Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 maart 2011, nr. IVV/LZW/10/23474, tot wijziging van de Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschiktheidswetten in verband met de toevoeging van vier nieuwe protocollen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 2, tiende lid, van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen, 2:5, zevende lid, en 3:1, tiende lid, van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten, 18, elfde lid, van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering en 6, zesde lid, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen;

Besluit:

ARTIKEL I TOEVOEGING NIEUWE PROTOCOLLEN

Aan artikel 3, eerste lid, van de Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschiktheidswetten worden, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel q door een puntkomma, vier onderdelen toegevoegd, luidende:

  • r. Borderlinepersoonlijkheidsstoornis wordt met ingang van 1 april 2011 gebruik gemaakt van bijlage 18 bij deze regeling;

  • s. Darmkanker wordt met ingang van 1 april2011 gebruik gemaakt van bijlage 19 bij deze regeling;

  • t. Chronische nierschade wordt met ingang van 1 november 2011 gebruik gemaakt van bijlage 20 bij deze regeling;

  • u. Diabetes mellitus wordt met ingang van 1 november 2011 gebruik gemaakt van bijlage 21 bij deze regeling.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd in de bibliotheek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op de website www.nvvg.nl ter beschikking worden gesteld.

Den Haag, 18 maart 2011

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

BIJLAGE 18 VERZEKERINGSGENEESKUNDIG PROTOCOL BORDERLINEPERSOONLIJKHEIDSSTOORNIS

Deze bijlage behoort bij artikel 3, eerste lid, onderdeel r, van de Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschiktheidswetten.

BIJLAGE 19 VERZEKERINGSGENEESKUNDIG PROTOCOL DARMKANKER

Deze bijlage behoort bij artikel 3, eerste lid, onderdeel s, van de Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschiktheidswetten.

BIJLAGE 20 VERZEKERINGSGENEESKUNDIG PROTOCOL CHRONISCHE NIERSCHADE

Deze bijlage behoort bij artikel 3, eerste lid, onderdeel t, van de Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschiktheidswetten.

BIJLAGE 21 VERZEKERINGSGENEESKUNDIG PROTOCOL DIABETES MELLITUS

Deze bijlage behoort bij artikel 3, eerste lid, onderdeel u, van de Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschiktheidswetten.

De bijlagen zijn ter inzage gelegd in de bibliotheek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en te raadplegen op de website www.nvvg.nl

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

TOELICHTING

Op 22 juli 2005 heeft de Gezondheidsraad naar aanleiding van een adviesaanvraag van de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het advies Beoordelen, behandelen, begeleiden uitgebracht (oktober 2005). Onderdeel van het advies is dat de Raad aanbeveelt ten behoeve van de claimbeoordeling van de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen verzekeringsgeneeskundige protocollen op te stellen. Dit advies is door de ministers van SZW en van VWS overgenomen. Vervolgens heeft de Gezondheidsraad tien protocollen opgesteld.

De beroepsvereniging van verzekeringsartsen, de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG), heeft de ontwikkeling van verzekeringsgeneeskundige protocollen voortgezet. De NVVG heeft vervolgens 7 protocollen opgesteld en heeft nu een serie van 4 verzekeringsgeneeskundige protocollen ontwikkeld met betrekking tot de diagnoses borderlinepersoonlijkheidsstoornis, chronische nierschade, darmkanker en diabetes mellitus.

Deze vier protocollen worden via deze aanpassing van de Regeling verzekeringsgeneeskundige protocollen arbeidsongeschiktheidswetten als bijlage 18 tot en met 21 toegevoegd aan de regeling. Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen zal de eerste twee voornoemde protocollen gebruiken bij de claimbeoordeling arbeidsongeschiktheidswetten vanaf 1 april 2011 en de laatstgenoemde twee vanaf 1 november 2011.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

Naar boven