Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 19 maart 2014, nr. IENM/BSK-2014/67724, houdende vaststelling van de ligging van de risicoplafonds langs transportroutes en regels voor ruimtelijke ontwikkelingen langs transportroutes in verband met externe veiligheid (Regeling basisnet)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 13, eerste lid, 14, eerste tot en met vierde lid, en 16, eerste lid, van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen, en de artikelen 3, vijfde lid, 4, tweede lid, 8, vierde lid, 10, eerste lid, onderdeel a, en 11, eerste en tweede lid, van het Besluit externe veiligheid transportroutes;

Besluit:

Paragraaf 1. Begrippen en reikwijdte

Artikel 1

  • 1. In deze regeling wordt verstaan onder:

    baanvak:

    gedeelte van de hoofdspoorweg waarvan het begin en einde wordt aangeduid met coördinaten uit het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting, bedoeld in artikel 52 van de Kadasterwet;

    Bevt:

    Besluit externe veiligheid transportroutes;

    binnenste kantstreep:

    markering van de begrenzing van de binnenzijde van de binnenste rijstrook;

    buitenste kantstreep:

    markering van de begrenzing van de buitenzijde van de buitenste rijstrook;

    doorgaande rijbaan:

    elk voor in één rijrichting rijdende voertuigen bestemd weggedeelte, zonder de invoeg- en uitvoegstroken;

    GR-plafond:

    plaats als bedoeld in artikel 14, tweede lid, van de wet waar het plaatsgebonden risico maximaal 10-7 of 10-8 per jaar is;

    HART:

    de Handleiding risicoanalyse transport, versie 1;

    middenberm:

    gebied gelegen tussen de binnenste kantstrepen van de twee doorgaande rijbanen die deel uitmaken van de weg;

    minister:

    Minister van Infrastructuur en Milieu;

    omgevingsvergunning:

    vergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12, eerste lid, onderdeel a, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht van het bestemmingsplan of de beheersverordening wordt afgeweken;

    overige hoofdspoorwegen:

    hoofdspoorwegen, genoemd in bijlage 1 en bijlage 2, onderdeel a, van het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen, voor zover ze niet met name zijn vermeld in bijlage II;

    PR-plafond:

    plaats als bedoeld in artikel 14, eerste lid, van de wet waar het plaatsgebonden risico maximaal 10-6 per jaar is;

    RBM II:

    softwareprogramma voor de berekening van vervoersrisico’s, getiteld RBM II, versie 2;

    referentiepunt:

    referentiepunt als bedoeld in artikel 14, vierde lid, van de wet;

    rekenmethodiek transportrisico’s:

    rekenmethodiek voor de vaststelling van risico’s vanwege het vervoer van gevaarlijke stoffen, bestaande uit RBM II en HART;

    spoorbundel voor het doorgaand verkeer:

    geheel van alle naast elkaar liggende sporen, niet zijnde opstelsporen en andere sporen waarmee het spoornetwerk slechts in één rijrichting kan worden bereikt, waarover treinen die rechtdoor rijden hun weg in dezelfde rijrichting kunnen vervolgen;

    tracébesluit:

    tracébesluit als bedoeld in de Tracéwet;

    verbindingsboog:

    rijbaan die bij knooppunten doorgaande rijbanen met elkaar verbindt;

    wegvak:

    gedeelte van een weg als bedoeld in artikel 2, tweede lid;

    wet:

    Wet vervoer gevaarlijke stoffen.

  • 2. In deze regeling wordt onder een bestemmingsplan mede begrepen een inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 of 3.28 van de Wet ruimtelijke ordening.

Artikel 2

  • 1. De wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren, opgenomen in onderscheidenlijk bijlage I, bijlage II en bijlage III, zijn de wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren, bedoeld in artikel 13, eerste lid, van de wet.

  • 2. Wegen als bedoeld in het eerste lid zijn onderverdeeld in wegvakken waarvan het begin en einde van het wegvak wordt aangeduid door benoeming van een knooppunt of van een aansluiting. Voor zover het begin of einde van een wegvak wordt aangeduid door een knooppunt, begint of eindigt het betreffende wegvak op het geografische midden van het knooppunt. Voor zover het begin of einde van een wegvak wordt aangeduid door benoeming van een aansluiting, begint of eindigt het betreffende wegvak op het geografische midden van de kruising van de doorgaande rijbaan met de weg waar de afslag op uit komt.

  • 3. Hoofdspoorwegen als bedoeld in het eerste lid zijn onderverdeeld in baanvakken.

  • 4. Binnenwateren als bedoeld in het eerste lid zijn onderverdeeld in vaarwegen. In open verbinding met deze vaarwegen staande havens en zijwateren die niet voor doorgaand vervoer worden gebruikt, vormen geen onderdeel van deze vaarwegen.

Paragraaf 2. De vaststelling van de geografische ligging van de risicoplafonds

Artikel 3

  • 1. Op een weg als bedoeld in artikel 2, eerste lid, is het referentiepunt gelegen in het midden van de middenberm.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het referentiepunt gelegen op:

    • a. het midden tussen de buitenste kantstrepen van een doorgaande rijbaan indien:

      • 1°. de betrokken weg bestemd is voor éénrichtingsverkeer, of

      • 2°. de middenberm breder is dan 25 meter,

    • b. de scheiding van de rijrichtingen, indien het een weg zonder middenberm met twee rijrichtingen betreft.

  • 3. Een verbindingsboog wordt voor het bepalen van de ligging van het referentiepunt aangemerkt als een weg bestemd voor éénrichtingsverkeer.

Artikel 4

Op een hoofdspoorweg als bedoeld in artikel 2, eerste lid, is het referentiepunt gelegen in het midden tussen de buitenste sporen van de spoorbundel voor het doorgaand verkeer.

Artikel 5

  • 1. Voor de ligging van de referentiepunten, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderscheidenlijk artikel 4, is de feitelijke situatie bepalend.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is vanaf de dag van vaststelling van een tracébesluit of een besluit als bedoeld in artikel 2 van het Bevt inhoudende de wijziging van een weg of hoofdspoorweg, de ligging van de weg of van de hoofdspoorweg zoals weergegeven in dat besluit, voor de ligging van de referentiepunten bepalend, totdat de feitelijke situatie overeenstemt met dat besluit.

Artikel 6

  • 1. Op een binnenwater als bedoeld in artikel 2, eerste lid, zijn de referentiepunten gelegen op de begrenzingslijnen van de vaarweg zoals opgenomen in de legger, bedoeld in artikel 5.1 van de Waterwet.

  • 2. In afwijking van het eerste lid zijn de referentiepunten gelegen op:

    • a. de Westerschelde met haar mondingen op de begrenzingen van de vaargeulen;

    • b. het Hartelkanaal en het Beerkanaal op de begrenzingslijnen zoals weergegeven op de kaart in bijlage III bij de Waterregeling.

Artikel 7

  • 1. De ligging van het PR-plafond wordt bepaald door de afstand met betrekking tot het plaatsgebonden risico 10-6 opgenomen in bijlage I, kolom 3 voor wegvakken, onderscheidenlijk in bijlage II, kolom 4, voor baanvakken, vanaf het betrokken referentiepunt naar weerszijden te meten.

  • 2. Het PR-plafond voor een wegvak en een baanvak is gelegen op het referentiepunt indien de te meten afstand nul meter bedraagt.

  • 3. Het PR-plafond voor een binnenwater is gelegen op het referentiepunt.

  • 4. De ligging van het PR-plafond bij een verbindingsboog wordt bepaald door de helft van de afstand die geldt voor het wegvak waarvan de verbindingsboog aftakt, naar weerszijden te meten.

Artikel 8

Indien uit bijlage I, onderscheidenlijk bijlage II, blijkt dat er een GR-plafond is, wordt de ligging van dat GR-plafond bepaald overeenkomstig artikel 7, met dien verstande dat gebruik wordt gemaakt van de afstanden opgenomen in bijlage I, kolom 4, voor wegvakken, onderscheidenlijk in bijlage II, kolommen 5 en 6, voor baanvakken, met betrekking tot het plaatsgebonden risico 10-7 of 10-8.

Paragraaf 3. Onderzoek naar overschrijding risicoplafonds

Artikel 9

Deze paragraaf is van toepassing op het onderzoek naar een overschrijding of dreigende overschrijding van een risicoplafond, bedoeld in artikel 15, eerste of tweede lid, van de wet.

Artikel 10

  • 1. De beheerder van de hoofdwegen, bedoeld in de Tracéwet, maakt door middel van tellingen elk jaar de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen over ten minste één vijfde deel van de wegen, bedoeld in artikel 2, eerste lid, per stofcategorie inzichtelijk op zodanige wijze dat elke vijf jaar tellingen op alle wegen, bedoeld in artikel 2, eerste lid, hebben plaatsgevonden.

  • 2. De beheerder van de hoofdspoorweginfrastructuur, bedoeld in artikel 16, eerste lid, van de Spoorwegwet, maakt elk jaar op basis van de gegevens die hij heeft op grond van artikel 4, eerste lid, van het Besluit spoorverkeer de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de hoofdspoorwegen, bedoeld in artikel 2, eerste lid per stofcategorie, alsmede de samenstelling van de treinen waarin deze stoffen worden vervoerd, inzichtelijk.

  • 3. De beheerder van de hoofdvaarwegen, bedoeld in de Tracéwet, maakt elk jaar de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren, bedoeld in artikel 2, eerste lid, per stofcategorie inzichtelijk. Daarbij maakt de beheerder gebruik van de ladinggegevens, geregistreerd in het Informatie- en Volgsysteem voor de Scheepvaart, alsmede van de door de Havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam en het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer Scheldegebied krachtens artikel 15, vierde lid, van de wet te verstrekken gegevens.

  • 4. Op verzoek van de minister verhoogt de beheerder de frequentie van het inzichtelijk maken van de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen over een gedeelte van een weg, hoofdspoorweg of binnenwater en, indien van toepassing, de samenstelling van de treinen, tot hoogstens vier keer per jaar indien dit naar het oordeel van de minister noodzakelijk is ten behoeve van het verkrijgen van tijdig inzicht in een overschrijding of dreigende overschrijding van een risicoplafond.

Artikel 11

  • 1. De beheerders, bedoeld in artikel 10, eerste tot en met derde lid, sturen jaarlijks of, in geval toepassing wordt gegeven aan artikel 10, vierde lid, overeenkomstig de desbetreffende frequentie, een rapportage aan de minister, die de gegevens, bedoeld in artikel 10, bevat.

  • 2. De beheerders, bedoeld in artikel 10, eerste en tweede lid, voegen bij de rapportage elke vijf jaar een prognose van de ontwikkeling van de omvang en de stromen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de wegen, onderscheidenlijk de hoofdspoorwegen, van de tien jaar volgend op het jaar waarop de rapportage betrekking heeft. De eerste prognose wordt bij de rapportage over 2015 gevoegd.

  • 3. De beheerder, bedoeld in artikel 10, derde lid, voegt bij de rapportage elke tien jaar een prognose van de ontwikkeling van de omvang en de stromen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren van de tien jaar volgend op het jaar waarop de rapportage betrekking heeft. De eerste prognose wordt bij de rapportage over 2015 gevoegd.

Artikel 12

  • 1. Op basis van de gegevens, bedoeld in artikel 10, eerste tot en met derde lid, maakt de minister een analyse van de te verwachten ontwikkeling van de omvang en de stromen van het vervoer van gevaarlijke stoffen in de drie jaar volgend op het jaar waarop de rapportage, bedoeld in artikel 11, eerste lid, betrekking heeft.

  • 2. Indien de gegevens, bedoeld in artikel 10, eerste tot en met derde lid, de prognose, bedoeld in artikel 11, tweede en derde lid, of de analyse, bedoeld in het eerste lid, onvoldoende inzicht bieden om tijdig een overschrijding of dreigende overschrijding van een risicoplafond te signaleren, wordt het risico berekend door de minister.

  • 3. De berekening van het risico vindt plaats door toepassing van de rekenmethodiek transportrisico’s.

Paragraaf 4. Ruimtelijke ontwikkelingen langs basisnetroutes

Artikel 13

Artikel 3, eerste en tweede lid, van het Bevt is niet van toepassing op vaarwegen behorende tot de binnenvaartroutes, bedoeld in bijlage III, met uitzondering van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal.

Artikel 14

  • 1. Bij de vaststelling van een besluit als bedoeld in artikel 8, eerste lid, van het Bevt dat betrekking heeft op gronden in de omgeving van een basisnetroute, vindt de berekening van het groepsrisico plaats door toepassing van de rekenmethodiek transportrisico’s.

  • 2. Bij de berekening van het groepsrisico worden de vervoershoeveelheden uit de tabellen in de bijlagen, genoemd in artikel 2, eerste lid, gebruikt.

  • 3. In afwijking van het eerste lid hoeft het groepsrisico voor de overige hoofdspoorwegen niet te worden berekend.

  • 4. In afwijking van het tweede lid wordt bij de berekening van het groepsrisico langs verbindingsbogen uitgegaan van de helft van de vervoershoeveelheden, bedoeld in het tweede lid, die gelden voor het wegvak waarvan de verbindingsboog aftakt.

Paragraaf 5. Ruimtelijke ontwikkelingen langs transportroutes, niet zijnde basisnetroutes

Artikel 15

  • 1. Bij de vaststelling van een besluit als bedoeld in de artikelen 4, eerste lid, en 8, eerste lid, van het Bevt dat betrekking heeft op gronden in de omgeving van een transportroute, niet zijnde een basisnetroute, vindt de berekening van het plaatsgebonden risico, onderscheidenlijk het groepsrisico, plaats door toepassing van de rekenmethodiek transportrisico’s.

  • 2. Bij de berekening van het plaatsgebonden risico, onderscheidenlijk het groepsrisico, worden de vervoershoeveelheden op basis van de meest recente inzichten omtrent die hoeveelheden gebruikt.

Paragraaf 6. Plasbrandaandachtsgebieden

Artikel 16

  • 1. Indien in bijlage I, kolom 5, onderscheidenlijk bijlage II, kolom 7, is aangegeven dat voor een wegvak, onderscheidenlijk baanvak, een plasbrandaandachtsgebied bestaat, geldt het desbetreffende wegvak, onderscheidenlijk baanvak, vermeerderd met een zone van 30 meter aan weerszijden van het wegvak, onderscheidenlijk baanvak, als plasbrandaandachtsgebied.

  • 2. Op een wegvak als bedoeld in het eerste lid wordt de breedte van de zone van 30 meter gemeten vanaf de buitenste kantstrepen.

  • 3. Op een baanvak als bedoeld in het eerste lid wordt de breedte van de zone van 30 meter gemeten vanaf de buitenste spoorstaven van de spoorbundel voor het doorgaand verkeer.

  • 4. Indien voor het wegvak waarvan een verbindingsboog aftakt een plasbrandaandachtsgebied is aangewezen, geldt de verbindingsboog vermeerderd met een zone van 30 meter, gemeten vanaf de buitenste kantstrepen, aan weerszijden van die verbindingsboog als plasbrandaandachtsgebied.

Artikel 17

  • 1. Voor de ligging van een plasbrandaandachtsgebied als bedoeld in artikel 16, eerste lid, is de feitelijke situatie bepalend.

  • 2. In afwijking van het eerste lid is vanaf de dag van vaststelling van een tracébesluit of een besluit als bedoeld in artikel 2 van het Bevt inhoudende de wijziging van een weg of hoofdspoorweg, de ligging van de weg of van de hoofdspoorweg zoals weergegeven in dat besluit, voor de ligging van de buitenste kantstrepen, bedoeld in artikel 16, tweede lid, en de buitenste spoorstaven, bedoeld in artikel 16, derde lid, bepalend, totdat de feitelijke situatie overeenstemt met dat besluit.

Paragraaf 7. Meetpunten

Artikel 18

De meetpunten, bedoeld in artikel 11, eerste en tweede lid, van het Bevt, ter vaststelling of aan de grenswaarde of richtwaarde, genoemd in artikel 4, eerste lid, van het Bevt, onderscheidenlijk de basisnetafstand, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van het Bevt, wordt voldaan, zijn:

  • a. de plaats waar de gevel van een nieuw kwetsbaar of beperkt kwetsbaar object dat op grond van het vast te stellen besluit, bedoeld in artikel 2 van het Bevt, wordt toegelaten, gebouwd mag worden, indien dat object een gebouw is, niet zijnde:

    • 1°. een school voor basis- of voortgezet onderwijs of een gebouw of gedeelte van een gebouw voor dagopvang van minderjarigen, of

    • 2°. een ziekenhuis of een zorgcentrum voor ouderen of personen met een lichamelijke of geestelijke beperking;

  • b. de grens van het gebied waar één van de volgende nieuwe bestemmingen wordt toegelaten:

    • 1°. een school voor basis- of voortgezet onderwijs of een gebouw of gedeelte van een gebouw voor dagopvang van minderjarigen,

    • 2°. een ziekenhuis of een zorgcentrum voor ouderen of personen met een lichamelijke of geestelijke beperking, of

    • 3°. een openluchtzwembad, speeltuin, sportterrein of kampeer- of ander recreatieterrein voor het verblijf van personen gedurende meerdere aaneengesloten dagen.

Artikel 19

De meetpunten, bedoeld in artikel 11, tweede lid, van het Bevt, ter vaststelling of, voor de toepassing van artikel 5 van het Bevt, in een bestemmingsplan een kwetsbaar object geprojecteerd is binnen een basisnetafstand, zijn:

  • a. de plaats waar de gevel van het desbetreffende object dat op grond van dat bestemmingsplan is toegelaten, gebouwd mag worden, indien dat object een gebouw is, niet zijnde een school voor basis- of voortgezet onderwijs of een gebouw of gedeelte van een gebouw voor dagopvang van minderjarigen;

  • b. de grens van het gebied waar één van de volgende bestemmingen is toegelaten:

    • 1°. een school voor basis- of voortgezet onderwijs of een gebouw of gedeelte van een gebouw voor dagopvang van minderjarigen, of

    • 2°. een kampeer- of ander recreatieterrein voor het verblijf van personen gedurende meerdere aaneengesloten dagen.

Paragraaf 8. Slotbepalingen

Artikel 20

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Wet van 10 juli 2013 tot wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet) (Stb. 2013, 307), het Besluit van 3 september 2013 tot wijziging van het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen in verband met de wijziging van de routeringsystematiek in de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (Stb. 2013, 340) en het Besluit externe veiligheid transportroutes in werking treden.

Artikel 21

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling basisnet.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld.

BIJLAGE I: TABEL BASISNET WEG

1

2

3

4

5

6

7

Aanwijzing Basisnetroutes

Risicoplafonds

Plasbrand-

aandachts-

gebied

Vervoersgegevens t.b.v. berekening Groepsrisico

Bijzonderheden

Wegvak (nr.)

Naam Basisnetweg (wegnummer: van - tot)

PR plafond

GR plafond

 

Vervoershoeveelheden (in aantallen tankauto's)

Tc = tunnelcategorie

Wt = wegtype indien afwijkend

   

PR 10-6 contour

PR 10-7 contour

Stofcategorieën

   

(afstand in meters)

GF3

 

Rijksweg A1

N1

A1: Knp. Watergraafsmeer - Knp. Diemen

0

82

JA

4000

 

N2

A1: Knp. Diemen - Knp. Muiderberg

0

82

JA

4000

 

N3

A1: Knp. Muiderberg - Knp. Eemnes

0

82

JA

4000

 

U1

A1: Knp. Eemnes - afrit 10 (Soest)

0

82

JA

4000

 

U91

A1: afrit 10 (Soest) - afrit 12 (Bunschoten)

0

82

JA

4000

 

U81

A1: afrit 12 (Bunschoten) - afrit 13 (Amersfoort Noord)

1

 

JA

3932

 

U90

A1: afrit 13 (Amersfoort Noord) - Knp. Hoevelaken

3

 

JA

3998

 

G1

A1: Knp. Hoevelaken - afrit 15 (Barneveld)

0

82

JA

4000

 

G63

A1: afrit 15 (Barneveld) - afrit 17 (Stroe)

0

82

JA

4000

 

G72

A1: afrit 17 (Stroe) - afrit 18 (Kootwijk)

0

82

JA

4000

 

G64

A1: afrit 18 (Kootwijk) - afrit 19 (Hoenderloo)

0

82

JA

4000

 

G71

A1: afrit 19 (Hoenderloo) - Knp. Beekbergen

0

82

JA

4000

 

G2

A1: Knp. Beekbergen - afrit 23 (Deventer)

15

 

JA

4000

 

O2

A1: afrit 23 (Deventer) - afrit 24 (Deventer Oost)

12

 

JA

4000

 

O113

A1: afrit 24 (Deventer Oost) - afrit 26 (Lochem)

12

 

JA

4000

 

O3

A1: afrit 26 (Lochem) - afrit 28 (Rijssen)

1

74

JA

4000

 

O76

A1: afrit 28 (Rijssen) - Knp. Azelo

1

74

JA

4000

 

O4

A1/A35: Knp. Azelo - Knp. Buren

1

82

JA

4000

 

O5

A1: Knp. Buren - afrit 30 (Hengelo)

1

74

JA

4000

 

O6

A1: afrit 30 (Hengelo) - afrit 32 (Oldenzaal)

1

74

JA

4000

 

O7

A1: afrit 32 (Oldenzaal) - afrit 33 (Oldenzaal Zuid)

1

74

JA

4000

 

O8

A1: afrit 33 (Oldenzaal Zuid) - Grens Duitsland

1

74

JA

4000

 
 

Rijksweg A2/N2

N4

A2: Knp. Amstel - Knp. Holendrecht 1

0

74

JA

3000

 

N5

A2/A9: Knp. Holendrecht 1 - Knp. Holendrecht 2

0

74

JA

3000

 

U12

A2: Knp. Holendrecht 2 - afrit 4 (Vinkeveen)

0

82

JA

4000

 

U13

A2: afrit 4 (Vinkeveen) - afrit 5 (Breukelen)

0

82

JA

4000

 

U73

A2: afrit 5 (Breukelen) - afrit 6 (Ring Utrecht Noord)

0

82

JA

4000

 

U14

A2: afrit 6 (Ring Utrecht Noord) - afrit 7 (Oog in Al)

0

74

JA

3012

 

U88

A2: afrit 7 (Oog in Al) - Knp. Oudenrijn (incl. Leidsche Rijn tunnel)

0

76

JA

3164

Tc A

U15

A2: Knp. Oudenrijn - afrit 9 (Nieuwegein)

0

74

NEE

3000

 

U84

A2: afrit 9 (Nieuwegein) - Knp. Everdingen

0

74

NEE

3000

 

G88

A2: Knp. Everdingen - afrit 12 (Everdingen)

0

82

NEE

4000

 

G29

A2: afrit 12 (Everdingen) - Knp. Deil

0

82

NEE

4000

 

B59

A2: Knp. Deil - afrit 19 (Kerkdriel)

0

88

NEE

4544

 

B107

A2: afrit 19 (Kerkdriel) - Knp. Empel

0

82

NEE

4000

 

B60

A2/A59: Knp. Empel - Knp. Hintham

0

82

NEE

4000

 

B61

A2: Knp. Hintham - afrit 21 (Veghel)

0

83

NEE

4182

 

B105

A2: afrit 21 (Veghel) - Knp. Vught

0

82

NEE

4000

 

B62

A2: Knp. Vught - Knp. Ekkersweijer

0

82

NEE

4000

 

B7

A2/A58: Knp. Ekkersweijer - Knp. Batadorp

0

82

NEE

4000

 

B63

A2: Knp. Batadorp - afrit 30 (Eindhoven Centrum)

21

 

JA

4421

 

B106

A2: afrit 30 (Eindhoven Centrum) - Knp. De Hogt

26

 

JA

4557

 

B72

A2/A67: Knp. De Hogt - afrit 33 (Waalre)

33

 

JA

8400

 

B104

A2/A67: afrit 33 (Waalre) - Knp. Leenderheide

43

 

JA

9570

 

B64

A2: Knp. Leenderheide - afrit 34 (Valkenswaard)

0

82

JA

4000

 

B65

A2: afrit 34 (Valkenswaard) - afrit 39 (Nederweert)

0

82

JA

4000

 

L38

A2: afrit 39 (Nederweert) - afrit 40 (Kelpen)

0

82

JA

4000

 

L39

A2: afrit 40 (Kelpen) - afrit 41 (Grathem)

0

82

JA

4000

 

L40

A2: afrit 41 (Grathem) - afrit 44 (St. Joost)

14

 

JA

2175

 

L116

A2: afrit 44 (St. Joost) - Knp. Het Vonderen

14

 

JA

2175

 

L41

A2: Knp. Het Vonderen - afrit 45 (Echt)

17

 

JA

1625

 

L84

A2: afrit 45 (Echt) - afrit 47 (Born)

17

 

JA

1673

 

L85

A2: afrit 47 (Born) - afrit 48 (Urmond)

17

 

JA

1967

 

L86

A2: afrit 48 (Urmond) - Knp. Kerensheide

0

74

JA

3000

 

L42

A2: Knp. Kerensheide - afrit 50 (Maastricht-Aachen)

0

74

JA

3000

 

L43

A2: afrit 50 (Maastricht-Aachen) - afrit 51 (Meerssen)

0

74

JA

3000

 

L44

A2: afrit 51 (Meerssen) - Knp. Kruisdonk

0

9

JA

1000

 

L45

A2: Knp. Kruisdonk - N2 (Pres. Rooseveltweg / Terblijterweg / Viaductweg)

0

9

JA

1000

 

L46

N2: Pres. Rooseveltweg / Terblijterweg / Viaductweg - Pres. Rooseveltlaan / Scharnerweg / Wilhelminasingel

0

0

JA

1000

Wt binnen bebouwde kom

L47

N2: Pres. Rooseveltlaan / Scharnerweg / Wilhelminasingel - Knp. Europaplein

0

0

JA

1000

Wt binnen bebouwde kom

L48

A2: Knp. Europaplein - afrit 58 (Eijsden)

0

9

JA

1000

 

L92

A2: afrit 58 (Eijsden) - Grens België

0

9

JA

1000

 
 

Rijksweg N3

Z98

N3: A15 - Burg. Keijzerweg (Papendrecht)

32

 

JA

8316

Snelweg met verhoogde ongevalfrequentie

Z115

N3: Burg. Keijzerweg (Papendrecht) - Baanhoekweg / Merwedestraat (Dordrecht)

33

 

JA

8435

Snelweg met verhoogde ongevalfrequentie

Z97

N3: Baanhoekweg / Merwedestraat (Dordrecht) - A16

47

 

JA

9725

Snelweg met verhoogde ongevalfrequentie

 

Rijksweg A4

N6

A4: Knp. De Nieuwe Meer - Knp. Badhoevedorp

0

74

JA

3000

 

N87

A4: Knp. Badhoevedorp - Knp. De Hoek (incl. Schipholtunnel)

0

74

JA

3000

Tc A

N7

A4: Knp. De Hoek - afrit 3 (Hoofddorp)

0

74

JA

3000

 

N84

A4: afrit 3 (Hoofddorp) - afrit 4 (Nieuw Vennep)

0

82

JA

4000

 

N85

A4: afrit 4 (Nieuw Vennep) - Knp. Burgerveen

0

82

JA

4000

 

Z6

A4: Knp. Burgerveen - afrit 6a (Zoeterwoude Rijndijk)

0

65

JA

2162

 

Z118

A4: afrit 6a (Zoeterwoude Rijndijk) - afrit 7 (Zoeterwoude Dorp)

12

 

JA

2163

 

Z7

A4: afrit 7 (Zoeterwoude Dorp) - Knp. Prins Clausplein

13

 

JA

4000

 

Z8

A4: Knp. Prins Clausplein - Knp. Ypenburg

23

 

JA

3743

 

Z9

A4: Knp. Ypenburg - afrit 12 (Den Haag Zuid)

0

9

NEE

1000

 

Z10

A4: afrit 12 (Den Haag Zuid) - afrit 13 (Den Hoorn)

0

9

NEE

1000

 

Z33

A4: afrit 13 (Den Hoorn) - afrit 14 (Delft)

0

0

NEE

500

 

Z46

A4: Knp. Kethelplein - afrit 16 (Vlaardingen Oost)

23

 

JA

500

 

Z11

A4: afrit 16 (Vlaardingen Oost) - Knp. Benelux (incl. Beneluxtunnel)

23

 

JA

0

Tc C

B24

A4 & N259 = Randweg Noord & Randweg Oost (Bergen op Zoom): Halsterseweg / Randweg Noord / Randweg West - A4 / A58 (knooppunt Zoomland)

0

9

NEE

1000

 

B1

A4 / A58: Knp. Zoomland - afrit 30 (Hoogerheide)

25

 

JA

3851

 

B127

A4 / A58: afrit 30 (Hoogerheide) - Knp. Markiezaat

30

 

JA

5715

 

B35

A4: Knp. Markiezaat - Grens België

22

 

JA

3098

 
 

Rijksweg A5

N90

A5: Knp. Raasdorp - Knp. De Hoek

0

74

JA

3000

 
 

Rijksweg A6

F1

A6: Knp. Muiderberg - afrit 3 (Almere Stad West)

0

74

NEE

3000

 

F39

A6: afrit 3 (Almere Stad West) - afrit 5 (Almere Stad)

0

74

NEE

3000

 

F41

A6: afrit 5 (Almere Stad) - afrit 6 (Almere Buiten West)

0

74

NEE

3000

 

F56

A6: afrit 6 (Almere Buiten West) - Knp. Almere

0

74

NEE

3000

 

F42

A6: Knp. Almere - afrit 8 (Almere Buiten Oost)

0

82

NEE

4000

 

F34

A6: afrit 8 (Almere Buiten Oost) - afrit 10 (Lelystad)

0

82

NEE

4000

 

F35

A6: afrit 10 (Lelystad) - afrit 11 (Lelystad Noord)

0

82

NEE

4000

 

F36

A6: afrit 11 (Lelystad Noord) - afrit 13 (Urk)

0

82

NEE

4000

 

F37

A6: afrit 13 (Urk) - afrit 14 (Emmeloord)

0

82

NEE

4000

 

F38

A6: afrit 14 (Emmeloord) - Knp. Emmeloord

0

82

NEE

4000

 

F47

A6: Knp. Emmeloord - afrit 15 (De Munt)

0

74

NEE

3000

 

F2

A6: afrit 15 (De Munt) - Knp. Joure

0

74

NEE

3000

 
 

Rijksweg A7/N7

N33

A7: Knp. Zaandam - afrit 6 (Purmerend Noord)

0

82

JA

4000

 

N34

A7: afrit 6 (Purmerend Noord) - afrit 7 (Avenhorn)

0

74

NEE

3000

 

N82

A7: afrit 7 (Avenhorn) - afrit 8 (Hoorn)

0

74

NEE

3000

 

N81

A7: afrit 8 (Hoorn) - afrit 9 (Hoorn Noord)

0

48

NEE

1500

 

N108

A7: afrit 9 (Hoorn Noord) - afrit 12 (Middenmeer)

0

48

NEE

1500

 

N35

A7: afrit 12 (Middenmeer) - afrit 13 (Wieringerwerf)

0

48

NEE

1500

 

N80

A7: afrit 13 (Wieringerwerf) - afrit 14 (Den Oever)

0

48

NEE

1500

 

Fr30

A7: afrit 14 (Den Oever) - Knp. Zurich

0

9

NEE

1000

 

Fr6

A7: Knp. Zurich - N7 (Stadsrondweg Zuid Sneek)

0

9

NEE

1000

 

Fr5

N7: Stadsrondweg Zuid Sneek

0

9

NEE

1000

 

Fr4

A7: N7/A7 Sneek - Knp. Joure

0

9

NEE

1000

 

Fr3

A7: Knp. Joure - Knp. Heerenveen

0

74

NEE

3000

 

Fr2

A7: Knp. Heerenveen - afrit 29 (De Haven)

0

74

NEE

3000

 

Fr33

A7: afrit 29 (De Haven) - Knp. Drachten

0

74

NEE

3000

 

Gr1

A7: Knp. Drachten - afrit 36 (Groningen West)

0

48

NEE

1500

 

Gr31

A7: afrit 36 (Groningen West) - Knp. Julianaplein

0

48

NEE

1500

 

Gr30

A7: Knp. Julianaplein - Knp. Europaplein

12

 

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Gr2

A7: Knp. Europaplein - afrit 44 (Veendam)

0

48

NEE

1500

 

Gr3

A7: afrit 44 (Veendam) - afrit 45 (Scheemda)

0

9

NEE

1000

 

Gr29

A7: afrit 45 (Scheemda) - Grens Duitsland

0

9

NEE

1000

 
 

Rijksweg A8

N31

A8: Knp. Coenplein - afrit 1 (Oostzaan)

0

0

JA

4000

 

N91

A8: afrit 1 (Oostzaan) - Knp. Zaandam

0

82

JA

4000

 

N99

A8: Knp. Zaandam - afrit 2 (Zaandijk)

0

48

NEE

1500

 

N32

A8: afrit 2 (Zaandijk) - N246

0

48

NEE

1500

 
 

Rijksweg A9/N9

N29

N9: N250 (De Kooy) - N503 (bij Schagerbrug)

0

0

NEE

500

 

N28

N9: N503 (bij Schagerbrug) - Ringweg Alkmaar (Huiswaarderweg)

0

0

NEE

500

 

N27

N9: Huiswaarderweg - Vkp. Kooimeer

0

0

NEE

500

 

N26

A9: Vkp. Kooimeer - afrit 10 (Castricum)

0

48

NEE

1500

 

N25

A9: afrit 10 (Castricum) - Knp. Beverwijk

0

48

NEE

1500

 

N8

A9: Knp. Beverwijk - afrit 8 (Beverwijk)

0

48

NEE

1500

 

N24

A9: afrit 8 (Beverwijk) - Knp. Velsen (incl. Wijkertunnel)

0

26

NEE

0

Tc C

N23

A9: Knp. Velsen - Knp. Rottepolderplein

0

74

NEE

3000

 

N22

A9: Knp. Rottepolderplein - Knp. Raasdorp

0

82

JA

4000

 

N88

A9: Knp. Raasdorp - Knp. Badhoevedorp

0

74

JA

3000

 

N86

A9: Knp. Badhoevedorp - afrit 5 (Amstelveen)

0

74

JA

3000

 

N21

A9: afrit 5 (Amstelveen) - Knp. Holendrecht 2

0

74

JA

3000

 
 

A2/A9: Knp. Holendrecht 2 - Knp. Holendrecht 1

       

Zie wegvak N5 bij Rijksweg A2

N20

A9: Knp. Holendrecht 1 - afrit 1 (S113, Gaasperplas)

0

74

JA

3000

 

N107

A9: afrit 1 (S113, Gaasperplas) - Knp. Diemen

0

74

JA

3000

 
 

Rijksweg A10

N15

A10: Knp. Coenplein - afrit S101 (Westpoort 2000-3000) (incl. Coentunnel)

0

9

JA

0

Tc C

N98

A10: afrit S101 (Westpoort 2000-3000) - afrit S102 (Westpoort 3000-9000)

0

9

JA

1000

 

N14

A10: afrit S102 (Westpoort 3000-9000) - afrit S103 (Haarlem)

0

32

JA

1329

 

N13

A10: afrit S103 (Haarlem) - Knp. De Nieuwe Meer

0

72

JA

2759

 

N12

A10: Knp. De Nieuwe Meer - Knp. Amstel

0

81

JA

3912

 

N11

A10: Knp. Amstel - Knp. Watergraafsmeer

0

69

JA

2517

 

N10

A10: Knp. Watergraafsmeer - afrit S114 (Zeeburg)

0

70

JA

2562

 

N18

A10: afrit S114 (Zeeburg) - afrit S115 (Nieuwendam) (incl. Zeeburgertunnel)

0

23

JA

0

Tc C

N19

Omleidingsroute Zeeburgertunnel via Zuiderzeeweg

0

66

NEE

2562

Omleidingsroute (Wt binnen bebouwde kom)

N17

A10: afrit S115 (Nieuwendam) - afrit S116 (Volendam)

0

82

JA

4000

 

N16

A10: afrit S116 (Volendam) - Knp. Coenplein

0

82

JA

4000

 
 

Rijksweg N11

Z22

N11: A4 - afrit N209 (Hazerswoude Rijndijk)

0

48

NEE

1500

 

Z119

N11: afrit N209 (Hazerswoude Rijndijk) - afrit N207 (Alphen aan den Rijn)

0

48

NEE

1500

 

Z21

N11: afrit N207 (Alphen aan den Rijn) - afrit N458 (Bodegraven)

0

48

NEE

1500

 

Z20

N11: afrit N458 (Bodegraven) - A12

0

48

NEE

1500

 
 

Rijksweg A12

Z16b

A12: afrit 3 (Bezuidenhout) - afrit 4 (Voorburg)

0

9

NEE

1000

 

Z16a

A12: afrit 4 (Voorburg) - knp. Prins Clausplein

0

48

NEE

1500

 

Z17

A12: Knp. Prins Clausplein - afrit 7 (Zoetermeer)

0

48

NEE

1500

 

Z124

A12: afrit 7 (Zoetermeer) - afrit 9 (Zevenhuizen)

0

48

NEE

1500

 

Z135

A12: afrit 9 (Zevenhuizen) - Knp. Gouwe

0

48

NEE

1500

 

Z18

A12: Knp. Gouwe - afrit 11 (Gouda)

26

 

JA

8486

 

Z137

A12: afrit 11 (Gouda) - afrit 12a (Bodegraven)

26

 

JA

8649

 

Z19

A12: afrit 12a (Bodegraven) - afrit 14 (Woerden)

26

 

JA

8432

 

U85

A12: afrit 14 (Woerden) - afrit 15 (De Meern)

26

 

JA

8466

 

U86

A12: afrit 15 (De Meern) - Knp. Oudenrijn

28

 

JA

8468

 

U9

A12: Knp. Oudenrijn - afrit 18 (Hoograven)

25

 

JA

6855

 

U93

A12: afrit 18 (Hoograven) - Knp. Lunetten

23

 

JA

7055

 

