Besluit van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken d.d. 3 juli 2009, nr. 3080014, houdende instelling van de ministeriële commissie crisisbeheersing

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 25, eerste lid, van het reglement van orde voor de ministerraad:

Besluit:

Artikel 1

Er is een ministeriële commissie Crisisbeheersing.

Artikel 2

De commissie is belast met de coördinatie van intersectorale crisisbeheersing.

Artikel 3

  • 1. Vaste leden van de commissie zijn de minister-president, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Justitie.

  • 2. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is voorzitter tenzij de minister-president beslist dat hij voorzitter is. In geval van een terroristische dreiging of aanslag is de minister van Justitie voorzitter tenzij de minister-president beslist dat hij voorzitter is.

  • 3. De minister-president wijst na overleg met de voorzitter per situatie aan welke andere ministers wie het aangaat lid van de commissie zijn.

  • 4. Indien de minister-president geen voorzitter is, kan hij te allen tijde beslissen het voorzitterschap op zich te nemen.

Artikel 4

  • 1. De artikelen 11, 21 en 22 van het reglement van orde voor de ministerraad zijn van toepassing op de werkwijze van de commissie.

  • 2. Besluiten van de commissie waarvan de uitvoering geen uitstel duldt, worden zo spoedig mogelijk ter kennisneming aan de ministerraad gezonden.

Artikel 5

De commissie benoemt op voordracht van de voorzitter als secretaris een ambtenaar die werkzaam is bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In geval van een terroristische dreiging of aanslag benoemt de commissie op voordracht van de voorzitter als secretaris een ambtenaar die werkzaam is bij het ministerie van Justitie.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 7

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit ministeriële commissie Crisisbeheersing.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,

J.P. Balkenende.

TOELICHTING

In een situatie die vraagt om coördinatie van intersectorale crisisbeheersing komt de ministeriële commissie Crisisbeheersing bijeen nadat de minister-president heeft beslist of hijzelf, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of de minister van Justitie als voorzitter zal fungeren. Vervolgens besluit de minister-president na overleg met de voorzitter over de verdere samenstelling van de commissie. Het interdepartementaal beleidsteam (IBT) adviseert de minister-president en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties per situatie met betrekking tot het bijeenkomen van de commissie en adviseert de commissie vervolgens over de voorbereiding, respons en nazorg bij crises en rampen. Het secretariaat van de commissie wordt vervuld door een medewerker van het Nationaal Coördinatie Centrum (NCC) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze medewerker maakt tevens deel uit van het IBT. In geval van een terroristische dreiging of aanslag wordt het secretariaat vervuld door een medewerker van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Dit instellingsbesluit sluit aan bij de kabinetsreactie op het advies van ROB ‘Beter besturen bij rampen’ die het volgende bevat: ‘De ROB stelt voor de minister-president wettelijke doorzettingsmacht te geven bij crisis die de verantwoordelijkheid van de diverse departementen overstijgen. Het kabinet acht het niet nodig dit wettelijk te regelen, maar ziet wel de noodzaak om meer slagkracht en eenduidigheid te creëren bij crisisbesluitvorming op nationaal niveau, en om dit analoog aan de werkwijze bij crises op nationaal niveau vorm te geven. Daartoe wil het kabinet het Ministerieel Beleidsteam (MBT) een meer formele grondslag geven. Het MBT krijgt de status van een ministeriële commissie, die per intersectorale crisis wordt samengesteld. De commissie doet de voorbereiding, respons en nazorg van intersectorale crises. De commissie wordt voorgezeten door de minister van BZK (bij terrorisme door de minister van Justitie), tenzij de minister-president beslist dat hij voorzit. Bij het staken van de stemmen geeft de stem van de voorzitter de doorslag. Op deze manier kan op adequate wijze worden gereageerd op dreigingen en actuele crises’.

De Minister-President, Minister van Algemene Zaken,

J.P. Balkenende.

Naar boven