Naar boven