U10

A12: Knp. Lunetten - afrit 19 (Bunnik)

0

82

JA

4000

 

U94

A12: afrit 19 (Bunnik) - afrit 20 (Driebergen)

0

82

JA

4000

 

U79

A12: afrit 20 (Driebergen) - afrit 21 (Maarn)

0

82

JA

4000

 

U80

A12: afrit 21 (Maarn) - afrit 22 (Maarsbergen)

0

82

JA

4000

 

U11

A12: afrit 22 (Maarsbergen) - afrit 23 (Veenendaal)

0

82

JA

4000

 

G8

A12: afrit 23 (Veenendaal) - Knp. Maanderbroek

0

82

JA

4000

 

G66

A12: Knp. Maanderbroek - afrit 24 (Wageningen)

0

82

JA

4000

 

G9

A12: afrit 24 (Wageningen) - Knp. Grijsoord

0

82

JA

4000

 

G10

A12/A50: Knp. Grijsoord - Knp. Waterberg

21

 

JA

5138

 

G11

A12: Knp. Waterberg - Knp. Velperbroek

16

 

JA

3428

 

G12

A12: Knp. Velperbroek - Knp. Oud-Dijk

1

82

JA

4000

 

G13

A12: Knp. Oud-Dijk - Grens Duitsland

1

74

JA

4000

 
 

Rijksweg A13

Z29

A13: Knp. Ypenburg - afrit 9 (Delft)

17

 

JA

3639

 

Z113

A13: afrit 9 (Delft) - afrit 10 (Delft Zuid)

17

 

JA

3200

 

Z30

A13: afrit 10 (Delft Zuid) - afrit 11 (Berkel en Rodenrijs)

16

 

JA

2829

 

Z114

A13: afrit 11 (Berkel en Rodenrijs) - Knp. Kleinpolderplein

6

 

JA

2717

 
 

Rijksweg N14

Z53

N14: A4 afrit 8 Leidschendam - N44 Wassenaar (incl. Sytwendetunnel)

0

19

NEE

0

Tc C (Wt buiten bebouwde kom)

 

Rijksweg A15/N15

Z65

N15: Maasvlakte - afrit 10

16

 

JA

7022

 

Z66

N15: afrit 10 - afrit 12 (Brielle)

40

 

JA

10289

 

Z47

N15: afrit 12 (Brielle) - afrit 13 (Rozenburg) (incl. Thomassentunnel)

15

 

JA

0

Tc C

Z148

A15: omleidingsroute Thomassentunnel

27

 

NEE

11676

Omleidingsroute

Z126

N15: afrit 13 (Rozenburg) - afrit 15 (Havens)

49

 

JA

11676

 

Z67

A15: afrit 15 (Havens) - afrit 16 (Spijkenisse)

51

 

JA

11579

 

Z69

A15: afrit 16 (Spijkenisse) - afrit 17 (Hoogvliet) (incl. Botlektunnel)

0

30

JA

0

Tc D

Z68

Omleidingsroute Botlektunnel via Botlekbrug

72

 

NEE

26852

Omleidingsroute (Wt binnen bebouwde kom)

Z70

A15: afrit 17 (Hoogvliet) - Knp. Benelux

74

 

JA

25176

 

Z71

A15: Knp. Benelux - afrit 18 (Pernis)

80

 

JA

38060

 

Z72

A15: afrit 18 (Pernis) - afrit 19 (Rotterdam Charlois)

80

 

JA

31529

 

Z73

A15: afrit 19 (Rotterdam Charlois) - Knp. Vaanplein

80

 

JA

31638

 

Z74

A15: Knp. Vaanplein - Knp. Ridderkerk Noord

80

 

JA

39917

 

Z55

A15/A16: Knp. Ridderkerk Noord - Knp. Ridderkerk Zuid

66

 

JA

17334

 

Z75

A15: Knp. Ridderkerk Zuid - afrit 21 (Hendrik Ido Ambacht)

63

 

JA

18516

 

Z76

A15: afrit 21 (Hendrik Ido Ambacht) - afrit 22 (Alblasserdam) (incl. Noordtunnel)

13

 

JA

0

Tc C

Z77a

Omleidingsroute Noordtunnel in oostelijke richting van A15 afrit 21 tot hm-paal 22.1 op de N915

15

 

NEE

21167

Omleidingsroute (Wt binnen bebouwde kom)

Z77b

Omleidingsroute Noordtunnel van A15 afrit 21 tot A15 afrit 22 m.u.v. wegvak Z77a

93

 

NEE

21167

Omleidingsroute (Wt buiten bebouwde kom)

Z78

A15: afrit 22 (Alblasserdam) - afrit 23 (Papendrecht/N3)

68

 

JA

23048

 

Z79

A15: afrit 23 (Papendrecht/N3) - afrit 27 (Gorinchem)

46

 

JA

13059

 

Z80

A15: afrit 27 (Gorinchem) - Knp. Gorinchem

41

 

JA

13595

 

G14

A15: Knp. Gorinchem - Knp. Deil

32

 

JA

9956

 

G15

A15: Knp. Deil - afrit 33 (Tiel)

26

 

JA

9173

 

G78

A15: afrit 33 (Tiel) - afrit 34 (Echteld)

38

 

JA

11754

 

G16

A15: afrit 34 (Echteld) - Knp. Valburg

30

 

JA

10044

 

G17

A15: Knp. Valburg - Knp. Ressen

8

 

JA

4000

 
 

Rijksweg A16

Z54

A16: Knp. Terbregseplein - afrit 25 (Rotterdam Centrum)

38

 

JA

11421

 

Z134

A16: afrit 25 (Rotterdam Centrum) - Knp. Ridderkerk Noord

58

 

JA

16263

 
 

A15/A16: Knp. Ridderkerk Noord - Knp. Ridderkerk Zuid

       

Zie wegvak Z55 bij Rijksweg A15

Z181

A16: Knp. Ridderkerk Zuid - afrit 22 (Zwijndrecht)

26

 

JA

500

 

Z56

A16: afrit 22 (Zwijndrecht) - afrit 21 (Dordrecht) (incl. Drechttunnel)

26

 

JA

0

Tc C

Z57

A16: afrit 21 (Dordrecht) - afrit 20 (Randweg Dordrecht)

22

 

JA

500

 

Z58

A16: afrit 20 (Randweg Dordrecht) - Knp. Klaverpolder

45

 

JA

9047

 

B37

A16: Knp. Klaverpolder - Knp. Zonzeel

33

 

JA

6519

 

B38

A16: Knp. Zonzeel - afrit 17 (Prinsenbeek)

28

 

JA

5466

 

B39

A16: afrit 17 (Prinsenbeek) - Knp. Princeville

33

 

JA

5364

 

B40

A16/A58: Knp. Princeville - afrit 15 (Rijsbergen)

26

 

JA

4728

 

B116

A16/A58: afrit 15 (Rijsbergen) - Knp. Galder

30

 

JA

4295

 

B108

A16: Knp. Galder - Grens België

8

 

JA

4000

 
 

Rijksweg A17

B11

A17: Knp. Klaverpolder - afrit 26 (Industrie Moerdijk)

27

 

JA

3627

 

B12

A17: afrit 26 (Industrie Moerdijk) - afrit 25 (Zevenbergen)

16

 

JA

3345

 

B100

A17: afrit 25 (Zevenbergen) - Knp. Noordhoek

20

 

JA

4011

 

B13

A17: Knp. Noordhoek - afrit 21 (Roosendaal Noord)

17

 

JA

2118

 

B99

A17: afrit 21 (Roosendaal Noord) - Knp. De Stok

19

 

JA

3122

 
 

Rijksweg A18/N18

G18

A18: Knp. Oud-Dijk - afrit 4 (Doetinchem Oost)

0

82

NEE

4000

 

G19

A18: afrit 4 (Doetinchem Oost) - afrit 5 (Varsseveld)

0

82

NEE

4000

 

G20

N18: afrit 5 (Varsseveld) - afrit N319 (Groenlo)

0

9

NEE

1000

 

G21

N18: afrit N319 (Groenlo) - afrit N822 (Eibergen)

0

9

NEE

1000

 

G22

N18: afrit N822 (Eibergen) - afrit N347 (Haaksbergen)

0

9

NEE

1000

 

O35

N18: afrit N347 (Haaksbergen) - A35

0

9

NEE

1000

 
 

Rijksweg A20

Z122

A20: afrit N223 (bij Maasdijk) - afrit 6 (Maasdijk)

0

9

NEE

1000

 

Z48

A20: afrit 6 (Maasdijk) - Knp. Kethelplein

0

9

NEE

1000

 

Z49

A20: Knp. Kethelplein - Knp. Kleinpolderplein

20

 

JA

1050

 

Z50

A20: Knp. Kleinpolderplein - afrit 14 (Rotterdam Centrum)

10

 

JA

3656

 

Z125

A20: afrit 14 (Rotterdam Centrum) - Knp. Terbregseplein

11

 

JA

3656

 

Z51

A20: Knp. Terbregseplein - afrit 17 (Nieuwerkerk aan de Yssel)

32

 

JA

10952

 

Z136

A20: afrit 17 (Nieuwerkerk aan de Yssel) - Knp. Gouwe

22

 

JA

8847

 
 

Rijksweg A22

N83

A22: Knp. Beverwijk - afrit Beverwiijk

0

48

NEE

1500

 

N93

A22: afrit Beverwiijk - afrit IJmuiden (incl. Velsertunnel)

0

16

NEE

0

Tc D

N89

A22: afrit IJmuiden - Knp. Velsen

0

74

NEE

3000

 
 

Rijksweg A27

F3

A27: Knp. Almere - afrit 36 (Almere Stad)

0

82

NEE

4000

 

F43

A27: afrit 36 (Almere Stad) - Knp. Eemnes

0

82

NEE

4000

 

N67

A27: Knp. Eemnes - afrit 33 (Hilversum)

0

82

JA

4000

 

N97

A27: afrit 33 (Hilversum) - afrit 32 (Bilthoven)

0

82

JA

4000

 

U87

A27: afrit 32 (Bilthoven) - afrit 31 (Ring Utrecht Noord)

0

82

JA

4000

 

U89

A27: afrit 31 (Ring Utrecht Noord) - Knp. Rijnsweerd

0

82

JA

4000

 

U6

A27: Knp. Rijnsweerd - Knp. Lunetten

23

 

JA

7298

 

U7

A27: Knp. Lunetten - Knp. Everdingen

10

 

JA

5832

 

Z128

A27: Knp. Everdingen - afrit 25 (Noordeloos)

16

 

JA

5424

 

Z100

A27: afrit 25 (Noordeloos) - Knp. Gorinchem

14

 

JA

5040

 

Z99

A27: Knp. Gorinchem - afrit 24 (Avelingen)

16

 

JA

4764

 

B41

A27: afrit 24 (Avelingen) - Knp. Hooipolder

12

 

JA

4000

 

B134

A27: Knp. Hooipolder - afrit 19 (Oosterhout)

0

74

JA

3000

 

B42

A27: afrit 19 (Oosterhout) - afrit 16 (Breda Noord)

0

82

JA

4000

 

B109

A27: afrit 16 (Breda Noord) - afrit 15 (Breda)

0

82

JA

4000

 

B110

A27: afrit 15 (Breda) - Knp. Annabosch

0

82

JA

4000

 

B101

A27/A58: Knp. Annabosch - afrit 14 (Ulvenhout)

23

 

JA

3771

 

B4

A27/A58: afrit 14 (Ulvenhout) - Knp. Galder

24

 

JA

3950

 
 

Rijksweg A28

D5

A28: Knp. Julianaplein - afrit 36 (Zuidlaren)

0

48

JA

1500

 

D26

A28: afrit 36 (Zuidlaren) - afrit 34 (Assen Noord)

0

48

JA

1500

 

D4

A28: afrit 34 (Assen Noord) - afrit 32 (Assen Zuid)

0

74

JA

3000

 

D3

A28: afrit 32 (Assen Zuid) - afrit 31 (Westerbork)

0

74

JA

3000

 

D31

A28: afrit 31 (Westerbork) - afrit 27 (Fluitenberg)

0

74

JA

3000

 

D29

A28: afrit 27 (Fluitenberg) - Knp. Hoogeveen

0

74

JA

3000

 

D2

A28: Knp. Hoogeveen - Knp. Lankhorst

0

82

JA

4000

 

O111

A28: Knp. Lankhorst - afrit 22 (Nieuwleusen)

18

 

JA

3314

 

O12

A28: afrit 22 (Nieuwleusen) - afrit 21 (Ommen)

15

 

JA

3104

 

O112

A28: afrit 21 (Ommen) - afrit 20 (Zwolle Noord)

13

 

JA

2895

 

O11

A28: afrit 20 (Zwolle Noord) - afrit 18 (Zwolle-Zuid)

13

 

JA

3093

 

O114

A28: afrit 18 (Zwolle-Zuid) - Knp. Hattemerbroek

13

 

JA

3293

 

G62

A28: Knp. Hattemerbroek - afrit 13 (Lelystad)

0

82

JA

4000

 

G61

A28: afrit 13 (Lelystad) - afrit 12 (Ermelo)

5

 

JA

3696

 

G60

A28: afrit 12 (Ermelo) - afrit 9 (Nijkerk)

16

 

JA

6902

 

G31

A28: afrit 9 (Nijkerk) - Knp. Hoevelaken

20

 

JA

8781

 

U82

A28: Knp. Hoevelaken - afrit 6 (Leusden Zuid)

14

 

JA

6795

 

U2

A28: afrit 6 (Leusden Zuid) - afrit 5 (Maarn)

14

 

JA

6570

 

U3

A28: afrit 5 (Maarn) - afrit 3 (Den Dolder)

16

 

JA

7011

 

U83

A28: afrit 3 (Den Dolder) - Knp. Rijnsweerd

13

 

JA

6707

 
 

Rijksweg A29

Z182

A29: Knp. Vaanplein - afrit 20 (Barendrecht)

0

0

JA

500

 

Z88

A29: afrit 20 (Barendrecht) - afrit 21 (Oud Beijerland) ( incl. Heinenoordtunnel)

0

9

JA

0

Tc D

Z133

A29: afrit 21 (Oud Beijerland) - Knp. Hellegatsplein

0

9

NEE

1000

 

B19

A29/A59: Knp. Hellegatsplein - Knp. Sabina

0

74

NEE

3000

 

B20

A29: Knp. Sabina - afrit 24 (Dinteloord)

0

9

NEE

1000

 
 

Rijksweg A30

G32

A30: A1 - afrit 4 (Barneveld Zuid)

0

82

NEE

4000

 

G67

A30: afrit 4 (Barneveld Zuid) - afrit 2 (Ede)

0

82

NEE

4000

 

G68

A30: afrit 2 (Ede) - afrit 1 (Industriegebied Ede)

0

82

NEE

4000

 

G85

A30: afrit 1 (Industriegebied Ede) - Knp. Maanderbroek

0

82

NEE

4000

 
 

Rijksweg A31/N31

Fr8

A31: Knp. Zurich - afrit 22 (Marssum)

0

9

NEE

1000

 

Fr9

N31: afrit 22 (Marssum) - afrit N359 (Boksum)

0

9

NEE

1000

 

Fr10

N31: afrit N359 (Boksum) - A32 (Leeuwarden)

0

9

NEE

1000

 

Fr11

N31: A32 (Leeuwarden) - afrit N913 (Garijp)

0

9

NEE

1000

 

Fr37

N31: afrit N913 (Garijp) - afrit N356 (Nijega)

0

9

NEE

1000

 

Fr32

N31: afrit N356 (Nijega) - afrit N369 (Drachten)

0

48

NEE

1500

 

Fr36

N31: afrit N369 (Drachten) - Knp. Drachten (A7)

0

48

NEE

1500

 
 

Rijksweg A32

Fr15

A32: Leeuwarden - Knp. Heerenveen

0

48

NEE

1500

 

Fr31

A32: Knp. Heerenveen - afrit 8 (Wolvega)

0

48

NEE

1500

 

O18

A32: afrit 8 (Wolvega) - afrit 7 (Steenwijk Noord)

0

74

NEE

3000

 

O115

A32: afrit 7 (Steenwijk Noord) - afrit 5 (Steenwijk Zuid)

0

74

NEE

3000

 

O116

A32: afrit 5 (Steenwijk Zuid) - afrit 4 (Havelte)

0

74

NEE

3000

 

O19

A32: afrit 4 (Havelte) - Knp. Lankhorst

0

74

NEE

3000

 
 

Rijksweg N33

Gr5

N33: Eemshaven - afrit N997 (bij Holwierde)

15

 

JA

1500

Wt buiten bebouwde kom

Gr6

N33: afrit N997 (bij Holwierde) - afrit N360 (Appingedam)

15

 

JA

1500

Wt buiten bebouwde kom

Gr7

N33: afrit N360 (Appingedam) - afrit N362 (bij Opwierde)

15

 

JA

1500

Wt buiten bebouwde kom

Gr8

N33: afrit N362 (bij Opwierde) - A7

20

 

JA

1500

Wt buiten bebouwde kom

Gr9

N33: A7 - afrit N366 (Veendam)

20

 

JA

1500

 

D15

N33: afrit N366 (Veendam) - N34 (Gieten)

20

 

JA

1500

 

D14

N33: N34 (Gieten) - A28

15

 

JA

1500

 
 

Rijksweg N34

O95

N34: N48 (Ommen) - afrit N347 (Ommen)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

O96

N34: afrit N347 (Ommen) - N36 (bij Rheezerveen)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg A35/N35

O59

N35: (Zwolle) - afrit N348 (Raalte, Ommerweg)

0

47

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

O62

N35: N35 / Burg. H. Boersingel (Nijverdal) - afrit N350 (Wierden)

0

47

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

O13

N35: N35 / N350 (Wierden) - N35 / N36 (Wierden)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

O1

N35: N35 / N36 (Wierden) - N35 / N349 (Almelo)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

O28

A35: afrit N349 (Almelo) - Knp. Azelo

0

48

NEE

1500

 
 

A1/A35: Knp. Azelo - Knp. Buren

       

Zie wegvak O4 op Rijksweg A1

O22

A35: Knp. Buren - afrit 28 (Delden)

0

74

NEE

3000

 

O128

A35: afrit 28 (Delden) - afrit 27 (Ind. Twentekanaal)

0

48

NEE

1500

 

O23

A35: afrit 27 (Ind. Twentekanaal) - afrit 26 (Enschede West)

0

48

NEE

1500

 

O24

A35/N35: afrit 26 (Enschede West) - Grens Duitsland

0

48

NEE

1500

 
 

Rijksweg N36

O21

N36: N48 - N34 (bij Rheezerveen)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

O40

N36: N34 (bij Rheezerveen) - afrit N341 (Westerhaar-Vriezeveensewijk)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

O39

N36: afrit N341 (Westerhaar-Vriezeveensewijk) - afrit N748 (Vriezenveen)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

O38

N36: afrit N748 (Vriezenveen) - N750 (Almelo)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

O32

N36 : N750 (Almelo) - N35 (Wierden)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg A37/N37

D7

A37: Knp. Hoogeveen - afrit 1 (Hoogeveen Oost)

0

48

NEE

1500

 

D30

A37: afrit 1 (Hoogeveen Oost) - Knp. Holsloot

0

48

NEE

1500

 

D8

N37: Knp. Holsloot - afrit N376 (bij Veenoord)

0

48

NEE

1500

 

D28

N37: afrit N376 (bij Veenoord) - Duitse Grens

0

48

NEE

1500

 
 

Rijksweg A44 / N44

N9

A44: Knp. Burgerveen - afrit 3 (Noordwijkerhout)

0

74

NEE

3000

 

Z1

A44: afrit 3 (Noordwijkerhout) - afrit 8 (Leiden)

0

74

NEE

3000

 

Z2

A44: afrit 8 (Leiden) - Wassenaar

0

74

NEE

3000

 

Z4

N44: Wassenaar - kruising N14

0

77

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg N48

D6

N48: Knp. Hoogeveen - afrit N377 (Balkbrug)

0

47

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

O43/O118

N48: afrit N377 (Balkbrug) - N34 (Ommen)

0

47

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg N50/A50

F26

N50: Knp. Emmeloord - afrit N352 (Ens)

0

48

NEE

1500

 

O52

N50: afrit N352 (Ens) - afrit N307 (Kampen)

0

48

NEE

1500

 

O123

N50: afrit N307 (Kampen) - afrit N764 (Kampen)

0

48

NEE

1500

 

O124

N50: afrit N764 (Kampen) - Knp. Hattemerbroek

0

48

NEE

1500

 

G3

A50: Knp. Hattemerbroek - Knp. Beekbergen

0

74

JA

3000

 

G4

A50: Knp. Beekbergen - Knp. Waterberg

11

 

JA

2309

 
 

A12/A50: Knp. Waterberg - Knp. Grijsoord

       

Zie Wegvak G10 op Rijksweg A12

G5

A50: Knp. Grijsoord - Knp. Valburg

9

 

JA

4000

 

G6

A50: Knp. Valburg - Knp. Ewijk

18

 

JA

4932

 

G65

A50: Knp. Ewijk - Knp. Bankhoef

0

74

JA

3000

 

B79

A50: Knp. Bankhoef - Knp. Paalgraven

0

74

JA

3000

 

B80

A50: Knp. Paalgraven - afrit 14 (Zeeland)

0

48

NEE

1500

 

B86

A50: afrit 14 (Zeeland) - afrit 13 (Volkel)

0

48

NEE

1500

 

B139

A50: afrit 13 (Volkel) - afrit 12 (Veghel Noord)

0

48

NEE

1500

 

B87

A50: afrit 12 (Veghel Noord) - afrit 11 (Veghel)

0

48

NEE

1500

 

B81

A50: afrit 11 (Veghel) - afrit 10 (Eerde)

0

48

NEE

1500

 

B132

A50: afrit 10 (Eerde) - A58 (Eindhoven)

0

48

NEE

1500

 
 

Rijksweg N57

Z89

N57: A15 - afrit N218 (bij Zwartewaal)

0

83

NEE

1500

 

Z90

N57: afrit N218 (bij Zwartewaal) - afrit N495 (Nieuwehoorn)

12

 

NEE

1500

Wt buiten bebouwde kom

Z91

N57: afrit N495 (Nieuwehoorn) - afrit N215 (Stellendam)

10

 

NEE

1500

Wt buiten bebouwde kom

Ze11

N57: afrit N215 (Stellendam) - N59

5

 

NEE

1500

Wt buiten bebouwde kom

Ze47

N57: N59 - afrit N255 (bij Kamperland)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze48

N57: afrit N255 (bij Kamperland) - afrit N287 (Serooskerke)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze12

N57: afrit N287 (Serooskerke) - Middelburg

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg A58

Ze4

A58: N288 - afrit 39 (Middelburg)

0

0

NEE

500

 

Ze8

A58: afrit 39 (Middelburg) - afrit 38 (Arnestein)

0

0

NEE

500

 

Ze49

A58: afrit 38 (Arnestein) - afrit 36 (Heinkenszand)

0

0

JA

500

 

Ze50

A58: afrit 36 (Heinkenszand) - Knp. De Poel

5

 

JA

4229

 

Ze9

A58: Knp. De Poel - afrit 35 ('s Gravenpolder)

0

82

JA

4000

 

Ze51

A58: afrit 35 ('s Gravenpolder) - afrit 33 (Yerseke) (incl. Vlaketunnel)

0

25

JA

0

Tc C

Ze43

Omleidingsroute Vlaketunnel (A58): Oude Rijksweg

19

 

NEE

3834

Omleidingsroute tunnel (Wt buiten bebouwde kom)

Ze52

A58: afrit 33 (Yerseke) - afrit 32 (Kruiningen)

0

82

JA

4000

 

Ze10

A58: afrit 32 (Kruiningen) - Knp. Markiezaat

0

82

JA

4000

 
 

A4/A58: Knp. Markiezaat - Knp. Zoomland

       

Zie wegvakken B1 en B127 op Rijksweg A4

B2

A58: Knp. Zoomland - Knp. De Stok

29

 

JA

3720

 

B3

A58: Knp. De Stok - afrit 24 (Roosendaal)

0

82

JA

4000

 

B114

A58: afrit 24 (Roosendaal) - afrit 19 (Industriegebied Vosdonk)

0

82

JA

4000

 

B136

A58: afrit 19 (Industriegebied Vosdonk) - afrit 18 (Etten-Leur)

0

82

JA

4000

 

B129

A58: afrit 18 (Etten-Leur) - Knp. Princeville

0

82

JA

4000

 
 

A16/A58 Knp. Princeville - A27/A58 Knp. Annabosch

       

Zie Wegvakken B40 en B116 op Rijksweg A16 en Wegvakken B4 en B101 op Rijksweg A27

B5

A58: Knp. Annabosch - afrit 12 (Gilze)

21

 

JA

4178

 

B113

A58: afrit 12 (Gilze) - afrit 11 (Goirle)

23

 

JA

4460

 

B111

A58: afrit 11 (Goirle) - afrit 10 (Hilvarenbeek)

24

 

JA

4542

 

B120

A58: afrit 10 (Hilvarenbeek) - Knp. De Baars

19

 

JA

4140

 

B6

A58: Knp. De Baars - afrit 8 (Oirschot)

16

 

JA

4065

 

B141

A58: afrit 8 (Oirschot) - Knp. Batadorp

18

 

JA

3188

 
 

A2/58: Knp. Batadorp - Knp. Ekkersweijer

       

Zie Wegvak B7 op Rijksweg A2

B8

A58: Knp. Ekkersweijer - A50 (Eindhoven )

0

74

NEE

3000

 
 

Rijksweg N59/A59

Ze38

N59: N57 (Serooskerke) - afrit N256 (Zierikzee)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze39

N59: afrit N256 (Zierikzee) - Bruinisse

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze40

N59: Bruinisse - afrit N257 (incl. Grevelingendam)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Z94

N59: afrit N257 - afrit N215 (Oude-Tonge)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Z93

N59: afrit N215 (Oude-Tonge) - Knp. Hellegatsplein

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

 

A29/A59: Knp. Hellegatsplein - Knp. Sabina

       

Zie wegvak B19 op Rijksweg A29

B14

A59: Knp. Sabina - afrit 24 (Fijnaart)

0

74

NEE

3000

 

B98

A59: afrit 24 (Fijnaart) - Knp. Noordhoek

0

74

NEE

3000

 

B15

A59: Knp. Zonzeel - afrit 31 (Terheijden)

10

 

NEE

4000

 

B102

A59: afrit 31 (Terheijden) - Knp. Hooipolder

9

 

NEE

4000

 

B16

A59: Knp. Hooipolder - afrit 37 (Waalwijk)

0

74

NEE

3000

 

B17

A59: afrit 37 (Waalwijk) - afrit 42 (Heusden)

0

74

NEE

3000

 

B18

A59: afrit 42 (Heusden) - Knp. Empel

0

74

NEE

3000

 
 

A2/A59: Knp. Empel - Knp. Hintham

       

Zie Wegvak B60 op Rijksweg A2

B78

A59: Knp. Hintham - Knp. Paalgraven

0

74

NEE

3000

 
 

Rijksweg N61

Ze18

N61: N58 / N61 (Schoondijke) - N61 / N62 (Terneuzen)

0

10

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

Ze60

N61: N61 / N62 (Terneuzen) - N61 / N252 (Terneuzen)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze61

N61: N252 (Terneuzen) - N62 (Terneuzen)

0

73

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze22

N61 & N290: N61 / N62 (Terneuzen) - Terhole (N290 / N689)

0

10

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg N62

Ze45

N62: A58 (Heinkenszand) - N254 (Nieuwdorp)

0

99

JA

3000

Wt buiten bebouwde kom

Ze6

N62: N254 (Nieuwdorp) - N666 ('s-Heerenhoek)

0

99

JA

3000

Wt buiten bebouwde kom

Ze58

N62: N666 ('s-Heerenhoek) - N681 (Terneuzen) (incl. Westerscheldetunnel)

0

10

JA

0

Tc C

Ze59

N62: N681 (Terneuzen) - N61 (Terneuzen)

0

10

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze28

N62: N61 (Terneuzen) - N683 (Westdorpe)

0

10

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

Ze30

N62: N683 (Westdorpe) - Grens België

0

10

NEE

1000

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg A65

B58

A65: Knp. Vught - afrit 3 (Tilburg Noord)

0

48

NEE

1500

 

B138

A65: afrit 3 (Tilburg Noord) - Knp. De Baars

0

48

NEE

1500

 
 

Rijksweg A67

B71

A67: Grens België - afrit 32 (Eersel)

28

 

JA

5844

 

B103

A67: afrit 32 (Eersel) - Knp. De Hogt

29

 

JA

5739

 
 

A2/A67: Knp. De Hogt - Knp. Leenderheide

       

Zie Wegvakken B72 en B104 op Rijksweg A2

B73

A67: Knp. Leenderheide - afrit 35 (Someren)

29

 

JA

6719

 

B112

A67: afrit 35 (Someren) - afrit 38 (Helden)

32

 

JA

4832

 

L5

A67: afrit 38 (Helden) - afrit 39 (Sevenum)

26

 

JA

5247

 

L89

A67: afrit 39 (Sevenum) - Knp. Zaarderheiken

22

 

JA

4539

 

L6

A67: Knp. Zaarderheiken - afrit 40 (Velden)

30

 

JA

8402

 

L90

A67: afrit 40 (Velden) - afrit 41 (Venlo)

29

 

JA

7025

 

L91

A67: afrit 41 (Venlo) - Grens Duitsland

27

 

JA

4185

 
 

Rijksweg A73

G28

A73: Knp. Ewijk - Knp. Neerbosch

13

 

JA

4848

 

G27

A73: Knp. Neerbosch - afrit 1A (Wijchen)

13

 

JA

3395

 

G26

A73: afrit 1A (Wijchen) - afrit 3 (Malden)

15

 

JA

4124

 

B84

A73: afrit 3 (Malden) - afrit 5 (Haps)

10

 

JA

3428

 

B118

A73: afrit 5 (Haps) - Knp. Rijkevoort

12

 

JA

3087

 

B85

A73: Knp. Rijkevoort - afrit 6 (Boxmeer)

0

82

JA

4000

 

B122

A73: afrit 6 (Boxmeer) - afrit 7 (Vierlingsbeek)

0

82

JA

4000

 

L1

A73: afrit 7 (Vierlingsbeek) - afrit 9 (Venray)

1

 

JA

5148

 

L2

A73: afrit 9 (Venray) - afrit 11 (Horst)

1

 

JA

5904

 

L87

A73: afrit 11 (Horst) - afrit 12 (Grubbenvorst)

6

 

JA

5363

 

L88

A73: afrit 12 (Grubbenvorst) - Knp. Zaarderheiken

11

 

JA

6336

 

L104

A73: Knp. Zaarderheiken - afrit 13 (Venlo West)

0

74

NEE

3000

 

L117

A73: afrit 13 (Venlo West) - afrit 14 (Maasbree)

0

74

NEE

3000

 

L13

A73: afrit 14 (Maasbree) - afrit 16 (Venlo-Zuid)

0

74

NEE

3000

 

L14

A73: afrit 16 (Venlo-Zuid) - afrit 18 (Beesel)

0

74

NEE

3000

 

L37

A73: afrit 18 (Beesel) - afrit 19 (Roermond) (incl. Swalmentunnel)

0

74

NEE

3000

Tc A

L111

A73: afrit 19 (Roermond) - afrit 20 (Roermond-Oost)

0

74

NEE

3000

 

L112

A73: afrit 20 (Roermond-Oost) - afrit 21 (Linne) (incl. Roertunnel)

0

74

NEE

3000

Tc A

L113

A73: afrit 21 (Linne) - afrit 22 (Maasbree)

0

74

NEE

3000

 

L115

A73: afrit 22 (Maasbree) - Knp. Het Vonderen

0

74

NEE

3000

 
 

Rijksweg A76

L62

A76: Grens België - Knp. Kerensheide

13

 

JA

4485

 

L63

A76: Knp. Kerensheide - afrit 2 (Geleen)

14

 

JA

4985

 

L93

A76: afrit 2 (Geleen) - afrit 5 (Nuth)

6

 

JA

4205

 

L94

A76: afrit 5 (Nuth) - Knp. Ten Esschen

7

 

JA

4196

 

L64

A76: Knp. Ten Esschen - Knp. Kunderberg

7

 

JA

4397

 

L65

A76: Knp. Kunderberg - Knp. Bocholz

2

 

JA

4000

 

L66

A76: Knp. Bocholz - grens Duitsland

3

 

JA

4000

 
 

Rijksweg A77

B97

A77: Knp. Rijkevoort - afrit 2 (Gennep)

0

82

NEE

4000

 

L8

A77: afrit 2 (Gennep) - Grens Duitsland

0

82

NEE

4000

 
 

Rijksweg A79

L109

A79: Knp. Kruisdonk - afrit 1 (Bunde)

0

9

NEE

1000

 

L61

A79: afrit 1 (Bunde) - afrit 4 (Hulsberg)

0

9

NEE

1000

 

L102

A79: afrit 4 (Hulsberg) - Knp. Kunderberg

0

9

NEE

1000

 

L67

A79: Knp. Kunderberg - Keulseweg Heerlen

0

0

NEE

500

 
 

Rijksweg N99

N30

N99: N250 (De Kooy) - afrit N249 (van Ewijcksluis)

0

47

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

N79

N99: N249 (van Ewijcksluis) - A7

0

47

NEE

500

Wt buiten bebouwde kom

 

Rijksweg A200/N200

N96

N200: Haarlem - Knp. Rottepolderplein

0

9

JA

1000

 

N61

A200/N200: Knp. Rottepolderplein - A10

15

 

JA

1037

 

BIJLAGE II: TABEL BASISNET SPOOR

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

Aanwijzing Basisnetroutes

Risicoplafonds

PAG

Vervoersgegevens t.b.v. de berekening van het Groepsriscio

Bijzonderheden

PR-

plafond

GR-plafonds

Vervoershoeveelheden (in ketelwagenequivalenten)

Warme/ Koude Bleve verhouding

Breedte-

categorie

Overige

Weerstation

PR 10-6 Contour

PR 10-7 Contour

PR 10-8 Contour

Stofcategorieën

K, L, W en/of Vi

(Zie toelichting onderaan tabel)

Begincoördinaten

Eindcoördinaten

Naam + trajectnummer

(afstand in meters)

A

B2

B3

C3

D3

D4

A

B2

(in meters)

40809 : 385096

90165 : 394400

Route 11, Sloehaven – Roosendaal West

Nee

10300

600

0

2700

600

300

0.03

1.84

Vlissingen

40809 : 385096

40851 : 385197

A: Sloehaven – Franse Monument

0

133

369

                 

0–24

W

40851 : 385197

40866 : 385248

B:

0

132

363

                 

25–49

W

40866 : 385248

40872 : 385286

C:

0

133

363

                 

50–74

W

40872 : 385286

40874 : 385322

D:

0

134

364

                 

75–99

W

40874 : 385322

40866 : 385382

E:

0

136

365

                 

100–124

W

40866 : 385382

40849 : 385430

F:

0

138

367

                 

125–149

W

40849 : 385430

40843 : 385446

G:

0

136

365

                 

100–124

W

40843 : 385446

40841 : 385453

H:

0

138

367

                 

125–149

W

40841 : 385453

40569 : 385997

I:

0

136

365

                 

100–124

W

40569 : 385997

40560 : 386034

J:

0

134

364

                 

75–99

W

40560 : 386034

40554 : 386065

K:

0

133

363

                 

50–74

W

40554 : 386065

40546 : 386100

L:

0

132

363

                 

25–49

W

40546 : 386100

39671 : 387511

M:

0

133

369

                 

0–24

W

39671 : 387511

38185 : 391531

N:

0

62

239

                 

0–24

 

38185 : 391531

39112 : 391764

O:

0

133

369

                 

0–24

W

39112 : 391764

45692 : 391282

P: Franse Monument – Bergen op Zoom

0

62

239

                 

0–24

 

45692 : 391282

46764 : 391204

Q:

0

133

369

                 

0–24

W

46764 : 391204

50066 : 390985

R:

0

62

239

                 

0–24

 

50066 : 390985

50954 : 390972

S:

0

133

369

                 

0–24

W

50954 : 390972

51413 : 390977

T:

0

132

363

                 

25–49

W

51413 : 390977

51807 : 390975

U:

0

133

369

                 

0–24

W

                               

Woensdrecht

51807 : 390975

60355 : 387582

V:

0

62

239

                 

0–24

 

60355 : 387582

62121 : 386488

W:

0

133

369

                 

0–24

W

62121 : 386488

69382 : 382193

X:

0

62

239

                 

0–24

 

69382 : 382193

70518 : 382309

Y:

0

133

369

                 

0–24

W

70518 : 382309

79204 : 388202

Z:

0

62

239

                 

0–24

 

79204 : 388202

79526 : 390855

AA:

0

133

369

                 

0–24

W

79526 : 390855

79556 : 390889

AB: Bergen op Zoom – Roosendaal West

0

62

239

                 

0–24

 

79556 : 390889

80427 : 391335

AC:

0

133

369

                 

0–24

W

80427 : 391335

82240 : 391604

AD:

0

62

239

                 

0–24

 

82240 : 391604

83229 : 391751

AE:

0

133

369

                 

0–24

W

83229 : 391751

89987 : 393889

AF:

0

62

239

                 

0–24

 

89987 : 393889

90165 : 394400

AG:

0

133

369

                 

0–24

W

91050 : 395470

111159 : 400589

Route 12, Roosendaal Oost – Breda aansl.

Nee

4350

2500

0

1450

50

50

50

0.00

0.47

Woensdrecht

91050 : 395470

91307 : 395652

A:

0

0

120

                 

0–24

W L

91307 : 395652

91559 : 395696

B:

0

39

210

                 

0–24

W

91559 : 395696

91937 : 395672

C:

0

11

159

                 

0–24

 

91937 : 395672

92904 : 395927

D:

0

39

210

                 

0–24

W

92904 : 395927

100038 : 397830

E:

0

11

159

                 

0–24

 

100038 : 397830

101699 : 398272

F:

0

39

210

                 

0–24

W

101699 : 398272

105079 : 399568

G:

0

11

159

                 

0–24

 
                               

Gilze–Rijen

105079 : 399568

109727 : 400765

H:

0

11

159

                 

0–24

 

109727 : 400765

110734 : 400651

I:

0

39

210

                 

0–24

W

110734 : 400651

110912 : 400628

J:

0

80

232

                 

25–49

W

110912 : 400628

111159 : 400589

K:

0

14

158

                 

25–49

 

111159 : 400589

135660 : 397053

Route 12, Breda aansl. – Tilburg aansl.

