Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 september 2012, nr. JOZ/432468, houdende wijziging van de Regeling visueel gehandicapte leerlingen WVO en deelnemers WEB 2010–2012

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie;

Gelet op artikel 85a, eerste lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 2.2.3, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling visueel gehandicapte leerlingen WVO en deelnemers WEB 2010–2012 wordt als volgt gewijzigd.

A

In artikel 5 wordt ‘waarvan het model is opgenomen in bijlage 1 onderscheidenlijk bijlage 2 bij deze regeling’ vervangen door: waarvan het model op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs beschikbaar is gesteld.

B

In artikel 6 worden na onderdeel c twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • d. voor het kalenderjaar 2013 moet uiterlijk 15 november 2012 een meldingsformulier zijn ontvangen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Aanvragen ontvangen na de genoemde datum worden afgewezen.

  • e. voor het kalenderjaar 2014 moet uiterlijk 15 oktober 2013 een meldingsformulier zijn ontvangen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Aanvragen ontvangen na de genoemde datum worden afgewezen.

C

In artikel 7 wordt de punt aan het eind van onderdeel c vervangen door een puntkomma en worden na onderdeel c twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • d. 28 februari 2013 op aanvragen die betrekking hebben op het kalenderjaar 2013;

  • e. 31 januari 2014 op aanvragen die betrekking hebben op het kalenderjaar 2014.

D

In artikel 8 wordt de punt aan het eind van onderdeel c vervangen door een puntkomma en worden na onderdeel c twee onderdelen toegevoegd, luidende:

  • d. februari 2013 voor aanvragen die betrekking hebben op het kalenderjaar 2013;

  • e. januari 2014 voor aanvragen die betrekking hebben op het kalenderjaar 2014.

E

In artikel 16 wordt ‘2013’ vervangen door: 2015.

F

Bijlagen 1 en 2 vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

TOELICHTING

Algemeen

De regeling wordt verlengd met twee jaar. Dit betekent dat voor visueel gehandicapte leerlingen in het vo en deelnemers in het mbo door scholen en instellingen nog extra middelen kunnen worden aangevraagd over de kalenderjaren 2013 en 2014.

Met de invoering van passend onderwijs verandert de financieringssystematiek voor het onderwijs aan visueel gehandicapte leerlingen. In het nieuwe stelsel maken de middelen voor extra ondersteuning aan visueel gehandicapte leerlingen in het voortgezet onderwijs onderdeel uit van het aanvullende budget van de instellingen voor cluster 1. De instellingen voor cluster 1 krijgen een ondersteuningsplicht van visueel gehandicapte leerlingen in het regulier onderwijs. Naast de basisbekostiging voor elke ingeschreven leerling die onderwijs volgt binnen de instelling, ontvangen de instellingen een vast budget aanvullende bekostiging dat jaarlijks bij ministeriële regeling wordt vastgesteld. Uit het aanvullende budget kunnen de instellingen de kosten betalen voor extra ondersteuning en begeleiding voor visueel gehandicapte leerlingen, zowel voor diegenen die onderwijs volgen binnen de instelling als voor diegenen die staan ingeschreven bij een reguliere school voor po of vo. De middelen die beschikbaar zijn voor de bijzondere bekostiging in verband met de aanwezigheid van een visueel gehandicapte leerling op een school voor voortgezet onderwijs zullen per 1 januari 2015 worden toegevoegd aan het ondersteuningsbudget van de instellingen voor cluster 1.

De middelen voor extra ondersteuning van visueel gehandicapte deelnemers in het mbo worden per 1 januari 2015 overgedragen aan het gehandicaptenbudget van de mbo-instellingen. Dit valt samen met de invoering van de nieuwe bekostigingssystematiek in het mbo. De mbo-instellingen krijgen vervolgens de verantwoordelijkheid om ook visueel gehandicapte deelnemers een passend onderwijsaanbod te bieden.

Administratieve lasten voor scholen, instellingen en burgers

Het in te vullen meldingsformulier is gedigitaliseerd. De administratieve lasten die de gewijzigde regeling met zich meebrengt voor de scholen en instellingen wijken niet af van de lasten die zijn berekend voor de bestaande regeling.

Inwerkingtreding en vaste verandermomenten

Er wordt in deze regeling niet aangesloten bij de vaste verandermomenten van regelgeving en de minimale invoeringstermijn van 2 maanden. Reden voor deze uitzondering zijn de voordelen voor het onderwijsveld van een snelle inwerkingtreding.

Artikelsgewijs

Art I, onderdeel 8 (wijziging artikel 6)

Het bevoegd gezag van de school of de instelling dient bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een aanvraag in voor subsidie voor de aanwezigheid van één of meer visueel gehandicapte leerlingen. Bij de aanvraag hoeft geen verklaring van een medisch specialist te worden meegestuurd. Deze verklaring dient wel ter controle aanwezig te zijn in de administratie van de school.

Indien er sprake is van een agrarisch opleidingscentrum (aoc) moeten aparte formulieren voor het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs worden ingediend bij DUO. Voor een scholengemeenschap die bestaat uit een regionaal opleidingscentrum (roc) en een school voor voortgezet onderwijs is dit eveneens het geval.

Voor het jaar 2013 geldt dat scholen en instellingen tot 15 november de gelegenheid hebben om een aanvraag in te dienen. Voor het jaar 2014 moeten scholen en instellingen voor 15 oktober een aanvraag hebben ingediend.

De invulbare .pdf-formulieren zijn te downloaden via www.duo.nl en kunnen per post worden verstuurd naar DUO (Postbus 606, 2700 ML Zoetermeer). Ook is het mogelijk om de aanvraag elektronisch in te dienen.

Op de website van DUO (www.duo.nl) treft u het formulier ‘Aanvraag aanvullende bekostiging visueel gehandicapte leerlingen VO’ aan onder formuliernummer 69056 en het formulier ‘Aanvraag aanvullende bekostiging visueel gehandicapte deelnemers mbo’ onder formuliernummer 69080.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart.

Naar boven