Regeling van de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs van 21 november 2023, nr. 42389587, houdende wijziging en intrekking van de Regeling doorbetaling garantiebekostiging LGF

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,

Gelet op artikel 117, tweede lid, van de Wet op de expertisecentra;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING VAN DE REGELING DOORBETALING GARANTIEBEKOSTIGING LGF

In artikel 3 wordt na het derde lid een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. De aanvullende bekostiging, bedoeld in het tweede lid, wordt voor het kalenderjaar 2023 opgehoogd met 75% van het bedrag, bedoeld in het tweede lid.

ARTIKEL II. INTREKKING REGELING DOORBETALING GARANTIEBEKOSTIGING LGF

De Regeling doorbetaling garantiebekostiging LGF wordt ingetrokken.

ARTIKEL III. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2024, met uitzondering van artikel I, dat in werking treedt met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst en terugwerkt tot en met 1 januari 2023.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul

TOELICHTING

Vanaf 2024 zal de expertise- en garantiebekostiging (hierna: EGB) worden beëindigd. De EGB is in 2003 ontstaan als vorm van overgangsregeling. Met de invoering van de leerlinggebonden financiering is het onderwijs georganiseerd in vier clusters zoals we die nu kennen. Om te voorkomen dat specifieke scholen met een landelijke dan wel aparte taak er hierdoor op achteruit zouden gaan, was er aanvankelijk een overgangsbekostiging ingevoerd. Het was bedoeld als een tijdelijke overgangsregeling, maar loopt nu al 20 jaar. De Inspectie van het Onderwijs heeft in 2022 een feitelijke quick scan1 naar de EGB uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de scholen (en leerlingen) die EGB ontvangen op veel vlakken niet fundamenteel verschillen van de andere scholen. Volgens het rapport ontstaan er bij het afschaffen van de EGB geen continuïteitsrisico's. Al met al komt er op basis van dit onderzoek geen overtuigend beeld naar voren dat de continuering van de huidige EGB rechtvaardigt. Daarom is besloten om de EGB per 1 januari 2024 te beëindigen.

Om besturen langer de tijd te geven om te wennen aan de beëindiging van deze bekostiging, wordt er een overgangsbekostiging verstrekt. Er wordt in 2023 75% extra EGB uitgekeerd2.

De vrijvallende financiële middelen zullen worden ingezet voor de structurele dekking van het amendement De Hoop en Westerveld over de instandhouding van de preventieve netwerken pro/vso.3 Scholen voor voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs kunnen hierdoor blijven inzetten op preventieve netwerken die een belangrijke bijdrage aan de voorbereiding van hun leerlingen op vervolgonderwijs en werk. De preventieve netwerken dragen er aan bij dat jeugdwerkloosheid in Nederland wordt voorkomen.

Afschaffing van de EGB vergt de intrekking van de Regeling doorbetaling garantiebekostiging LGF en de inwerkingtreding van artikel VIII van de Wet van 11 oktober 20124. Die wet regelde een bezuiniging op passend onderwijs. Onderhavige regeling regelt de intrekking van voornoemde regeling per 1 januari 2024. In die inwerkingtreding is voorzien bij Besluit van 23 november 2023

houdende vaststelling van het tijdstip van inwerkingtreding van artikel VIII van de Wet van 11 oktober 2012 tot wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de ondersteuning van leerlingen in het basisonderwijs, speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs (Stb. 2012, 533) (Stb. 2023, 445).

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, M.L.J. Paul


X Noot
2

Kamerstukken II 2023/2024, 31 497, nr.467

X Noot
3

Kamerstukken II, 2022/23, 36 200-VIII, nr. 38

X Noot
4

Wet van 11 oktober 2012 tot wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de ondersteuning van leerlingen in het basisonderwijs, speciaal en voortgezet speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs (Stb. 2012, 533)

Naar boven