Ja

4350

2500

0

5650

3800

3800

50

0.00

0.75

Gilze–Rijen

111159 : 400589

111522 : 400555

L:

1

18

162

                 

0–24

 

111522 : 400555

112429 : 400800

M:

8

57

221

                 

0–24

W

112429 : 400800

112586 : 400857

N:

1

56

207

                 

25–49

W

112586 : 400857

113092 : 400908

O:

1

59

211

                 

50–74

W

113092 : 400908

113252 : 400917

P:

1

56

207

                 

25–49

W

113252 : 400917

114119 : 400960

Q:

8

57

221

                 

0–24

W

114119 : 400960

121320 : 399943

R:

1

18

162

                 

0–24

 

121320 : 399943

124175 : 399243

S:

8

57

221

                 

0–24

W

124175 : 399243

131219 : 397519

T:

1

18

162

                 

0–24

 

131219 : 397519

133781 : 396929

U:

8

57

221

                 

0–24

W

133781 : 396929

134296 : 396849

V:

1

56

207

                 

25–49

W

134296 : 396849

135660 : 397053

W:

8

57

221

                 

0–24

W

135660 : 397053

162895 : 384012

Route 12, Tilburg aansl. – Eindhoven aansl.

Ja

3650

2300

0

4600

3750

3750

0

0.00

0.73

Gilze–Rijen

135660 : 397053

136203 : 397263

X: Tilburg aansl. – Boxtel

6

38

186

                 

0–24

W

136203 : 397263

140725 : 398944

Y:

1

17

150

                 

0–24

 

140725 : 398944

142609 : 399597

Z:

6

38

186

                 

0–24

W

142609 : 399597

146910 : 399899

AA:

1

17

150

                 

0–24

 
                               

Eindhoven

146910 : 399899

149460 : 400060

AB:

1

17

150

                 

0–24

 

149460 : 400060

150105 : 399690

AC:

6

38

186

                 

0–24

W

150105 : 399690

150145 : 399645

AD:

1

42

183

                 

25–49

W

150145 : 399645

150401 : 399369

AE:

1

50

187

                 

50–74

W

150401 : 399369

150621 : 399106

AF: Boxtel – Eindhoven aansl.

1

42

183

                 

25–49

W

150621 : 399106

150966 : 398519

AG:

6

38

186

                 

0–24

W

150966 : 398519

151063 : 398324

AH:

1

42

183

                 

25–49

W

151063 : 398324

151406 : 397788

AI:

1

50

187

                 

50–74

W

151406 : 397788

151592 : 397458

AJ:

1

39

151

                 

50–74

 

151592 : 397458

151596 : 397450

AK:

1

50

187

                 

50–74

W

151596 : 397450

151729 : 397189

AL:

1

42

183

                 

25–49

W

151729 : 397189

152847 : 395215

AM:

6

38

186

                 

0–24

W

152847 : 395215

153930 : 393295

AN:

1

17

150

                 

0–24

 

153930 : 393295

154725 : 391922

AO:

6

38

186

                 

0–24

W

154725 : 391922

156826 : 388251

AP:

1

17

150

                 

0–24

 

156826 : 388251

157547 : 387375

AQ:

6

38

186

                 

0–24

W

157547 : 387375

158022 : 386800

AR:

1

42

183

                 

25–49

W

158022 : 386800

158677 : 386012

AS:

6

38

186

                 

0–24

W

158677 : 386012

159722 : 384743

AT:

1

17

150

                 

0–24

 

159722 : 384743

161211 : 383709

AU:

6

38

186

                 

0–24

W

161211 : 383709

161308 : 383731

AV:

1

42

183

                 

25–49

W

161308 : 383731

161403 : 383762

AW:

1

50

187

                 

50–74

W

161403 : 383762

162009 : 383891

AX:

1

59

193

                 

75–99

W

162009 : 383891

162526 : 384007

AY:

1

50

187

                 

50–74

W

162526 : 384007

162842 : 384016

AZ:

1

42

183

                 

25–49

W

162842 : 384016

162895 : 384012

BA:

6

38

186

                 

0–24

W

162895 : 384012

209478 : 375425

Route 12, Eindhoven aansl. – Venlo

Nee

2150

0

0

0

0

0

0.00

0.00

Eindhoven

162895 : 384012

163186 : 383996

BB:

0

0

147

                 

0–24

W

163186 : 383996

163289 : 384011

BC:

0

0

148

                 

25–49

W

163289 : 384011

164002 : 384170

BD:

0

0

147

                 

0–24

W

164002 : 384170

172636 : 386849

BE:

0

0

112

                 

0–24

 
                               

Volkel

172636 : 386849

173255 : 387096

BF:

0

0

112

                 

0–24

 

173255 : 387096

175528 : 387247

BG:

0

0

147

                 

0–24

W

175528 : 387247

182025 : 385523

BH:

0

0

112

                 

0–24

 

182025 : 385523

183172 : 385218

BI:

0

0

147

                 

0–24

W

183172 : 385218

191849 : 383791

BJ:

0

0

112

                 

0–24

 

191849 : 383791

192938 : 383623

BK:

0

0

147

                 

0–24

W

192938 : 383623

199603 : 382590

BL:

0

0

112

                 

0–24

 

199603 : 382590

201342 : 381538

BM:

0

0

147

                 

0–24

W

201342 : 381538

207169 : 377133

BN:

0

0

112

                 

0–24

 

207169 : 377133

208410 : 376270

BO:

0

0

147

                 

0–24

W

208410 : 376270

208567 : 376113

BP:

0

0

148

                 

25–49

W

208567 : 376113

209378 : 375528

BQ:

0

0

147

                 

0–24

W

209378 : 375528

209417 : 375490

BR:

0

0

148

                 

25–49

W

209417 : 375490

209447 : 375458

BS:

0

0

150

                 

50–74

W

209447 : 375458

209478 : 375425

BT:

0

0

153

                 

75–99

W

209478 : 375425

210014 : 374689

Route 12, Venlo – Venlo Oost

Nee

26950

7000

0

3200

5000

0

0.00

1.24

Volkel K

209478 : 375425

209683 : 375183

BU:

0

173

332

                 

100–124

W

209683 : 375183

209841 : 374991

BV:

0

179

334

                 

125–149

W

209841 : 374991

209903 : 374935

BW:

0

173

332

                 

100–124

W

209903 : 374935

209954 : 374867

BX:

0

168

331

                 

75–99

W

209954 : 374867

209981 : 374814

BY:

0

164

331

                 

50–74

W

209981 : 374814

210001 : 374752

BZ:

9

161

330

                 

25–49

W

210001 : 374752

210014 : 374689

CA:

11

161

360

                 

0–24

W

210014 : 374689

211116 : 372729

Route 12, Venlo Oost – Kaldenkirchen (D)

Nee

14550

3500

0

1600

2500

0

0.00

1.24

Volkel

210014 : 374689

210000 : 373770

CB:

0

137

284

                 

0–24

W

210000 : 373770

211116 : 372729

CC:

0

87

198

                 

0–24

 

96995 : 430847

96512 : 431785

Route 30, Barendrecht aansl. – Barendrecht vork 2

Ja

360

550

0

4400

750

0

0

0.18

Rotterdam

96995 : 430847

96626 : 431526

A:

1

16

54

                 

0–24

W

96626 : 431526

96565 : 431660

B:

1

30

56

                 

25–49

W

96565 : 431660

96512 : 431785

C:

1

16

54

                 

0–24

W

96512 : 431785

127902 : 464254

Route 30, Barendrecht vork 2 – Breukelen aansl.

Ja

1440

910

0

6020

1110

180

0

0.84

Rotterdam

96512 : 431785

96446 : 431922

D: Barendrecht vork 2 – Rotterdam Lombardijen

7

21

243

                 

0–24

W

96446 : 431922

96424 : 431978

E:

1

34

233

                 

25–49

W

96424 : 431978

96396 : 432052

F:

1

45

234

                 

50–74

W

96396 : 432052

96260 : 432356

G:

1

56

235

                 

75–99

W

96260 : 432356

95454 : 433931

H: Rotterdam – Lombardijen Rotterdam CS

1

45

234

                 

50–74

W

95454 : 433931

95382 : 434085

I:

1

34

233

                 

25–49

W

95382 : 434085

95167 : 434506

J:

1

45

234

                 

50–74

W

95167 : 434506

95055 : 434696

K:

1

34

233

                 

25–49

W

95055 : 434696

94674 : 435430

L:

7

21

243

                 

0–24

W

94674 : 435430

94620 : 435525

M:

1

34

233

                 

25–49

W

94620 : 435525

94596 : 435567

N:

1

28

140

                 

25–49

 

94596 : 435567

92657 : 437841

O:

1

15

142

                 

0–24

 

92657 : 437841

92343 : 437912

P:

7

21

243

                 

0–24

W

92343 : 437912

92199 : 437895

Q:

1

8

33

                 

0–24

W L

92199 : 437895

92127 : 437885

R: Rotterdam – CS Rotterdam Blijdorp

1

0

40

                 

25–49

W L

92127 : 437885

92079 : 437875

S:

1

0

49

                 

50–74

W L

92079 : 437875

92028 : 437860

T:

1

0

60

                 

75–99

W L

92028 : 437860

91432 : 437683

U:

1

0

71

                 

100–124

W L

91432 : 437683

91296 : 437663

V:

1

0

60

                 

75–99

W L

91296 : 437663

91226 : 437656

W:

1

0

49

                 

50–74

W L

91226 : 437656

91009 : 437645

X:

1

0

60

                 

75–99

W L

91009 : 437645

90895 : 437637

Y:

1

0

49

                 

50–74

W L

90895 : 437637

90729 : 437648

Z: Rotterdam Blijdorp – Gouda

1

45

234

                 

50–74

W

90729 : 437648

90472 : 437831

AA:

1

56

235

                 

75–99

W

90472 : 437831

90443 : 437933

AB:

1

45

234

                 

50–74

W

90443 : 437933

90441 : 438037

AC:

1

34

233

                 

25–49

W

90441 : 438037

90716 : 439111

AD:

7

21

243

                 

0–24

W

90716 : 439111

91551 : 439454

AE:

1

15

142

                 

0–24

 

91551 : 439454

92606 : 439674

AF:

7

21

243

                 

0–24

W

92606 : 439674

94108 : 439983

AG:

1

15

142

                 

0–24

 

94108 : 439983

97049 : 440594

AH:

7

21

243

                 

0–24

W

97049 : 440594

102263 : 442393

AI:

1

15

142

                 

0–24

 

102263 : 442393

102932 : 443420

AJ:

7

21

243

                 

0–24

W

102932 : 443420

104563 : 445957

AK:

1

15

142

                 

0–24

 

104563 : 445957

105264 : 447025

AL:

7

21

243

                 

0–24

W

105264 : 447025

105405 : 447179

AM:

1

15

142

                 

0–24

 

105405 : 447179

106191 : 447789

AN:

7

21

243

                 

0–24

W

106191 : 447789

106892 : 447978

AO:

1

15

142

                 

0–24

 

106892 : 447978

107797 : 447938

AP:

7

21

243

                 

0–24

W

107797 : 447938

108023 : 447923

AQ:

1

34

233

                 

25–49

W

108023 : 447923

108298 : 447888

AR: Gouda – Harmelen aansl.

1

45

234

                 

50–74

W

108298 : 447888

108434 : 447860

AS:

1

34

233

                 

25–49

W

108434 : 447860

109431 : 447747

AT:

7

21

243

                 

0–24

W

109431 : 447747

109655 : 447722

AU:

1

15

142

                 

0–24

 

109655 : 447722

112214 : 447437

AV:

7

21

243

                 

0–24

W

112214 : 447437

114982 : 448653

AW:

1

15

142

                 

0–24

 

114982 : 448653

116665 : 449770

AX:

7

21

243

                 

0–24

W

                               

Schiphol

116665 : 449770

117021 : 450007

AY:

7

21

243

                 

0–24

W

117021 : 450007

119287 : 452748

AZ:

1

15

142

                 

0–24

 

119287 : 452748

120266 : 454401

BA:

7

21

243

                 

0–24

W

120266 : 454401

120572 : 454843

BB:

1

15

142

                 

0–24

 

120572 : 454843

121068 : 455269

BC:

7

21

243

                 

0–24

W

121068 : 455269

121374 : 455438

BD:

1

34

233

                 

25–49

W

121374 : 455438

122070 : 455805

BE:

7

21

243

                 

0–24

W

122070 : 455805

123987 : 456817

BF:

1

15

142

                 

0–24

 

123987 : 456817

124936 : 457313

BG:

7

21

243

                 

0–24

W

124936 : 457313

125213 : 457438

BH: Harmelen aansl. – Breukelen aansl.

1

34

233

                 

25–49

W

125213 : 457438

125808 : 457901

BI:

1

28

140

                 

25–49

 

125808 : 457901

125890 : 458021

BJ:

1

15

142

                 

0–24

 

125890 : 458021

126313 : 459164

BK:

7

21

243

                 

0–24

W

126313 : 459164

127856 : 463769

BL:

1

15

142

                 

0–24

 

127856 : 463769

127902 : 464254

BM:

7

21

243

                 

0–24

W

127902 : 464254

124718 : 481053

Route 30, Breukelen aansl. – Duivendrecht

     

Ja

2040

1110

0

8770

1310

280

0

1.04

Schiphol

127902 : 464254

127871 : 464815

BN:

1

38

333

                 

25–49

W

127871 : 464815

128056 : 466091

BO:

10

27

344

                 

0–24

W

128056 : 466091

127828 : 475308

BP:

1

17

175

                 

0–24

 

127828 : 475308

127312 : 476287

BQ:

10

27

344

                 

0–24

W

127312 : 476287

127154 : 476577

BR:

1

17

175

                 

0–24

 

127154 : 476577

127028 : 476816

BS:

10

27

344

                 

0–24

W

127028 : 476816

126642 : 477558

BT:

1

38

333

                 

25–49

W

126642 : 477558

126369 : 478053

BU:

1

31

173

                 

25–49

 

126369 : 478053

125785 : 479128

BV:

1

38

333

                 

25–49

W

125785 : 479128

125687 : 479304

BW:

1

31

173

                 

25–49

 

125687 : 479304

125288 : 480026

BX:

1

38

333

                 

25–49

W

125288 : 480026

124718 : 481053

BY:

1

48

334

                 

50–74

W

124718 : 481053

129296 : 482240

Route 30, Duivendrecht – Diemen

Ja

1440

910

0

5670

1110

180

0

0.84

Schiphol

124718 : 481053

124646 : 481137

BZ:

1

55

235

                 

75–99

W

124646 : 481137

124602 : 481186

CA:

1

66

238

                 

100–124

W

124602 : 481186

124558 : 481235

CB:

1

77

241

                 

125–149

W

124558 : 481235

124508 : 481299

CC:

1

88

245

                 

150–174

W

124508 : 481299

124420 : 481479

CD:

1

99

249

                 

175–199

W

124420 : 481479

124403 : 481641

CE:

1

88

245

                 

150–174

W

124403 : 481641

124423 : 481749

CF:

1

77

241

                 

125–149

W

124423 : 481749

124435 : 481782

CG:

1

66

238

                 

100–124

W

124435 : 481782

124458 : 481833

CH:

1

53

145

                 

100–124

 

124458 : 481833

124467 : 481851

CI:

1

45

143

                 

75–99

 

124467 : 481851

124500 : 481901

CJ:

1

55

235

                 

75–99

W

124500 : 481901

124554 : 481963

CK:

1

45

234

                 

50–74

W

124554 : 481963

124627 : 482026

CL:

1

34

233

                 

25–49

W

124627 : 482026

126928 : 483635

CM:

6

20

243

                 

0–24

W

126928 : 483635

127258 : 483630

CN:

1

15

142

                 

0–24

 

127258 : 483630

128166 : 482972

CO:

6

20

243

                 

0–24

W

128166 : 482972

128246 : 482926

CP:

1

34

233

                 

25–49

W

128246 : 482926

128313 : 482880

CQ:

1

28

140

                 

25–49

 

128313 : 482880

128469 : 482760

CR:

1

37

141

                 

50–74

 

128469 : 482760

128631 : 482640

CS:

1

28

140

                 

25–49

 

128631 : 482640

128652 : 482626

CT:

1

34

233

                 

25–49

W

128652 : 482626

129296 : 482240

CU:

6

20

243

                 

0–24

W

129296 : 482240

155600 : 464517

Route 30, Diemen – Amersfoort Oost

Ja

1440

910

0

6020

1110

180

0

0.84

Schiphol

129296 : 482240

129890 : 481860

CV: Diemen – Weesp

7

21

243

                 

0–24

W

129890 : 481860

130443 : 481464

CW:

1

15

142

                 

0–24

 

130443 : 481464

131343 : 480754

CX:

7

21

243

                 

0–24

W

131343 : 480754

131735 : 480399

CY:

1

34

233

                 

25–49

W

131735 : 480399

132174 : 479956

CZ:

7

21

243

                 

0–24

W

132174 : 479956

133395 : 479356

DA: Weesp – Hilversum

1

15

142

                 

0–24

 

133395 : 479356

135052 : 478402

DB:

7

21

243

                 

0–24

W

135052 : 478402

138431 : 477960

DC:

1

15

142

                 

0–24

 
                             

Soesterberg

138431 : 477960

139269 : 477119

DD:

7

21

243

                 

0–24

W

139269 : 477119

139328 : 476851

DE:

1

34

233

                 

25–49

W

139328 : 476851

139584 : 475780

DF:

7

21

243

                 

0–24

W

139584 : 475780

139648 : 475507

DG:

1

15

142

                 

0–24

 

139648 : 475507

139948 : 474274

DH:

7

21

243

                 

0–24

W

139948 : 474274

139976 : 474152

DI:

1

34

233

                 

25–49

W

139976 : 474152

140297 : 472735

DJ:

7

21

243

                 

0–24

W

140297 : 472735

140563 : 471842

DK:

1

15

142

                 

0–24

 

140563 : 471842

140881 : 471107

DL:

7

21

243

                 

0–24

W

140881 : 471107

141033 : 470822

DM:

1

34

233

                 

25–49

W

141033 : 470822

141072 : 470736

DN:

1

0

40

                 

25–49

W L

141072 : 470736

141374 : 470390

DO: Hilversum – Baarn

1

8

33

                 

0–24

W L

141374 : 470390

141814 : 470258

DP:

7

21

243

                 

0–24

W

141814 : 470258

146704 : 469039

DQ:

1

15

142

                 

0–24

 

146704 : 469039

148713 : 467906

DR:

7

21

243

                 

0–24

W

148713 : 467906

152289 : 463709

DS:

1

15

142

                 

0–24

 

152289 : 463709

152754 : 463181

DT: Baarn – Amersfoort West

7

21

243

                 

0–24

W

152754 : 463181

152856 : 463080

DU:

1

34

233

                 

25–49

W

152856 : 463080

152934 : 463011

DV:

1

45

234

                 

50–74

W

152934 : 463011

153004 : 462967

DW:

1

56

235

                 

75–99

W

153004 : 462967

153104 : 462923

DX:

1

67

238

                 

100–124

W

153104 : 462923

153237 : 462883

DY:

1

0

81

                 

125–149

W L

153237 : 462883

153350 : 462862

DZ:

1

0

71

                 

100–124

W L

153350 : 462862

153448 : 462845

EA:

1

0

60

                 

75–99

W L

153448 : 462845

153593 : 462824

EB: Amersfoort West – Amersfoort Oost

1

0

49

                 

50–74

W L

153593 : 462824

153669 : 462824

EC:

1

0

60

                 

75–99

W L

153669 : 462824

153776 : 462829

ED:

1

0

71

                 

100–124

W L

153776 : 462829

154117 : 462853

EE:

1

0

60

                 

75–99

W L

154117 : 462853

154415 : 462986

EF:

1

0

49

                 

50–74

W L

154415 : 462986

154455 : 463028

EG:

1

0

40

                 

25–49

W L

154455 : 463028

154546 : 463136

EH:

1

34

233

                 

25–49

W

154546 : 463136

155247 : 464051

EI:

7

21

243

                 

0–24

W

155247 : 464051

155600 : 464517

EJ:

1

34

233

                 

25–49

W

155600 : 464517

207590 : 474798

Route 30, Amersfoort Oost – Deventer West

Nee

10

0

0

400

0

0

0

0

Soesterberg

155600 : 464517

155751 : 464660

EK: Amersfoort Oost – Barneveld aansl.

0

0

15

                 

0–24

W

155751 : 464660

166056 : 463827

EL:

0

0

12

                 

0–24

 
                               

Deelen

166056 : 463827

168168 : 463803

EM:

0

0

12

                 

0–24

 

168168 : 463803

170172 : 463946

EN:

0

0

15

                 

0–24

W

170172 : 463946

174378 : 466185

EO: Barneveld aansl. – Apeldoorn

0

0

12

                 

0–24

 

174378 : 466185

175459 : 466573

EP:

0

0

15

                 

0–24

W

175459 : 466573

175621 : 466627

EQ:

0

0

12

                 

0–24

 

175621 : 466627

176641 : 466969

ER:

0

0

15

                 

0–24

W

176641 : 466969

192991 : 468205

ES:

0

0

12

                 

0–24

 

192991 : 468205

193865 : 468899

ET:

0

0

15

                 

0–24

W

193865 : 468899

193889 : 468917

EU:

0

0

12

                 

0–24

 

193889 : 468917

194564 : 469194

EV:

0

0

15

                 

0–24

W

194564 : 469194

195142 : 469162

EW: Apeldoorn – Deventer West

0

0

28

                 

25–49

W

195142 : 469162

196095 : 469292

EX:

0

0

15

                 

0–24

W

196095 : 469292

206796 : 474423

EY:

0

0

12

                 

0–24

 

206796 : 474423

207590 : 474798

EZ:

0

0

15

                 

0–24

W

207590 : 474798

207988 : 474538

Route 30, Deventer – West Deventer

Nee

10

0

0

900

0

0

0

0

Deelen

207590 : 474798

207611 : 474787

FA:

0

9

17

                 

0–24

W

207611 : 474787

207988 : 474538

FB:

0

0

32

                 

25–49

W

207988 : 474538

210200 : 474118

Route 30, Deventer – Deventer Oost

Nee

410

400

0

1100

100

100

0

0.95

Deelen K

207988 : 474538

208342 : 474456

FC:

0

12

138

                 

0–24

W

208342 : 474456

209014 : 474686

FD:

0

17

135

                 

25–49

W

209014 : 474686

210200 : 474118

FE:

0

12

138

                 

0–24

W

210200 : 474118

250778 : 475837

Route 30, Deventer Oost – Hengelo West

Nee

210

200

0

1000

50

50

0

0.95

Deelen

210200 : 474118

210618 : 473906

FF: Deventer Oost –Wierden

0

10

47

                 

0–24

W

210618 : 473906

221906 : 476744

FG:

0

0

18

                 

0–24

 
                               

Twente

221906 : 476744

231408 : 480664

FH:

0

0

18

                 

0–24

 

231408 : 480664

232951 : 481756

FI:

0

10

47

                 

0–24

W

232951 : 481756

236178 : 486419

FJ:

0

0

18

                 

0–24

 

236178 : 486419

237901 : 486726

FK:

0

10

47

                 

0–24

W

237901 : 486726

240183 : 486989

FL: Wierden – Almelo

0

0

18

                 

0–24

 

240183 : 486989

240920 : 486704

FM: Almelo – Hengelo West

0

10

47

                 

0–24

W

240920 : 486704

241028 : 486617

FN:

0

0

47

                 

25–49

W

241028 : 486617

241366 : 486261

FO:

0

0

54

                 

50–74

W

241366 : 486261

241431 : 486174

FP:

0

0

47

                 

25–49

W

241431 : 486174

241676 : 485536

FQ:

0

10

47

                 

0–24

W

241676 : 485536

250207 : 476149

FR:

0

0

18

                 

0–24

 

250207 : 476149

250302 : 476024

FS:

0

10

47

                 

0–24

W

250302 : 476024

250778 : 475837

FT:

0

0

11

                 

0–24

W L

250778 : 475837

251296 : 475756

Route 30, Hengelo West – Hengelo Oost

Nee

1920

200

0

2000

50

50

0

0.48

Twente K

250778 : 475837

250879 : 475821

FU:

0

0

23

                 

0–24

W L

250879 : 475821

251296 : 475756

FV:

0

0

35

                 

25–49

W L

251296 : 475756

267719 : 481409

Route 30, Hengelo Oost – Bad Bentheim (D)

Nee

1900

200

0

1900

50

50

0

0.95

Twente

251296 : 475756

251667 : 475906

FW:

0

0

22

                 

0–24

W L

251667 : 475906

252067 : 476166

FX:

0

15

156

                 

0–24

W

252067 : 476166

259761 : 480716

FY:

0

10

117

                 

0–24

 

259761 : 480716

261798 : 480992

FZ:

0

15

156

                 

0–24

W

261798 : 480992

267719 : 481409

GA:

0

10

117

                 

0–24

 

102453 : 426206

105737 : 424474

Route 35, Kijfhoek aansl. Zuid – Dordrecht

Ja

16560

4760

50

22220

6810

1990

0.13

0.78

Rotterdam

102453 : 426206

103828 : 425266

A:

18

262

1226

                 

0–24

W

103828 : 425266

103962 : 425178

B:

12

162

772

                 

0–24

 

103962 : 425178

104529 : 424778

C:

18

262

1226

                 

0–24

W

104529 : 424778

104740 : 424668

D:

31

260

1226

                 

25–49

W

104740 : 424668

104983 : 424616

E:

18

262

1226

                 

0–24

W

104983 : 424616

105703 : 424479

F:

31

260

1226

                 

25–49

W

105703 : 424479

105737 : 424474

G:

18

262

1226

                 

0–24

W

105737 : 424474

104757 : 412055

Route 35, Dordrecht – Moerdijk racc. aansl.

Ja

16560

4760

50

20220

6810

1290

0.13

0.78

Rotterdam

105737 : 424474

105921 : 423218

H:

17

224

960

                 

0–24

W

105921 : 423218

103473 : 418035

I:

11

148

589

                 

0–24

 

103473 : 418035

103129 : 416934

J:

17

224

960

                 

0–24

W

103129 : 416934

103566 : 415030

K:

11

148

589

                 

0–24

 
                               

Gilze–Rijen

103566 : 415030

103783 : 414484

L:

11

148

589

                 

0–24

 

103783 : 414484

104156 : 413523

M:

17

224

960

                 

0–24

W

104156 : 413523

104178 : 413456

N:

30

221

959

                 

25–49

W

104178 : 413456

104416 : 412957

O:

16

146

582

                 

25–49

 

104416 : 412957

104553 : 412610

P:

1

148

583

                 

50–74

 

104553 : 412610

104579 : 412524

Q:

16

146

582

                 

25–49

 

104579 : 412524

104598 : 412462

R:

30

221

959

                 

25–49

W

104598 : 412462

104757 : 412055

S:

17

224

960

                 

0–24

W

104757 : 412055

105031 : 411413

Route 35, Moerdijk racc. aansl. – Lage Zwaluwe

Ja

21660

5960

50

26660

8010

1890

0.14

1

Gilze–Rijen K

104757 : 412055

104770 : 412026

T:

22

266

1194

                 

0–24

W

104770 : 412026

104838 : 411889

U:

34

262

1194

                 

25–49

W

104838 : 411889

104958 : 411600

V:

44

264

1194

                 

50–74

W

104958 : 411600

105019 : 411446

W:

28

175

747

                 

50–74

 

105019 : 411446

105031 : 411413

X:

44

264

1194

                 

50–74

W

105031 : 411413

105181 : 410975

Route 35, Lage Zwaluwe – Zevenbergschenhoek aansl.

Ja

20020

5960

50

24940

8010

1890

0.14

1

Gilze–Rijen

105031 : 411413

105044 : 411371

Y:

43

262

1194

                 

50–74

W

105044 : 411371

105076 : 411254

Z:

33

261

1194

                 

25–49

W

105076 : 411254

105181 : 410975

AA:

21

264

1194

                 

0–24

W

105181 : 410975

91050 : 395470

Route 35, Zevenbergschenhoek aansl. – Roosendaal Oost

Ja

19020

4960

50

20340

4260

1890

0.15

0.86

Gilze–Rijen

105181 : 410975

105340 : 410501

AB:

18

261

1194

                 

0–24

W

105340 : 410501

101392 : 406411

AC:

12

168

748

                 

0–24

 

101392 : 406411

100331 : 404733

AD:

18

261

1194

                 

0–24

W

100331 : 404733

96752 : 401080

AE:

12

168

748

                 

0–24

 
                               

Woensdrecht

96752 : 401080

96381 : 400738

AF:

12

168

748

                 

0–24

 

96381 : 400738

94897 : 399369

AG:

18

261

1194

                 

0–24

W

94897 : 399369

91412 : 395997

AH:

12

168

748

                 

0–24

 

91412 : 395997

91333 : 395820

AI:

18

261

1194

                 

0–24

W

91333 : 395820

91050 : 395470

AJ:

1

69

291

                 

0–24

W L

91050 : 395470

90740 : 395213

Route 35, Roosendaal Oost – Roosendaal

Ja

23370

6160

50

21790

4310

1940

0.06

0.44

Woensdrecht

91050 : 395470

90955 : 395386

AK:

1

89

305

                 

0–24

W L

90955 : 395386

90864 : 395316

AL:

1

85

300

                 

25–49

W L

90864 : 395316

90740 : 395213

AM:

1

84

302

                 

50–74

W L

90740 : 395213

90165 : 394400

Route 35, Roosendaal – Roosendaal West

Ja

23370

6160

50

21790

4310

1940

0.12

0.88

Woensdrecht K

90740 : 395213

90287 : 394744

AN:

1

84

304

                 

75–99

W L

90287 : 394744

90248 : 394662

AO:

1

84

302

                 

50–74

W L

90248 : 394662

90206 : 394543

AP:

1

85

300

                 

25–49

W L

90206 : 394543

90182 : 394456

AQ:

1

89

305

                 

0–24

W L

90182 : 394456

90165 : 394400

AR:

21

269

1210

                 

0–24

W

90165 : 394400

89806 : 387096

Route 35, Roosendaal West – Essen (B)

Ja

13070

5560

50

19090

3710

1640

0.19

0.78

Woensdrecht

90165 : 394400

89981 : 393847

AS:

16

244

1104

                 

0–24

W

89981 : 393847

89806 : 387096

AT:

11

153

687

                 

0–24

 

131954 : 480163

202936 : 502069

Route 40, Weesp – Zwolle

Ja

1430

910

0

5620

1110

180

0

0.84

Soesterberg

131954 : 480163

132017 : 480093

A: Weesp – Hattem

1

15

142

                 

0–24

 

132017 : 480093

132201 : 479918

B:

1

28

140

                 

25–49

 

132201 : 479918

132304 : 479844

C:

1

37

141

                 

50–74

 

132304 : 479844

132907 : 479717

D:

1

28

140

                 

25–49

 

132907 : 479717

133294 : 479874

E:

1

15

142

                 

0–24

 

133294 : 479874

134297 : 480793

F:

6

20

243

                 

0–24

W

134297 : 480793

140046 : 485475

G:

1

15

142

                 

0–24

 

140046 : 485475

141019 : 486214

H:

6

20

243

                 

0–24

W

141019 : 486214

142531 : 487230

I:

1

15

142

                 

0–24

 

142531 : 487230

143339 : 487446

J:

6

20

243

                 

0–24

W

143339 : 487446

143601 : 487510

K:

1

34

233

                 

25–49

W

143601 : 487510

144243 : 487626

L:

6

20

243

                 

0–24

W

144243 : 487626

148365 : 490155

M:

1

15

142

                 

0–24

 

148365 : 490155

148846 : 490449

N:

6

20

243

                 

0–24

W

148846 : 490449

149487 : 490848

O:

1

34

233

                 

25–49

W

149487 : 490848

149804 : 491057

P:

6

20

243

                 

0–24

W

149804 : 491057

159177 : 498475

Q:

1

15

142

                 

0–24

 

159177 : 498475

160051 : 499329

R:

6

20

243

                 

0–24

W

160051 : 499329

160862 : 501322

S:

1

15

142

                 

0–24

 

160862 : 501322

160753 : 503115

T:

6

20

243

                 

0–24

W

160753 : 503115

160975 : 504938

U:

1

15

142

                 

0–24

 

160975 : 504938

161508 : 506062

V:

6

20

243

                 

0–24

W

161508 : 506062

162615 : 506759

W:

1

15

142

                 

0–24

 

162615 : 506759

162906 : 506807

X:

1

28

140

                 

25–49

 

162906 : 506807

165298 : 506645

Y:

1

15

142

                 

0–24

 

165298 : 506645

167226 : 506743

Z:

6

20

243

                 

0–24

W

167226 : 506743

173908 : 506595

AA:

1

15

142

                 

0–24

 
                               

Deelen

173908 : 506595

176714 : 505441

AB:

1

15

142

                 

0–24

 

176714 : 505441

178704 : 505041

AC:

6

20

243

                 

0–24

W

178704 : 505041

187897 : 504931

AD:

1

15

142

                 

0–24

 

187897 : 504931

188977 : 505486

AE:

6

20

243

                 

0–24

W

188977 : 505486

191152 : 504695

AF:

1

15

142

                 

0–24

 

191152 : 504695

191752 : 503638

AG:

6

20

243

                 

0–24

W

191752 : 503638

199922 : 500192

AH:

1

15

142

                 

0–24

 

199922 : 500192

200861 : 500528

AI: Hattem – Zwolle

6

20

243

                 

0–24

W

200861 : 500528

201453 : 500869

AJ:

1

15

142

                 

0–24

 

201453 : 500869

202126 : 502319

AK:

6

20

243

                 

0–24

W

202126 : 502319

202366 : 502375

AL:

1

34

233

                 

25–49

W

202366 : 502375

202569 : 502289

AM:

6

20

243

                 

0–24

W

202569 : 502289

202709 : 502199

AN:

1

34

233

                 

25–49

W

202709 : 502199

202936 : 502069

AO:

1

45

234

                 

50–74

W

202936 : 502069

203729 : 501595

Route 40, Zwolle – Zwolle Oost

Ja

1430

910

0

6620

1110

180

0

0.84

Deelen K

202936 : 502069

203099 : 501984

AP:

1

34

233

                 

25–49

W

203099 : 501984

203383 : 501816

AQ:

8

21

243

                 

0–24

W

203383 : 501816

203615 : 501673

AR:

1

34

233

                 

25–49

W

203615 : 501673

203729 : 501595

AS:

8

21

243

                 

0–24

W

203729 : 501595

206017 : 502288

Route 40, Zwolle Oost – Herfte aansl.

Ja

1430

910

0

6120

1110

180

0

0.84

Deelen

203729 : 501595

204204 : 501408

AT:

7

21

243

                 

0–24

W

204204 : 501408

205607 : 501962

AU:

1

15

142

                 

0–24

 

205607 : 501962

206017 : 502288

AV:

7

21

243

                 

0–24

W

206017 : 502288

237437 : 576872

Route 40, Herfte – aansl. Haren aansl.

Ja

1430

910

0

5620

1110

180

0

0.84

Deelen

206017 : 502288

206619 : 502766

AW: Herfte aansl. – Meppel

6

20

243

                 

0–24

W

206619 : 502766

211470 : 510860

AX:

1

15

142

                 

0–24

 

211470 : 510860

212017 : 512234

AY:

6

20

243

                 

0–24

W

212017 : 512234

212811 : 515447

AZ:

1

15

142

                 

0–24

 
                               

Eelde

212811 : 515447

209707 : 521892

BA:

1

15

142

                 

0–24

 

209707 : 521892

209761 : 522730

BB:

6

20

243

                 

0–24

W

209761 : 522730

209842 : 523170

BC:

1

34

233

                 

25–49

W

209842 : 523170

210201 : 523939

BD:

6

20

243

                 

0–24

W

210201 : 523939

216897 : 524447

BE: Meppel – Onnen

1

15

142

                 

0–24

 

216897 : 524447

218180 : 524517

BF:

6

20

243

                 

0–24

W

218180 : 524517

227550 : 527377

BG:

1

15

142

                 

0–24

 

227550 : 527377

228778 : 528614

BH:

6

20

243

                 

0–24

W

228778 : 528614

229366 : 531517

BI:

1

15

142

                 

0–24

 

229366 : 531517

229566 : 532497

BJ:

6

20

243

                 

0–24

W

229566 : 532497

231196 : 540536

BK:

1

15

142

                 

0–24

 

231196 : 540536

231565 : 542357

BL:

6

20

243

                 

0–24

W

231565 : 542357

234275 : 555718

BM:

1

15

142

                 

0–24

 

234275 : 555718

234866 : 557568

BN:

6

20

243

                 

0–24

W

234866 : 557568

238349 : 572910

BO:

1

15

142

                 

0–24

 

238349 : 572910

238335 : 573722

BP:

6

20

243

                 

0–24

W

238335 : 573722

238340 : 573959

BQ:

1

34

233

                 

25–49

W

238340 : 573959

238343 : 574274

BR:

1

45

234

                 

50–74

W

238343 : 574274

238341 : 574492

BS:

1

55

235

                 

75–99

W

238341 : 574492

238227 : 574918

BT:

1

66

237

                 

100–124

W

238227 : 574918

238133 : 575137

BU:

1

55

235

                 

75–99

W

238133 : 575137

237848 : 575876

BV:

1

45

234

                 

50–74

W

237848 : 575876

237797 : 575977

BW:

1

34

233

                 

25–49

W

237797 : 575977

237437 : 576872

BX: Onnen – Haren aansl.

