Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Justitie | Staatsblad 2008, 100 | Wet |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Datum ondertekening |
---|---|---|---|---|
Ministerie van Justitie | Staatsblad 2008, 100 | Wet |
Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Allen die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:
Alzo Wij in overweging genomen hebben dat het wenselijk is het procuraat in burgerlijke zaken af te schaffen alsmede elektronisch berichtenverkeer in te voeren en in verband hiermede wijzigingen aan te brengen in de Advocatenwet, het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en andere wetten;
Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:
De Advocatenwet wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het eerste lid komt te luiden:
1. De advocaten worden ingeschreven op het tableau van de Nederlandse orde van advocaten.
2. Het tweede lid en derde lid vervallen.
3. Het vierde en vijfde lid worden vernummerd tot tweede en derde lid.
Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid wordt na «voorzitter van de rechtbank» ingevoegd: van het arrondissement waarin de verzoeker kantoor wenst te houden.
2. Het tweede lid komt te luiden:
2. Gelijktijdig met de indiening van het verzoek als bedoeld in het eerste lid legt de verzoeker over een verklaring omtrent het gedrag, afgegeven volgens de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens. Indien de verzoeker eerder als advocaat ingeschreven is geweest, legt hij tevens over een document dat is afgegeven door de raad van toezicht van het arrondissement waarin hij het laatst kantoor heeft gehouden, waaruit blijkt of hij al dan niet tuchtrechtelijk is veroordeeld dan wel of hij in staat van faillissement heeft verkeerd of ten aanzien van hem de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is geweest. Het in de vorige zin bedoelde document wordt eveneens door de ingeschreven advocaat die in een ander arrondissement kantoor wenst te houden overgelegd aan de raad van toezicht aldaar.
3. Na het tweede lid wordt, onder vernummering van het derde en vierde lid tot vierde en vijfde lid, een derde lid ingevoegd luidende:
3. De advocaat geeft van iedere kantoorverplaatsing kennis aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking op het tableau. Vanaf de verwerking van de kennisgeving van een kantoorverplaatsing naar een ander arrondissement wordt de advocaat geacht in dit andere arrondissement kantoor te houden.
4. In het vijfde lid wordt na «voorzitter van de rechtbank» ingevoegd: van het arrondissement waarin de verzoeker kantoor wenst te houden.
In artikel 2a, tweede lid, wordt «in het arrondissement van de rechtbank waarbij de advocaat kan worden ingeschreven» vervangen door: in het arrondissement waarin de advocaat kantoor kan houden.
Artikel 3, eerste lid, komt te luiden:
1. De advocaten worden door de rechtbank van het arrondissement waarin zij kantoor wensen te houden en aan wier voorzitter zij een verzoek tot inschrijving hebben gedaan op requisitoir van het openbaar ministerie beëdigd. Van de beëdiging wordt door de griffier van de rechtbank kennisgegeven aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking hiervan op het tableau.
In artikel 5, eerste lid, onderdeel b, wordt «bij welke inschrijving is verzocht» vervangen door: aan wier voorzitter inschrijving is verzocht.
In artikel 7, onderdeel c, wordt «bij welke de inschrijving werd verzocht» vervangen door: aan wier voorzitter inschrijving is verzocht.
Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het eerste en tweede lid komen te luiden:
1. De secretaris van de algemene raad verwerkt kennisgevingen over beëdigingen, schrappingen, schorsingen en kantoorverplaatsingen van advocaten op het tableau met het oog op het vaststellen van de hoedanigheid van advocaat en een goede rechtsbedeling.
De op het tableau verwerkte gegevens met betrekking tot de persoon en het kantoor van de advocaat zijn toegankelijk voor de gerechten, de raden voor rechtsbijstand en de orden in de arrondissementen. De gegevens met betrekking tot de hoedanigheid van de advocaat zijn voor een ieder toegankelijk.
2. Zij die verlangen niet langer op het tableau te staan of enige betrekking verkrijgen waarmede het beroep van advocaat onverenigbaar is, worden op hun aangifte door de secretaris van de algemene raad van het tableau geschrapt. In het laatstbedoelde geval kan eveneens de rechtbank in het arrondissement waarin de advocaat kantoor houdt tot schrapping beslissen op requisitoir van het openbaar ministerie, de raad van toezicht gehoord. Van de beslissing tot schrapping wordt door de griffier van de rechtbank kennisgegeven aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking op het tableau.
2. In het vierde lid wordt «griffier» vervangen door: secretaris van de algemene raad.
3. Het vijfde lid vervalt.
4. Het zesde lid wordt vernummerd tot vijfde lid.
Artikel 9, zesde lid, wordt «aan de rechtbank, bij welke de advocaat is ingeschreven» vervangen door: aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking op het tableau.
Artikel 9aa wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid wordt de zinsnede «beslist de raad van toezicht in het arrondissement waar de betrokken advocaat is ingeschreven» vervangen door: beslist de raad van toezicht in het arrondissement waar de betrokken advocaat kantoor houdt.
2. In het tweede lid wordt «artikel 8, vierde tot en met zesde lid,» vervangen door: artikel 8, vierde en vijfde lid.
3. Het derde lid komt te luiden:
3. De secretaris van de algemene raad schrapt overeenkomstig de beschikking van de raad van toezicht de advocaat tijdelijk of blijvend van het tableau, nadat de beschikking onherroepelijk is geworden.
Artikel 11 komt te luiden:
Artikel 12 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het eerste lid komt te luiden:
1. Advocaten zijn verplicht kantoor te houden. Zij mogen slechts in één arrondissement op één locatie kantoor houden.
2. Het tweede lid komt te luiden:
2. De advocaten die kantoor houden in het arrondissement ’s-Gravenhage, zijn tevens advocaat bij de Hoge Raad.
3. In het derde lid vervalt de tweede volzin.
4. In het vijfde lid wordt na «openbaar ministerie» ingevoegd: en nadat de rechtbank tot schrapping heeft beslist. Van de beslissing tot schrapping wordt door de griffier van de rechtbank kennisgegeven aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking op het tableau.
Aan artikel 16 wordt een zin toegevoegd, luidende: De griffier van het gerecht dat een van de in de eerste zin vermelde beslissingen of een beslissing die de opheffing van de schorsing tot gevolg heeft, heeft uitgesproken, geeft van de schorsing , onderscheidenlijk de opheffing hiervan kennis aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking op het tableau.
In artikel 16h, eerste lid, wordt «waarin zijn kantoor is gevestigd» vervangen door: waarin hij kantoor houdt.
Artikel 17, tweede lid, komt te luiden:
2. De gezamenlijke advocaten die kantoor houden in een zelfde arrondissement, vormen de orde van advocaten in het arrondissement.
In artikel 20, derde lid, wordt de zinsnede «het aantal advocaten in een arrondissement ingeschreven» vervangen door: het aantal advocaten in een arrondissement kantoor houdende.
In artikel 46a, eerste lid, wordt de zinsnede «de advocaten, ingeschreven bij de arrondissementsrechtbanken in dat gebied» vervangen door: de advocaten, kantoorhoudende in dat gebied.
In artikel 46b, derde lid, wordt de zinsnede «advocaten, die zijn ingeschreven bij een rechtbank binnen het rechtsgebied van de betrokken raad» vervangen door: advocaten die kantoor houden binnen het rechtsgebied van de betrokken raad.
In artikel 59, eerste lid, wordt de zinsnede «aan de rechtbank, bij welke de advocaat is ingeschreven» vervangen door: aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking op het tableau.
Artikel 60b wordt als volgt gewijzigd
1. In het derde lid, wordt de zinsnede «aan de rechtbank bij welke de advocaat is ingeschreven» vervangen door: aan de secretaris van de algemene raad met het oog op de verwerking op het tableau.
2. In het vierde lid wordt de zinsnede »De rechtbank bij welke de advocaat is ingeschreven» vervangen door: Met het oog op de verwerking op het tableau ontvangt de secretaris van de algemene raad.
In artikel 60c, tweede lid, wordt de zinsnede «binnen wiens ressort de betrokken advocaat is ingeschreven» vervangen door: binnen wiens ressort de betrokken advocaat kantoor houdt.
In artikel 60d, vijfde en zesde lid, wordt de zinsnede « de orde in het arrondissement van de rechtbank waarbij de advocaat is ingeschreven» vervangen door: de orde in het arrondissement waarin de advocaat kantoor houdt.
Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 33 komt te luiden:
1. Verzoeken en mededelingen kunnen ook elektronisch worden gedaan, indien van deze mogelijkheid voor het desbetreffende gerecht blijkt uit een voor dat gerecht vastgesteld procesreglement. Een gerecht kan een verzoek of mededeling dat tot een of meer geadresseerden is gericht, elektronisch verzenden indien de geadresseerde kenbaar heeft gemaakt dat hij daarvoor langs deze weg bereikbaar is. De bereikbaarheid langs deze weg geldt voor de duur van een procedure, tenzij de geadresseerde meedeelt dat hij haar wijzigt of intrekt. De voorgaande zinnen gelden mede voor de indiening van processtukken ter griffie en de verzending van processtukken door de griffier.
