Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Infrastructuur en Milieu | Staatscourant 2016, 66050 | Besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Infrastructuur en Milieu | Staatscourant 2016, 66050 | Besluiten van algemene strekking |
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,
Handelend in overeenstemming met het gevoelen van de Ministerraad,
Gelet op artikel 5.12, eerste lid, juncto tiende lid, aanhef en onder b, van de Wet milieubeheer;
Gelet op de ten aanzien van het ontwerpbesluit ingediende zienswijzen;
Gehoord de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal;
BESLUIT:
De periode waarop het Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht betrekking heeft, wordt verlengd tot het moment waarop de Wet van 23 maart 2016, houdende regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving (Omgevingswet) (Stb. 2016, nr. 156) in werking treedt.
Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma
Met dit besluit wordt de periode waarop het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (hierna: NSL) betrekking heeft verlengd. Het NSL is in 2010 vastgesteld voor een periode van oorspronkelijk 5 jaar. In 2014 is de looptijd verlengd tot 1 januari 2017 (Strct. 2014, nr. 15920). Met dit besluit wordt het NSL voor de tweede maal verlengd, deze keer tot het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet. Met de verlenging wordt geen wijziging in het functioneren van het NSL beoogd. Het NSL blijft gericht op het behalen van de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. Met de invoering van de Omgevingswet zal het wettelijk kader rondom de beoordeling van luchtkwaliteit wijzigen. Verlenging van het NSL tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet voorkomt dat voor één of twee jaar de toetsingssystematiek van de Wet milieubeheer moet worden toegepast, zoals ook voorafgaand het NSL het geval was. Verlenging van het NSL geeft hierdoor bestuurlijke rust.
Het primaire doel van het NSL is voldoen aan de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit, met het oog op het terugdringen van gezondheidsrisico’s en ingeval van overschrijdingen, deze periode van overschrijding zo kort mogelijk te houden. In het NSL staan projecten en maatregelen die effect hebben op de luchtkwaliteit en die het Rijk, provincies en gemeenten hebben uitgevoerd of nog gaan uitvoeren de komende jaren. De maatregelen zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit verbetert en dat de projecten die in het NSL staan niet leiden tot overschrijding van de grenswaarden. Projecten die zijn opgenomen in het NSL kunnen voor de juridische onderbouwing voor het aspect luchtkwaliteit, gebruik maken van programmatoetsing. Elk jaar vindt monitoring van het NSL plaats om de voortgang te bewaken. Dat betreft zowel de uitvoering van projecten en maatregelen als de luchtkwaliteit. Uit de monitoring van het NSL is de afgelopen jaren gebleken dat de lucht steeds schoner wordt. De meest recente monitoring van het NSL uit 2016 over het jaar 2015 laat zien dat er op een beperkt aantal plekken in Nederland overschrijdingen van de Europese grenswaarden zijn en dat het aantal in de toekomst zal afnemen. Echter, zolang er nog overschrijdingen bestaan is het op grond van de Europese richtlijn luchtkwaliteit noodzakelijk om een luchtkwaliteitsplan te hebben dat passende maatregelen bevat om de termijn van overschrijding zo kort mogelijk te gehouden. Het NSL voorziet hierin.
Met de verlenging wordt geen wijziging in het functioneren van het NSL beoogd. Zowel de maatregelen- als de monitoringssystematiek blijven in stand. Ontwikkelingen en besluiten die zijn voorzien in het NSL kunnen, ook in de periode van verlenging, gebruik maken van programmatoetsing. Ook blijft de mogelijkheid bestaan om na melding, ontwikkelingen of besluiten te wijzigen, te vervangen of toe te voegen, op voorwaarde dat aannemelijk wordt gemaakt dat het project per saldo past binnen of in elk geval niet in strijd is met het NSL. Ook het programmagebied van het NSL blijft ongewijzigd. Enkel de periode waarop het NSL betrekking heeft wordt aangepast. Met de termijn van de verlenging wordt aangesloten bij het moment van inwerkingtreding van de Omgevingswet (Stb. 2016, nr. 156). Dit zal naar verwachting niet voor 2019 gebeuren.
Een verlenging van het NSL geschiedt in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad en na het doorlopen van de voorbereidingprocedure van de Algemene wet bestuursrecht en het horen van de Eerste en Tweede Kamer. Van 19 april tot en met 30 mei 2016 is het ‘Ontwerpbesluit Verlengen Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit’ ter inspraak aangeboden via de website www.platformparticipatie.nl/NSL en op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Een ieder is in deze periode in de gelegenheid gesteld om zijn of haar zienswijze op de inhoud van het ontwerpbesluit schriftelijk of mondeling kenbaar te maken. Er zijn in totaal 11 verschillende zienswijzen binnengekomen: 10 zienswijzen van overheden, stichtingen en andere organisaties en 1 particuliere reactie. Met decentrale overheden is tevens overleg gevoerd over de verlenging. Bij brief van 23 september 2016 heeft de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu antwoord gegeven op de ingediende zienswijzen in de Nota van Antwoord en deze toegezonden aan de Eerste en Tweede Kamer (Kamerstukken 30 175, H en 244). Tegelijkertijd is het Kabinetsbesluit ‘Verlengen Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht (NSL)’ aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. De inspraakreacties hebben geen aanleiding gegeven tot een inhoudelijke aanpassing van het Kabinetsbesluit of het besluit tot verlenging. De Nota van Antwoord en het Kabinetsbesluit zijn vervolgens op 6 oktober 2016 geagendeerd voor een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer. Uit het overleg is afgeleid dat zij instemt met de verlenging. De Eerste Kamer heeft op 27 september 2016 de brief van 23 september 2016 voor kennisgeving aangenomen. Hiermee is voldaan aan de wettelijke vereisten voor de verlenging van het NSL.
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2017. Het treedt niet in de plaats van het NSL zelf. Er is geen sprake van cesuur, enkel de periode waarop het NSL ziet wordt aangepast.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, S.A.M. Dijksma
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2016-66050.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.