6

20

243

                 

0–24

W

237437 : 576872

235981 : 579778

Route 40, Haren aansl –. Groningen Oost

Ja

350

550

0

4000

750

0

0

0.18

Eelde

237437 : 576872

237211 : 577435

BY:

1

16

53

                 

0–24

W

237211 : 577435

236369 : 579418

BZ:

1

13

25

                 

0–24

 

236369 : 579418

235981 : 579778

CA:

1

16

53

                 

0–24

W

235981 : 579778

231901 : 590184

Route 40, Groningen Oost – Sauwerd

Ja

2100

550

200

12750

750

0

0

0.18

Eelde

235981 : 579778

234792 : 580678

CB: Groningen – Oost Groningen

11

22

155

                 

0–24

W

234792 : 580678

234705 : 580745

CC:

5

17

118

                 

0–24

 

234705 : 580745

233866 : 581087

CD:

11

22

155

                 

0–24

W

233866 : 581087

233749 : 581066

CE:

15

36

156

                 

25–49

W

233749 : 581066

233684 : 581061

CF: Groningen – Groningen West

1

47

159

                 

50–74

W

233684 : 581061

233466 : 581067

CG:

15

36

156

                 

25–49

W

233466 : 581067

232653 : 581033

CH:

11

22

155

                 

0–24

W

232653 : 581033

232518 : 582603

CI: Groningen – West Sauwerd

5

17

118

                 

0–24

 

232518 : 582603

233212 : 584191

CJ:

11

22

155

                 

0–24

W

233212 : 584191

231882 : 588618

CK:

5

17

118

                 

0–24

 

231882 : 588618

231901 : 590184

CL:

11

22

155

                 

0–24

W

231901 : 590184

257760 : 595239

Route 40, Sauwerd – Delfzijl

Ja

2100

550

200

9850

750

0

0

0.18

Eelde

231901 : 590184

232148 : 590662

CM:

10

21

155

                 

0–24

W

232148 : 590662

234508 : 591523

CN:

1

16

118

                 

0–24

 

234508 : 591523

236022 : 592071

CO:

10

21

155

                 

0–24

W

236022 : 592071

241053 : 593894

CP:

1

16

118

                 

0–24

 

241053 : 593894

242552 : 594437

CQ:

10

21

155

                 

0–24

W

242552 : 594437

244891 : 595175

CR:

1

16

118

                 

0–24

 

244891 : 595175

245886 : 595084

CS:

10

21

155

                 

0–24

W

245886 : 595084

252261 : 594384

CT:

1

16

118

                 

0–24

 

252261 : 594384

253962 : 594401

CU:

10

21

155

                 

0–24

W

253962 : 594401

256250 : 595020

CV:

1

16

118

                 

0–24

 

256250 : 595020

257390 : 595259

CW:

10

21

155

                 

0–24

W

257390 : 595259

257760 : 595239

CX:

1

11

36

                 

0–24

W L

185612 : 331747

186524 : 332755

Route 50, Lutterade racc. DSM – Lutterade

Ja

15900

3500

0

6200

5500

0

0

0.43

Beek

185612 : 331747

185923 : 332121

A:

1

16

166

                 

0–24

W L

185923 : 332121

186135 : 332361

B:

1

0

118

                 

0–24

L

186135 : 332361

186524 : 332755

C:

1

16

166

                 

0–24

W L

186524 : 332755

187804 : 334268

Route 50, Lutterade – Sittard aansl.

Ja

18900

7000

0

6600

5500

0

0

0.63

Beek

186524 : 332755

186926 : 333230

D:

12

149

333

                 

0–24

W

186926 : 333230

187224 : 333583

E:

1

111

237

                 

0–24

 

187224 : 333583

187804 : 334268

F:

12

149

333

                 

0–24

W

187804 : 334268

188206 : 335240

Route 50, Sittard aansl. – Sittard

Ja

21570

7000

0

6600

5500

0

0

0.63

Beek K

187804 : 334268

187879 : 334368

G:

12

153

338

                 

0–24

W

187879 : 334368

188056 : 334700

H:

19

154

319

                 

25–49

W

188056 : 334700

188152 : 334959

I:

1

156

320

                 

50–74

W

188152 : 334959

188206 : 335240

J:

19

154

319

                 

25–49

W

188206 : 335240

197807 : 356894

Route 50, Sittard – Roermond

Ja

13900

3500

0

6200

5500

0

0

0.86

Beek

188206 : 335240

188207 : 335295

K:

1

135

258

                 

25–49

W

188207 : 335295

188119 : 336190

L:

10

135

274

                 

0–24

W

188119 : 336190

188145 : 340539

M:

1

83

195

                 

0–24

 

188145 : 340539

189019 : 344083

N:

10

135

274

                 

0–24

W

189019 : 344083

191891 : 349487

O:

1

83

195

                 

0–24

 

191891 : 349487

193339 : 350933

P:

10

135

274

                 

0–24

W

193339 : 350933

194466 : 352048

Q:

1

83

195

                 

0–24

 

194466 : 352048

195217 : 352806

R:

10

135

274

                 

0–24

W

195217 : 352806

197130 : 354989

S:

1

83

195

                 

0–24

 

197130 : 354989

197388 : 355907

T:

10

135

274

                 

0–24

W

197388 : 355907

197448 : 356080

U:

1

135

258

                 

25–49

W

197448 : 356080

197537 : 356395

V:

1

136

259

                 

50–74

W

197537 : 356395

197612 : 356586

W:

1

135

258

                 

25–49

W

197612 : 356586

197807 : 356894

X:

10

135

274

                 

0–24

W

197807 : 356894

210014 : 374689

Route 50, Roermond – Venlo Oost

Nee

12400

3500

0

1600

2500

0

0

1.24

Beek

197807 : 356894

198097 : 357322

Y:

0

131

275

                 

0–24

W

198097 : 357322

199209 : 359428

Z:

0

71

193

                 

0–24

 

199209 : 359428

199594 : 360350

AA:

0

131

275

                 

0–24

W

199594 : 360350

200144 : 361014

AB:

0

71

193

                 

0–24

 

200144 : 361014

200898 : 361671

AC:

0

131

275

                 

0–24

W

200898 : 361671

202927 : 365580

AD:

0

71

193

                 

0–24

 

202927 : 365580

203651 : 366729

AE:

0

131

275

                 

0–24

W

203651 : 366729

206856 : 371458

AF:

0

71

193

                 

0–24

 

206856 : 371458

208187 : 372869

AG:

0

131

275

                 

0–24

W

208187 : 372869

208777 : 373302

AH:

0

71

193

                 

0–24

 
                               

Volkel

208777 : 373302

209871 : 374142

AI:

0

71

193

                 

0–24

 

209871 : 374142

210014 : 374689

AJ:

0

131

275

                 

0–24

W

135659 : 397053

148322 : 408261

Route 61, Tilburg aansl. – Vught

Nee

700

200

0

1050

50

50

0

0.95

Gilze–Rijen

135659 : 397053

136074 : 397432

A:

0

11

122

                 

0–24

W

136074 : 397432

136816 : 398867

B:

0

4

29

                 

0–24

 

136816 : 398867

137400 : 399967

C:

0

11

122

                 

0–24

W

137400 : 399967

147387 : 407395

D:

0

4

29

                 

0–24

 

147387 : 407395

148322 : 408261

E:

0

11

122

                 

0–24

W

185423 : 434174

187281 : 435036

Route 62, Elst noordwestboog – Ressen Noord

Nee

1000

0

0

0

0

0

0

0

Deelen

185423 : 434174

186437 : 434349

A:

9

93

410

                 

0–24

W

186437 : 434349

187115 : 434522

B:

1

18

260

                 

0–24

 

187115 : 434522

187281 : 435036

C:

9

93

410

                 

0–24

W

187281 : 435036

211582 : 463864

Route 62, Ressen Noord – Zutphen Twentekanaal aansl.

Nee

1700

200

0

1050

50

50

0

0.95

Deelen

187281 : 435036

187211 : 436218

D: Ressen Noord – Arnhem West aansl.

0

13

153

                 

0–24

W

187211 : 436218

187633 : 443866

E:

0

6

111

                 

0–24

 

187633 : 443866

189169 : 444361

F:

0

13

153

                 

0–24

W

189169 : 444361

189680 : 444304

G: Arnhem West aansl. – Arnhem

0

21

154

                 

25–49

W

189680 : 444304

189745 : 444293

H:

0

13

153

                 

0–24

W

189745 : 444293

189963 : 444248

I:

0

21

154

                 

25–49

W

189963 : 444248

190102 : 444219

J:

0

0

157

                 

50–74

W

190102 : 444219

190371 : 444169

K:

0

0

160

                 

75–99

W

190371 : 444169

190453 : 444170

L: Arnhem – Velperpoort aansl.

0

0

157

                 

50–74

W

190453 : 444170

190554 : 444179

M:

0

21

154

                 

25–49

W

190554 : 444179

191344 : 444280

N:

0

13

153

                 

0–24

W

191344 : 444280

191429 : 444265

O:

0

6

111

                 

0–24

 

191429 : 444265

192556 : 444099

P:

0

13

153

                 

0–24

W

192556 : 444099

203463 : 450279

Q: Velperpoort aansl. – Zutphen

0

6

111

                 

0–24

 

203463 : 450279

204588 : 451640

R:

0

13

153

                 

0–24

W

204588 : 451640

208792 : 461485

S:

0

6

111

                 

0–24

 

208792 : 461485

210089 : 462095

T:

0

13

153

                 

0–24

W

210089 : 462095

210524 : 462425

U:

0

21

154

                 

25–49

W

210524 : 462425

210535 : 462439

V:

0

13

153

                 

0–24

W

210535 : 462439

210637 : 462595

W:

0

21

154

                 

25–49

W

210637 : 462595

210738 : 462749

X:

0

0

157

                 

50–74

W

210738 : 462749

210773 : 462796

Y:

0

0

160

                 

75–99

W

210773 : 462796

210899 : 462942

Z: Zutphen – Zutphen Twentekanaal aansl.

0

0

157

                 

50–74

W

210899 : 462942

211016 : 463076

AA:

0

21

154

                 

25–49

W

211016 : 463076

211582 : 463864

AB:

0

13

153

                 

0–24

W

211582 : 463864

210200 : 474118

Route 62, Zutphen Twentekanaal aansl. – Deventer Oost

Nee

200

200

0

100

50

50

0

0.95

Deelen

211582 : 463864

211774 : 464255

AC:

0

0

45

                 

0–24

W

211774 : 464255

210606 : 473594

AD:

0

0

11

                 

0–24

 

210606 : 473594

210200 : 474118

AE:

0

0

45

                 

0–24

W

148830 : 412297

187281 : 435036

Route 64, Den Bosch Diezebrug aansl. – Ressen Noord

Nee

700

200

0

1050

50

50

0

0.95

Volkel

148830 : 412297

149420 : 412556

A: Den Bosch Diezebrug aansl. – Nijmegen

0

11

122

                 

0–24

W

149420 : 412556

164192 : 419289

B:

0

4

29

                 

0–24

 

164192 : 419289

166893 : 419790

C:

0

11

122

                 

0–24

W

166893 : 419790

172646 : 423171

D:

0

4

29

                 

0–24

 

172646 : 423171

173494 : 423701

E:

0

11

122

                 

0–24

W

173494 : 423701

174135 : 424060

F:

0

4

29

                 

0–24

 

174135 : 424060

175121 : 424223

G:

0

11

122

                 

0–24

W

175121 : 424223

186568 : 427476

H:

0

4

29

                 

0–24

 

186568 : 427476

186941 : 428102

I:

0

11

122

                 

0–24

W

186941 : 428102

187172 : 428846

J:

0

15

121

                 

25–49

W

187172 : 428846

187380 : 429506

K: Nijmegen – Ressen aansl.

0

11

122

                 

0–24

W

187380 : 429506

187379 : 433427

L:

0

4

29

                 

0–24

 

187379 : 433427

187318 : 434425

M:

0

11

122

                 

0–24

W

187318 : 434425

187315 : 434472

N: Ressen aansl. – Ressen Noord

0

4

29

                 

0–24

 

187315 : 434472

187281 : 435036

O:

0

11

122

                 

0–24

W

127902 : 464254

147554 : 430097

Route 71, Breukelen – Betuweroute Meteren

Nee

600

200

0

2750

200

100

0.00

1.98

Soesterberg

127902 : 464254

128292 : 463245

A: Breukelen – Utrecht Noord

0

17

53

                 

25–49

 

128292 : 463245

130144 : 461500

B:

0

11

55

                 

0–24

 

130144 : 461500

132453 : 459285

C:

0

15

145

                 

0–24

W

132453 : 459285

134684 : 457177

D:

0

11

55

                 

0–24

 

134684 : 457177

135263 : 456591

E:

0

15

145

                 

0–24

W

135263 : 456591

135345 : 456529

F:

0

28

142

                 

25–49

W

135345 : 456529

135658 : 456339

G:

0

37

144

                 

50–74

W

135658 : 456339

135883 : 455958

H: Utrecht Noord – Lunetten

0

0

39

                 

50–74

W L

135883 : 455958

135919 : 455881

I:

0

0

49

                 

75–99

W L

135919 : 455881

136089 : 455555

J:

0

0

58

                 

100–124

W L

136089 : 455555

136283 : 455198

K:

0

0

49

                 

75–99

W L

136283 : 455198

136441 : 454925

L:

0

46

146

                 

75–99

W

136441 : 454925

136537 : 454781

M:

0

37

144

                 

50–74

W

136537 : 454781

136607 : 454706

N:

0

28

142

                 

25–49

W

136607 : 454706

138486 : 452803

O:

0

15

145

                 

0–24

W

138486 : 452803

139367 : 451007

P: Lunetten – Geldermalsen

0

11

55

                 

0–24

 

139367 : 451007

139797 : 449958

Q:

0

15

145

                 

0–24

W

139797 : 449958

139961 : 449560

R:

0

11

55

                 

0–24

 

139961 : 449560

141002 : 446820

S:

0

15

145

                 

0–24

W

141002 : 446820

142377 : 442516

T:

0

11

55

                 

0–24

 

142377 : 442516

142938 : 441571

U:

0

15

145

                 

0–24

W

142938 : 441571

143499 : 440626

V:

0

11

55

                 

0–24

 

143499 : 440626

144062 : 439678

W:

0

15

145

                 

0–24

W

144062 : 439678

146602 : 434333

X:

0

11

55

                 

0–24

 

146602 : 434333

146918 : 433108

Y:

0

15

145

                 

0–24

W

146918 : 433108

146946 : 432969

Z:

0

28

142

                 

25–49

W

146946 : 432969

147082 : 432449

AA:

0

37

144

                 

50–74

W

147082 : 432449

147108 : 432343

AB:

0

28

142

                 

25–49

W

147108 : 432343

146774 : 430527

AC: Geldermalsen – Betuweroute Meteren

0

15

145

                 

0–24

W

146774 : 430527

146881 : 430301

AD:

0

11

55

                 

0–24

 

146881 : 430301

147554 : 430097

AE:

0

15

145

                 

0–24

W

148830 : 412297

148322 : 408261

Route 72, Den Bosch Diezebrug aansl. – Vught

Nee

700

200

0

1050

50

50

0

0.95

Eindhoven

148830 : 412297

148615 : 411663

A:

0

11

122

                 

0–24

W

148615 : 411663

148571 : 411473

B:

0

15

121

                 

25–49

W

148571 : 411473

148439 : 410999

C:

0

0

121

                 

50–74

W

148439 : 410999

148406 : 410884

D:

0

15

121

                 

25–49

W

148406 : 410884

148350 : 410184

E:

0

11

122

                 

0–24

W

148350 : 410184

148277 : 408848

F:

0

4

29

                 

0–24

 

148277 : 408848

148322 : 408261

G:

0

11

122

                 

0–24

W

147017 : 431307

147554 : 430097

Route 75, Betuweroute aansl. Noord – Betuweroute Meteren

Nee

600

200

0

2750

200

100

0

1.98

Soesterberg

147017 : 431307

146708 : 430869

A:

0

15

145

                 

0–24

W

146708 : 430869

146914 : 430161

B:

0

11

55

                 

0–24

 

146914 : 430161

147554 : 430097

C:

0

15

145

                 

0–24

W

186524 : 332755

177289 : 307698

Route 100, Lutterade – Visé (B)

Nee

3000

3500

0

400

0

0

0

0.4

Beek

186524 : 332755

185930 : 332075

A: Lutterade – Maastricht

0

0

147

                 

0–24

 

185930 : 332075

185187 : 331173

B:

0

14

190

                 

0–24

W

185187 : 331173

184123 : 329919

C:

0

0

147

                 

0–24

 

184123 : 329919

183152 : 328793

D:

0

14

190

                 

0–24

W

183152 : 328793

183029 : 328686

E:

0

22

185

                 

25–49

W

183029 : 328686

182413 : 328433

F:

0

14

190

                 

0–24

W

182413 : 328433

179604 : 322951

G:

0

0

147

                 

0–24

 

179604 : 322951

179721 : 321962

H:

0

14

190

                 

0–24

W

179721 : 321962

178449 : 320408

I:

0

0

147

                 

0–24

 

178449 : 320408

177363 : 318675

J:

0

14

190

                 

0–24

W

177363 : 318675

177314 : 318578

K:

0

22

185

                 

25–49

W

177314 : 318578

177472 : 317801

L: Maastricht – Visé (B)

0

0

95

                 

50–74

W L

177472 : 317801

177485 : 317706

M:

0

0

95

                 

25–49

W L

177485 : 317706

177680 : 317283

N:

0

0

97

                 

0–24

W L

177680 : 317283

178186 : 316729

O:

0

14

190

                 

0–24

W

178186 : 316729

178005 : 309865

P:

0

0

147

                 

0–24

 

178005 : 309865

177580 : 308579

Q:

0

14

190

                 

0–24

W

177580 : 308579

177289 : 307698

R:

0

0

147

                 

0–24

 

162895 : 384012

197807 : 356894

Route 110, Eindhoven – Roermond

Ja

1500

2300

0

4600

3750

0

0

0.73

Eindhoven

162895 : 384012

163724 : 383881

A: Eindhoven – Weert

5

23

166

                 

0–24

W

163724 : 383881

165648 : 382075

B:

1

15

119

                 

0–24

 

165648 : 382075

166274 : 381326

C:

5

23

166

                 

0–24

W

166274 : 381326

166411 : 381162

D:

1

34

160

                 

25–49

W

166411 : 381162

166754 : 380531

E:

5

23

166

                 

0–24

W

166754 : 380531

167847 : 376983

F:

1

15

119

                 

0–24

 

167847 : 376983

168720 : 374986

G:

5

23

166

                 

0–24

W

168720 : 374986

171580 : 369132

H:

1

15

119

                 

0–24

 

171580 : 369132

172115 : 368035

I:

5

23

166

                 

0–24

W

172115 : 368035

174997 : 362516

J:

1

15

119

                 

0–24

 

174997 : 362516

176277 : 362271

K:

5

23

166

                 

0–24

W

176277 : 362271

176374 : 362246

L: Weert – Roermond

1

34

160

                 

25–49

W

176374 : 362246

176544 : 362213

M:

1

44

162

                 

50–74

W

176544 : 362213

176859 : 362192

N:

1

55

166

                 

75–99

W

176859 : 362192

176952 : 362199

O:

1

44

162

                 

50–74

W

176952 : 362199

177349 : 362182

P:

1

34

160

                 

25–49

W

177349 : 362182

178102 : 362122

Q:

5

23

166

                 

0–24

W

178102 : 362122

185184 : 361286

R:

1

15

119

                 

0–24

 
                               

Beek

185184 : 361286

192842 : 360095

S:

1

15

119

                 

0–24

 

192842 : 360095

194818 : 359973

T:

5

23

166

                 

0–24

W

194818 : 359973

198120 : 357460

U:

1

15

119

                 

0–24

 

198120 : 357460

197807 : 356894

V:

5

23

166

                 

0–24

W

105181 : 410975

111159 : 400589

Route 120, Zevenbergschenhoek aansl. – Breda aansl.

Ja

1000

2300

0

4600

3750

0

0

0.73

Gilze–Rijen

105181 : 410975

105362 : 410508

A:

5

21

157

                 

0–24

W

105362 : 410508

107251 : 405947

B:

1

15

98

                 

0–24

 

107251 : 405947

107698 : 404885

C:

5

21

157

                 

0–24

W

107698 : 404885

111159 : 400589

D:

1

15

98

                 

0–24

 

211582 : 463864

243672 : 474595

Route 130, Zutphen Twentekanaal aansl. – Delden

Nee

1700

200

0

1050

50

50

0

0.95

Deelen

211582 : 463864

211987 : 464204

A:

0

6

111

                 

0–24

 

211987 : 464204

212943 : 464487

B:

0

13

153

                 

0–24

W

212943 : 464487

218349 : 465155

C:

0

6

111

                 

0–24

 

218349 : 465155

220094 : 465106

D:

0

13

153

                 

0–24

W

220094 : 465106

225045 : 464977

E:

0

6

111

                 

0–24

 

225045 : 464977

225656 : 464861

F:

0

13

153

                 

0–24

W

                               

Twente

225656 : 464861

226844 : 464869

G:

0

13

153

                 

0–24

W

226844 : 464869

231549 : 468410

H:

0

6

111

                 

0–24

 

231549 : 468410

232556 : 469249

I:

0

13

153

                 

0–24

W

232556 : 469249

236066 : 471986

J:

0

6

111

                 

0–24

 

236066 : 471986

237858 : 472073

K:

0

13

153

                 

0–24

W

237858 : 472073

243246 : 474335

L:

0

6

111

                 

0–24

 

243246 : 474335

243672 : 474595

M:

0

13

153

                 

0–24

W

243672 : 474595

250778 : 475837

Route 130, Delden – Hengelo West

Nee

1910

200

0

1100

50

50

0

0.95

Twente

243672 : 474595

244100 : 474856

N:

0

13

156

                 

0–24

W

244100 : 474856

244877 : 475330

O:

0

6

117

                 

0–24

 

244877 : 475330

246544 : 475566

P:

0

13

156

                 

0–24

W

246544 : 475566

250243 : 475806

Q:

0

6

117

                 

0–24

 

250243 : 475806

250778 : 475837

R:

0

13

156

                 

0–24

W

207590 : 474798

203729 : 501595

Route 150, Deventer West – Zwolle Oost

Nee

0

0

0

500

0

0

0

0

Deelen

207590 : 474798

207076 : 475185

A:

0

0

16

                 

0–24

W

207076 : 475185

204736 : 482265

B:

0

0

13

                 

0–24

 

204736 : 482265

204728 : 484112

C:

0

0

16

                 

0–24

W

204728 : 484112

203948 : 501025

D:

0

0

13

                 

0–24

 

203948 : 501025

203729 : 501595

E:

0

0

16

                 

0–24

W

105737 : 424474

109152 : 425448

Route 170, Dordrecht – Industriegebied De Staart

Nee

0

0

0

2000

0

700

0

0

Rotterdam

105737 : 424474

108344 : 423986

A:

0

18

637

                 

0–24

W

108344 : 423986

109817 : 424054

B:

0

12

335

                 

0–24

 

109817 : 424054

110307 : 424891

C:

0

18

637

                 

0–24

W

110307 : 424891

110214 : 425117

D:

0

12

335

                 

0–24

 

110214 : 425117

109152 : 425448

E:

0

18

637

                 

0–24

W

44085 : 359140

43778 : 360356

Route 180, Zelzate (B) – Sas van Gent

Nee

4600

1160

0

3250

910

80

0.09

0.21

Vlissingen

44085 : 359140

44029 : 359434

A:

0

15

176

                 

0–24

 

44029 : 359434

43778 : 360356

B:

0

70

240

                 

0–24

W

43778 : 360356

46085 : 367369

Route 180, Sas van Gent – Sluiskil aansl.

Nee

4600

2160

0

3250

910

80

0.09

0.11

Vlissingen K

43778 : 360356

43699 : 361401

C:

0

73

250

                 

0–24

W

43699 : 361401

43816 : 362113

D:

0

15

181

                 

0–24

 

43816 : 362113

44205 : 363031

E:

0

73

250

                 

0–24

W

44205 : 363031

46086 : 366859

F:

0

15

181

                 

0–24

 

46086 : 366859

46085 : 367369

G:

0

73

250

                 

0–24

W

46085 : 367369

44028 : 372891

Route 180, Sluiskil aansl. – Sluiskil racc. Dow Chemical

Nee

4600

660

0

3250

910

80

0.09

0.37

Vlissingen

46085 : 367369

44139 : 372523

H:

0

68

235

                 

0–24

W

44139 : 372523

44028 : 372891

I:

0

15

174

                 

0–24

 

231901 : 590184

246440 : 604647

Route 190, Sauwerd – Roodeschool

Nee

0

0

0

2900

0

0

0

0

Eelde

231901 : 590184

231909 : 590752

A:

0

14

22

                 

0–24

W

231909 : 590752

230772 : 593536

B:

0

11

18

                 

0–24

 

230772 : 593536

230385 : 595110

C:

0

14

22

                 

0–24

W

230385 : 595110

230271 : 597075

D:

0

11

18

                 

0–24

 

230271 : 597075

230443 : 598523

E:

0

14

22

                 

0–24

W

230443 : 598523

233055 : 600580

F:

0

11

18

                 

0–24

 

233055 : 600580

234017 : 601584

G:

0

14

22

                 

0–24

W

234017 : 601584

235549 : 602306

H:

0

11

18

                 

0–24

 

235549 : 602306

236947 : 602311

I:

0

14

22

                 

0–24

W

236947 : 602311

242906 : 603847

J:

0

11

18

                 

0–24

 

242906 : 603847

244272 : 603741

K:

0

14

22

                 

0–24

W

244272 : 603741

245328 : 603617

L:

0

11

18

                 

0–24

 

245328 : 603617

246440 : 604647

M:

0

14

22

                 

0–24

W

96995 : 430847

96214 : 431222

Route 201, Barendrecht aansl. – Barendrecht vork

Ja

34630

17720

580

144480

5695

4760

0.2

0.49

Rotterdam V1

96995 : 430847

96214 : 431222

A:

30

347

1497

                 

0–24

W

96214 : 431222

92883 : 430976

Route 201, Barendrecht vork – Waalhaven Zuid Oost

Ja

35150

17470

540

138890

11390

2455

0.18

0.57

Rotterdam V1

96214 : 431222

94766 : 431276

B:

30

257

1070

                 

0–24

W

94766 : 431276

94025 : 431201

C:

30

257

1070

                 

0–24

 

94025 : 431201

93253 : 431055

D:

30

257

1070

                 

0–24

W

93253 : 431055

92883 : 430976

E:

37

253

1070

                 

25–49

W

92883 : 430976

88928 : 431942

Route 201, Waalhaven Zuid Oost – Waalhaven Zuid West

Ja

17080

9010

280

67070

5870

2530

0.2

0.57

Rotterdam V1

92883 : 430976

92580 : 430928

F: Waalhaven Zuid Oost – Waalhaven Zuid

32

228

1070

                 

25–49

W

92580 : 430928

92391 : 430961

G:

30

231

1071

                 

0–24

W

92391 : 430961

91607 : 431454

H:

30

231

1071

                 

0–24

 

91607 : 431454

90735 : 431891

I:

30

231

1071

                 

0–24

W

90735 : 431891

90638 : 431894

J:

32

228

1070

                 

25–49

W

90638 : 431894

90543 : 431879

K:

42

229

1071

                 

50–74

W

90543 : 431879

90459 : 431859

L:

52

230

1071

                 

75–99

W

90459 : 431859

90400 : 431850

M:

63

232

1071

                 

100–124

W

90400 : 431850

89825 : 431826

N: Waalhaven Zuid – Waalhaven Zuid West

73

235

1071

                 

125–149

W

89825 : 431826

89744 : 431823

O:

63

232

1071

                 

100–124

W

89744 : 431823

89403 : 431849

P:

52

230

1071

                 

75–99

W

89403 : 431849

89277 : 431853

Q:

42

229

1071

                 

50–74

W

89277 : 431853

89120 : 431881

R:

32

228

1070

                 

25–49

W

89120 : 431881

88928 : 431942

S:

30

231

1071

                 

0–24

W

88928 : 431942

86769 : 432638

Route 201, Waalhaven Zuid West – Pernis

Ja

33130

17470

540

130110

11390

4910

0.2

0.57

Rotterdam V1

88928 : 431942

86769 : 432638

T:

30

354

1519

                 

0–24

W

86769 : 432638

79148 : 431631

Route 201, Pernis – Botlek

Ja

32680

18120

560

128550

11820

5100

0.2

0.57

Rotterdam V1

86769 : 432638

85209 : 432614

U:

30

364

1549

                 

0–24

W

85209 : 432614

84512 : 432591

V:

39

359

1549

                 

25–49

W

84512 : 432591

83760 : 432470

W:

30

364

1549

                 

0–24

W

83760 : 432470

83733 : 432467

X:

39

359

1549

                 

25–49

W

83733 : 432467

82691 : 432146

Y:

30

364

1549

                 

0–24

W

82691 : 432146

82279 : 432006

Z:

30

364

1549

                 

0–24

 

82279 : 432006

80369 : 431734

AA:

30

364

1549

                 

0–24

W

80369 : 431734

79920 : 431681

AB:

39

359

1549

                 

25–49

W

79920 : 431681

79148 : 431631

AC:

30

364

1549

                 

0–24

W

79148 : 431631

74636 : 435411

Route 201, Botlek – Europoort

Ja

38120

29120

0

141980

9990

4590

0.08

0.57

Rotterdam V1

79148 : 431631

77791 : 432018

AD:

30

351

1449

                 

0–24

W

77791 : 432018

75468 : 435423

AE:

30

351

1449

                 

0–24

 
                               

Hoek van Holland V1

75468 : 435423

74636 : 435411

AF:

30

351

1449

                 

0–24

 

74636 : 435411

61478 : 440730

Route 201, Europoort – Maasvlakte

Ja

39700

9700

0

141840

10660

4900

0.1

0.57

Hoek van Holland V1

74636 : 435411

73836 : 435935

AG:

30

340

1495

                 

0–24

 

73836 : 435935

73073 : 436527

AH:

30

340

1495

                 

0–24

W

73073 : 436527

72417 : 437073

AI:

39

336

1494

                 

25–49

W

72417 : 437073

71777 : 437676

AJ:

30

340

1495

                 

0–24

W

71777 : 437676

71707 : 437809

AK:

30

340

1495

                 

0–24

 

71707 : 437809

71196 : 438657

AL:

30

340

1495

                 

0–24

W

71196 : 438657

69070 : 439287

AM:

30

340

1495

                 

0–24

 

69070 : 439287

67210 : 439937

AN:

30

340

1495

                 

0–24

W

67210 : 439937

63189 : 438798

AO:

30

340

1495

                 

0–24

 

63189 : 438798

61478 : 440730

AP:

30

340

1495

                 

0–24

W

100368 : 427447

147554 : 430097

Route 202, Kijfhoek – Betuweroute Meteren

Ja

50920

6240

730

111880

6380

3920

0.15

0.89

Rotterdam V2

100368 : 427447

100595 : 427290

A:

30

280

1298

                 

0–24

 

100595 : 427290

102156 : 426618

B:

30

280

1298

                 

0–24

W

102156 : 426618

107655 : 428535

C:

30

280

1298

                 

0–24

 

107655 : 428535

108815 : 428033

D:

30

280

1298

                 

0–24

W

108815 : 428033

129045 : 428331

E:

30

280

1298

                 

0–24

 

129045 : 428331

130203 : 428179

F:

30

280

1298

                 

0–24

W

130203 : 428179

130363 : 428156

G:

30

280

1298

                 

0–24

 

130363 : 428156

131521 : 428000

H:

30

280

1298

                 

0–24

W

131521 : 428000

142006 : 429076

I:

30

280

1298

                 

0–24

 
                               

Soesterberg V2

142006 : 429076

146535 : 430103

J:

30

280

1298

                 

0–24

 

146535 : 430103

147554 : 430097

K:

30

280

1298

                 

0–24

W

147554 : 430097

206648 : 435017

Route 202, Betuweroute Meteren – Emmerich (D)

Ja

50850

6580

700

110380

6720

4060

0.14

0.98

Soesterberg V2

147554 : 430097

149263 : 430240

L: Betuweroute Meteren – Elst noordwestboog

30

284

1320

                 

0–24

W

149263 : 430240

169821 : 437332

M:

30

284

1320

                 

0–24

 
                               

Deelen V2

169821 : 437332

170254 : 437322

N:

30

284

1320

                 

0–24

 

170254 : 437322

172690 : 437032

O:

30

284

1320

                 

0–24

W

172690 : 437032

180256 : 436332

P:

30

284

1320

                 

0–24

 

180256 : 436332

181835 : 435357

Q:

30

284

1320

                 

0–24

W

181835 : 435357

182057 : 435187

R:

38

283

1320

                 

25–49

W

182057 : 435187

182648 : 434888

S:

48

285

1320

                 

50–74

W

182648 : 434888

182906 : 434757

T:

38

283

1320

                 

25–49

W

182906 : 434757

183994 : 434222

U:

48

285

1320

                 

50–74

W

183994 : 434222

184374 : 434133

V:

59

288

1320

                 

75–99

W

184374 : 434133

184920 : 434123

W:

48

285

1320

                 

50–74

W

184920 : 434123

185243 : 434153

X:

38

283

1320

                 

25–49

W

185243 : 434153

187131 : 434452

Y:

30

284

1320

                 

0–24

W

187131 : 434452

197651 : 437083

Z: Elst noordwestboog – Zevenaar

30

284

1320

                 

0–24

 

197651 : 437083

198852 : 437499

AA:

30

284

1320

                 

0–24

W

198852 : 437499

202461 : 437236

AB:

30

284

1320

                 

0–24

 

202461 : 437236

205921 : 435600

AC: Zevenaar – Emmerich (D)

30

284

1320

                 

0–24

W

205921 : 435600

206648 : 435017

AD:

30

284

1320

                 

0–24

 

102453 : 426206

100377 : 427448

Route 203, Kijfhoek aansl. Zuid – Kijfhoek

Ja

16560

4760

50

22220

6810

1990

0.13

0.78

Rotterdam

102453 : 426206

102185 : 426369

A:

31

260

1226

                 

25–49

W

102185 : 426369

102055 : 426439

B:

41

261

1226

                 

50–74

W

102055 : 426439

101933 : 426504

C:

51

263

1226

                 

75–99

W

101933 : 426504

101735 : 426588

D:

60

266

1226

                 

100–124

W

101735 : 426588

101504 : 426686

E:

51

263

1226

                 

75–99

W

101504 : 426686

101389 : 426751

F:

41

261

1226

                 

50–74

W

101389 : 426751

101265 : 426825

G:

51

263

1226

                 

75–99

W

101265 : 426825

101219 : 426853

H:

60

266

1226

                 

100–124

W

101219 : 426853

101184 : 426876

I:

69

269

1226

                 

125–149

W

101184 : 426876

101154 : 426897

J:

77

273

1226

                 

150–174

W

101154 : 426897

101126 : 426917

K:

65

277

1226

                 

175–199

W

101126 : 426917

101097 : 426938

L:

65

277

1226

                 

200–224

W

101097 : 426938

101068 : 426961

M:

65

277

1226

                 

225–249

W

101068 : 426961

101028 : 426994

N:

65

277

1226

                 

250–274

W

101028 : 426994

100377 : 427448

O:

65

277

1226

                 

275–299

W

100377 : 427448

96995 : 430847

Route 203, Kijfhoek – Barendrecht aansl.

Ja

34440

18650

560

151780

12910

4590

0.16

0.47

Rotterdam V1

100377 : 427448

100270 : 427527

P:

106

344

1472

                 

250–274

W

100270 : 427527

100216 : 427574

Q:

106

344

1472

                 

225–249

W

100216 : 427574

100156 : 427629

R:

106

344

1472

                 

200–224

W

100156 : 427629

100064 : 427709

S:

106

344

1472

                 

175–199

W

100064 : 427709

99960 : 427796

T:

93

341

1472

                 

150–174

W

99960 : 427796

99943 : 427807

U:

82

339

1472

                 

125–149

W

99943 : 427807

99731 : 427954

V:

93

341

1472

                 

150–174

W

99731 : 427954

99436 : 428172

W:

82

339

1472

                 

125–149

W

99436 : 428172

99269 : 428302

X:

71

337

1472

                 

100–124

W

99269 : 428302

99212 : 428357

Y:

59

336

1472

                 

75–99

W

99212 : 428357

99147 : 428417

Z:

48

335

1471

                 

50–74

W

99147 : 428417

98881 : 428636

AA:

38

334

1472

                 

25–49

W

98881 : 428636

97939 : 429374

AB:

30

339

1472

                 

0–24

W

97939 : 429374

97301 : 430275

AC:

30

339

1472

                 

0–24

 

97301 : 430275

96995 : 430847

AD:

30

339

1472

                 

0–24

W

92883 : 430976

88927 : 431943

Route 204, Waalhaven Zuid Oost – Waalhaven Zuid West

Ja

33130

17470

540

130110

11390

4910

0.2

0.57

Rotterdam V1

92883 : 430976

92681 : 430924

A:

30

354

1519

                 

0–24

W

92681 : 430924

92504 : 430893

B:

39

348

1519

                 

25–49

W

92504 : 430893

92393 : 430876

C:

30

354

1519

                 

0–24

W

92393 : 430876

89392 : 431755

D:

30

354

1519

                 

0–24

 

89392 : 431755

88927 : 431943

E:

30

354

1519

                 

0–24

W

62296 : 438651

62545 : 444134

Route 205, Maasvlakte – Yangtzehaven Noord

     

Ja

39700

9700

0

141840

10660

4900

0.1

0.57

Hoek van Holland V1

62296 : 438651

61955 : 438803

A:

30

337

1495

                 

0–24

W

61955 : 438803

61847 : 438908

B:

39

330

1494

                 

25–49

W

61847 : 438908

61771 : 439104

C:

49

331

1494

                 

50–74

W

61771 : 439104

61471 : 439928

D:

93

338

1494

                 

75–99

W

61471 : 439928

61449 : 439986

E:

49

331

1494

                 

50–74

W

61449 : 439986

60727 : 441437

F:

39

330

1494

                 

25–49

W

60727 : 441437

61711 : 444468

G:

30

337

1495

                 

0–24

W

61711 : 444468

62545 : 444134

H:

39

330

1494

                 

25–49

W

60971 : 441206

62884 : 442380

Route 206, Maasvlakte Noordwesthoek – Yangtzehaven Zuid

     

Ja

39700

9700

0

141840

10660

4900

0.1

0.57

Hoek van Holland V1

60971 : 441206

62884 : 442380

A:

30

340

1495

                 

0–24

W

98698 : 410807

104757 : 412056

Route 220, Moerdijk racc. – Moerdijk racc. aansl.

