Energiebuffer Zuidwending: project HyStock Waterstofopslag, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Publicatie Kennisgeving projectvoornemen en participatieplan

EnergyStock is van plan om in ondergrondse zoutcavernes op de locatie Zuidwending (gemeente Veendam provincie Groningen) waterstof op te slaan. Het project bestaat uit de realisatie van vier of vijf nieuwe cavernes voor de opslag van waterstof. Zes bestaande cavernes die nu in gebruik zijn voor aardgasopslag worden aanvullend herbestemd om ook te kunnen gebruiken voor waterstofslag. In de Kennisgeving projectvoornemen en voorstel voor participatieplan leest u wat het project inhoudt, waarover u kunt meedenken en hoe u kunt reageren. U kunt van vrijdag 10 juni 2022 tot en met donderdag 21 juli 2022 reageren op de Kennisgeving projectvoornemen en participatieplan.

Wat houdt het project in?

De initiatiefnemer voor dit project is EnergyStock, een 100% dochteronderneming van N.V. Nederlandse Gasunie. EnergyStock zal boven- en ondergrondse installaties ontwikkelen om de waterstofcavernes te bedienen, een ca. 2 kilometer aansluitleiding aanleggen om de waterstof te kunnen transporteren van de Energiebuffer naar het landelijke waterstofnet, en zal de waterstofcavernes exploiteren. Nobian, producent van basischemicaliën voor industriële toepassingen, ontwikkelt de nieuwe zoutcavernes. De zes bestaande aardgascavernes worden aanvullend herbestemd om ook te kunnen gebruiken voor waterstofslag.

Wat doet het Rijk?

Voor de ondergrondse opslag van waterstof en daarbij behorende transportleidingen is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Dit betekent dat de Staatssecretaris Mijnbouw de besluitvorming coördineert en samen met de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) uiteindelijk bepaalt waar de locatie van het project komt. Naar verwachting treedt 1 januari 2023 de nieuwe Omgevingswet in werking, waar de RCR-procedure in opgenomen wordt. Daarom wordt voor dit project vanaf de start gewerkt volgens de eisen van de nieuwe Omgevingswet.

Waarom is dit project nodig?

In het duurzame energiesysteem van de toekomst speelt waterstof uit hernieuwbare bronnen een onmisbare rol. Dit duurzame gas kan worden ingezet als vervanger van fossiele grond- en brandstoffen zoals aardgas. Om dit mogelijk te maken, is er onder andere voldoende opslagcapaciteit nodig voor het landelijk waterstof transportnet. Met het voornemen van EnergyStock wordt de mogelijkheid gecreëerd om waterstof voor een langere periode ondergronds op te slaan.

Samenhang met aardgasopslag, zoutwinning en persluchtproject

Op de bestaande locatie wordt door EnergyStock reeds aardgas opgeslagen. Hierover kunt u meer lezen op de website www.energiebufferzuidwending.nl.

Op de locatie Zuidwending vindt ook nog reguliere zoutwinning plaats door Nobian ten behoeve van de industrie. Hierover kunt u meer lezen op de website www.nobian.com/zoutwinning/groningen.

In de buurt bestaat tenslotte het voornemen om perslucht op te slaan in zoutcavernes. Hierover kunt u meer lezen op de website https://correenergystorage.nl/?lang=nl.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Het project raakt de belangen van veel partijen zoals burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen. Het Ministerie van EZK en EnergyStock vinden het daarom belangrijk dat al deze partijen de mogelijkheid hebben om ideeën in te brengen en mee te denken bij het project. In de Kennisgeving projectvoornemen en participatieplan staat beschreven hoe de verschillende partijen worden betrokken in verschillende fasen van het project. Dit participatieplan wordt geactualiseerd bij belangrijke momenten in het project.

Wilt u reageren?

U kunt van vrijdag 10 juni 2022 tot en met donderdag 21 juli 2022 reageren op de Kennisgeving Projectvoornemen en participatieplan. In deze periode kunt u deze documenten bekijken op www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/zuidwending.

Op papier kunt u de documenten tijdens openingstijden bekijken op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Veendam, Raadhuisplein 5, 9641 AW Veendam

  • Gemeentehuis Pekela, Raadhuislaan 8, 9665 JD Oude Pekela

De gemeenten Veendam en Pekela werken op afspraak. Neem contact op met de gemeente voor het maken van een afspraak.

U kunt op drie manieren reageren.

  • Digitaal: via www.rvo.nl/onderwerpen/bureau-energieprojecten/lopende-projecten/zuidwending.

  • Telefonisch op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur via telefoonnummer 070 379 89 79.

  • Per post: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Waterstofopslag Zuidwending, Postbus 111, 9200 AC Drachten. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan sturen wij u per brief een ontvangstbevestiging.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Uw reactie wordt betrokken bij het opstellen van de zogenoemde concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (c-NRD) voor het Milieu Effect Rapport. In de c-NRD staat welke (tracé-)alternatief of (tracé-)alternatieven in de volgende fase van het project worden onderzocht en hoe het onderzoek wordt gedaan. De c-NRD zal naar verwachting in het najaar ter inzage liggen.

Uw reactie op het voorstel voor participatie wordt gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de Waterstofopslag Zuidwending en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/zuidwending en www.energiebufferzuidwending.nl. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan met telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven