Kennisgeving standaard CO2-emissiefactor aardgas voor emissiehandel 2022 en de nationale monitoring 2022, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

DOMUS 21321118

Namens de Minister van Economische Zaken en Klimaat maakt de directeur van de directie Klimaat bekend dat ingevolge artikel 9 van de Regeling handel in emissierechten de waarde voor de standaard CO2-emissiefactor voor het emissiehandelsjaar 2022 en de nationale monitoring 2022 is berekend op 56,5 kg/GJ. Deze emissiefactor is 0,1 kg/GJ hoger dan de standaard CO2-emissiefactor voor aardgas die geldig was voor het jaar 2021.

Toelichting

In plaats van het vaststellen van een bedrijfsspecifieke emissiefactor voor de verbranding van de bronstroom aardgas afkomstig uit een landelijk of regionaal gasnetwerk bepaalt artikel 9 van de Regeling handel in emissierechten dat degene die een broeikasgasinstallatie exploiteert waarop niveau 3 als bedoeld in onderdeel 2.1 van bijlage II bij de Verordening monitoring en rapportage emissiehandel van toepassing is, een standaardemissiefactor mag gebruiken die jaarlijks door de Minister van Economische Zaken en Klimaat wordt gepubliceerd, indien in het goedgekeurde monitoringsplan het gebruik van deze standaardemissiefactor is beschreven. Deze standaardfactor is de uitkomst van de flowgewogen gemiddelde emissiewaarden die zijn verzameld bij Gasunie Engineering B.V. over de periode 1 november 2020 tot en met 31 oktober 2021.

Tot 2019 heeft RVO de resultaten van Gasunie gecombineerd met de cijfers van Zebra Gasnetwerk, dat destijds gas importeerde vanuit België (via Zelzate). Per 1 januari 2021 is de Zebra leiding overgedragen aan Gasunie. Dat betekent dat vanaf die datum de gasvolumes (H-gas) die via deze leiding binnenkomen al zijn meegenomen in de Gasunie cijfers. Voor de berekening van de CO2-emissiefactor voor 2022 is alleen het gasvolume over de maanden november en december 2020 niet meegenomen. Dit heeft geen invloed op de uiteindelijke, landelijke CO2-emissiefactor aangezien het gasvolume over die twee maanden van Zebra Gasnetwerk ten opzichte van het totale Nederlandse gasvolume gering is. In 2020 (bij de vaststelling van de CO2-emissiefactor over 2021) zijn de data van Zebra Gasnetwerk niet ontvangen, en dus ook niet meegenomen. Men zat destijds al in de overgangsfase naar Gasunie. Toen leerde een korte analyse dat dit geen invloed had op de berekende landelijke CO2-emissiefactor.

Een nadere toelichting op het vaststellen van de standaardemissiefactor is te vinden op de website van RVO (www.rvo.nl).

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken binnen zes weken na de dag van dagtekening van deze Staatscourant een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken en Klimaat, Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Naar boven