Nee

1500

0

0

1040

0

0

0.11

0

Gilze–Rijen

98698 : 410807

98831 : 410313

A:

0

12

150

                 

0–24

W

98831 : 410313

99604 : 409082

B:

0

5

104

                 

0–24

 

99604 : 409082

101096 : 410046

C:

0

12

150

                 

0–24

W

101096 : 410046

104604 : 412532

D:

0

5

104

                 

0–24

 

104604 : 412532

104757 : 412056

E:

0

12

150

                 

0–24

W

237437 : 576872

238922 : 578369

Route 250, Haren aansl. – Waterhuizen aansl.

Nee

1080

360

0

1620

360

180

0

1.84

Eelde

237437 : 576872

237344 : 577361

A:

0

15

220

                 

0–24

W

237344 : 577361

238393 : 578468

B:

0

10

127

                 

0–24

 

238393 : 578468

238922 : 578369

C:

0

15

220

                 

0–24

W

238922 : 578369

254497 : 575849

Route 250, Waterhuizen aansl. – Veendam aansl.

Ja

2830

360

200

10370

360

180

0

1.84

Eelde

238922 : 578369

239480 : 578102

D:

10

25

264

                 

0–24

W

239480 : 578102

253139 : 575593

E:

1

17

158

                 

0–24

 

253139 : 575593

254497 : 575849

F:

10

25

264

                 

0–24

W

254497 : 575849

255303 : 569575

Route 250, Veendam aansl. – Veendam

Nee

1080

360

0

1620

360

180

0

1.84

Eelde

254497 : 575849

255030 : 575715

G:

0

15

220

                 

0–24

W

255030 : 575715

255655 : 573317

H:

0

10

127

                 

0–24

 

255655 : 573317

255863 : 572340

I:

0

15

220

                 

0–24

W

255863 : 572340

255858 : 572153

J:

0

10

127

                 

0–24

 

255858 : 572153

255833 : 571514

K:

0

15

220

                 

0–24

W

255833 : 571514

255785 : 570687

L:

0

27

211

                 

25–49

W

255785 : 570687

255303 : 569575

M:

0

15

220

                 

0–24

W

120460 : 488918

116937 : 491524

Route 270, Amsterdam Singelgracht – Amsterdam Westhaven

Nee

600

200

0

3450

200

100

0

1.98

Schiphol

120460 : 488918

120353 : 488984

A:

0

16

145

                 

0–24

W

120353 : 488984

120257 : 489034

B:

0

29

142

                 

25–49

W

120257 : 489034

120140 : 489082

C:

0

39

144

                 

50–74

W

120140 : 489082

120067 : 489114

D:

0

48

146

                 

75–99

W

120067 : 489114

119986 : 489145

E:

0

58

148

                 

100–124

W

119986 : 489145

119789 : 489239

F:

0

67

151

                 

125–149

W

119789 : 489239

119689 : 489306

G:

0

58

148

                 

100–124

W

119689 : 489306

119609 : 489379

H:

0

48

146

                 

75–99

W

119609 : 489379

119554 : 489435

I:

0

39

144

                 

50–74

W

119554 : 489435

119437 : 489563

J:

0

29

142

                 

25–49

W

119437 : 489563

117975 : 490695

K:

0

16

145

                 

0–24

W

117975 : 490695

117527 : 491014

L:

0

29

142

                 

25–49

W

117527 : 491014

116937 : 491524

M:

0

16

145

                 

0–24

W

124718 : 481053

120460 : 488918

Route 280, Duivendrecht – Amsterdam Singelgracht

Nee

600

200

0

3450

200

100

0

1.98

Schiphol

124718 : 481053

124628 : 481216

A: Duivendrecht – Amsterdam Muiderpoort

0

39

144

                 

50–74

W

124628 : 481216

124441 : 481557

B:

0

29

142

                 

25–49

W

124441 : 481557

124414 : 481604

C:

0

16

145

                 

0–24

W

124414 : 481604

124307 : 481781

D:

0

29

142

                 

25–49

W

124307 : 481781

123672 : 482831

E:

0

21

53

                 

25–49

 

123672 : 482831

123406 : 483311

F:

0

0

58

                 

50–74

 

123406 : 483311

123133 : 483932

G:

0

21

53

                 

25–49

 

123133 : 483932

123087 : 484097

H:

0

12

55

                 

0–24

 

123087 : 484097

122783 : 485039

I:

0

21

53

                 

25–49

 

122783 : 485039

123917 : 486087

J:

0

12

55

                 

0–24

 

123917 : 486087

124065 : 486831

K:

0

16

145

                 

0–24

W

124065 : 486831

124055 : 487202

L: Amsterdam Muiderpoort – Amsterdam Singelgracht

0

16

145

                 

25–49

W

124055 : 487202

123979 : 487336

M:

0

39

144

                 

50–74

W

123979 : 487336

123883 : 487424

N:

0

48

146

                 

75–99

W

123883 : 487424

123663 : 487527

O:

0

58

148

                 

100–124

W

123663 : 487527

123572 : 487561

P:

0

48

146

                 

75–99

W

123572 : 487561

123475 : 487597

Q:

0

39

144

                 

50–74

W

123475 : 487597

122699 : 487785

R:

0

29

142

                 

25–49

W

122699 : 487785

122224 : 487799

S:

0

0

31

                 

25–49

W L

122224 : 487799

122002 : 487925

T:

0

0

41

                 

50–74

W L

122002 : 487925

121698 : 488109

U:

0

0

51

                 

75–99

W L

121698 : 488109

121295 : 488345

V:

0

0

41

                 

50–74

W L

121295 : 488345

121198 : 488402

W:

0

39

144

                 

50–74

W

121198 : 488402

121095 : 488464

X:

0

29

142

                 

25–49

W

121095 : 488464

120803 : 488719

Y:

0

16

145

                 

0–24

W

120803 : 488719

120596 : 488845

Z:

0

29

142

                 

25–49

W

120596 : 488845

120460 : 488918

AA:

0

16

145

                 

0–24

W

49396 : 366329

47427 : 369406

Route 310, Axel aansl. – Terneuzen Zuidzijde aansl.

Nee

100

1500

0

200

400

20

2

2

Vlissingen

49396 : 366329

47461 : 368933

A:

0

0

32

                 

0–24

 

47461 : 368933

47427 : 369406

B:

0

0

126

                 

0–24

W

47427 : 369406

47214 : 370285

Route 310, Terneuzen Zuidzijde aansl. – Terneuzen

Nee

200

3000

0

400

800

40

2

2

Vlissingen K

47427 : 369406

47214 : 370285

C:

0

11

222

                 

0–24

W

47427 : 369406

46085 : 367363

Route 315, Terneuzen Zuidzijde aansl. – Sluiskil aansl.

Nee

100

1500

0

200

400

20

2

2

Vlissingen

47427 : 369406

47456 : 368908

A:

0

0

126

                 

0–24

W

47456 : 368908

46123 : 367858

B:

0

0

32

                 

0–24

 

46123 : 367858

46085 : 367363

C:

0

0

126

                 

0–24

W

175453 : 362354

166734 : 362004

Route 320, Weert – Neerpelt (B)

Ja

1500

2300

0

4600

3750

0

0

1.7

Eindhoven

175453 : 362354

174965 : 362361

A:

5

24

179

                 

0–24

W

174965 : 362361

168691 : 362090

B:

1

16

127

                 

0–24

 

168691 : 362090

167691 : 362051

C:

5

24

179

                 

0–24

W

167691 : 362051

166734 : 362004

D:

1

16

127

                 

0–24

 

155601 : 464518

200404 : 500327

Route 360, Amersfoort Oost – Hattem

Ja

1430

910

0

5620

1110

180

0

0.84

Soesterberg

155601 : 464518

156798 : 465817

A: Amersfoort Oost – Putten

6

20

243

                 

0–24

W

156798 : 465817

161556 : 469645

B:

1

15

142

                 

0–24

 

161556 : 469645

162451 : 470659

C:

6

20

243

                 

0–24

W

162451 : 470659

167315 : 474626

D:

1

15

142

                 

0–24

 

167315 : 474626

168884 : 476480

E:

6

20

243

                 

0–24

W

168884 : 476480

169642 : 477639

F: Putten – Hattem

1

15

142

                 

0–24

 
                               

Deelen

169642 : 477639

170350 : 483052

G:

1

15

142

                 

0–24

 

170350 : 483052

171737 : 483567

H:

6

20

243

                 

0–24

W

171737 : 483567

181794 : 486982

I:

1

15

142

                 

0–24

 

181794 : 486982

183461 : 487557

J:

6

20

243

                 

0–24

W

183461 : 487557

188816 : 490904

K:

1

15

142

                 

0–24

 

188816 : 490904

190610 : 492322

L:

6

20

243

                 

0–24

W

190610 : 492322

199950 : 500115

M:

1

15

142

                 

0–24

 

199950 : 500115

200404 : 500327

N:

6

20

243

                 

0–24

W

206017 : 502288

257109 : 535234

Route 370, Herfte aansl. – Emmen

Nee

0

0

0

500

0

0

0

0

Twente

206017 : 502288

206546 : 502542

A: Herfte aansl. – Mariënberg

0

0

16

                 

0–24

W

206546 : 502542

214146 : 501560

B:

0

0

13

                 

0–24

 

214146 : 501560

215083 : 501210

C:

0

0

16

                 

0–24

W

215083 : 501210

223928 : 502745

D:

0

0

13

                 

0–24

 

223928 : 502745

225547 : 503038

E:

0

0

16

                 

0–24

W

225547 : 503038

235071 : 502718

F:

0

0

13

                 

0–24

 

235071 : 502718

236531 : 503826

G:

0

0

16

                 

0–24

W

236531 : 503826

242003 : 513262

H: Mariënberg – Coevorden

0

0

13

                 

0–24

 

242003 : 513262

242692 : 514876

I:

0

0

16

                 

0–24

W

242692 : 514876

246195 : 519358

J:

0

0

13

                 

0–24

 

246195 : 519358

246551 : 521219

K:

0

0

16

                 

0–24

W

246551 : 521219

253346 : 525984

L: Coevorden – Emmen

0

0

13

                 

0–24

 

253346 : 525984

254065 : 527784

M:

0

0

16

                 

0–24

W

254065 : 527784

255957 : 530626

N:

0

0

13

                 

0–24

 
                               

Eelde

255957 : 530626

256995 : 532502

O:

0

0

13

                 

0–24

 

256995 : 532502

257145 : 533490

P:

0

0

16

                 

0–24

W

257145 : 533490

257144 : 533983

Q:

0

0

13

                 

0–24

 

257144 : 533983

257109 : 535234

R:

0

0

16

                 

0–24

W

187804 : 334267

204109 : 321405

Route 380, Sittard aansl. – Herzogenrath (D)

Nee

2670

0

0

0

0

0

0

0

Beek

187804 : 334267

187641 : 333732

A: Sittard aansl. – Heerlen

0

0

153

                 

0–24

W

187641 : 333732

190341 : 326606

B:

0

0

124

                 

0–24

 

190341 : 326606

190485 : 325877

C:

0

0

153

                 

0–24

W

190485 : 325877

190838 : 325398

D:

0

0

156

                 

25–49

W

190838 : 325398

191569 : 324994

E:

0

0

153

                 

0–24

W

191569 : 324994

194637 : 323348

F:

0

0

124

                 

0–24

 

194637 : 323348

196218 : 322546

G:

0

0

153

                 

0–24

W

196218 : 322546

196491 : 322469

H:

0

0

156

                 

25–49

W

196491 : 322469

197132 : 322393

I:

0

0

153

                 

0–24

W

197132 : 322393

198455 : 322782

J:

0

0

124

                 

0–24

 

198455 : 322782

199381 : 323133

K: Heerlen – Herzogenrath (D)

0

0

153

                 

0–24

W

199381 : 323133

202815 : 322889

L:

0

0

124

                 

0–24

 

202815 : 322889

203867 : 321468

M:

0

0

153

                 

0–24

W

203867 : 321468

204109 : 321405

N:

0

0

124

                 

0–24

 

254497 : 575849

276858 : 579415

Route 400, Veendam aansl. – Leer (D)

Ja

1750

0

200

8750

0

0

0

0

Eelde

254497 : 575849

255069 : 575904

A:

9

19

144

                 

0–24

W

255069 : 575904

260816 : 576964

B:

1

16

101

                 

0–24

 

260816 : 576964

262061 : 576011

C:

9

19

144

                 

0–24

W

262061 : 576011

264415 : 574017

D:

1

16

101

                 

0–24

 

264415 : 574017

266227 : 573691

E:

9

19

144

                 

0–24

W

266227 : 573691

275506 : 578705

F:

1

16

101

                 

0–24

 

275506 : 578705

276700 : 579354

G:

9

19

144

                 

0–24

W

276700 : 579354

276858 : 579415

H:

1

16

101

                 

0–24

 

238922 : 578369

235981 : 579778

Route 420, Groningen Oost – Waterhuizen aansl.

Ja

1750

0

200

8750

0

0

0

0

Eelde

238922 : 578369

238432 : 578604

A:

9

19

144

                 

0–24

W

238432 : 578604

236430 : 579559

B:

1

16

101

                 

0–24

 

236430 : 579559

235981 : 579778

C:

9

19

144

                 

0–24

W

96214 : 431222

96163 : 432543

Route 440, Rotterdam Lombardijen – Barendrecht vork

Nee

1080

360

0

2720

360

180

0

1.84

Rotterdam

96214 : 431222

96509 : 431580

A:

0

16

220

                 

0–24

W

96509 : 431580

96334 : 432076

B:

0

12

127

                 

0–24

 

96334 : 432076

96163 : 432543

C:

0

16

220

                 

0–24

W

95434 : 431197

96512 : 431785

Route 445, Rotterdam Lombardijen – Barendrecht vork 2

Nee

1080

360

0

2720

360

180

0

1.84

Rotterdam

95434 : 431197

95898 : 431086

A:

0

16

220

                 

0–24

W

95898 : 431086

96618 : 431273

B:

0

12

127

                 

0–24

 

96618 : 431273

96512 : 431785

C:

0

16

220

                 

0–24

W

240847 : 486747

235583 : 503009

Route 460, Almelo – Mariënberg

Nee

0

0

0

500

0

0

0

0

Twente

240847 : 486747

240270 : 487171

A:

0

0

16

                 

0–24

W

240270 : 487171

239489 : 488271

B:

0

0

13

                 

0–24

 

239489 : 488271

238854 : 489044

C:

0

0

16

                 

0–24

W

238854 : 489044

237945 : 490248

D:

0

0

13

                 

0–24

 

237945 : 490248

237321 : 491784

E:

0

0

16

                 

0–24

W

237321 : 491784

235450 : 496516

F:

0

0

13

                 

0–24

 

235450 : 496516

235289 : 498138

G:

0

0

16

                 

0–24

W

235289 : 498138

235201 : 502562

H:

0

0

13

                 

0–24

 

235201 : 502562

235583 : 503009

I:

0

0

16

                 

0–24

W

123995 : 486643

129296 : 482240

Route 470, Amsterdam Muiderpoort – Diemen

Nee

0

0

0

350

0

0

0

0

Schiphol

123995 : 486643

124822 : 485285

A:

0

0

15

                 

0–24

W

124822 : 485285

126149 : 484368

B:

0

0

12

                 

0–24

 

126149 : 484368

127975 : 483120

C:

0

0

15

                 

0–24

W

127975 : 483120

128082 : 483044

D:

0

0

27

                 

25–49

W

128082 : 483044

128087 : 483040

E:

0

0

19

                 

25–49

 

128087 : 483040

128184 : 482974

F:

0

0

0

                 

50–74

 

128184 : 482974

128473 : 482761

G:

0

0

0

                 

75–99

 

128473 : 482761

128587 : 482676

H:

0

0

0

                 

50–74

 

128587 : 482676

128841 : 482509

I:

0

0

19

                 

25–49

 

128841 : 482509

129202 : 482294

J:

0

0

27

                 

25–49

W

129202 : 482294

129296 : 482240

K:

0

0

15

                 

0–24

W

120460 : 488918

113076 : 490340

Route 480, Amsterdam Singelgracht – Aziëhaven

Nee

300

200

0

3450

200

100

0

0

Schiphol

120460 : 488918

120275 : 489014

A:

0

15

121

                 

0–24

W

120275 : 489014

119838 : 489149

B:

0

29

116

                 

25–49

W

119838 : 489149

118856 : 489159

C:

0

15

121

                 

0–24

W

118856 : 489159

118689 : 489158

D:

0

12

29

                 

0–24

 

118689 : 489158

117982 : 489171

E:

0

15

121

                 

0–24

W

117982 : 489171

117632 : 489174

F:

0

29

116

                 

25–49

W

117632 : 489174

117136 : 489178

G:

0

20

40

                 

25–49

 

117136 : 489178

117121 : 489178

H:

0

29

116

                 

25–49

W

117121 : 489178

116541 : 489207

I:

0

38

116

                 

50–74

W

116541 : 489207

116075 : 489317

J:

0

29

116

                 

25–49

W

116075 : 489317

115969 : 489359

K:

0

38

116

                 

50–74

W

115969 : 489359

115783 : 489442

L:

0

29

116

                 

25–49

W

115783 : 489442

113076 : 490340

M:

0

15

121

                 

0–24

W

Alle overige hoofdspoorwegen

0

0

0

Nee

0

0

0

0

0

0

0

0

Toelichting tabel:

KOLOM

UITLEG

1,2.

De coördinaten zijn in RDM–coördinaten weergegeven (eenheid is meters). De coördinaten geven alleen informatie over begin– en eindpunten van de trajecten.

3.

De routecode van de route, gevolgd door een geografische plaatsaanduiding. Een route is onderverdeeld in trajecten die in volgorde van het beginpunt van de route naar het eindpunt van de route zijn weergegeven. De routecode van de trajecten correspondeert met een serie van trajecten van knoop naar knoop (beginpunt, eindpunt). In bijlage 1 en 2 zijn de routes weergegeven. In de routes zijn, daar waar de schaal dit toelaat, onderscheiden trajecten weergegeven.

4.

Bij een berekende PR 10–6 contour van 0 en de aanwezigheid van een PAG (meer dan 3.500 kwe's brandbare vloeistoffen) is de PR 10–6 contour op 1 meter vastgesteld. De afstand wordt gemeten vanaf het midden van de doorgaande route.

5,6.

De minister van I&M verantwoordt het vervoersaandeel in het groepsrisico middels de PR 10–7 en PR 10–8 plafonds van het plaatsgebonden risico. De gemeente verantwoordt haar aandeel in het groepsrisico op basis van de eigen bevolkingsgegevens en de vervoerscijfers uit kolom 8 t/m 15. De afstand wordt gemeten vanaf het midden van de doorgaande route.

7.

Bij meer dan 3.500 kwe's brandbare vloeistoffen (stofcategorie C3) geldt een plasbrandaandachtsgebied (PAG) van 30 meter.

8 t/m 15.

De vervoerscijfers hebben betrekking op het verwachte vervoer in 2020. De subkolom Warme/Koude Bleveverhouding betreft inputdata voor het rekenmodel. Dit getal is afgeleid van de samenstelling van treinen op het traject.

16.

De breedte van de spoorbundel is een categoriebreedte. De werkelijke spoorbreedte ligt binnen de categoriegrenzen. De rekenbreedte is 9 meter voor de categorie 0–24 en de hoogste waarde voor de overige categorieën.

17.

Deze kolom geeft de overige bijzonderheden weer.

 

K: Kopmaken vindt plaats op de trajecten die zijn aangegeven met een K. Dit verklaart de hogere vervoerscijfers ten opzichte van aansluitende trajecten.

 

W: Bij trajecten met een W geldt een wisseltoeslag. De wisseltoeslag geldt tot 500 meter vanaf de wissel. De faalkans van een passerende trein wordt hierdoor hoger.

 

L: Lage snelheid. Voor trajecten met een L geldt een lagere faalkans van een passerende trein.

 

De plaatsnaam betreft het weerstation dat in de berekeningen wordt gebruikt.

 

Er is ook een geïndexeerde bijzonderheid: Risicoreductie door extra maatregelen (Vi).

 

Voor de risicoreductie zijn de volgende waarden onderscheiden:

 

Vi

Veiligheidsmaatregel

Risicoreductie

 

V1

Maatregelen Havenspoorlijn

40%

 

V2

Maatregelen Betuweroute

46%

 

De achtergrond van deze informatie is gegeven in de Memo BN–spoor bepalen risicoruimte op de Betuweroute 11 maart 2011 van het ministerie I&M.

BIJLAGE I TRAJECTCODERING NOORD-NEDERLAND

BIJLAGE II TRAJECTCODERING ZUID-NEDERLAND

BIJLAGE III TABEL BASISNET WATER

Aanwijzing Basisnetroutes

PR-plafond

Vervoershoeveelheden t.b.v. berekening Groepsrisico

(aantallen schepen met gevaarlijke stoffen)

Zeevaartroutes

PR 10-6 Contour

Type schepen

Stofcategorieën

LF1

LF2

LT1

LT2

GF2

GF3

GT3

Corridor Rotterdam - Moerdijk

     
 

Ingang haven

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

9.196

3.334

347

0

1.046

902

38

Noord-ingang en Nieuwe Waterweg

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

5.475

2.563

297

0

227

260

0

Zuid-ingang

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

3.721

771

50

0

819

642

38

Beerkanaal

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

1.241

442

48

0

69

61

3

Calandkanaal

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

2.480

329

2

0

750

581

35

Nieuwe Maas (tot kern Pernis)

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

1.257

489

53

0

39

128

0

Nieuwe Maas (van kern Pernis tot Delfhavense Schie)

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

297

67

33

0

5

40

0

Oude Maas (tot Botlekbrug)

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

524

202

17

0

86

77

0

Oude Maas (tot Dordtsche Kil)

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

323

115

7

0

84

77

0

Dordtsche Kil en Hollandsch Diep (oversteek naar havens Moerdijk)

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

Zeeschepen

239

82

1

0

70

74

0

Noordzeekanaal (tot Coenhaven)

0

Binnenvaartschepen

8.303

9.063

0

0

0

332

0

Zeeschepen

319

368

0

0

0

113

22

Westerschelde en haar mondingen

0

Binnenvaartschepen

4.691

1.089

1

7

0

37

62

Zeeschepen

0

0

0

0

814

2.205

90

Kanaal Gent - Terneuzen

0

Binnenvaartschepen

4.691

1.089

1

7

0

37

62

Zeeschepen

242

302

20

8

5

5

92

Binnenvaartroutes

PR 10-6 Contour

Type schepen

Stofcategorieën

LF1

LF2

LT1

LT2

GF2

GF3

GT3

Corridor Rotterdam - Duitsland

0

Binnenvaartschepen

9.882

13.958

146

0

0

2.135

196

 

Hartelkanaal

                 
 

Nieuwe Maas (vanaf Delfhavense Schie tot splitsing Noord en Lek)

                 
 

Noord

                 
 

Oude Maas (vanaf Noord tot Dordtsche Kil)

                 
 

Beneden Merwede

                 
 

Boven Merwede

                 
 

Waal

                 
 

Boven Rijn

                 

Corridor Westerschelde - Rijn

0

Binnenvaartschepen

7.191

5.612

90

0

0

3.735

41

 

Schelde-Rijnkanaal

                 
 

Kanaal door Zuid-Beveland

                 
 

Oosterschelde (van Kanaal door Zuid-Beveland tot Brabantsche Vaarwater)

                 
 

Brabantsche Vaarwater

                 
 

Mastgat (ook bekend als Keeten)

                 
 

Zijpe

                 
 

Krammer

                 
 

Volkerak

                 
 

Hollandsch Diep

                 
 

Nieuwe Merwede

                 

Corridor Amsterdam - Rijn

0

Binnenvaartschepen

8.303

9.063

0

0

0

332

0

 

Het IJ (vanaf Coenhaven tot Oranjesluizen)

                 
 

Amsterdam-Rijnkanaal

                 
 

Lekkanaal

                 
 

Lek (vanaf Lekkanaal tot Nieuwe Maas)

                 

Corridor Amsterdam - Noord-Nederland

0

Binnenvaartschepen

2.786

1.162

0

0

0

0

30

 

IJmeer en Markermeer (vanaf Oranjesluizen tot Houtribsluizen)

                 
 

IJsselmeer (vanaf Houtribsluizen tot Prinses Margrietkanaal)

                 
 

Prinses Margrietkanaal

                 
 

Van Starkenborghkanaal

                 
 

Eemskanaal

                 

Corridor Rijn - Oost-Nederland

0

Binnenvaartschepen

810

347

0

0

0

0

0

 

Pannerdens Kanaal en Nederrijn (tot IJssel)

                 
 

Geldersche IJssel

                 
 

Keteldiep

                 
 

Ketelmeer (vanaf Keteldiep tot IJsselmeer)

                 

Maascorridor

0

Binnenvaartschepen

803

2710

40

0

0

289

258

 

Maas (vanaf Kanaal van Ternaaien tot Julianakanaal)

                 
 

Julianakanaal

                 
 

Maas (van Julianakanaal tot Lateraalkanaal)

                 
 

Lateraalkanaal

                 
 

Maas (van Lateraalkanaal tot Kanaal van Sint Adries)

                 
 

Kanaal van Sint Andries

                 
 

Maas-Waalkanaal

                 

TOELICHTING

I. ALGEMEEN

1. Inleiding

Het basisnet beoogt een duurzaam evenwicht te creëren tussen de belangen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren, de bebouwde omgeving langs die wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren en de veiligheid van omwonenden. Met de onderhavige regeling is nadere invulling gegeven aan de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (hierna: Wvgs) en het Besluit transportroutes externe veiligheid (hierna: Bevt). In de Wet van 10 juli 2013 tot wijziging van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en enige andere wetten in verband met de totstandkoming van een basisnet (Wet basisnet) (Stb. 2013, 307) (hierna: Wijzigingswet Wvgs) wordt de basis gelegd voor het vaststellen van en het beheersen van het vervoer over het basisnet.1 Op basis van de Wvgs worden in de onderhavige regeling de tot het basisnet behorende infrastructuur en de risicoplafonds vastgesteld. Ook is er een systematiek opgenomen ter beheersing van het risico vanwege het vervoer binnen die plafonds.

De risicoruimte die beschikbaar is voor het vervoer brengt beperkingen voor de ruimtelijke ordening met zich mee. Het Bevt legt de grondslag voor het stellen van deze beperkingen.2 Het Bevt waarborgt een basisbeschermingsniveau voor mensen die wonen, werken en recreëren langs transportroutes waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Het gaat daarbij zowel om wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren die samen het basisnet vormen als om niet tot dat basisnet behorende wegen waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Op ruimtelijk gebied wordt aan dat beschermingsniveau voldaan door te voorkomen dat mensen bij ruimtelijke ontwikkelingen worden blootgesteld aan een hoger risico vanwege het vervoer van gevaarlijke stoffen dan maatschappelijk aanvaardbaar wordt geacht. Verder verplicht het Bevt het bevoegd gezag er toe de kans op een ramp met veel slachtoffers inzichtelijk te maken bij het nemen van bepaalde ruimtelijke besluiten. Hierdoor wordt het mogelijk op een transparante wijze het risico dat het vervoer van gevaarlijke stoffen met zich meebrengt af te wegen tegen de toe te laten ruimtelijke ontwikkelingen.

2. Hoofdlijnen van deze regeling

2.1. De vaststelling van het basisnet en bijbehorende risicoplafonds
2.1.1. Vaststelling basisnet

Ingevolge artikel 13 van de Wvgs omvat het basisnet alle wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren die voor het doorgaande vervoer van gevaarlijke stoffen van belang worden geacht. Deze doorgaande vervoersverbindingen worden aangewezen in artikel 2, eerste lid, van de onderhavige regeling door middel van verwijzing naar de tabellen die zijn opgenomen in de bijlagen bij deze regeling. In deze tabellen zijn de drie bovengenoemde modaliteiten opgenomen.

De tabellen voor de Basisnetten Weg, Spoor en Water zijn voorbereid door werkgroepen waarin vertegenwoordigers van ministeries, provincies, gemeenten, de chemische industrie, vervoerders, infrabeheerders en hulpverleningsdiensten zitting hadden. De tabellen zijn vervolgens in juli 2010 door bestuurlijke vertegenwoordigers van deze partijen geaccordeerd. Deze tabellen zijn grotendeels in ongewijzigde vorm opgenomen in de bijlagen bij de onderhavige regeling. Slechts op een aantal aspecten zijn de tabellen aangepast. Waar er sprake is van wijzigingen ten opzichte van de eerdere tabellen, wordt dit toegelicht in paragraaf 3.2.3.

2.1.2. Risicoplafonds

In de tabellen zijn tevens de risicoplafonds zoals die zullen gelden voor alle tot het basisnet behorende wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren, opgenomen. In hoofdstuk 1 van de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Wvgs3 is toegelicht dat het begrip risicoplafond op zowel de plafonds voor het plaatsgebonden risico (de PR-plafonds) als voor het vervoersaandeel in het groepsrisico (de GR-plafonds) betrekking kan hebben. In hoofdstuk 3 van die memorie van toelichting is uitgebreid ingegaan op de totstandkoming van de risicoplafonds en op de uitgangspunten die hierbij zijn gehanteerd. Om de risicoplafonds vast te stellen, zijn risicoberekeningen van de verwachte omgevingsrisico’s rond 2020 gebruikt. Deze risicoberekening is slechts een hulpmiddel. De risicoplafonds zijn het resultaat van een afweging tussen de belangen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over een specifieke weg, hoofdspoorweg of binnenwater, de bebouwde omgeving langs die weg, hoofdspoorweg of dat binnenwater en de veiligheid van omwonenden. Indien het belang van een bepaalde weg, hoofdspoorweg of binnenwater voor het vervoer groot is, kunnen de risicoplafonds hoger zijn vastgesteld dan volgt uit de risicoberekening. Indien voorrang wordt gegeven aan het belang van de bebouwde omgeving, zijn de risicoplafonds soms lager vastgesteld dan volgt uit de risicoberekening.

De risicoplafonds worden uitgedrukt in een afstand vanaf een op het basisnet gelegen referentiepunt waar het plaatsgebonden risico niet groter mag zijn dan de waarde 10-6 per jaar (PR-plafond) en, voor zover van toepassing, de waarden 10-7 en 10-8 per jaar (GR-plafonds). Aangezien de exacte ligging van het PR-plafond van belang is voor de ruimtelijke beperkingen die in het kader van het basisnet worden vastgesteld, dient de vaststelling van referentiepunten nauwkeurig plaats te vinden. Om die reden is de wijze van het bepalen van de ligging van de referentiepunten en de vanaf die punten te meten afstanden nader uitgewerkt in de artikelen 3 tot en met 7 van deze regeling. Met de artikelen 3, 4 en 6 wordt de ligging van die referentiepunten voor onderscheidenlijk wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren vastgesteld. Ingevolge artikel 7 wordt de ligging van het plafond voor het plaatsgebonden risico, het PR-plafond, vervolgens bepaald door vanaf dit referentiepunt de afstand te meten die voor het betrokken deel van de weg, de hoofdspoorweg, onderscheidenlijk het binnenwater, is opgenomen in de bijlage I, II, onderscheidenlijk III, bij deze regeling. Op die afstand mag het plaatsgebonden risico niet groter zijn dan de waarde 10-6 per jaar.

Uit artikel 8 volgt dat de GR-plafonds op dezelfde wijze als de PR-plafonds worden vastgesteld. Voor zover van toepassing, worden de afstanden opgenomen in kolom 3 van bijlage I voor wegvakken, onderscheidenlijk in de kolommen 5 en 6 van bijlage II voor baanvakken, voor de waarden 10-7 of 10-8 per jaar, gemeten vanaf het referentiepunt. Ter illustratie van de vaststelling van de geografische ligging van de risicoplafonds zijn verschillende figuren opgenomen in deel III van de toelichting, voor zover het betreft de modaliteiten weg en spoor. Voor de modaliteit water zijn geen figuren opgenomen, omdat de referentiepunten vastliggen in zogenoemde leggers die via de website van Rijkswaterstaat4 geraadpleegd kunnen worden en de te meten afstand vanaf die referentiepunten overal 0 meter is.

2.1.3. Wijziging van de risicoplafonds

Wijziging van de risicoplafonds zal in beginsel niet aan de orde zijn, maar er zijn omstandigheden denkbaar waarin aanpassing noodzakelijk zal zijn. Zo kan het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om de tabellen met de risicoplafonds aan te passen om nieuw aangelegde infrastructuur toe te voegen aan het basisnet. Veiligheidsmaatregelen kunnen ook aanleiding geven om de risicoplafonds te verlagen, zodat de veiligheidswinst, bedoeld in artikel 14, derde lid, van de Wvgs, niet alleen ten goede komt aan het vervoer, maar ook aan het gebruik van de ruimte langs de infrastructuur en de veiligheid voor omwonenden. Daarom bevat de Wvgs een regeling die gevolgd dient te worden indien een risicoplafond wordt gewijzigd. Voor wijziging van de PR-plafonds geldt een zwaardere procedure dan voor de GR-plafonds en moet de Tweede Kamer worden geconsulteerd.5

2.2. Ruimtelijke besluiten

De paragrafen 4 tot en met 7 van de onderhavige regeling geven uitwerking aan het Bevt, dat betrekking heeft op ruimtelijke besluiten die voorzien in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in de omgeving van transportroutes voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Deze transportroutes zijn onder te verdelen in transportroutes die tot het basisnet behoren (de zogenaamde basisnetroutes) en transportroutes die niet tot het basisnet behoren (de zogenaamde transportroutes, niet zijnde basisnetroutes). Volgens de definitiebepalingen in artikel 1 van het Bevt wordt onder een basisnetroute verstaan: een krachtens artikel 13 van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen aangewezen weg, binnenwater of hoofdspoorweg. Die aanwijzing gebeurt in artikel 2 van de onderhavige regeling. Onder een transportroute, niet zijnde een basisnetroute, wordt volgens artikel 1 van het Bevt verstaan: een weg, niet zijnde een basisnetroute, in beheer bij gemeente, provincie of waterschap, waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd.

Paragrafen 4 tot en met 7 van de onderhavige regeling regelen de doorwerking van basisnetafstanden bij ruimtelijke besluiten die betrekking hebben op de omgeving van wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren die tezamen het basisnet vormen. De basisnetafstanden, die in de bijlagen I tot en met III bij de onderhavige regeling zijn opgenomen, zijn de ruimtelijke vertaling van het voor elke basisnetroute of onderdeel daarvan vastgestelde risicoplafond. De verplichting tot toetsing aan de grens- en richtwaarde voor het plaatsgebonden risico en tot verantwoording van het groepsrisico opgenomen in het Bevt komt overeen met hetgeen is bepaald in de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (hierna: cRNVGS). Deze circulaire is met de inwerkingtreding van de regelgeving voor het basisnet van rechtswege vervallen. De cRNVGS bevat niet alleen regels voor de beoordeling van de externe veiligheid bij omgevingsbesluiten, maar ook voor een dergelijke beoordeling bij besluiten tot aanleg en aanpassing van infrastructuur. Aangezien het Bevt en dus ook de onderhavige regeling zich beperkt tot ruimtelijke besluiten, wordt -om een leemte in de regelgeving te voorkomen- in afzonderlijke beleidsregels aangegeven hoe de minister bij besluiten tot aanleg en aanpassing van infrastructuur waar zij het bevoegd gezag is, de beoordeling van de externe veiligheid zal uitvoeren. Deze Beleidsregels EV-beoordeling infrabesluiten zijn tegelijkertijd met de onderhavige regeling in werking getreden.

2.2.1. Ruimtelijke ontwikkelingen langs basisnetroutes

Paragraaf 4 van de onderhavige regeling heeft betrekking op ruimtelijke ontwikkelingen langs basisnetroutes. In gevallen waarin een ruimtelijk besluit betrekking heeft op de omgeving van een basisnetroute moet het bevoegd gezag ervoor zorgen dat voor nieuwe kwetsbare objecten en ook nieuwe beperkt kwetsbare objecten wordt voldaan aan de toepasselijke basisnetafstand. In afwijking daarvan is in artikel 13 van de onderhavige regeling geregeld voor welke binnenwateren de toetsing aan een basisnetafstand achterwege mag blijven. In al die gevallen is een berekening van het plaatsgebonden risico overbodig. Wel moet het groepsrisico ten behoeve van de verantwoording van het groepsrisico worden berekend. Daarom wordt in artikel 14 van deze regeling bepaald welke rekenmethodiek gehanteerd moet worden voor de berekening van het groepsrisico en welke vervoershoeveelheden bij deze berekening gebruikt moeten worden.

2.2.2. Ruimtelijke ontwikkelingen langs transportroutes, niet zijnde basisnetroutes

Het Bevt regelt daarnaast de toetsing aan de grens- en richtwaarde voor het plaatsgebonden risico bij ruimtelijke besluiten die betrekking hebben op de omgeving van transportroutes, niet zijnde basisnetroutes; dat wil zeggen langs wegen in beheer bij een provincie, gemeente of waterschap en die niet tot het basisnet behoren. Artikel 15 van de onderhavige regeling schrijft daarom de rekenmethodiek voor met het oog op de toetsing aan de grens- en richtwaarde voor het plaatsgebonden risico en de berekening van het groepsrisico als onderdeel van de verantwoording daarvan.

