Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 9 augustus 2011, nr. R&P/RA/2011/13689, tot wijziging van de Subsidieregeling ESF 2007–2013 (herzien) in verband met het vaststellen van het subsidieplafond bij Actie B en enkele technische aanpassingen

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3, eerste en vierde lid, 5 en 8, eerste lid, van de Kaderwet SZW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling ESF 2007–2013 (herzien) wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 komt de definitie van ‘instelling’ als volgt te luiden:

Instelling:

een opleidingscentrum als bedoeld in artikel 1.1.1., onderdeel b, van de Wet educatie en beroepsonderwijs, dan wel een instituut als bedoeld in artikel 12.3.8 van die wet;

B

Aan artikel 6 wordt een derde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

  • 3. Wanneer het vastgestelde aanvraagtijdvak begint op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, begint de termijn om 9.00 uur op de eerstvolgende werkdag, waarbij onder werkdag wordt verstaan de dagen maandag tot en met vrijdag.

C

Artikel 13, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede liggende streepje, wordt na de komma de volgende zinsnede toegevoegd:

of een door het pensioenfonds verstrekt overzicht, waaruit het dienstverband van de deelnemer bij het leerbedrijf in de laatste scholingsmaand in het ESF-project blijkt,.

2. In het derde liggende streepje wordt ‘het ROC’ worden vervangen door: de instelling.

D

Bijlage 1. Specifieke bepalingen voor subsidie aanvragen per actie bij de Subsidieregeling ESF 2007–2013 (herzien), wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel B3 wordt een onderdeel toegevoegd, dat luidt als volgt:

  • c. voor aanvragen, ingediend in 2011: € 15.000.000,–.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2011.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 9 augustus 2011

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

TOELICHTING

Met het oog op de openstelling van de aanvraagtijdvakken voor de Acties B en E in oktober 2011 wordt de ESF Subsidieregeling op enkele punten aangepast. Zo wordt voor Actie B het budget voor 2011 vastgesteld en wordt een aantal uitvoeringstechnische wijzigingen doorgevoerd.

1. Wijziging algemeen deel Subsidieregeling ESF

Artikel 6

  • In de regeling is een technische wijziging met betrekking tot de aanvraagtijdvakken doorgevoerd. Geregeld is dat wanneer de start van een aanvraagtijdvak in het weekend of op een feestdag valt de startdatum van het nieuwe aanvraagtijdvak verschuift naar de eerstvolgende werkdag. Dit om bij de opening van het tijdvak technische problemen te voorkomen en adequate ondersteuning te kunnen bieden aan aanvragers. Met deze wijziging wordt tevens aangesloten bij artikel 6, tweede lid, van de regeling waar voor de gevallen waarbij de einddatum van het aanvraagtijdvak in het weekend of op een feestdag valt al hetzelfde geregeld is.

  • Deze wijziging brengt voor de vernieuwde Actie E sociale innovatie met zich mee dat het aanvraagtijdvak feitelijk start op maandag 3 oktober 2011, in plaats van op zaterdag 1 oktober 2011.

Artikel 1 en artikel 13

  • Er zijn twee technische wijzigingen doorgevoerd, die verband houden met de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Deze wijzigingen faciliteren de aanvragers bij het aantonen van de gemaakte kosten:

    • Naast de loonstrook van de laatste scholingsmaand geldt voortaan ook als bewijsstuk een door het pensioenfonds verstrekt overzicht waaruit het dienstverband in de laatste scholingsmaand blijkt.

    • Niet langer geldt alleen een behaald diploma of bewijsstuk van een ROC als bewijsstuk voor het volgen van de opleiding. In de Wet Educatie Beroepsonderwijs worden meerdere instellingen genoemd die BBL mogen verzorgen. Daar wordt nu bij aangesloten. Met de verwijzing naar de Wet Educatie Beroepsonderwijs wordt geborgd dat voor iedereen duidelijk is dat het moet gaan om een wettelijk erkend BBL-traject.

2. Wijziging Actie B

  • In de ESF subsidieregeling is voor actie B een maximaal subsidiebedrag opgenomen voor de aanvraagtijdvakken in 2009 en 2010. Met deze wijziging wordt het bedrag voor het aanvraagtijdvak 2011 bekend gemaakt.

  • Het maximale subsidiebedrag voor actie B voor het tijdvak 2011 is vastgesteld op € 15 mln.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

P. de Krom.

Naar boven