2. Bij algemene maatregel van bestuur worden regels gegeven aangaande de betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van het doen van verzoeken en mededelingen en de indiening en de verzending van processtukken als bedoeld in het eerste lid en kunnen in verband met deze wijze van verzending nadere regels worden gesteld. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald in welke gevallen het doen van verzoeken en mededelingen en de indiening en verzending van processtukken uitsluitend elektronisch kunnen plaatsvinden.
3. Als tijdstip waarop een verzoek, mededeling of processtuk door een gerecht elektronisch is ontvangen, geldt het tijdstip waarop het verzoek, mededeling en processtuk een systeem voor gegevensverwerking heeft bereikt waarvoor het gerecht verantwoordelijkheid draagt. Verzendingen die voor 24.00 uur van de laatste dag van een lopende termijn zijn ontvangen, gelden als binnen de termijn ingediend.
4. Als tijdstip waarop een verzoek, mededeling of processtuk door een gerecht elektronisch is verzonden, geldt het tijdstip waarop het bericht een systeem voor gegevensverwerking heeft bereikt waarvoor het gerecht geen verantwoordelijkheid draagt.
5. De voordracht voor een krachtens het tweede lid vast te stellen algemene maatregel van bestuur wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp aan beide kamers der Staten-Generaal is overgelegd.
Artikel 43, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de eerste volzin, wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
2. In de tweede volzin wordt «advocaat» vervangen door: advocaat bij de Hoge Raad.
Artikel 87, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de tweede volzin, wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
2. In de vijfde volzin vervalt «of procureur».
Artikel 243 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid vervalt «, procureurs».
2. In het tweede lid vervalt telkens «, procureur».
Artikel 255 wordt als volgt gewijzigd:
1. In het eerste lid wordt «procureur» telkens vervangen door: advocaat.
2. In het derde lid wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
Artikel 279, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de tweede volzin wordt «procureur» telkens vervangen door: advocaat.
2. In de vijfde volzin wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
3. In de vijfde volzin vervalt «of procureur».
De Algemene Wet bestuursrecht wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 16, vierde lid, onder b, van de Algemene wet gelijke behandeling vervalt «, procureurs».
In artikel 53a, eerste lid, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen vervalt «procureurs,».
In artikel 9, derde lid, eerste en vierde volzin en vierde lid, van de Belemmeringenwet Landsverdediging wordt «procureur» vervangen door advocaat.
In artikel 4, tweede lid, eerste en derde volzin, van de Belemmeringenwet Privaatrecht wordt «procureur» telkens vervangen door: advocaat.
Het Burgerlijk Wetboek wordt als volgt gewijzigd:
Boek 1 wordt als volgt gewijzigd:
1. In artikel 16b vervalt «of procureur».
2. In artikel 119, eerste lid, derde volzin, wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
3. In artikel 243, derde lid, tweede volzin, wordt «procureurs» vervangen door: advocaten.
4. In artikel 265, eerste lid, tweede volzin, wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
Boek 2 wordt als volgt gewijzigd:
1. In artikel 349a, eerste lid, tweede volzin, wordt «hetzij bij procureur, hetzij bijgestaan door hun procureurs» vervangen door: hetzij bij advocaat, hetzij bijgestaan door hun advocaten.
2. In artikel 353, tweede lid, eerste volzin, wordt «procureurs» vervangen door: advocaten.
De Faillissementswet wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 15, eerste lid, onderdeel a, van de Gemeentewet vervalt «, procureur».
In artikel 41, vijfde lid, eerste volzin, van de Gerechtsdeurwaarderswet vervalt «of procureur».
In artikel 45, eerste lid, van de Herinrichtingswet Oost-Groningen en de Gronings-Drentse Veenkoloniën wordt «procureur» telkens vervangen door: advocaat.
De Herverkavelingswet Walcheren 1947 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 41 van de Infectieziektenwet wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
In artikel 63 van de Invorderingswet 1990 vervalt «procureurs,».
In artikel 56c, tweede lid, eerste volzin, van de Kadasterwet wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
In artikel 180, eerste lid, van de Landinrichtingswet wordt «procureur» telkens vervangen door: advocaat.
De Noodwet rechtspleging wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 152, eerste lid, eerste volzin, van de Pachtwet wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
In artikel 15, eerste lid, onderdeel a, van de Provinciewet vervalt «, procureur».
In artikel 60, eerste lid, van de Reconstructiewet Midden-Delfland wordt «procureur» telkens vervangen door: advocaat.