2.2.3. Plasbrandaandachtsgebieden

Langs en op de wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren waarover substantiële hoeveelheden brandbare vloeistoffen worden vervoerd, gelden plasbrandaandachtsgebieden. In artikel 16 van de onderhavige regeling is de omvang van het plasbrandaandachtsgebied geregeld voor het betrokken gedeelte van de weg of hoofdspoorweg waarvoor een plasbrandaandachtsgebied geldt. Een plasbrandaandachtsgebied is het gebied van 30 meter waarin rekening gehouden dient te worden met de gevolgen van een eventuele plasbrand bij het realiseren van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Deze plasbrand kan ontstaan door de ontsteking van uitgestroomde brandbare vloeistof uit een tankauto, spoorketelwagen of schip. Het Bevt geeft regels voor de verantwoording van het toelaten van dergelijke ruimtelijke ontwikkelingen in plasbrandaandachtsgebieden met het oog op de mogelijke gevolgen van een plasbrand. Tevens gelden op grond van het Bouwbesluit 2012 bepaalde bouweisen voor nieuwe gebouwen langs wegen of hoofdspoorwegen in dit gebied.

2.2.4. Meetpunten

Paragraaf 7 geeft ten slotte de meetpunten aan bij kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten alsmede bij geprojecteerde kwetsbare objecten. Deze meetpunten zijn nodig om te kunnen vaststellen of aan de grens- of richtwaarde of, bij een ruimtelijk besluit dat betrekking heeft op de omgeving van een basisnetroute, aan de basisnetafstand wordt voldaan. Daarnaast zijn deze meetpunten nodig om te kunnen vaststellen of in een bestemmingsplan de bouw, vestiging of aanleg van een nog niet aanwezig kwetsbaar object is toegelaten binnen een basisnetafstand.

De meetpunten zijn derhalve van belang bij de vaststelling van een ruimtelijk relevant besluit als bedoeld in artikel 2 van het Bevt en bij de beoordeling van bestaande bestemmingsplannen. Het gaat hierbij om de volgende situaties:

  • 1. Het vaststellen van een besluit op grond waarvan de bouw, vestiging of aanleg van nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten wordt toegelaten. Het betreft hier uitsluitend situaties waarin het vorige bestemmingsplan nog niet voorzag. Het betreffende besluit moet zodanig zijn dat:

    • a. op het meetpunt voor (nieuw toe te laten) kwetsbare objecten wordt voldaan aan de basisnetafstand (artikel 3 jo. artikel 11 van het Bevt), respectievelijk de grenswaarde voor het plaatsgebonden risico (artikel 4 jo. artikel 11 van het Bevt);

    • b. op het meetpunt voor (nieuw toe te laten) beperkt kwetsbare objecten in beginsel wordt voldaan aan de basisnetafstand (artikel 3 jo. artikel 11 van het Bevt), respectievelijk de richtwaarde voor het plaatsgebonden risico (artikel 4 jo. artikel 11 van het Bevt).

  • 2. Vigerende bestemmingsplannen op grond waarvan de bouw, vestiging of aanleg van kwetsbare objecten binnen een basisnetafstand is toegelaten maar deze nog niet daadwerkelijk aanwezig zijn (geprojecteerde kwetsbare objecten binnen basisnetafstanden). Ligt het meetpunt voor het desbetreffende kwetsbare object binnen de basisnetafstand, dan moet het bestemmingsplan dienovereenkomstig worden aangepast (artikel 5 jo. artikel 11 van het Bevt).

Bij de toelichting op de artikelen 18 en 19 wordt nader op de meetpunten ingegaan.

3. De rekenmethodiek en de bijlagen

3.1. De rekenmethodiek transportroutes

Het begrip ‘rekenmethodiek transportroutes’ duidt op de rekenmethodiek die voortaan moet worden gebruikt bij het vaststellen van het groepsrisico en het plaatsgebonden risico. De rekenmethodiek bestaat uit een softwareprogramma, te weten RBM II, en de Handleiding risicoanalyse transport (hierna: HART). Zowel HART als RBM II worden alom gebruikt bij het maken van risicoberekeningen. De onderhavige regeling verplicht het gebruik van beiden.

De rekenmethodiek transportrisico’s is één van de rekenmethodieken binnen het geheel van rekenmethodieken voor externe veiligheid. Ook de rekenmethodieken voor inrichtingen en voor buisleidingen maken onderdeel hiervan uit. Wetenschappelijke inzichten over kansen op en effecten van ongevallen met gevaarlijke stoffen kunnen wijzigen na verloop van tijd. Dergelijke nieuwe inzichten worden niet direct verwerkt in de rekenmethodiek transportrisico’s. Frequente aanpassingen zouden immers ten koste gaan van de robuustheid van het beleid. Daarom worden nieuwe inzichten verzameld en eens in de vijf jaar verwerkt tot een nieuwe versie van de rekenmethodiek. Daarbij zullen naar verwachting de positieve en negatieve effecten van deze aanpassingen elkaar kunnen neutraliseren.

Dit neemt niet weg dat indien binnen de bovengenoemde periode van vijf jaar maatregelen worden getroffen die de veiligheid van het vervoer aantoonbaar verbeteren en waarvan het kwantitatieve effect op de hoogte van het risico bepaald kan worden, rekening gehouden zal worden met deze veiligheidswinst. Dit is in overeenstemming met het uitgangspunt dat wie veiligheidswinst boekt, deze ook mag benutten. Concreet betekent dit dat indien in enig jaar naar aanleiding van de monitoring van de naleving van de risicoplafonds een (dreigende) overschrijding van één of meer risicoplafonds wordt geconstateerd, de rekenuitkomsten zullen worden gecorrigeerd met de factor waarmee het risico als gevolg van een getroffen veiligheidsmaatregel is afgenomen. In overleg met het RIVM zal een protocol worden opgesteld voor het bepalen en toepassen van een dergelijke reductiefactor. Indien er onvoldoende casuïstiek beschikbaar is, zal de reductiefactor op basis van een analogon6 of op basis van expert judgement worden gekwantificeerd. Na verloop van jaren zal op basis van actuele casuïstiek blijken of de inschatting op basis van analogon of expert judgement juist is geweest en zal die zo nodig achteraf in het kader van de vijfjaarlijkse cyclus worden gecorrigeerd.

De wijze van beheer en de procedure van wijziging van de rekenmethodieken is vastgelegd in het Protocol aanpassing rekenmethodieken Externe Veiligheid.7 Indien wijziging van de rekenmethodiek transportrisico’s gewenst is, stelt een projectgroep van inhoudelijk deskundigen een voorstel tot aanpassing van de rekenmethodiek op. Dit wijzigingsvoorstel wordt eerst door het RIVM als technisch beheerder van deze rekenmethodiek getoetst op transparantie, verifieerbaarheid, validiteit, robuustheid en consistentie. Vervolgens wordt onderzocht wat de consequenties van de voorgestelde wijziging zullen zijn voor de omvang van de risico’s voor omwonenden, voor het vervoer en voor de aanwezige en voorgenomen bebouwing. Op basis van de uitkomsten van dit consequentieonderzoek beslist de minister over het al dan niet aanpassen van de rekenmethodiek. Aanpassingen met beleidsmatige consequenties worden voor draagvlak eerst getoetst bij belanghebbende (branche)organisaties. Na akkoord van de minister worden de aanpassingen doorgevoerd in RBM II en in HART. Tevens verzorgt Rijkswaterstaat de communicatie hierover naar gebruikers en andere belanghebbenden en wordt op haar website de laatste versie van de rekenmethodiek transportrisico’s geplaatst.

Omdat de rekenmethodiek kan wijzigen, is het van belang dat duidelijk is welke versie van de rekenmethodiek op een bepaald tijdstip moet worden gebruikt. Daarom is in artikel 1 in de definities van RBM II en HART het versienummer opgenomen. Dit heeft als gevolg dat niet eerder van een andere versie van RBM II en HART gebruik wordt gemaakt, dan nadat het versienummer is aangepast in de regeling. In een toekomstige wijziging van de Regeling basisnet in verband met aanpassing van het versienummer van de rekenmethodiek, zal indien nodig voorzien worden in overgangsrecht. Hierin zal worden opgenomen hoe moet worden omgegaan met bestemmingsplannen of omgevingsvergunningen die met de oude versie van de rekenmethodiek zijn voorbereid.

Om onnodige wijziging van de regeling te voorkomen, wordt in het versiebeheer onderscheid gemaakt tussen versies en revisies van de rekenmethodiek. Van een nieuwe versie en dus ook van een nieuw versienummer is sprake zodra RBM II zodanig wordt gewijzigd dat invoer van dezelfde gegevens in de oude en in de nieuwe versie zou leiden tot verschillende rekenuitkomsten. Van een revisie is sprake indien de wijziging van RBM II bij dezelfde invoer niet leidt tot verschillen in rekenuitkomsten. Gedacht kan worden aan aanpassing van de uitvoerlay-out. Het revisienummer wordt aangeduid met een subnummer achter het versienummer. Als er een nieuwe revisie van RBM II uitkomt, aangegeven door ophoging van het revisienummer bij gelijkblijvend versienummer, kan op grond van de onderhavige regeling gebruik worden gemaakt van beide revisies. Voor het beheer van HART geldt eveneens dat wordt gewerkt met versie- en revisienummers. Hierbij geldt eveneens als criterium dat sprake is van een nieuwe versie van HART zodra de wijzigingen in HART zouden leiden tot andere uitkomsten van de berekeningen.

Overigens zal aanpassing van de rekenmethodiek niet automatisch leiden tot aanpassing van de risicoplafonds. Zoals aangegeven in paragraaf 2.1.3. is wijziging van de risicoplafonds in beginsel niet aan de orde. Dit heeft tot gevolg dat wanneer op basis van in de rekenmethodiek verwerkte nieuwe wetenschappelijke inzichten de risico’s toenemen en de risicoplafonds gelijk blijven, er minder vervoerd kan worden. Wanneer de risico’s afnemen, kan het vervoer juist toenemen binnen de vastgestelde risicoplafonds. Op grond van artikel 14, derde lid, van de Wvgs kan de winst van veiligheidsmaatregelen niet alleen ten goede komen aan het vervoer, maar ook aan het gebruik van de ruimte langs de infrastructuur en de veiligheid voor omwonenden. Om dit mogelijk te maken, bevat de Wvgs een regeling voor wijziging van de risicoplafonds. Zolang plafonds niet zijn gewijzigd, komt de winst van veiligheidsmaatregelen ten goede aan het vervoer op de wijze als hiervoor omschreven.

3.2. Tabellen

Zoals hierboven aangegeven gebeurt de aanwijzing van de wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren die onderdeel zullen uitmaken van het basisnet, alsmede de vaststelling van de risicoplafonds voor deze zogenoemde basisnetroutes, in de vorm van tabellen. Deze tabellen zijn in bijlagen I tot en met III opgenomen bij de regeling. Verder wordt in deze tabellen aangegeven met welke afstanden gemeenten rekening moeten houden indien ze bouwwerken mogelijk willen maken langs basisnetroutes, van welke vervoershoeveelheden ze moeten uitgaan voor de berekening van het groepsrisico en of er al dan niet sprake is van een plasbrandaandachtsgebied langs deze routes.

3.2.1. Het ontstaan van de tabellen

De tabellen voor het Basisnet Weg, respectievelijk Spoor, waren reeds opgenomen als bijlage in het eindrapport van de Basisnetwerkgroep Weg, respectievelijk Spoor. De afstanden en vervoershoeveelheden die waren opgenomen in deze tabellen zijn sinds 1 januari 20108 (Basisnet Weg), respectievelijk sinds 31 juli 20128 (Basisnet Spoor) overgenomen in tabellen in de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (hierna: cRNVGS). In sommige gevallen zijn toen de waarden geactualiseerd ten opzichte van de versies zoals opgenomen in de eindrapporten van de werkgroepen.10 Doordat de waarden in de cRNVGS zijn opgenomen, konden gemeenten bij ruimtelijke ontwikkelingen sinds de genoemde data anticiperen op de komst van de basisnetregelgeving.

Het eindrapport van de Werkgroep Water bevatte geen tabel, omdat destijds er nog van uit werd gegaan dat het Basisnet Water niet door middel van tabellen maar in kaarten vastgelegd zou worden. Op basis van de gegevens in het eindrapport is later een tabel specifiek voor opname in de cRNVGS per 1 januari 201011 gemaakt.

3.2.2. Gegevens in de tabellen

De drie tabellen voor de Basisnetten Weg, Spoor en Water bevatten vijf clusters van gegevens:

  • 1. de aanwijzing van de basisnetroutes door de benoeming van de wegvakken, baanvakken en vaarwegen die tot het basisnet behoren;

  • 2. de risicoplafonds die zullen gaan gelden voor deze basisnetroutes. Deze risicoplafonds zijn onderverdeeld in:

    • a. het PR-plafond,

    • b. de GR-plafonds;

  • 3. de eventuele aanwezigheid van een plasbrandaandachtsgebied;

  • 4. de referentievervoershoeveelheden die moeten worden gehanteerd bij de berekening van het groepsrisico langs de betreffende basisnetroute;

  • 5. modaliteitspecifieke bijzonderheden die nodig zijn om de tabel te kunnen gebruiken.

Hieronder worden deze vijf clusters van gegevens achtereenvolgens toegelicht en waar nodig gedifferentieerd naar de drie verschillende basisnetten.

Ad 1) Aanwijzing van de basisnetroutes

Basisnet Weg

Voor het Basisnet Weg is het wegennet opgedeeld in wegen op basis van hun nummer. Autosnelwegen zijn daarbij herkenbaar aan een A, niet-autosnelwegen door een N voorafgaand aan het nummer. Zij zijn in de tabel in bijlage I bij de onderhavige regeling opgenomen in volgorde van die nummering (van A1 tot A200). De wegen zijn vervolgens onderverdeeld in wegvakken. Als criterium voor deze onderverdeling is de vervoersomvang gehanteerd. Bij elk knooppunt of aansluiting waar de omvang van de vervoersstroom wijzigt, begint een nieuw wegvak. Het begin en einde van een wegvak worden aangegeven door de benoeming van een knooppunt of aansluiting (met afritnummer). De wegvakken worden eveneens aangeduid met het unieke nummer dat door Rijkswaterstaat in de interne administratie aan elk wegvak wordt toegewezen. De wegen die niet zijn opgenomen, maken geen deel uit van het basisnet. Dit zijn de wegen die behoren tot het onderliggend wegennet en doorgaans in beheer zijn bij een provincie of gemeente.

In een wegvak behorende tot het basisnet kan een tunnel liggen. De categorie-indeling van een tunnel geeft aan welke soort stoffen door de tunnel vervoerd mogen worden. Hierdoor is de tunnel bepalend voor de omvang en de samenstelling van het vervoer dat over het gehele wegvak, dus ook voor en na de tunnel, gaat. Ook de omleidingsroutes bij tunnels zijn apart benoemd in de tabel in bijlage I bij deze regeling, volgend op het wegvak waarvoor ze de omleidingsroute vormen.

Basisnet Spoor

Voor het Basisnet Spoor zijn de hoofdspoorwegen opgedeeld in trajecten, die weer zijn onderverdeeld in baanvakken. De trajecten worden in bijlage II bij de onderhavige regeling aangeduid met namen en trajectnummers; de baanvakken worden met een letter aangeduid. Het begin en einde van elk traject en het begin en einde van elk baanvak worden aangegeven met coördinaten gebaseerd op het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting (RD-coördinaten). Het traject is primair afgebakend op basis van knooppunten, waardoor bij elke splitsing of aansluiting waar de omvang van de vervoersstroom wijzigt, een afzonderlijk traject begint of eindigt.

Wanneer één of meer voor de risicoberekening relevante parameters (zoals de breedtecategorie van het spoor, het weerstation, de aanwezigheid van een wissel of een lage snelheidslimiet) wijzigen binnen het traject, verspringen ook de afstanden die door de bebouwing moet worden aangehouden als veiligheidszone. Op de punten waar dit het geval is, begint een nieuw baanvak.

Niet alle hoofdspoorwegen die tot het basisnet behoren, zijn met naam gespecificeerd in de tabel in bijlage II bij deze regeling. Er zijn namelijk ook hoofdspoorwegen waarover geen structureel vervoer van gevaarlijke stoffen verwacht wordt. Voor al deze hoofdspoorwegen zijn de onderscheidende variabelen, te weten de risicoplafonds en de vervoershoeveelheden, gelijk. Ook is er voor deze hoofdspoorwegen geen plasbrandaandachtsgebied aangewezen. Elk van deze hoofdspoorwegen afzonderlijk en met naam opnemen in de tabel is daarom niet nodig en zou vooral tot gevolg hebben dat de tabel erg omvangrijk wordt. Daarom is ervoor gekozen deze hoofdspoorwegen niet afzonderlijk te benoemen, noch per baanvak te specificeren, maar zijn ze in de tabel opgenomen onder de verzamelnaam ‘overige hoofdspoorwegen’. Hieronder vallen alle hoofdspoorwegen die zijn opgenomen in bijlage 1 en in onderdeel a van bijlage 2 bij het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen, maar die niet met naam zijn gespecificeerd in de tabel in bijlage II bij de onderhavige regeling. Deze hoofdspoorwegen maken niettemin deel uit van het Basisnet Spoor.

Basisnet Water

Voor het Basisnet Water zijn de binnenwateren opgedeeld in zeevaartroutes en binnenvaartroutes. Zeevaartroutes zijn binnenwateren waarop zowel zee- als binnenvaartschepen varen, terwijl op binnenvaartroutes doorgaans alleen binnenvaartschepen varen. Dit onderscheid is van belang omdat een aanvaring tussen zeeschepen of tussen een zeeschip en een binnenvaartschip tot grotere schade kan leiden en daarmee grotere gevolgen voor de omgeving dan bij aanvaringen tussen binnenvaartschepen kan hebben.

De zeevaart- en binnenvaartroutes zijn onderverdeeld in corridors, waarbij in de tabel in bijlage III bij de onderhavige regeling de vaarwegen die deel uitmaken van een bepaalde corridor zijn benoemd met hun naam en zijn geordend in geografische volgorde. Over de gehele corridor is in beginsel sprake van dezelfde vervoersomvang. Het begin en einde van een vaarweg zijn niet specifiek aangegeven. Dit is niet nodig omdat de afstanden waarin het PR-plafond is uitgedrukt, overal 0 meter vanaf de in artikel 5 genoemde begrenzingslijnen zijn. Deze begrenzingslijnen vloeien voor de verschillende vaarwegen in elkaar over en zijn in leggers aangegeven. In een legger is omschreven waaraan waterstaatswerken voor wat betreft de ligging, vorm, afmeting en constructie moeten voldoen en bestaat onder meer uit verschillende kaarten, waarop de ligging van waterstaatswerken en daaraan grenzende beschermingszones zijn aangegeven. Rijkswaterstaat stelt de legger voor de wateren in beheer bij het Rijk vast.

Ad 2) Risicoplafonds

De risicoplafonds zijn in de tabellen in de bijlagen I tot en met III bij de onderhavige regeling vastgelegd in de vorm van afstanden. Zoals hierboven is aangegeven wordt het PR-plafond uitgedrukt in de afstand in meters vanaf het wegvak, het baanvak of de vaarweg waar het plaatsgebonden risico niet hoger mag zijn dan 10-6 per jaar. Dit plafond begrenst zowel de risico’s van het vervoer als de zone waarbinnen geen kwetsbare objecten gebouwd mogen worden.

Artikel 14, tweede lid, van de Wvgs geeft de minister de mogelijkheid om aanvullend op het verplichte PR-plafond ook één of meerdere GR-plafonds vast te stellen. De GR-plafonds begrenzen het vervoersaandeel in het groepsrisico en worden alleen vastgesteld indien ze nodig zijn om dit vervoersaandeel te beheersen. De GR-plafonds worden uitgedrukt in een afstand vanaf het wegvak of baanvak waar het plaatsgebonden risico niet hoger mag zijn dan de waarden 10-7 en 10-8 per jaar.

De afstanden van de beide risicoplafonds worden gemeten vanaf de referentiepunten. Deze referentiepunten liggen voor de Basisnetten Weg en Spoor doorgaans op het midden van de weg, respectievelijk van de spoorbundel voor het doorgaand verkeer. Uit artikel 5 en artikel 7, derde lid, van de onderhavige regeling volgt dat bij het Basisnet Water de te meten afstand 0 meter is en dat het PR-plafond op de beide begrenzingslijnen, bedoeld in artikel 5, ter weerszijden van de vaarweg ligt.

Ad 3) Plasbrandaandachtsgebieden

In de bijlagen I, onderscheidenlijk II, bij deze regeling is aangegeven langs welke wegen, onderscheidenlijk hoofdspoorwegen, sprake is van een plasbrandaandachtsgebied. Voor de aanwijzing van een plasbrandaandachtsgebied langs hoofdspoorwegen is het vervoer van meer dan 3.500 ketelwagenequivalenten met zeer brandbare vloeistoffen per jaar over een bepaald baanvak, waarbij een container met brandbare vloeistoffen telt als een halve ketelwagen, als criterium gehanteerd.

Voor de aanwijzing van een plasbrandaandachtsgebied langs wegen is als uitgangspunt gehanteerd dat langs alle routes tussen chemische clusters en langs alle internationale verbindingen een plasbrandaandachtsgebied komt. Vervolgens is gekeken of er nog andere wegen zijn waarover brandbare vloeistoffen in vergelijkbare hoeveelheden als over de eerstgenoemde routes worden vervoerd. Ook langs die wegen is een plasbrandaandachtsgebied toegekend, waarbij er voor is gezorgd dat er geen wegvakken zonder plasbrandaandachtsgebied tussen wegvakken met een plasbrandaandachtsgebied lagen. Op basis van de monitoringgegevens zal regelmatig worden bezien of aanpassing van de aanwijzing van plasbrandaandachtsgebieden nodig is.

In de tabel in bijlage III bij deze regeling betreffende het Basisnet Water is geen kolom plasbrandaandachtsgebied opgenomen. Bij binnenwateren is de aan- of afwezigheid van een plasbrandaandachtsgebied gekoppeld aan de aan- of afwezigheid van een zogenaamde vrijwaringszone langs een binnenwater. Of langs een in het Basisnet Water opgenomen vaarweg sprake is van een vrijwaringszone en hoe breed die zone is, is geregeld in het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (hierna: Barro). De aan- of afwezigheid van een plasbrandaandachtsgebied langs binnenwateren vloeit dus niet voort uit de vermelding in de tabel -zoals bij de Basisnetten Weg en Spoor-, maar uit een schakelbepaling in het Bevt naar het Barro.

Ad 4) Referentiehoeveelheden

De risicoplafonds begrenzen het totale risico van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Er is gekozen voor een begrenzing van de risico’s in plaats van een begrenzing van het volume van het vervoer, om zo de vervoerssector te stimuleren tot voortdurende verbetering van de veiligheid. Dit betekent dat de werkelijke vervoershoeveelheden groter kunnen zijn dan de vervoershoeveelheden die in de tabellen in bijlagen I tot en met III bij deze regeling worden genoemd, mits het totale risico van het vervoer onder de risicoplafonds blijft. De werkelijke jaarlijkse omvang en samenstelling van de vervoersstroom kunnen dus afwijken van deze referentiehoeveelheden. Een toename van de omvang van het vervoer kan bijvoorbeeld worden gecompenseerd met veiligheidsmaatregelen.

Omdat elke stofcategorie andere risico’s met zich meebrengt, zijn er verschillende samenstellingen van de vervoersstroom binnen hetzelfde risicoplafond mogelijk. Daardoor is het moeilijk om aan te geven welke combinaties van vervoershoeveelheden per stofcategorie binnen de risicoplafonds mogelijk zijn. In de tabellen in bijlagen I tot en met III bij deze regeling worden daarom referentiehoeveelheden weergegeven waarmee gemeenten het groepsrisico moeten berekenen indien er bouwplannen langs basisnetroutes zijn. De risicoplafonds worden niet overschreden indien de werkelijke omvang en samenstelling van de vervoersstroom in een jaar gelijk is aan de referentiehoeveelheden. Voor de Basisnetten Weg en Spoor geldt dat indien de werkelijke omvang en samenstelling van het vervoer op jaarbasis gelijk is aan de referentiehoeveelheden de beschikbare risicoruimte volledig wordt benut. De risicoruimte is hierbij de ruimte uitgedrukt in de afstand waar het plaatsgebonden risico ten hoogste 10-6 per jaar mag zijn. Bij het Basisnet Water is er geen relatie tussen de referentiehoeveelheden en de voor het vervoer beschikbare risicoruimte. De risicoruimte is daar groter dan de referentiehoeveelheden aangeven; in sommige gevallen zelfs tien keer groter. Naar verwachting zal die risicoruimte nooit worden opgevuld. Om te voorkomen dat gemeenten met onrealistische hoge vervoershoeveelheden het groepsrisico gaan berekenen, zijn in de tabel in bijlage III bij deze regeling vervoershoeveelheden opgenomen die zijn gebaseerd op een verwachting van de vervoersomvang en niet op de vervoersomvang die theoretisch mogelijk zou zijn.

Basisnet Weg

In het wegvervoer worden elf categorieën gevaarlijke stoffen onderscheiden die bij een incident gevaar kunnen opleveren voor mensen in de omgeving. Uit risicoberekeningen die in het kader van het basisnet zijn uitgevoerd, blijkt dat de hoogte van het plaatsgebonden risico en het groepsrisico nagenoeg volledig bepaald wordt door de stofcategorie GF3. Deze stofcategorie betreft brandbare gassen, zoals LPG. Om die reden zijn alleen de vervoershoeveelheden GF3, uitgedrukt in aantallen tankauto’s per jaar, opgenomen in de tabel in bijlage I bij deze regeling. Gemeenten dienen het groepsrisico te berekenen op basis van deze referentiehoeveelheden.

Basisnet Spoor

In het spoorvervoer worden zes categorieën gevaarlijke stoffen onderscheiden (A, B2, B3, C3, D3 en D4) die bij een incident gevaar kunnen opleveren voor mensen in de omgeving. In de tabel in bijlage II bij deze regeling zijn per stofcategorie de referentiehoeveelheden opgenomen. Deze hoeveelheden zijn uitgedrukt in ketelwagenequivalenten (kwe) per jaar, waarbij een container met brandbare vloeistoffen telt als een halve ketelwagen en een container met toxische stoffen als één derde ketelwagen. Er is ervoor gekozen om de hoeveelheid in kwe uit te drukken omdat ketelwagens en containers een verschillende inhoud hebben. Hierdoor is het onmogelijk om beide bij elkaar op te tellen en is een andere maateenheid nodig.

Naast de vervoershoeveelheden is bij het spoorvervoer ook de Warme/Koude BLEVE (boiling liquid expanding vapour explosion, oftewel kokende vloeistof-gasexpansie-explosie) verhouding (hierna: wkbv) in de samengestelde trein bepalend voor het risico. Zowel brandbare (categorie A) als toxische (categorie B2) gassen dragen bij aan de wkbv-waarden. Tussen het Rijk en het bedrijfsleven (vervoerders, terminaloperators en de chemische industrie) zijn afspraken gemaakt om treinen zo veel mogelijk ‘warme BLEVE-vrij’ samen te stellen.12 Dat houdt in dat in dezelfde trein wagens met brandbare gassen (categorie A) zich niet direct voor of achter wagens met zeer brandbare vloeistoffen (categorie C3/D3) mogen bevinden. Die afspraken zijn verwerkt in wkbv-waarden per traject. Gemeenten dienen het groepsrisico te berekenen op basis van de referentiehoeveelheden en de vastgelegde wkbv-waarden.

Basisnet Water

Voor het vervoer over water zijn de zes stofcategorieën opgenomen in de Risicoatlas vaarwegen 2003 als uitgangspunt genomen. Het betreft de stoffen: GF3, GT3, LF1, LF2, LT1 en LT2. Omdat voor zeeschepen de categorie GF2 eveneens relevant is, is deze categorie toegevoegd, zodat in totaal zeven stofcategorieën zijn opgenomen. Gemeenten dienen het groepsrisico te berekenen op basis van de referentiehoeveelheden voor alle stofcategorieën. De referentiehoeveelheden zijn uitgedrukt in het aantal tankschepen per jaar. Omdat containervervoer niet bijdraagt aan het risico dat mensen lopen langs de vaarroute, worden ze niet meegeteld. De referentiehoeveelheden in de tabel in bijlage III bij deze regeling gelden voor elke vaarweg die tot een bepaalde corridor behoort. Uitzondering hierop is de corridor Rotterdam-Moerdijk vanwege het afnemende aantal zeeschepen landinwaarts op deze corridor. Voor de zeevaartroutes moet het groepsrisico worden berekend met het aantal binnenvaartschepen en het aantal zeeschepen weergegeven in de tabel in bijlage III bij deze regeling. Voor binnenvaartroutes moet het groepsrisico worden berekend met alleen het aantal binnenvaartschepen.

Monitoring

De referentiehoeveelheden hebben daarnaast ook een functie bij de monitoring van de naleving van de risicoplafonds. De beheerder van de rijkswegen en het hoofdvaarwegennet, Rijkswaterstaat, en de beheerder van de hoofdspoorweginfrastructuur, op dit moment ProRail,13 leveren jaarlijks informatie aan de minister over de daadwerkelijke omvang en samenstelling van het vervoer. Vervolgens worden deze realisatiecijfers vergeleken met de referentiehoeveelheden, wat een eerste indicatie oplevert over mogelijke overschrijding van de risicoplafonds. Indien de realisatiecijfers per stofcategorie lager zijn dan de referentiehoeveelheden en bij spoor ook de wkbv onder de in de tabel genoemde waarde blijft, zal er geen sprake zijn van overschrijding en is een risicoberekening niet nodig. Indien op een basisnetroute de referentiehoeveelheden van een bepaalde stofcategorie, en indien van toepassing, de wkbv-waarden zijn overschreden, moet wel berekend worden of ook de risicoplafonds al dan niet worden overschreden.

Ad 5) Modaliteitspecifieke bijzonderheden

Basisnet Weg

Voor het Basisnet Weg zijn de volgende bijzonderheden in de tabel in bijlage I bij deze regeling opgenomen:

  • a. Als er in een wegvak een tunnel ligt, wordt in kolom 7 aangegeven in welke categorie deze tunnel is ingedeeld. Deze vermelding is nodig om afwijkende vervoershoeveelheden op dat wegvak in vergelijking met de wegvakken er voor en er na te verklaren. Ook wordt hierdoor verduidelijkt dat er voor dat wegvak mogelijk sprake is van een specifieke omleidingsroute.

  • b. In kolom 7 wordt het wegtype aangegeven. Voor de risicoberekeningen wordt onderscheid gemaakt in drie wegtypen: een auto(snel)weg, een weg buiten bebouwde kom en een weg binnen bebouwde kom (dat wil zeggen, een weg waarop ten hoogste vijftig kilometer per uur mag worden gereden). Voor elk wegtype geldt, afhankelijk van het al dan niet voorkomen van ongelijkvloerse kruisingen en de daar geldende maximum snelheid, een eigen ongevalfrequentie waarmee gerekend moet worden. Voor het basisnet zijn autowegen de norm en is in kolom 7 een afwijkend wegtype aangegeven.

  • c. Een wegvak kan tot meer dan één A/N-weg behoren. In dat geval is dat wegvak meerdere keren, namelijk bij elke weg waar het deel van uitmaakt, opgenomen. Alleen bij de eerste vermelding in de tabel, dus bij de weg met laagste A/N-nummer, zijn de voor dat wegvak geldende tabelwaarden opgenomen. Bij de volgende vermelding zijn die waarden weggelaten en wordt via het A/N-nummer terugverwezen naar de eerdere vermelding.

Basisnet Spoor

Voor het Basisnet Spoor zijn de volgende bijzonderheden in de tabel in bijlage II bij deze regeling opgenomen:

  • a. De breedte van het spoor is in stappen van 25 meter weergegeven in kolom 16. Dit is een invoerparameter voor de berekening van zowel het plaatsgebonden risico als het groepsrisico.

  • b. De naam van het maatgevende weerstation is aangegeven in kolom 17. Dit is een invoerparameter voor de berekening van zowel het plaatsgebonden risico als het groepsrisico. Het weerstation wordt weergegeven bij het eerste baanvak waarvoor het maatgevend is en geldt voor alle daaropvolgende baanvakken tot het volgende baanvak met een ander maatgevend weerstation.

  • c. De aanwezigheid van een wissel is aangegeven in kolom 17. Indien op een baanvak één of meerdere wissels liggen, is de kans op een ongeval, en daardoor het plaatsgebonden risico en het groepsrisico, groter dan wanneer op een baanvak geen wissels liggen. De aanwezigheid van één of meer wissels in een baanvak wordt in kolom 17 met de letter W aangegeven.

  • d. In kolom 17 wordt aangegeven of op een bepaald baanvak langzaam wordt gereden. Standaard wordt gerekend met een snelheid hoger dan 40 kilometer per uur. In enkele uitzonderingssituaties nabij stations kan en mag op een baanvak niet harder worden gereden dan 40 kilometer per uur. De kans op een ongeval is daardoor lager dan indien op de normale, en dus hogere snelheid zou worden gereden. In de risicoberekeningen mag alleen van de lage snelheid worden uitgegaan indien op de gehele spoorbundel voor het doorgaand verkeer in beide richtingen langzaam wordt gereden én indien het langzaam rijden wordt afgedwongen in de spoorregelgeving. Indien op een baanvak met lage snelheid mag worden gerekend, wordt dit in kolom 17 met de letter L aangegeven.

  • e. In kolom 17 is aangegeven of er op een traject sprake is van specifieke veiligheidsmaatregelen. Vanwege die specifieke veiligheidsmaatregelen is er op de Havenspoorlijn, respectievelijk de Betuweroute, sprake van een risicoreductie van 40 procent, respectievelijk 46 procent. Op de trajecten waar dit het geval is, wordt dit met de codes ‘V1: 40 procent risicoreductie’ en ‘V2: 46 procent risicoreductie’ aangegeven.

  • f. In kolom 17 is aangegeven of op een traject ‘kop gemaakt’ wordt. Kopmaken houdt in dat een trein die vanuit een bepaalde richting een station binnen komt, dat station in dezelfde richting weer verlaat om vervolgens bij een volgende splitsing af te buigen in een andere richting dan van waar de trein afkomstig is. Bij kop maken komen de vervoerstromen dus tweemaal over het traject. Indien op een traject wordt ‘kop gemaakt’, wordt dit met de letter K aangegeven. Deze vermelding verklaart de hogere referentievervoershoeveelheden op dat traject in vergelijking met de trajecten daarvoor en daarna.

3.2.3. Wijzigingen ten opzichte van eerdere tabellen

De inhoudelijke en technische wijzigingen die in de tabellen in de bijlagen I tot en met III bij deze regeling zijn doorgevoerd ten opzichte van de tabellen in de voormalige cRNVGS en de tabellen gemaakt door de werkgroepen, worden hieronder toegelicht.14 De belangrijkste technische wijzigingen betreffen het toekomstvast maken van de codering van de baanvakken, het verwijderen van overlappingen in en het goed op elkaar laten aansluiten van baanvakken door het aanpassen van de begin- en eindcoördinaten van een baanvak, en het samentrekken van weg- en baanvakken indien de in de tabellen in bijlagen I en II opgenomen variabelen niet onderscheidend zijn. Daarnaast is er aangesloten bij de door ProRail gehanteerde werkwijze voor het opdelen van de hoofdspoorwegen in baanvakken. Daardoor konden de tabellen Weg en Spoor ingekort worden.

Basisnet Weg

De volgende inhoudelijke wijzigingen zijn doorgevoerd in de tabel in bijlage I bij deze regeling met betrekking tot het Basisnet Weg:

  • 1. Aangezien enkele wegvakken op de N35 zijn aangepast tot autosnelweg A35 zijn de betreffende risicoplafonds en wegvakken aangepast.

  • 2. De verbindingsbogen zijn verwijderd. Zoals toegelicht bij artikelen 7 en 14 geldt voor verbindingsbogen een specifieke regel om afstanden en vervoershoeveelheden te bepalen.

  • 3. Bij sommige wegvakken waren ten onrechte geen waarden voor het GR-plafond opgenomen. Waar het PR-plafond bij deze wegvakken 0 is, is dit alsnog gedaan.

  • 4. De risicoplafonds voor de wegvakken met een tunnel waardoor geen brandbare gassen mogen worden vervoerd (C- en D-tunnels), zijn bepaald op basis van de omvang van het vervoer van stoffen die wel door de tunnel mogen worden vervoerd. Het gaat daarbij voornamelijk om brandbare vloeistoffen. Met uitzondering van het wegvak waarin de Noordtunnel (A15) is gelegen, leidt dat nergens tot een PR-plafond groter dan 0. Op dat wegvak leidt dit tot een PR-plafond van 13 meter.

  • 5. Voor het deel van de A12 op het grondgebied van de gemeente Den Haag zijn de waarde van het GR-plafond en de vervoershoeveelheden aangepast aan het gemeentelijk routeringsbeleid.

  • 6. Op wegvak O12 op de A28 waar het PR-plafond en de vervoershoeveelheden zonder duidelijke reden afweken van de omringende wegvakken, zijn deze alsnog in overeenstemming gebracht met deze omringende wegvakken.

  • 7. Op enkele N-wegen in het beheer van het Rijk in Overijssel (N36) en in Zeeland (N61 en N62) zijn wegvakken toegevoegd. Deze wegvakken waren ten onrechte buiten het basisnet gelaten. Het PR-plafond is op al deze wegvakken 0.

Basisnet Spoor

De volgende inhoudelijke wijzigingen zijn doorgevoerd in de tabel in bijlage II bij deze regeling met betrekking tot het Basisnet Spoor:

  • 1. De PR-plafonds voor de Betuweroute voor het gehele traject zijn vastgelegd op minimaal 30 meter. Dit is de zone gecreëerd door het Tracébesluit Betuweroute waarin geen kwetsbare bebouwing gerealiseerd mag worden. In deze zone is bestaande kwetsbare bebouwing gesaneerd. De GR-plafonds zijn naar evenredigheid vastgelegd.

