Aanvulling op samenwerkingsovereenkomst Eerste Fase Marker Wadden d.d. 13 maart 2014

Partijen,

De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland, gevestigd te ’s-Graveland, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de algemeen directeur, de heer M.G.A.C. van den Tweel, hierna genoemd "Natuurmonumenten".

De Staat der Nederlanden, vertegenwoordigd door (i) de Minister van Infrastructuur en Milieu, mevrouw drs. M.H. Schultz van Haegen, in deze mede handelend namens de Minister voor Binnenlandse Zaken, de heer dr. R.A.H. Plasterk en (ii) de Staatssecretaris van Economische Zaken, de heer Martijn van Dam, hierna genoemd de ‘Staat’; en

De provincie Flevoland, vertegenwoordigd door de heer L. Verbeek, Commissaris van de Koning, namens gedeputeerde staten van Flevoland en als vertegenwoordiger van de provincie Flevoland, hierna genoemd ‘de provincie Flevoland’.

Natuurmonumenten, de Staat en de provincie Flevoland hierna gezamenlijk te noemen ‘Partijen’.

Overwegen het volgende,

  • a. Partijen hebben op 13 maart 2014 een samenwerkingsovereenkomst (hierna te noemen de ‘Samenwerkingsovereenkomst’) gesloten met betrekking tot de realisatie van het project Eerste Fase Marker Wadden, de realisatie van een eiland met een streefwaarde van circa 500 hectare (waarvan initieel circa 300 ha gezien het beschikbare projectbudget) en een omringend onderwater landschap met slibgeulen (hierna te noemen het ‘Project’).

  • b. In 2014 is de aanbesteding van het Project gestart en in september 2015 is de realisatie gegund aan een opdrachtnemer. Het Project is opgedeeld in modules A, B, C en D. Module D is opgedeeld in delen D1 tot en met D3. Aan de opdrachtnemer is de realisatie van de modules A, B en C opgedragen waarbij voor module C geldt dat de opdrachtgever gerechtigd is te beslissen die niet in uitvoering te brengen. De realisatie van module D is als optie (mogelijk te gunnen) opgenomen in de aanbesteding van het Project.

  • c. De realisatie van het Project is in volle gang. In de loop van 2016 is er aanvullende financiering gevonden van in totaal 21 miljoen Euro waardoor ook modules D1 en D3 kunnen worden gerealiseerd. De aanvullende financiering wordt opgebracht door de Partijen en de provincie Noord Holland. Natuurmonumenten en de Staat dragen ieder voor zich aanvullend bij voor zeven miljoen Euro, de provincie Flevoland voor drie miljoen en de provincie Noord-Holland voor 4 miljoen Euro. De bijdrage van de provincie Noord-Holland geschiedt in de vorm van een aan de Staat verstrekte subsidie waardoor het bedrag dat de Staat daadwerkelijk voldoet in totaal 11 miljoen Euro bedraagt, zeven miljoen voor haar eigen bijdrage en vier miljoen voor de van de provincie Noord Holland te ontvangen subsidie.

  • d. Partijen leggen in deze aanvullende overeenkomst hun afspraken vast met betrekking tot het doen van hun investeringen in aanvulling op de in artikel 8 van de samenwerkingsovereenkomst genoemde bedragen.

Spreken het volgende af,

Artikel 1 Algemeen

Het bepaalde in de Samenwerkingsovereenkomst blijft onverkort van kracht tenzij en voor zover expliciet anders bepaald in artikel 2 van de onderhavige aanvullende overeenkomst.

Artikel 2 Aanvullende financiële afspraken

  • 1. In aanvulling op de bedragen genoemd in artikel 8 lid 1 van de Samenwerkingsovereenkomst plegen Partijen de volgende financiële investering ten behoeve van de kosten van de verdere voorbereiding en verdere realisatie van het Project:

    • a. Natuurmonumenten, zeven miljoen Euro inclusief BTW;

    • b. de Staat, zeven miljoen Euro inclusief BTW, waarvan drie miljoen Euro door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en vier miljoen Euro door het ministerie van Economische Zaken;

    • c. de provincie Flevoland, drie miljoen Euro inclusief BTW.

  • 2. Naast het in het voorgaande lid onder b. genoemde bedrag brengt de Staat vier miljoen Euro inclusief BTW in, nadat zij dit bedrag zal hebben ontvangen van de provincie Noord-Holland. De totale betaling van de Staat zal derhalve elf miljoen Euro bedragen.

  • 3. De in het eerste en tweede lid van dit artikel genoemde bedragen maken deel uit van het projectbudget zoals bedoeld in artikel 1 onder 4 van de Samenwerkingsovereenkomst.

  • 4. Betaling van de in het eerste lid van dit artikel genoemde bedragen zal plaatsvinden binnen zes weken na ondertekening van onderhavige aanvullende overeenkomst door alle Partijen. Na ontvangst van het in het tweede lid van dit artikel genoemde bedrag van vier miljoen Euro zal de Staat binnen zes weken voor doorbetaling zorgdragen. Betaling zal plaatsvinden op rekening NL 42 RABO 0265 866 308 van de Stichting Groenfonds onder vermelding van ‘RC 900.062’.

  • 5. Verdeling tussen Partijen van het restrisico bedoeld in artikel 9 lid 6 van de Samenwerkingsovereenkomst, zal plaatsvinden naar rato van de initiële inbreng van iedere Partij zoals genoemd in artikel 8 lid 1 van de Samenwerkingsovereenkomst en niet op basis van de aanvullende inbreng zoals genoemd in het eerste en tweede lid van dit artikel.

Artikel 3 Publicatie in Staatscourant

De tekst van deze aanvullende overeenkomst wordt binnen zes weken na ondertekening gepubliceerd in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen op 14 februari 2017 door:

M.G.A.C. van den Tweel, Algemeen directeur Natuurmonumenten

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus, Minister van Infrastructuur en Milieu

M.H.P. van Dam, Staatssecretaris van Economische Zaken

L. Verbeek, Commissaris van de Koning Provincie Flevoland

Naar boven