  • 2. De route naar de Aziëhaven in Amsterdam is nu met name genoemd. Het betreft trajectnummer 480. Over dit traject vindt namelijk structureel vervoer van gevaarlijke stoffen plaats.

  • 3. De PR- en GR-plafonds bij Weert (baanvak 320A) en bij Barendrecht (baanvak 30D) zijn gecorrigeerd omdat ten onrechte geen rekening was gehouden met de aanwezigheid van een wissel, respectievelijk het vervoer dat over route 445 aansluit op baanvak 30D. Daardoor neemt het PR-plafond bij Weert toe van 1 naar 5 meter en bij Barendrecht van 1 naar 7 meter. Ook op een aantal andere baanvakken zijn dergelijke correcties doorgevoerd, maar in die gevallen heeft dat niet geleid tot een aanpassing van het PR-plafond.

  • 4. Indien de in de tabel opgenomen variabelen niet onderscheidend waren, zijn de baanvakken met enkel tunnels samengevoegd met aangrenzende baanvakken. Daardoor vormt een tunnel niet meer een afzonderlijk baanvak, maar één geheel met het aansluitende baanvak.

  • 5. De sporen over het emplacement Kijfhoek zijn ondergebracht in één traject: route 203. De hoofdspoorweg die langs Kijfhoek loopt, valt daarmee onder de categorie ‘overige hoofdspoorwegen’.

  • 6. De trajecten Utrecht-Amersfoort, Meteren-Den Bosch en Vught-Boxtel zijn verwijderd, omdat, uitgaande van optimaal gebruik van de Betuweroute en van de huidige spoorweginfrastructuur, over deze trajecten geen structureel vervoer van gevaarlijke stoffen wordt verwacht. Deze trajecten vallen daarmee onder de categorie ‘overige hoofdspoorwegen’.

Basisnet Water

De volgende inhoudelijke wijzigingen zijn doorgevoerd in de tabel in bijlage III bij deze regeling met betrekking tot het Basisnet Water:

  • 1. De primaire indeling is niet meer op corridor met daarbinnen een onderverdeling naar vaarwegen met zee- en binnenvaart (de zogenaamde rode vaarwegen) en vaarwegen met alleen binnenvaart (de zwarte vaarwegen). De primaire indeling is nu op zeevaartroutes (rode vaarwegen) versus binnenvaartroutes (zwarte vaarwegen) en daarbinnen op corridor. Dat leidde in sommige gevallen tot een andere clustering van vaarwegen tot één corridor. Ook is de volgorde van de vaarwegen die deel uitmaken van één corridor aangepast, aangezien ze geografisch zijn gerangschikt.

  • 2. De stofcategorie GT5 is weggelaten omdat het vervoer van deze stof met zeeschepen verboden is op grond van artikel 15 van de Regeling vervoer gevaarlijke stoffen met zeeschepen.

4. Uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid

De onderhavige regeling strekt tot uitwerking van de Wvgs en het Bevt. Voor zover deze regeling betrekking heeft op de vervoerzijde van het basisnet (paragrafen 1 tot en met 3), worden er alleen taken opgelegd aan de beheerder van het hoofdwegen- en het hoofdvaarwegennet en de beheerder van de hoofdspoorweginfrastructuur. Zij dienen op grond van artikel 10 en 11 gegevens over de omvang van het vervoer aan te leveren aan de minister. Zowel Rijkswaterstaat als ProRail hebben daarom vanuit hun beheerdersrol een standaardtoets uitgevoerd voor de aspecten handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudebestendigheid.15

Wat betreft de ruimtelijke aspecten van het basisnet (paragrafen 4 tot en met 7 van de onderhavige regeling) is op de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de regels over het plaatsgebonden risico, het groepsrisico en plasbrandaandachtsgebieden bij ruimtelijk relevante besluiten reeds in de nota van toelichting bij het bovengenoemde besluit ingegaan. Bij het bepalen van de meetpunten bij kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten ten behoeve van het toepassen van basisnetafstanden, is aangesloten bij de systematiek voor het toepassen van risicoafstanden zoals die geldt voor inrichtingen in de Regeling externe veiligheid inrichtingen.

5. Gevolgen van de regeling

Zoals aangegeven in paragraaf 1 beoogt het basisnet een duurzaam evenwicht te creëren tussen de belangen van het vervoer van gevaarlijke stoffen over, de bebouwde omgeving langs en de veiligheid van mensen die wonen, werken en recreëren langs wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Dat betekent dat het basisnet gevolgen heeft voor bedrijven die gevaarlijke stoffen gebruiken of vervoeren, voor gemeenten die bouwplannen hebben langs de infrastructuur en voor omwonenden.

Deze regeling bevat voorschriften ter uitwerking van de Wvgs en het Bevt. Op de milieu- en bedrijfseffecten, op de bestuurlijke en financiële gevolgen voor decentrale overheden en op administratieve lasten voor bedrijven en burgers van zowel de regels voor het vervoer als de regels voor ruimtelijk relevante besluiten is reeds ingegaan in de memorie van toelichting bij de Wijzigingswet Wvgs en in de nota van toelichting bij het Bevt. Onderhavige regeling leidt ten opzichte van wet en besluit niet tot extra lasten noch tot andere effecten. Op de gevolgen voor de omwonenden wordt hieronder nader ingegaan.

Het basisnet biedt mensen die wonen, werken en recreëren langs routes waarover gevaarlijke stoffen worden vervoerd, een basisbeschermingsniveau. Dat gebeurt ten eerste door een grens te stellen aan de risico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen over basisnetroutes. Voorheen was er geen beperking aan de omvang van dat vervoer en daarmee ook niet aan de risico’s voor de omgeving. Op voorwaarde dat de vervoermiddelen voldoen aan de veiligheidseisen die internationale verdragen en nationale regelgeving stellen, waren vervoerders vrij in de keuze van modaliteit en route en in de hoeveelheden gevaarlijke stoffen die ze vervoeren. Dat vervoer moest dan uiteraard binnen de grenzen die vanuit wet- en regelgeving worden gesteld (zoals bijvoorbeeld de geluidsplafonds die op basis van de wet SWUNG16 zijn vastgesteld) en binnen de fysieke capaciteitsgrenzen van de infrastructuur blijven. Het basisnet voegt hier een extra beperking door het vaststellen van risicoplafonds aan toe. Vervoerders zijn nog steeds vrij in de keuze van modaliteit en route en in de hoeveelheden gevaarlijke stoffen die ze vervoeren, mits ze binnen de risicoplafonds blijven. Die risicoplafonds worden in de onderhavige regeling vastgesteld. Ten tweede wordt het basisbeschermingsniveau gewaarborgd door te voorkomen dat mensen als gevolg van ruimtelijke ontwikkelingen worden blootgesteld aan een hoger risico dan maatschappelijk aanvaardbaar wordt geacht. Dat gebeurt door afstanden vast te stellen die ten minste tussen de infrastructuur en de bebouwing moet worden aangehouden. Die afstanden worden eveneens in de onderhavige regeling vastgesteld.

Voor het beschermingsniveau is aangesloten bij de waarde voor het plaatsgebonden risico van 10-6 per jaar, welke waarde in het externe veiligheidsbeleid in brede zin wordt gehanteerd. Dit houdt in dat de kans dat iemand die zich bevindt in een kwetsbaar object, overlijdt als gevolg van een ongeluk met gevaarlijke stoffen op een transportroute kleiner is dan één op een miljoen per jaar. In de onderhavige regeling worden de plaatsen vastgesteld waar het plaatsgebonden risico niet hoger mag zijn dan de waarde 10-6. Dichter bij de infrastructuur kan het risico groter zijn. Daarom mogen geen kwetsbare objecten worden gebouwd tussen die plaats en de infrastructuur. Verder van de infrastructuur zal het risico lager zijn. Door het vastleggen van die afstanden wordt gewaarborgd dat het risico voor mensen die wonen of verblijven in kwetsbare objecten langs de infrastructuur lager zal zijn dan het maatschappelijk aanvaardbaar geachte risico van 10-6 per jaar.

Voor de inwerkingtreding van de onderhavige regeling was het vervoer van alle gevaarlijke stoffen toegestaan over alle infrastructuur en in elke hoeveelheid. Op die vrijheid voor vervoerders zijn twee uitzonderingen. Die uitzonderingen betreffen de aanwijzing door gemeenten van specifieke wegen waarover bepaalde gevaarlijke stoffen moesten worden vervoerd, en de verboden om met bepaalde gevaarlijke stoffen door bepaalde wegtunnels te rijden. Dat betekent dat de risico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen over alle spoorwegen en binnenwateren, over wegen die niet zijn opgenomen in de gemeentelijke routering en over wegen waarin geen tunnel is gelegen, tot aan de inwerkingtreding van de onderhavige regeling onbegrensd waren. Dat betekent eveneens dat aan mensen die wonen langs deze routes geen basisbeschermingsniveau kon worden geboden. Met de aanwijzing van een weg, hoofdspoorweg of binnenwater als basisnetroute in de onderhavige regeling gelden vanaf de inwerkingtreding van de regeling wel grenzen voor de risico’s van het vervoer. Hieruit volgt dat de onderhavige regeling geen toelatingsregime voor het vervoer van gevaarlijke stoffen inhoudt. Zolang een weg, spoorweg of binnenwater niet is aangewezen als basisnetroute, is vervoer van gevaarlijke stoffen over die route zonder beperking mogelijk. Zodra een weg, spoorweg of binnenwater is aangewezen als basisnetroute, zijn de risico’s van dat vervoer begrensd.

Voor de toepassing van de basisnetafstanden in bestemmingsplannen en andere ruimtelijk relevante besluiten (zie hiervoor artikel 2 van het Bevt) is in artikel 15 van het Bevt geen overgangstermijn opgenomen. Dit betekent dat gemeenten deze afstanden ook moeten toepassen bij besluiten die op het moment van inwerkingtreding van deze regeling al in procedure zijn. De toe te passen afstanden bij wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren mogen bekend worden verondersteld nu deze in 2010 respectievelijk 2012 zijn opgenomen in de cRNVGS. Tevens is de onderhavige regeling voorgepubliceerd in de Staatscourant. Gelet op artikel 15 van het Bevt geldt voor deze besluiten wel een overgangstermijn voor zover het betreft de verantwoording van het groepsrisico overeenkomstig artikel 8 van dat besluit, alsmede de motivering van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in plasbrandaandachtsgebieden.

6. Voorbereiding, inspraak en samenhang met andere regelgeving

Voorbereiding

Deze regeling is voorbereid in samenwerking met Rijkswaterstaat, vanwege haar rol als beheerder van het hoofdwegen- en hoofdvaarwegennet, en met ProRail, vanwege haar rol als beheerder van de hoofdspoorweginfrastructuur. De opmerkingen van Rijkswaterstaat zijn verwerkt in de conceptversie van de regeling zoals die op 25 november 2013 is voorgepubliceerd in de Staatscourant. De opmerkingen van ProRail zijn in het kader van de ‘wensen en bedenkingen’-procedure meegenomen. Daarnaast is deze regeling ter consultatie voorgelegd aan het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen. Van IPO en VNG zijn reacties ontvangen die eveneens al zijn meegenomen in de voorgepubliceerde conceptversie. Van de UvW is geen reactie ontvangen.

Inspraak

Op 25 november 2013 is de onderhavige regeling overeenkomstig artikel 14, zesde lid, van de Wvgs, ingevoegd met de Wijzigingswet Wvgs, voorgepubliceerd in de Staatscourant.17 Daarmee werd aan een ieder de gelegenheid geboden gedurende vier weken wensen en bedenkingen ter kennis van de minister te brengen. De ontvangen reacties zijn in een afzonderlijke nota beantwoord.

Naar aanleiding van één van de reacties is ter bevordering van de duidelijkheid het artikel over de meetpunten (voorheen artikel 17) gesplitst in twee artikelen (18 en 19). Artikel 18 heeft betrekking op nieuwe ruimtelijke besluiten die het mogelijk maken om kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten te bouwen. Artikel 19 heeft betrekking op bestaande ruimtelijke besluiten die de mogelijkheid bieden om kwetsbare objecten te bouwen.

Tevens zijn, mede naar aanleiding van de wensen en bedenkingen en opmerkingen van ProRail, inhoudelijke wijzigingen in de artikelen 5, 6 en 17 en enkele redactionele wijzigingen in de regeling aangebracht. De artikelen 5 en 6 zijn in volgorde omgedraaid. Het eerste lid van het nieuwe artikel 5 is niet langer van toepassing op binnenwateren. De reden van deze wijziging is dat voor binnenwateren niet de feitelijke situatie bepalend is voor de ligging van de referentiepunten, aangezien deze als gevolg van wisseling in waterstanden voordurend aan verandering onderhevig is. Voor binnenwateren zijn de begrenzingslijnen zoals opgenomen in de leggers, dan wel de begrenzingslijnen genoemd in artikel 6, tweede lid, bepalend voor de ligging van de referentiepunten. Naar analogie van het nieuwe artikel 5 is artikel 17 toegevoegd. Dit artikel bepaalt dat ook voor de ligging van een plasbrandaandachtsgebied primair de feitelijke situatie bepalend is.

In de tabel in bijlage I bij deze regeling betreffende Basisnet Weg zijn ten opzichte van de concept-regeling en naar aanleiding van de wensen en bedenkingen de volgende wijzigingen aangebracht:

  • 1. Op verzoek van de gemeente Wassenaar is de N44 (wegvak Z4) toegevoegd aan het Basisnet. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de N14. Voor de bepaling van de risicoplafonds en de vervoershoeveelheden is uitgegaan van het vervoer tussen de A12 en de N44.

  • 2. Op verzoek van de gemeente Den Haag is de opmerking over de gemeentelijke routeringsregeling in kolom 7 (Bijzonderheden) bij wegvak Z16b op de A12 verwijderd.

  • 3. Op verzoek van de gemeente Raalte is wegvak O60 op de N35 verwijderd. Dit wegvak gaat door de bebouwde kom van Mariënheem en mag daarom op grond van artikel 11, eerste lid, van de Wvgs niet gebruikt worden voor doorgaand vervoer van gevaarlijke stoffen. Bovendien is vervoer van routeplichtige stoffen over deze weg eveneens niet toegestaan op grond van de gemeentelijke routeringsregeling.

  • 4. De omschrijving van de wegvakken Z77a en Z77b behorend tot de omleidingsroute voor de Noordtunnel (A15), is verduidelijkt.

  • 5. Aan de wegvakken B59 op de A2 en L113 en L115 op de A73 waren ten onrechte geen GR-plafonds toegekend. Dat is alsnog gedaan, waarbij voor de A73 is aangesloten bij het plafond van het aansluitende wegvak en voor de A2 een berekening is gemaakt.

In de tabel in bijlage II bij deze regeling betreffende Basisnet Spoor zijn ten opzichte van de conceptregeling en mede naar aanleiding van de wensen en bedenkingen de volgende wijzigingen aangebracht:

  • 1. Op verzoek van de Commissie Transport Gevaarlijke Goederen zijn de vervoershoeveelheden en de GR-plafonds voor de routes 310 en 315 in Zeeuws-Vlaanderen verhoogd omdat over deze routes toch in beperkte omvang structureel vervoer van andere gevaarlijke stoffen plaats vindt. Hiermee was bij de vormgeving van Basisnet Spoor geen rekening gehouden. Deze verhoging is doorgevoerd onder de randvoorwaarden dat het PR-plafond 0 bleef en dat het groepsrisico onder 0,1 keer de oriëntatiewaarde moest blijven.

  • 2. In Sittard is het traject Lutterade raccordement DSM - Lutterade op route 50 in drie baanvakken, in plaats van twee, opgedeeld in verband met de invloed die een nieuwe wissel op het Chemelot-terrein heeft op het risico van het baanvak net buiten het terrein. Ook zijn de begincoördinaten van dat traject in overeenstemming gebracht met de terreingrens. Deze aanpassingen zijn gedaan naar aanleiding van observaties van de buurtvereniging Mauritspark. Als gevolg van de toevoeging van een baanvak zijn de trajectcodes over de gehele route 50 aangepast.

  • 3. De routes 205 en 206 zijn nu met name genoemd in de tabel. Het betreft hier baanvakken op de Havenspoorlijn die de Tweede Maasvlakte ontsluiten. Deze baanvakken zijn na de vormgeving van het Basisnet Spoor in gebruik genomen. Voor de risicoplafonds en de vervoershoeveelheden is aangesloten op de aansluitende route 201.

  • 4. Net als in de conceptversie van de regeling al was gedaan voor de Betuweroute, zijn op de Havenspoorlijn (routes 201, 203 en 204) de PR-plafonds vastgelegd op minimaal 30 meter. De GR-plafonds zijn naar evenredigheid vastgelegd.

Tenslotte is de toelichting op de regeling op verschillende plaatsen verduidelijkt naar aanleiding van de ontvangen wensen en bedenkingen.

Samenhang met andere regelgeving

Zoals hiervoor is vermeld, strekt deze regeling tot uitwerking van de Wvgs en het Bevt. Ingevolge artikel 14, vijfde lid, van de Wvgs zijn de risicoplafonds voor hoofdspoorwegen niet van toepassing op het risico vanwege het vervoer van gevaarlijke stoffen op spoorwegemplacementen, voor zover dat risico vatbaar is voor regulering in de omgevingsvergunning (artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, hierna: Wabo). Volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behoort het doorgaand vervoer niet tot de onderwerpen waarop de omgevingsvergunning voor een spoorwegemplacement betrekking kan hebben.

Thans wordt, mede maar aanleiding van deze jurisprudentie, onderzocht hoe de risico’s van het doorgaand vervoer op spoorwegemplacementen zich verhouden tot de risicoplafonds voor hoofdspoorwegen. Daarnaast wordt bezien op welke wijze de risico’s van activiteiten die blijkens die jurisprudentie behoren tot doorgaand vervoer, kunnen worden opgenomen in de risicoplafonds voor hoofdspoorwegen in het Basisnet Spoor.

In de tabellen in de bijlagen I en II bij deze regeling is aangegeven voor welke (delen van) wegen en hoofdspoorwegen, die zijn opgenomen in het basisnet, een plasbrandaandachtsgebied geldt. In de Regeling Bouwbesluit 2012 zijn extra eisen gesteld aan te bouwen bouwwerken in deze gebieden om mensen in kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten te beschermen tegen de effecten van een plasbrand. Deze eisen zijn eveneens van toepassing op beperkt kwetsbare objecten voor zover deze binnen een basisnetafstand worden gebouwd.

7. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking tegelijkertijd met de Wijzigingswet Wvgs, de wijziging van het Besluit vervoer gevaarlijke stoffen in verband met de wijziging van de routeringsystematiek in de Wet vervoer gevaarlijke stoffen en het Bevt. Deze regelgeving treedt in werking op een tijdstip dat bij koninklijk besluit wordt vastgesteld. Hiervoor zal worden aangesloten bij de vaste verandermomenten.

II. ARTIKELSGEWIJS

Artikel 1

Baanvak

Het Basisnet Spoor is onderverdeeld in baanvakken. Van een ander baanvak is sprake zodra één of meer voor de risicoberekening relevante parameters, zoals de breedtecategorie van het spoor of de aanwezigheid van een wissel, verschillen van de parameters in het voorgaande baanvak. Door dit verschil variëren ook de afstanden die bij bebouwing in acht moeten worden genomen. Het begin en einde van een baanvak wordt aangegeven met behulp van coördinaten uit het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting.

Doorgaande rijbaan

De doorgaande rijbaan is het weggedeelte waarvan de rijdende voertuigen in één rijrichting gebruik maken. Invoeg- en uitvoegstroken worden niet tot de doorgaande rijbaan gerekend. In deel III van de onderhavige toelichting is figuur 7 opgenomen om de situatie met betrekking tot invoeg- en uitvoegstroken te verduidelijken.

Rekenmethodiek transportroutes

Zoals blijkt uit artikel 1 van deze regeling bestaat de rekenmethodiek transportroutes uit een softwareprogramma, te weten RBM II, en de Handleiding risicoanalyse transport. Om te voorkomen dat verwarring ontstaat over de vraag welke versie van de methodiek gebruikt moet worden, is in artikel 1 opgenomen dat de in dat artikel genoemde versie van RBM II en het HART moet worden gebruikt. Indien het versienummer van de rekenmethodiek wordt aangepast dient ook deze regeling te worden gewijzigd. Zoals aangegeven in het algemene deel van de toelichting zal bij het wijzigen van het versienummer van de rekenmethodiek indien nodig voorzien worden in overgangsrecht.

Verbindingsboog

Een verbindingsboog verbindt op knooppunten twee doorgaande rijbanen met elkaar. Op een verbindingsboog rijdt het wegverkeer afkomstig uit één rijrichting dat de ene doorgaande rijbaan heeft verlaten op weg naar de andere doorgaande rijbaan.

Wegvak

Het Basisnet Weg is onderverdeeld in wegvakken. Dit begrip is in artikel 1 gedefinieerd als een gedeelte van de weg als bedoeld in artikel 2, tweede lid. In dat lid staat dat een wegvak begint en eindigt door de benoeming van een knooppunt of van een aansluiting (met afritnummer). Bij de opdeling in wegvakken is de verandering in de vervoersstroom gehanteerd als criterium.

Artikel 2

Eerste lid

In artikel 2, eerste lid, wordt door middel van verwijzing naar de tabellen in bijlagen I tot en met III de infrastructuur aangewezen die tot het basisnet behoort. Voor elke modaliteit is daartoe een tabel in een bijlage opgenomen. Benadrukt wordt dat slechts die onderdelen van de wegen, hoofdspoorwegen en binnenwateren die in de tabellen in de bijlagen bij deze regeling zijn opgenomen, deel uit maken van het basisnet. Deze systematiek brengt met zich mee dat nieuw aangelegde infrastructuur niet eerder onderdeel uitmaakt van het basisnet, dan nadat deze in de tabel in de bijlage is opgenomen. Daartoe zal de betreffende tabel, en dus de bijlage, moeten worden aangepast. Voor die wijziging geldt de procedure zoals omschreven in artikel 14, zesde lid, van de Wvgs.

Tot het Basisnet Weg behoren alle wegen die in beheer zijn bij het Rijk (behoudens een enkele uitzondering). Wegen die in beheer zijn van provincies of gemeenten behoren niet tot het basisnet, met uitzondering van de omleidingsroutes voor tunnels in tot het basisnet behorende wegen. Deze omleidingsroutes zijn veelal gemeentelijke wegen.

Tot het Basisnet Spoor behoren alle hoofdspoorwegen die zijn opgenomen in het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen. Ook de voormalige stamlijnen die zijn genoemd in bijlage 2, onderdeel a, bij het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen behoren tot het basisnet. De voormalige stamlijnen benoemd in bijlage 2, onderdeel b, behoren niet tot het basisnet. Ze zijn gelegen op industrieterreinen, worden relatief beperkt gebruikt en de treinsnelheid is wettelijk beperkt tot ten hoogste 30 kilometer per uur. Er is op deze hoofdspoorwegen daarom geen sprake van spanning tussen de belangen van veiligheid, vervoer en bebouwing die beheerst moet worden.

De hoofdspoorwegen waarover geen structureel vervoer van gevaarlijke stoffen wordt verwacht, onderscheiden zich niet van elkaar op de variabelen risicoplafonds en vervoershoeveelheden. Die variabelen hebben namelijk voor alle hoofdspoorwegen zonder structureel vervoer van gevaarlijke stoffen de waarde 0. In de tabel in bijlage II zijn deze hoofdspoorwegen daarom opgenomen onder de verzamelnaam ‘ overige hoofdspoorwegen’. Hieronder vallen dus alle hoofdspoorwegen die zijn opgenomen in bijlage 1, en in onderdeel a van bijlage 2 bij het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen, maar die niet nader zijn gespecificeerd in de tabel in bijlage II. Hoewel deze hoofdspoorwegen niet met naam zijn gespecificeerd, maken ze wel deel uit van het Basisnet Spoor.

Zodra in het Besluit aanwijzing hoofdspoorwegen een nieuw aangelegde spoorweg wordt aangewezen als hoofdspoorweg, behoort deze tot het basisnet. Zolang een hoofdspoorweg niet expliciet wordt genoemd in de tabel in bijlage II, valt deze automatisch onder de categorie ‘overige hoofdspoorwegen’. Indien verwacht wordt dat de nieuwe hoofdspoorweg zal worden gebruikt voor structureel vervoer van gevaarlijke stoffen, zal deze hoofdspoorweg expliciet aan de tabel Basisnet Spoor in bijlage II moeten worden toegevoegd met de voor die hoofdspoorweg geldende risicoplafonds en vervoershoeveelheden. Daartoe zal de bijlage moeten worden aangepast overeenkomstig artikel 18 van de Wvgs.

Tot het Basisnet Water behoren de binnenwateren die havens en chemische clusters verbinden en waarover sprake is van substantieel vervoer van gevaarlijke stoffen. Binnenwateren die niet aan deze twee criteria voldoen, behoren niet tot het basisnet. Buitengaatse zeevaartroutes (zoals de toegangen tot de Eemshaven en de haven van Delfzijl) behoren eveneens niet tot het basisnet. Hier is namelijk geen sprake van spanning tussen de risico’s van het vervoer en ruimtelijke ontwikkelingen. De tot het Basisnet Water behorende binnenwateren worden onderscheiden in zeevaartroutes, waarop zowel zee- als binnenvaartschepen varen, en binnenvaartroutes, waarop doorgaans alleen binnenvaartschepen varen.

Vierde lid

Het basisnet heeft betrekking op de risico’s van het doorgaande vervoer van gevaarlijke stoffen. Omdat havens en zijwateren die niet worden gebruikt voor het doorgaande vervoer maar voor laden en lossen respectievelijk bestemmingsverkeer, in open verbinding kunnen staan met tot het basisnet behorende, voor het doorgaande vervoer bestemde binnenwateren, is het van belang deze fysiek niet gescheiden onderdelen van binnenwateren buiten de werking van het basisnet te plaatsen. Doorgaans is dat het gevolg van de wijze waarop de begrenzingslijnen genoemd in artikel 5 zijn getrokken: recht over de toegang tot die zijwateren en havens. In sommige gevallen is dat echter niet gebeurd. De definitie van het begrip binnenwateren dient om ook in deze restgevallen havens en niet voor doorgaand vervoer bestemde zijwateren buiten de werking van het basisnet te houden. Dat betekent dat in voorkomende gevallen virtueel een rechte lijn wordt getrokken over de toegangen tot deze havens en zijwateren.

Artikel 3

Artikel 3 bepaalt de ligging van de referentiepunten op de tot het basisnet behorende wegen. Zoals in artikel 14, vierde lid, van de Wvgs is bepaald, is het uitgangspunt dat het referentiepunt is gelegen in het midden van de middenberm. Ingevolge artikel 1 wordt de middenberm gevormd door de ruimte die is gelegen tussen de twee binnenste kantstrepen van de twee rijbanen. De middenberm kan bestaan uit asfalt of een groenstrook. Ook kan zich een wisselstrook bevinden in de middenberm. Uit risico-oogpunt is dit mogelijk omdat een wisselstrook tussen de rijbanen niet open gesteld wordt voor vrachtverkeer. Ingevolge artikel 3, derde lid, van de onderhavige regeling moet bij een verbindingsboog de afstand worden gemeten vanaf het midden tussen de beide kantstrepen van de verbindingsboog.

Wanneer de middenberm breder is dan 25 meter, past een referentiepunt in het midden van die middenberm niet langer bij een zorgvuldige risicobenadering. In die situaties moeten de beide rijbanen van de weg afzonderlijk worden gemodelleerd in de risicoanalyse. Daarom is ingevolge het tweede lid het referentiepunt in die situaties gelegen op het midden van de afzonderlijke rijbanen, uitgaande van de beide kantstrepen van die rijbaan. Indien een weg uit één rijbaan bestaat die slechts in één richting kan worden gebruikt, wordt het referentiepunt eveneens op deze wijze bepaald.

Tot slot doet bij omleidingsroutes en bij enkele N-wegen de situatie zich voor dat er geen middenberm is, maar wel verkeer in twee rijrichtingen mogelijk is. In dat geval is het referentiepunt gelegen op de scheiding van de rijrichtingen, oftewel op de middenstreep van de weg.

Artikel 4

Artikel 4 bepaalt de ligging van de referentiepunten op de tot het basisnet behorende hoofdspoorwegen. Bij hoofdspoorwegen is het referentiepunt gelegen in het midden van de buitenste sporen van de spoorbundel voor het doorgaand verkeer. Een spoorbundel voor het doorgaand verkeer is in artikel 1 gedefinieerd als alle sporen die deel uit maken van het doorgaande spoornetwerk en in beide richtingen kunnen worden gebruikt om te vervoeren over dat netwerk. Een spoorbaan die niet in beide richtingen gebruikt kan worden om het spoornetwerk te bereiken, behoort niet tot deze spoorbundel. Dit geldt bijvoorbeeld voor opstelsporen, wachtsporen en andere sporen waarmee het spoornetwerk slechts in één rijrichting kan worden bereikt. Om te verduidelijken op welke wijze het referentiepunt moet worden vastgesteld bij hoofdspoorwegen, is in deel III van de onderhavige toelichting figuur 9 opgenomen.

Artikel 5

Ingevolge artikel 5 is de feitelijke situatie bepalend voor de beantwoording van de vraag waar de referentiepunten voor wegen en hoofdspoorwegen zijn gelegen. Ter informatie kunnen de nationale bestanden over de ligging van de weg of de hoofdspoorweg worden geraadpleegd. Voor de weg is dit het nationale wegenbestand van Rijkswaterstaat. Voor hoofdspoorwegen kan een bestand van ProRail met daarin gegevens over spoorassen worden geraadpleegd.18

Voor binnenwateren is niet de feitelijke situatie bepalend, aangezien de feitelijke situatie als gevolg van wisseling in waterstanden voordurend aan verandering onderhevig is. Daarom zijn voor binnenwateren de begrenzingslijnen zoals opgenomen in de leggers, dan wel de begrenzingslijnen genoemd in artikel 6, tweede lid, bepalend voor de ligging van de referentiepunten.19

Indien er een tracébesluit is vastgesteld, geldt als uitzondering op het eerste lid dat dit tracébesluit als uitgangspunt wordt genomen voor de beantwoording van de vraag waar de referentiepunten zijn gelegen, totdat de feitelijke situatie overeenkomt met het tracébesluit. Deze uitzondering geldt ook voor besluiten als bedoeld in artikel 2 van het Bevt. Ondanks de verwijzing naar het Bevt, vindt artikel 5 van de onderhavige regeling haar grondslag in artikel 14, vierde lid, van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.

In artikel 2 van het Bevt worden onder meer de vaststelling van een bestemmingsplan, een wijziging of uitwerking van een bestemmingsplan en het verlenen van een omgevingsvergunning genoemd. Het gaat voor de toepassing van artikel 5 van de onderhavige regeling alleen om besluiten voor zover die een wijziging van de infrastructuur inhoudt. Hierbij dient te worden opgemerkt dat ingevolge artikel 1, tweede lid, van de onderhavige regeling onder het bestemmingsplan mede een inpassingsplan wordt verstaan. Wanneer het besluit ziet op andere ruimtelijke ontwikkelingen, dan mag dit niet als uitgangspunt worden genomen voor het bepalen van de referentiepunten. In dat geval blijft de feitelijke situatie bepalend voor de ligging van referentiepunten. Een beheersverordening als bedoeld in artikel 3.38, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening is niet opgenomen in het tweede lid. Dit komt doordat de beheersverordening bestaande situaties vastlegt. In dat geval kan dus worden uitgegaan van de feitelijke situatie, zoals is opgenomen in het eerste lid.

Het komt voor dat in een tracébesluit of een besluit als bedoeld in artikel 2 van het Bevt die een wijziging van een weg of hoofdspoorweg inhouden, de nieuwe ligging daarvan nog niet exact is vastgelegd. Verschuiving van de ligging van die weg of hoofdspoorweg is dan binnen de aangegeven marges nog mogelijk. Dat betekent dat wanneer het tracébesluit, dan wel besluit als bedoeld in artikel 2 van het Bevt als uitgangspunt wordt genomen, ook de ligging van de referentiepunten binnen die marges kan variëren. Bij de toepassing van de referentiepunten om de ligging van de risicoplafonds te kunnen bepalen, dient met deze marges rekening te worden gehouden.

Artikel 6

Eerste lid

Bij de vaststelling van de referentiepunten op de binnenwateren wordt afgeweken van het in artikel 14, vierde lid, van de Wvgs geformuleerde uitgangspunt om de referentiepunten bij voorkeur in het midden van de infrastructuur te bepalen. Hier is een aantal redenen voor. Allereerst wordt opgemerkt dat binnenwateren, anders dan wegen en hoofdspoorwegen, niet uit eenduidig vast te stellen banen bestaan waarover het vervoer de ene of de andere richting op gaat. De exacte ligging van de vaargeulen die door de schepen worden gebruikt, verschilt per binnenwater. Het midden van de vaarweg geeft niet per definitie ook het midden van de vaargeulen aan. Een te meten afstand vanuit het midden ligt vanuit het oogpunt van risicobeheersing dan ook niet voor de hand.

Ten tweede is het midden van een binnenwater lastig eenduidig vast te stellen. De oevers kunnen vanwege wisselingen van de waterstand wijzigen. Bij een robuuste vaststelling van de risicoplafonds past niet dat het PR-plafond verschuift op het moment dat ook de ligging van de oever, en dus de ligging van het midden tussen deze oevers, verschuift. Daarom is besloten aan te sluiten bij de begrenzingslijnen die op grond van artikel 5.1 van de Waterwet in zogenaamde leggers zijn vastgelegd. Deze lijnen sluiten doorgaans aan bij de scheiding tussen water en land. Bij brede wateren, zoals de Oosterschelde en het IJsselmeer, ligt deze begrenzingslijn niet op de oever. De lijn ligt dan ergens op het water, afhankelijk van de ligging van de vaargeulen. Door aan te sluiten bij de begrenzingslijnen opgenomen in de legger, kan het referentiepunt, en daarmee het risicoplafond, wijzigen indien de legger wordt gewijzigd. De leggers zijn te raadplegen via de website van Rijkswaterstaat.

Tweede lid

Voor een aantal tot het basisnet behorende vaarwegen is een legger niet verplicht. Dit geldt voor de Westerschelde, het Hartelkanaal en het Beerkanaal. Voor deze vaarwegen kan daarom niet worden aangesloten bij de begrenzingslijnen die zijn vastgelegd in een legger.

Voor het Hartelkanaal en het Beerkanaal zal ingevolge het vierde lid worden aangesloten bij de begrenzingslijn voor het waterkwantiteitsbeheer, die is weergegeven op de kaart die als bijlage III bij de Waterregeling is opgenomen.

Voor de Westerschelde en haar mondingen, zoals gedefinieerd in artikel 1 van het Scheepvaartreglement Westerschelde, wordt aangesloten bij de betonningslijnen die de vaargeulen, voor zover gelegen binnen de grenzen van Nederland met België, markeren. Waar meerdere vaargeulen parallel lopen, gaat het om de meest noordelijke en de meest zuidelijke betonningslijnen. De betonningslijnen hebben een wettelijke basis in het Scheepvaartverkeersreglement Westerschelde en zijn opgenomen en raadpleegbaar in een geografisch informatiesysteem dat wordt beheerd door Rijkswaterstaat Zee en Delta.20 Bij havens en kanaaltoegangen lopen deze lijnen over de koppen van de havendammen, zodat de havens buiten deze begrenzing vallen.

De keuze voor de betonningslijnen van de vaargeulen als begrenzingslijnen waar het plaatsgebonden risico vanwege het vervoer niet hoger mag zijn dan de waarde 10-6 per jaar, heeft geen gevolgen voor de voor het vervoer beschikbare risicoruimte. Uit de ‘Actualisatiestudie 2011 risico’s transport gevaarlijke stoffen Westerschelde’ blijkt dat de plaatsgebonden risicocontour het eerst het land zal bereiken bij Vlissingen en Terneuzen. Juist bij deze plaatsen raken de betonningslijnen van de vaargeulen eveneens het land. Dat betekent dat op de bepalende locaties langs de Westerschelde de betonningslijn samenvalt met de scheiding tussen water en land, welke scheiding bij andere vaarwegen bepalend is voor de bepaling van de plaats waar het plaatsgebonden risico vanwege het vervoer niet hoger mag zijn dan de waarde 10-6 per jaar. Overigens blijkt uit dezelfde studie dat in 2030 slechts op één plaats, namelijk ter hoogte van het Oostgat, de waarde van het plaatsgebonden risico op de vaarweg naar verwachting hoger zal zijn dan de waarde 10-6 per jaar. Bij de bepalende plaatsen Vlissingen en Terneuzen zal in 2030 het plaatsgebonden risico op de vaarweg lager zijn dan de waarde 10-6 per jaar. Dat betekent dat overal op de Westerschelde het vervoer kan toenemen ten opzichte van de vervoersprognoses voor 2030 waarmee in de Actualisatiestudie is gerekend.

Door bij de bovengenoemde lijnen aan te sluiten, zal elk binnenwater beschikken over twee referentielijnen, namelijk de begrenzingslijnen ter weerszijden van het binnenwater. Uit artikel 7, derde lid, volgt dan dat bij binnenwateren de PR-plafonds op deze beider lijnen zijn gelegen.

Artikel 7

Eerste lid

Nadat in de voorgaande artikelen de ligging van het referentiepunt is bepaald, wordt in artikel 7 omschreven dat de ligging van het PR-plafond wordt bepaald door de afstand opgenomen in kolom 3 van bijlage I voor wegvakken, onderscheidenlijk in kolom 4 van bijlage II voor baanvakken, te meten vanaf de referentiepunten. De afstand die vanaf de referentiepunten moet worden gemeten, vloeit voort uit een zorgvuldige afweging tussen de belangen van het vervoer van gevaarlijke stoffen en de belangen van de bebouwde omgeving in relatie tot veiligheid. Het vervoer zal op de belangrijkste (internationale) verbindingen zoveel mogelijk ruimte krijgen waardoor het vervoer nog kan toenemen, terwijl bij routes waar naar verwachting weinig gevaarlijke stoffen worden vervoerd juist meer ruimte aan de ruimtelijke ontwikkelingen zal worden gegund.

Tweede lid

Om verwarring te voorkomen, wordt in artikel 7, tweede lid, benadrukt dat indien de te meten afstand vanaf het referentiepunt 0 meter bedraagt, het PR-plafond bij wegen en hoofdspoorwegen is gelegen op het referentiepunt oftewel op het midden van de weg en de spoorbundel voor het doorgaand verkeer. Bedraagt de afstand meer dan 0 meter, dan dienen ingevolge het eerste lid de afstanden naar weerszijden van het referentiepunt gemeten te worden. Op die manier wordt aan beide zijden van het referentiepunt de ligging van de risicoplafonds vastgesteld.

Derde lid

Voor de duidelijkheid is in het derde lid expliciet vermeld dat het PR-plafond voor binnenwateren altijd is gelegen op het referentiepunt. Voor binnenwateren geldt namelijk dat het referentiepunt is gelegen op de beide begrenzingslijnen ter weerszijden van de vaarweg. Doordat het PR-plafond is gelegen op 0 meter vanaf deze lijnen vallen de ligging van de PR-plafonds en de referentiepunten samen. Hieruit volgt dat het plaatsgebonden risico van het vervoer van gevaarlijke stoffen over de vaarweg buiten deze lijnen niet hoger mag zijn dan de waarde 10-6 per jaar. Ook volgt hieruit dat het plaatsgebonden risico op de vaarweg tussen deze lijnen wel hoger mag zijn dan de waarde 10-6 per jaar.

Vierde lid

Voor doorgaande rijbanen zijn de risicoplafonds en afstanden bepaald op basis van de omvang van het verkeer in beide rijrichtingen. Op een verbindingsboog die op knooppunten twee doorgaande rijbanen met elkaar verbindt, rijdt het verkeer afkomstig uit één rijrichting dat de ene doorgaande rijbaan heeft verlaten op weg naar de andere doorgaande rijbaan. Omdat een deel van het verkeer de doorgaande rijbaan zal blijven volgen en dus geen gebruik zal maken van de verbindingsboog, wordt aangenomen dat de omvang van het verkeer op een verbindingsboog (één rijrichting) niet meer zal zijn dan de helft van het verkeer op de doorgaande rijbaan (twee rijrichtingen) die wordt verlaten. Hoewel er geen rechtlijnig verband is tussen een afname van de omvang van het verkeer en de afname van de afstand waar het plaatsgebonden risico de waarde 10-6 per jaar heeft, is om praktische redenen gekozen voor een halvering van de langs een verbindingsboog aan te houden afstand. Ingevolge het vierde lid wordt voor verbindingsbogen daarom als afstand aangehouden de helft van de afstand die geldt voor het wegvak waarvan de verbindingsboog aftakt.

Artikel 8

De ligging van de GR-plafonds voor de Basisnetten Weg en Spoor wordt op eenzelfde wijze als de ligging van de PR-plafonds bepaald. Hierbij worden de afstanden die in de tabellen in de bijlage I, kolom 4, onderscheidenlijk bijlage II, kolommen 5 en 6, bij deze regeling voor de waarden 10-7 of 10-8 per jaar zijn vermeld, voor zover van toepassing, op overeenkomstige wijze toegepast. Voor binnenwateren gelden geen GR-plafonds. Beheersing van het vervoeraandeel in het groepsrisico is op binnenwateren voldoende verzekerd door middel van het PR-plafond.

Voor elk baanvak gelden naast het PR-plafond twee GR-plafonds. Deze plafonds geven de afstanden aan waar het plaatsgebonden risico niet hoger mag zijn dan 10-7, onderscheidenlijk 10-8, per jaar.

Voor elk wegvak waarbij de waarde van het PR-plafond 0 is, zal ook een GR-plafond gelden. In dit geval geeft het GR-plafond de afstand aan waar het plaatsgebonden risico niet hoger mag zijn dan 10-7 per jaar. Dit betekent doorgaans ook dat wanneer het PR-plafond groter is dan 0, er geen GR-plafond is. Bepaalde wegvakken op de zogenaamde internationale corridors vormen een uitzondering op deze regel. Dat zijn de wegen die van belang zijn voor het doorgaande vervoer van en naar een aangrenzend buitenland. Voor wegvakken die tot deze corridors behoren, is de waarde van het PR-plafond ten minste 1, ook indien dat op basis van de huidige verwachtingen ten aanzien van de groei van het vervoer niet nodig is en volstaan zou kunnen worden met de waarde 0. Het PR-plafond wordt een waarde groter dan 0 gegeven om te voorkomen dat er kwetsbare objecten over deze wegen heen worden gebouwd die in de toekomst mogelijk een belemmering kunnen vormen voor een eventuele verhoging van het PR-plafond indien het grensoverschrijdende verkeer meer zal groeien dan nu wordt verwacht. De verhoging van het PR-plafond van 0 naar 1 is gebeurd onder de voorwaarde dat dit geen belemmeringen oplevert voor ruimtelijke ontwikkelingen langs deze weg. Dit betekent concreet dat het vervoersaandeel in het groepsrisico niet mocht toenemen als gevolg van deze verhoging van het PR-plafond. Aangezien het vervoeraandeel in het groepsrisico wordt begrensd met het GR-plafond, betekent dit de afstand waar het plaatsgebonden risico niet hoger mag zijn dan 10-7 per jaar gelijk is gebleven aan de situatie waarin het PR-plafond 0 zou zijn. Voor deze wegvakken geldt dus dat het PR-plafond groter is dan 0 én dat er een GR-plafond is.

Artikel 9

In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wvgs is bepaald dat de minister regelmatig onderzoekt hoe het werkelijke vervoer zich verhoudt tot de vastgestelde plafonds. Dergelijk onderzoek dient binnen twee jaar na inwerkingtreding van de Wvgs voor de eerste keer, en vervolgens ten minste elke vijf jaar, te zijn afgerond. Na afronding van ieder onderzoek moet voldoende inzicht bestaan in de vraag of, en zo ja in hoeverre, er risicoplafonds worden of dreigen te worden overschreden. Artikel 9 bepaalt dat paragraaf 3 van de onderhavige regeling van toepassing is op dergelijk onderzoek.

Artikel 10

Rijkswaterstaat is, als beheerder van de hoofdwegen, verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van de omvang van de per stofcategorie vervoerde stoffen op de wegen die tot het basisnet behoren. Hierdoor is Rijkswaterstaat ook verantwoordelijk voor het verkrijgen en inzichtelijk maken van informatie over de basisnetwegen die bij lokale overheden in beheer zijn. Dit betreft doorgaans de omleidingsroutes bij tunnels.

Omdat het kostbaar is om ieder jaar de omvang van het vervoer op alle basisnetwegen inzichtelijk te maken, is in artikel 10, eerste lid, bepaald dat Rijkswaterstaat ieder jaar het vervoer op ten minste één vijfde deel van de wegen in kaart brengt. Op deze wijze dient na vijf jaar het vervoer op het gehele Nederlandse wegennet behorende tot het basisnet inzichtelijk te zijn gemaakt.

De inwinning van de gegevens over de omvang van het vervoer zal gebeuren door middel van zogenaamde tellingen. Gedurende één of twee weken, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de weg, wordt al het vrachtverkeer dat gevaarlijke stoffen over een bepaald wegvak vervoerd, geregistreerd. De omvang van het vervoer gedurende die telperiode kan worden bepaald door middel van de verplichte codering op de oranje borden op de vrachtwagen waarmee wordt aangegeven welke stoffen worden vervoerd. De gegevens van deze tellingen worden vervolgens geëxtrapoleerd naar een jaarcijfer. Voor een betrouwbaar beeld wordt niet geteld in de winter- en zomermaanden. Deze telsystematiek voorziet in de mogelijkheid om wegvakken waarvoor dit nodig wordt geoordeeld door de minister, bijvoorbeeld omdat de risicoplafonds worden benaderd, vaker te tellen dan één keer per vijf jaar.

Indien beschikbaar, kan ook van andere gegevens gebruik worden gemaakt, zoals de gegevens over de omvang van het vervoer van gevaarlijke stoffen die worden vastgelegd door middel van weigh-in-motion systemen. Dergelijke systemen zijn op een beperkt aantal wegvakken geïnstalleerd. Het primaire doel van deze systemen is het meten van het gewicht van vrachtauto’s terwijl ze voorbij rijden. Omdat camera’s onderdeel uitmaken van deze systemen, kunnen ook de oranje borden op vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren, worden geregistreerd. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om een nauwkeuriger beeld te krijgen van alle gevaarlijke stoffen die gedurende het gehele jaar deze weigh-in-motion systemen passeren.

De tellingen die in een bepaald jaar worden uitgevoerd, vinden verspreid over het gehele wegennet behorende tot het basisnet plaats. De te tellen wegvakken worden zo gekozen dat na een periode van twee jaar op basis van de vervoersomvang van de getelde wegvakken aangevuld met de gegevens verkregen via de weigh-in-motion systemen, ook conclusies getrokken kunnen worden over mogelijke overschrijdingen van de risicoplafonds op de nog niet getelde wegvakken.

Als beheerder van de hoofdspoorweginfrastructuur is ProRail verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van de omvang van de per stofcategorie vervoerde stoffen over het spoor in Nederland en van de samenstelling van de treinen waarin gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Deze samenstelling is van belang voor het kunnen bepalen van de wkbv-waarden. Wanneer een trein met gevaarlijke stoffen in Nederland over de hoofdspoorweginfrastructuur wil rijden, moet door de vervoerder, op basis van de Spoorwegwet, voorafgaand aan het vertrek of voor het passeren van de grens een wagenlijst naar ProRail zijn gestuurd. Op deze wijze heeft ProRail inzicht in de samenstelling en lading van een trein voor het geval dat er onderweg een ongeluk mocht gebeuren. Deze gegevens zullen tevens worden gebruikt om de omvang van het vervoer en de samenstelling van de treinen gedurende één jaar te bepalen. Ten minste ieder jaar dient ProRail deze gegevens aan te leveren aan de minister.

Rijkswaterstaat is, als beheerder van de hoofdvaarwegen, verantwoordelijk voor het inzichtelijk maken van de per stofcategorie vervoerde stoffen over binnenwateren. Rijkswaterstaat is daarmee dus verantwoordelijk voor het aanleveren van de gegevens aan de minister. Rijkswaterstaat kan via het in het derde lid genoemd Informatie- en Volgsysteem de ladinggegevens gebruiken om de omvang van het vervoer met binnenvaartschepen in kaart te brengen. Daarnaast zijn met de Havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam en met het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer Scheldegebied afspraken gemaakt over de levering van de benodigde gegevens over de omvang van transport met zeeschepen aan Rijkswaterstaat. Het inzichtelijk maken van de omvang van het vervoer dient ieder jaar te gebeuren.

Op basis van het vierde lid kan de minister de beheerders verzoeken om vaker de vervoershoeveelheden over een gedeelte van een weg, hoofdspoorweg of binnenwater in kaart te brengen. Als de minister van mening is dat dit noodzakelijk is om een tijdig inzicht in overschrijding of dreigende overschrijding van de betreffende risicoplafonds te krijgen, zal een dergelijk verzoek worden gedaan. Met ProRail is al afgesproken dat de omvang van het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen over de voorgaande vier kwartalen elk kwartaal wordt gerapporteerd.

Artikel 11

Op basis van artikel 11 dient niet alleen inzicht te worden gegeven in de omvang van het vervoer in het afgelopen jaar heeft plaatsgevonden, maar ook in de verwachte ontwikkelingen van de omvang van het vervoer in de toekomst. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in trendanalyses en prognoses, die van elkaar verschillen voor wat betreft de gegevens die worden gebruikt om tot een voorspelling te komen. Bij trendanalyses worden de gegevens uit het verleden gebruikt om het verwachte vervoer voor de komende periode van drie jaar inzichtelijk te maken. Bij prognoses worden op basis van economische scenario’s of marktverwachtingen uitspraken gedaan over de verwachte omvang van het vervoer in de eerstkomende tien jaar. De beheerders van het hoofdwegennet en van de hoofdspoorweginfrastructuur, Rijkswaterstaat en ProRail, moeten iedere vijf jaar een prognose op stellen. De eerste prognose dient bij de rapportage over 2015 te worden gevoegd. Voor de beheerder van de hoofdvaarwegen, Rijkswaterstaat, geldt dat de prognose elke tien jaar moet worden opgesteld, waarbij de eerste prognose eveneens bij de rapportage over 2015 moet worden gevoegd. Deze termijnen verschillen doordat de beschikbare risicoruimte voor het vervoer op binnenwateren veel groter is dan op wegen en hoofdspoorwegen.

Door middel van de prognoses en de trendanalyses kan een beeld worden gevormd over de ontwikkeling van het vervoer van gevaarlijke stoffen in relatie tot de vastgestelde risicoplafonds en kan tijdig inzicht in een mogelijk dreigende overschrijding worden verkregen. De precieze omvang en de wijze van uitvoering van de taken zijn nader uitgewerkt in afspraken tussen de minister en de genoemde beheerders aan wie de taken worden opgedragen.

Artikel 12

In de meeste gevallen zullen de gegevens die beschikbaar zijn gesteld door de beheerders voldoende inzicht geven om te kunnen concluderen dat gestelde risicoplafonds niet worden overschreden. Wanneer de omvang van het vervoer in alle stofcategorieën lager is dan de referentiehoeveelheden en bij spoor ook de wkbv lager is dan de in de tabel genoemde waarden, is duidelijk dat de risicoplafonds niet zullen worden overschreden. In dat geval is berekening van het risico niet nodig. Indien de gegevens die beschikbaar zijn gesteld door de beheerders echter onvoldoende basis bieden om te kunnen concluderen dat risicoplafonds niet worden overschreden, moet het risico worden berekend met de rekenmethodiek transportrisico’s. Op deze wijze kan de minister vast stellen of er sprake is van een (dreigende) overschrijding en zo nodig tijdig ingrijpen en maatregelen nemen om overschrijding tegen te gaan.

Artikel 13

Uit artikel 3, eerste lid, van het Bevt, in combinatie met artikel 5 en artikel 7, derde lid, van de onderhavige regeling, volgt dat in de vaarweg tussen de lijnen die het plaatsgebonden risico begrenzen, in beginsel geen kwetsbare bebouwing gerealiseerd mag worden. Uit de ligging van het PR-plafond op deze lijnen volgt immers dat bij groei van het vervoer het plaatsgebonden risico op de vaarweg op enig moment groter kan zijn dan 10-6 per jaar. Voor veel tot het basisnet behorende binnenwateren geldt echter dat er geen sprake is van een risico dat ergens op de vaarweg groter is dan 10-6 per jaar. De vaarwegen waarvoor dit geldt, zijn de vaarwegen waarover alleen binnenvaartschepen varen, met uitzondering van het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal. Ook in de toekomst wordt verwacht dat het risico op deze vaarwegen lager zal blijven. Ingevolge artikel 3, vijfde lid, van het Bevt, kan voor deze vaarwegen een uitzondering op dit verbod worden gemaakt, waardoor kwetsbare bebouwing in deze vaarwegen mogelijk is mits de voor het vervoer beschikbare gebruiksruimte niet wordt aangetast en andere wettelijke regimes zich niet verzetten tegen bebouwing. In de praktijk zal dit naar verwachting niet dikwijls voorkomen. Op vaarwegen waarover ook zeeschepen varen en op het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal is reeds sprake van een risico dat groter is dan 10-6 per jaar of er wordt verwacht dat het risico in de toekomst die waarde zal bereiken. Voor deze vaarwegen geldt daarom de hoofdregel dat tussen de begrenzingslijnen geen kwetsbare objecten mogen worden gebouwd.

Artikel 14

Bij het vaststellen van een bestemmingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning waarbij van het bestemmingsplan wordt afgeweken, moet het bevoegd gezag het groepsrisico verantwoorden, indien dat plan of die vergunning betrekking heeft op een gebied dat geheel of gedeeltelijk gelegen is binnen 200 meter van een transportroute. Dit is geregeld in artikel 8, eerste lid, van het Bevt. Onder het begrip transportroute vallen ook basisnetroutes. Om het groepsrisico te verantwoorden, moet het groepsrisico langs basisnetroutes, ingevolge het eerste lid, eerst worden berekend met de rekenmethodiek transportrisico’s.

In het tweede lid is bepaald dat de gemeenten bij het berekenen van het groepsrisico gebruik moeten maken van de referentiehoeveelheden die zijn opgenomen in de tabellen in de bijlagen I tot en met III bij deze regeling. Dit zijn de hoeveelheden die vervoerd kunnen worden binnen de voor het vervoer beschikbaar gestelde risicoruimte. Het groepsrisico wordt eerst berekend aan de hand van deze hoeveelheden, (voor spoor) de wkbv, en de op grond van het vigerende bestemmingsplan mogelijke aantal bewoners. Vervolgens wordt het groepsrisico berekend aan de hand van het aantal bewoners dat de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk wil maken. Op deze wijze kan een eventuele toename van het groepsrisico als gevolg van de voorgenomen ruimtelijke ontwikkelingen worden berekend. Deze toename dient op grond van het Bevt door de gemeente te worden verantwoord.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen langs hoofdspoorwegen waarover geen structureel vervoer van gevaarlijke stoffen wordt verwacht, is de omvang van het vervoer naar verwachting dusdanig laag dat er geen berekening van het groepsrisico hoeft te worden uitgevoerd. Dit zijn de bovengenoemde ‘overige hoofdspoorwegen’. Zowel het PR-plafond als de GR-plafonds van deze hoofdspoorwegen zijn 0. Hoewel er nog wel enig vervoer over deze hoofdspoorwegen mogelijk is, bijvoorbeeld ten gevolge van stremmingen op de gebruikelijke route, mag voor de verantwoording van het groepsrisico worden aangenomen dat er geen gevaarlijke stoffen over deze spoorwegen zullen worden vervoerd en dat het groepsrisico onder de ondergrens van artikel 8, tweede lid, van het Bevt zal blijven.

Zoals aangegeven in de toelichting op artikel 7, vierde lid, kan voor de berekening van het groepsrisico bij verbindingsbogen worden uitgegaan van de helft van de vervoershoeveelheden die gelden voor het wegvak waarvan de verbindingsboog aftakt.

Artikel 15

Artikel 15 ziet op ruimtelijke ontwikkelingen langs wegen die in beheer zijn bij een provincie, gemeente of waterschap en die niet behoren tot het basisnet. Bij de vaststelling van een besluit als bedoeld in artikel 4, eerste lid, of in artikel 8, eerste lid, van het Bevt moeten het plaatsgebonden risico en het groepsrisico worden berekend. Artikel 4, eerste lid, van het Bevt bepaalt dat voor besluiten op grond waarvan nieuwe kwetsbare objecten worden toegelaten, de grenswaarde voor het plaatsgebonden risico van 10-6 per jaar door het bevoegd gezag in acht moet worden genomen. Voor nieuwe beperkt kwetsbare objecten geldt deze waarde als richtwaarde. Anders dan bij basisnetroutes, waarvoor in bijlage I tot en met III bij deze regeling risicoplafonds zijn vastgesteld en afstanden gelden voor kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten, moet het plaatsgebonden risico bij ruimtelijke besluiten met betrekking tot gronden in de omgeving van lokale transportroutes worden berekend. Op grond van artikel 8, eerste lid, van het Bevt moet het bevoegd gezag daarnaast het groepsrisico verantwoorden bij het vaststellen van een bestemmingsplan en het verlenen van een omgevingsvergunning waarbij van het bestemmingsplan wordt afgeweken, indien dat plan of die vergunning betrekking heeft op een gebied dat geheel of gedeeltelijk gelegen is binnen 200 meter van een transportroute. Onder het begrip transportroute vallen ook de hierboven bedoelde wegen. Als onderdeel van de verantwoording moet het groepsrisico worden berekend. Bij de berekening van beide risico’s moet gebruik worden gemaakt van de rekenmethodiek transportrisico’s. Hierbij worden de feitelijke aantallen vervoer over het desbetreffende wegvak op basis van de meest recente inzichten gebruikt. De gemeente kan deze gegevens over de vervoersomvang verkrijgen bij de provincie, voor zover het provinciale wegen betreft die niet tot het basisnet behoren. Voor overige niet-basisnetroutes beschikt de gemeente zelf al over de nodige gegevens (bijvoorbeeld gegevens die ten grondslag liggen aan een eventueel routeringsbesluit).

Artikel 16

Voor wegen en hoofdspoorwegen waarover vervoer van substantiële hoeveelheden brandbare vloeistoffen wordt verwacht, kunnen plasbrandaandachtsgebieden worden aangewezen. In kolom 5 van bijlage I, onderscheidenlijk kolom 7 van bijlage II, bij deze regeling voor wegen, onderscheidenlijk hoofdspoorwegen, is aangegeven of er voor een bepaald gedeelte van de weg of de hoofdspoorweg sprake is van een plasbrandaandachtsgebied. Indien dit het geval is, bepaalt artikel 16, eerste lid, van de onderhavige regeling dat het plasbrandaandachtsgebied niet alleen dat gedeelte van de weg of de hoofdspoorweg betreft. Gemeten vanaf het punt bepaald in het tweede, derde lid en vierde lid van artikel 16 aan weerszijden van het desbetreffende wegvak, baanvak of verbindingsboog, behoort ook een gebied van 30 meter tot het plasbrandaandachtsgebied. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een weg alsmede een daarvan aftakkende verbindingsboog, waarbij het punt ingevolge het tweede lid de buitenste kantstreep is, en een hoofdspoorweg waar volgens het derde lid gemeten moet worden vanaf de buitenste spoorstaaf van het buitenste spoor van de spoorbundel voor het doorgaand verkeer. Het gehele gebied binnen deze grenzen behoort tot het plasbrandaandachtsgebied.

In de tabel in bijlage III bij deze regeling betreffende het Basisnet Water is geen kolom omtrent een plasbrandaandachtsgebied opgenomen. De aan- of afwezigheid van een plasbrandaandachtsgebied langs binnenwateren vloeit namelijk niet voort uit de onderhavige regeling, maar via een schakelbepaling in het Bevt uit het Barro. In het Barro wordt aangegeven langs welke binnenwateren sprake is van vrijwaringszones, hoe breed deze zones zijn en vanaf welke lijnen deze zones worden gemeten. In artikel 10, eerste lid, onderdeel b, van het Bevt is bepaald dat waar op grond van het Barro sprake is van vrijwaringszones langs in het basisnet opgenomen binnenwateren, een afwegingsplicht geldt bij besluitvorming over toelating van nieuwe bebouwing in deze zone met het oog op de mogelijke gevolgen van een plasbrand. De buitengrenzen van een vrijwaringszone liggen bij binnenwateren in de regel op 25 of 40 meter vanaf de oeverlijnen. In afwijking van de regels voor plasbrandaandachtsgebieden bij de Basisnetten Weg en Spoor gelden geen extra bouweisen voor kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten die in een vrijwaringszone worden gebouwd. De reden hiervoor is dat het stellen van extra bouweisen aan bouwwerken langs de vaarweg vanwege de kleine kans op een plasbrand op de vaarweg disproportioneel zou zijn.

Op grond van artikel 3, vijfde lid, van het Bevt zijn de basisnetafstanden niet van toepassing op ruimtelijke besluiten ten aanzien van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten bij binnenwateren die door de minister zijn aangewezen. Deze binnenwateren zijn aangewezen in artikel 13 van deze regeling. Hieruit vloeit voort dat de bouw van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten in theorie ook in de bedoelde binnenvaartroutes (niet het Amsterdam-Rijnkanaal en het Lekkanaal) toelaatbaar is. In dat geval gelden wel extra bouweisen.

Artikel 17

Ingevolge artikel 17 is de feitelijke situatie bepalend voor de beantwoording van de vraag vanaf waar het plasbrandaandachtsgebied is gelegen. Ter informatie kunnen de nationale bestanden over de ligging van de weg of de hoofdspoorweg worden geraadpleegd. Voor de weg is dit het nationale wegenbestand van Rijkswaterstaat.21 Voor hoofdspoorwegen kan een bestand van ProRail met daarin gegevens over spoorassen worden geraadpleegd.22

Indien er een tracébesluit is vastgesteld, geldt als uitzondering op het eerste lid dat dit tracébesluit als uitgangspunt wordt genomen voor de beantwoording van de vraag waar de buitenste kantstrepen van de weg, onderscheidenlijk de buitenste spoorstaven van de spoorbundel voor het doorgaand verkeer, zullen komen te liggen, totdat de feitelijke situatie overeenkomt met het tracébesluit. Deze uitzondering geldt ook voor besluiten als bedoeld in artikel 2 van het Bevt.

In artikel 2 van het Bevt worden onder meer de vaststelling van een bestemmingsplan, een wijziging of uitwerking van een bestemmingsplan en het verlenen van een omgevingsvergunning genoemd. Het gaat voor de toepassing van artikel 17 van de onderhavige regeling alleen om besluiten voor zover die een wijziging van de infrastructuur inhoudt. Hierbij dient te worden opgemerkt dat ingevolge artikel 1, tweede lid, van de onderhavige regeling onder het bestemmingsplan mede een inpassingsplan wordt verstaan. Wanneer het besluit ziet op andere ruimtelijke ontwikkelingen, dan mag dit niet als uitgangspunt worden genomen voor het bepalen van de buitenste kantstrepen, onderscheidenlijk spoorstaven. In dat geval blijft de feitelijke situatie bepalend voor de ligging van de buitenste kantstrepen, onderscheidenlijk spoorstaven. Een beheersverordening als bedoeld in artikel 3.38, eerste lid, van de Wet ruimtelijke ordening is niet opgenomen in het tweede lid. Dit komt doordat de beheersverordening bestaande situaties vastlegt. In dat geval kan dus worden uitgegaan van de feitelijke situatie, zoals is opgenomen in het eerste lid.

Het komt voor dat in een tracébesluit of een besluit als bedoeld in artikel 2 van het Bevt die een wijziging van een weg of hoofdspoorweg inhouden, de nieuwe ligging daarvan nog niet exact is vastgelegd. Verschuiving van de ligging van die weg of hoofdspoorweg is dan binnen de aangegeven marges nog mogelijk. Dat betekent dat wanneer het tracébesluit, dan wel het besluit als bedoeld in artikel 2 van het Bevt als uitgangspunt wordt genomen, ook de ligging van de buitenste kantstrepen, onderscheidenlijk spoorstaven binnen die marges kan variëren. Bij de toepassing van de buitenste kantstrepen, onderscheidenlijk spoorstaven om de ligging van het plasbrandaandachtsgebied te kunnen bepalen, dient met deze marges rekening te worden gehouden.

Artikel 18

In artikel 18 worden de meetpunten vastgesteld voor nieuwe kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten waarvan de bouw, vestiging of aanleg wordt toegelaten. Deze meetpunten heeft het bevoegd gezag nodig om bij het nemen van de in artikel 2 van het Bevt genoemde besluiten omtrent bovengenoemde objecten te kunnen bepalen of het vast te stellen besluit aan de grens- of richtwaarde, genoemd in artikel 4 van het Bevt, of aan de toepasselijke basisnetafstand, bedoeld in artikel 3 van het Bevt, voldoet.

De hoofdregel is dat op de gevel van een kwetsbaar of beperkt kwetsbaar object aan de grens- respectievelijk richtwaarde, dan wel de basisnetafstand moet worden voldaan. Als uitzondering op deze regel geldt een ruimere begrenzing voor scholen voor basis- of voortgezet onderwijs, kinderdagverblijven, ziekenhuizen, zorgcentra voor ouderen, instellingen voor opvang van personen met een lichamelijke of geestelijke beperking, openluchtzwembaden, speeltuinen, sportterreinen en terreinen voor recreatief nachtverblijf. In deze gevallen geldt als meetpunt de grens van het gebied waar de verwezenlijking van de desbetreffende bestemming wordt toegelaten. Daarbij moet worden uitgegaan van het gebied zoals dat is aangegeven in het vast te stellen ruimtelijke besluit. Op deze wijze wordt voorkomen dat het onmiddellijk bij de genoemde functies behorende gebied zoals een schoolplein of een bij een kinderdagverblijf behorende speelplaats, binnen de risicozone komt te liggen. In dit gebied zijn immers doorgaans kwetsbare personen aanwezig. Voor de inhoud van dit artikel is aangesloten bij de wijze waarop de meetpunten bij kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten zijn geregeld in de Regeling externe veiligheid inrichtingen.

Artikel 19

Naast meetpunten voor nieuw toe te laten kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten, geregeld in artikel 18, is het eveneens nodig meetpunten vast te stellen voor de beoordeling of in een vigerend bestemmingsplan een nog niet aanwezig kwetsbaar object binnen een basisnetafstand is toegelaten. Dit zijn de zogeheten geprojecteerde kwetsbare objecten.

Ook in deze situaties geldt als hoofdregel dat aan de basisnetafstand moet worden voldaan op de plaats waar de gevel van een kwetsbaar object gebouwd mag worden. Voor enkele kwetsbare functies geldt een uitzondering op deze regel. Het gaat hierbij om scholen voor basis- of voortgezet onderwijs, gebouwen of gedeelten daarvan voor dagopvang van minderjarigen en terreinen voor recreatief nachtverblijf. Deze uitzondering houdt, evenals de regeling van dit onderwerp in artikel 18, in dat op de grens van het gebied waar de desbetreffende bestemming volgens het vigerende bestemmingsplan is toegelaten, aan de basisnetafstand moet worden voldaan.

Indien het meetpunt in het vigerende bestemmingsplan binnen de basisnetafstand ligt, moet het bestemmingsplan zodanig worden aangepast dat het meetpunt buiten die afstand komt te liggen. Deze verplichting vloeit voort uit artikel 5 van het Bevt. Na aanpassing van het bestemmingsplan is het niet meer toegestaan zonder omgevingsvergunning binnen de basisnetafstand bouwactiviteiten te ontplooien in de zin van artikel 2, onderdeel 3, van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht. Artikel 5, derde lid, van die bijlage staat daaraan in de weg. Het is dan wel van belang dat de basisnetafstand, zijnde de maximale 10-6 contour die voor de desbetreffende transportroute geldt, in het bestemmingsplan wordt opgenomen.

Openluchtzwembaden, speeltuinen en sportterreinen zijn niet opgenomen in de opsomming van onderdeel b, aangezien het hier beperkt kwetsbare objecten betreft. Artikel 19 heeft, in het verlengde van artikel 5 van het Bevt, uitsluitend betrekking op (geprojecteerde) kwetsbare objecten.

Artikel 20

In paragraaf 7 van het algemeen deel van de toelichting is reeds ingegaan op de inwerkingtreding van de onderhavige regeling.

III. Overzicht figuren behorend bij Basisnetregeling

Figuur 1

Figuur 1

Figuur 1 geeft de standaard weg-lay-out weer. De referentiepunten (artikel 3, eerste lid) liggen op het midden van de weg. Het PR-plafond, onderscheidenlijk afstand, wordt gemeten vanaf deze referentielijn (artikel 7, eerste lid). De begrenzing van het plasbrandaandachtsgebied van 30 meter (artikel 16, tweede lid) wordt gemeten vanaf de buitenste kantstrepen.

Figuur 2

Figuur 2

Figuur 2 geeft de lay-out van een weg bestemd voor éénrichtingsverkeer (waaronder verbindingsbogen). De referentiepunten liggen op het midden van de weg (artikel 3, tweede lid, onderdeel a, onder 1o). Het PR-plafond, onderscheidenlijk afstand, wordt gemeten vanaf deze referentielijn (artikel 7, eerste lid). De begrenzing van het plasbrandaandachtsgebied van 30 meter (artikel 16, tweede lid) wordt gemeten vanaf de buitenste kantstrepen.

Figuur 3

Figuur 3

Figuur 3 geeft de lay-out van een weg met middenberm breder dan 25 meter. De referentiepunten liggen op het midden van elke rijbaan (artikel 3, tweede lid, onderdeel a, onder 2o). Het PR-plafond, onderscheidenlijk afstand, wordt gemeten vanaf deze referentielijnen (artikel 7, eerste lid). De begrenzing van het plasbrandaandachtsgebied van 30 meter (artikel 16, tweede lid) wordt gemeten vanaf de buitenste kantstrepen van elke rijbaan.

Figuur 4

Figuur 4

Figuur 4 geeft de lay-out van een weg zonder middenberm of vangrail met twee rijrichtingen. De referentiepunten liggen op het midden van de weg (artikel 3, tweede lid, onderdeel b). Het PR-plafond, onderscheidenlijk afstand, wordt gemeten vanaf deze referentielijn (artikel 7, eerste lid). De begrenzing van het plasbrandaandachtsgebied van 30 meter (artikel 16, tweede lid) wordt gemeten vanaf de buitenste kantstrepen.

Figuur 5

Figuur 5

Figuur 5 geeft weer hoe het begin en einde van een wegvak en het midden van de weg bij een knooppunt met kruisende doorgaande rijbanen wordt bepaald. Het midden bevindt zich op het geografische midden van de kruising van de doorgaande rijbanen (artikel 2, tweede lid).

Figuur 6

Figuur 6

Figuur 6 geeft weer hoe het begin en einde van een wegvak en het midden van de weg bij een knooppunt met splitsende doorgaande rijbanen wordt bepaald. Het midden bevindt zich op het geografische midden van de kruising van de splitsende rijbanen (artikel 2, tweede lid).

Figuur 7

Figuur 7

Figuur 7 geeft weer hoe het begin en einde van een wegvak en het midden van de weg bij aansluitingen (op- en afritten) dient te worden bepaald. Het midden van de weg bevindt zich op het geografische midden van de kruising van de doorgaande rijbaan met de weg waar de afslag op uit komt (artikel 2, tweede lid).

Figuur 8

Figuur 8

Figuur 8 geeft weer hoe het begin en midden van een verbindingsboog bij knooppunten wordt bepaald (artikel 3, derde lid en artikel 7, vierde lid).

Figuur 9

Figuur 9

Figuur 9 geeft weer hoe het midden van een spoorbundel voor het doorgaand verkeer wordt bepaald. Eerst wordt bepaald via welke sporen een trein die rechtdoor rijdt zijn weg in dezelfde rijrichting kan vervolgen (artikel 1). Doodlopende sporen tellen niet mee. Vervolgens worden de beide buitenste sporen van deze spoorbundel bepaald (aangegeven met de blauwe lijnen). Tenslotte wordt het geografisch midden tussen deze beide buitenste sporen bepaald (aangeven met de rode lijn) (artikel 4). De maximale PR-10-6-contour, onderscheidenlijk afstand, wordt gemeten vanaf deze rode referentielijn (artikel 7, eerste lid). De begrenzing van het plasbrandaandachtsgebied van 30 meter (artikel 16, derde lid) wordt gemeten vanaf de buitenste spoorstaven van de spoorbundel (dat wil zeggen vanaf de blauwe lijnen).

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld.


X Noot
1

Artikelen 2 tot en met 12 van de onderhavige regeling geven uitvoering aan de Wvgs.

X Noot
2

Artikelen 13 tot en met 19 van de onderhavige regeling geven uitvoering aan het Bevt.

X Noot
3

Kamerstukken II 2010/11, 32 862, nr. 3, blz. 16 – 22.

X Noot
4

De leggers zijn te raadplegen op de website van Rijkswaterstaat:www.rijkswaterstaat.nl.

X Noot
5

Artikel 18, eerste lid, van de Wvgs.

X Noot
6

Analogon is een redeneervorm waarbij men op grond van een vergelijking met een ander geval een conclusie afleidt.

X Noot
7

Het protocol is te vinden op de website van het RIVM: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/E/Externe_Veiligheid/Modelbeheer.

X Noot
10

Voor een toelichting op deze wijzigingen wordt verwezen naar het Besluit tot wijziging van de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen in verband met Basisnet Spoor en enige andere aanpassingen. Stcrt. 2012, 14687.

X Noot
12

De naleving van deze afspraken wordt gemonitoord. ProRail brengt jaarlijks verslag over de resultaten uit aan de Minister van Infrastructuur en Milieu.

X Noot
13

De huidige concessie waarin het beheer van de hoofdspoorweginfrastructuur aan ProRail is opgedragen, loopt tot en met 31 december 2014.

X Noot
14

In de tabellen voor de Basisnetten Weg, Spoor en Water, zoals die zijn opgenomen bij de cRNVGS, zijn al eerdere wijzigingen doorgevoerd. Voor een toelichting op deze wijzigingen wordt verwezen naar het Besluit tot wijziging van de Circulaire Risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen in verband met Basisnet Spoor en enige andere aanpassingen. Stcrt. 2012, nr. 14687, 20 juli 2012.

X Noot
15

Op de resultaten van deze toets wordt nader ingegaan in paragraaf 6.

X Noot
16

Wet van 24 november 2011 tot wijziging van de Wet milieubeheer in verband met de invoering van geluidproductieplafonds en de overheveling van hoofdstuk IX van de Wet geluidhinder naar de Wet milieubeheer (modernisering instrumentarium geluidbeleid, geluidproductieplafonds) (Stb. 2012, 266).

X Noot
18

Het bestand met de spoorassen is te raadplegen op de website van ProRail:

http://mapservices.prorail.nl/arcgis/rest/services/BBK_spoorobjecten/MapServer 

X Noot
19

Het Nationale wegenbestand en de leggers zijn te raadplegen op de website van Rijkswaterstaat:www.rijkswaterstaat.nl.

X Noot
20

De betonningslijnen zijn te raadplegen op de website van Rijkswaterstaat: http://www.rijkswaterstaat.nl/apps/geoservices/mapviewer2i/.

X Noot
21

Het Nationale wegenbestand is te raadplegen op de website van Rijkswaterstaat:www.rijkswaterstaat.nl.

X Noot
22

Het bestand met de spoorassen is te raadplegen op de website van ProRail:

http://mapservices.prorail.nl/arcgis/rest/services/BBK_spoorobjecten/MapServer 

Naar boven