De wet van 8 januari 1975 tot uitvoering van het op 15 november 1965 te ’s-Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake de betekening en de kennisgeving in het buitenland van gerechtelijke en buitengerechtelijke stukken in burgerlijke en handelszaken (Stb. 5) wordt als volgt gewijzigd:
De wet van 4 mei 1972, houdende uitvoering van het op 27 september 1968 te Brussel tussen de Lid-Staten van de Europese Economische Gemeenschap tot stand gekomen Verdrag betreffende de rechterlijke bevoegdheid en de tenuitvoerlegging van beslissingen in burgerlijke en handelszaken, met Protocol (Stb. 240) wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 2, tweede lid, tweede volzin, en vierde lid, eerste volzin van de Uitvoeringswet EG-executieverordening wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
In artikel 2, eerste lid, van de wet van 3 maart 1965, houdende uitvoering van het op 30 augustus 1962 te ’s-Gravenhage gesloten Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland betreffende de wederzijdse erkenning en tenuitvoerlegging van rechterlijke beslissingen en andere executoriale titels in burgerlijke zaken (Stb. 92) wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
In artikel 31 van de wet van 12 juni 1909 tot uitvoering van het op 17 juli 1905 te ’s-Gravenhage gesloten verdrag betreffende de burgerlijke rechtsvordering (Stb. 141) vervalt «procureur of».
In artikel 26 van de wet van 24 december 1958, houdende uitvoering van het op 1 maart 1954 te ’s-Gravenhage ondertekende verdrag betreffende de burgerlijke rechtsvordering (Stb. 677) vervalt «procureur of».
In artikel 3, tweede lid, van de wet van 14 mei 1998 tot uitvoering van het op 29 mei 1993 te ’s-Gravenhage tot stand gekomen verdrag inzake de bescherming van kinderen en de samenwerking op het gebied van de interlandelijke adoptie en, in verband daarmee wijziging van de Wet opneming buitenlandse pleegkinderen en enige andere wetten (Stb. 302) vervalt «of procureur».
In artikel 16, eerste lid, tweede volzin, van de wet van 28 oktober 1991 tot uitvoering van het op 25 oktober 1980 te ’s-Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake de toegang tot de rechter in internationale gevallen en de op 27 januari 1977 te Straatsburg tot stand gekomen Europese Overeenkomst inzake het doorzenden van verzoeken om rechtsbijstand (Stb. 679) vervalt: procureur of.
In artikel 8, eerste lid, van de wet van 27 september 1961, houdende uitvoering van het op 20 juni 1956 te New York gesloten Verdrag inzake het verhaal in het buitenland van uitkeringen tot onderhoud (Stb. 303) vervalt «procureur of».
De wet van 2 mei 1990 tot uitvoering van het op 20 mei 1980 te Luxemburg tot stand gekomen Europese Verdrag betreffende de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen inzake het gezag over kinderen en betreffende het herstel van het gezag over kinderen, uitvoering van het op 25 oktober 1980 te ’s-Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake de burgerrechtelijke aspecten van internationale ontvoering van kinderen alsmede algemene bepalingen met betrekking tot verzoeken tot teruggeleiding van ontvoerde kinderen over de Nederlandse grens en de uitvoering daarvan (Stb. 202) wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 2, derde lid, van de Uitvoeringswet verordening Europese executoriale titel wordt «procureur» telkens vervangen door: advocaat.
In artikel 33, eerste lid, onder a, van de Waterschapswet vervalt «, procureur».
In artikel 75 van de Wet algemene regels herindeling vervalt «van procureurs».
De Wet bescherming persoonsgegevens wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 1, onder e, van de Wet van 16 augustus 1951 tot openstelling van rechterlijke betrekkingen advocatuur en notariaat voor bepaalde groepen van Indische juristen, notarissen en candidaat-notarissen (Stb. 386) wordt de zinsnede «inschrijving als advocaat en beëdiging als procureur» vervangen door: inschrijving en beëdiging als advocaat.
De Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 25b, tweede lid, van de Wet buitengewoon pensioen 1940–1945 vervalt «of procureur».
In artikel 22b, tweede lid, van de Wet buitengewoon pensioen zeelieden-oorlogsslachtoffers vervalt «of procureur».
In artikel 20, eerste lid, onderdeel a, van de Wet gemeenschappelijke regelingen vervalt «procureur,».
In het enig artikel, eerste lid, van de Wet van 1 november 1980, houdende aanwijzing van een rechter op grond van artikel 54 van het Verdrag van Washington van 18 maart 1965 inzake de beslechting van geschillen met betrekking tot investeringen tussen Staten en onderdanen van andere Staten (Trb. 1966, 152) (Stb. 595) wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
In artikel 5, eerste lid, onderdeel d, van de Wet Nationale ombudsman vervalt: «, procureur».
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 65, negende lid, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de derde volzin vervalt «en procureurs»
2. In de vierde volzin vervalt «of procureur».
Artikel 83, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:
1. In de derde volzin vervalt «en procureurs»
2. In de vierde volzin vervalt »of procureur».
In artikel 7, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op de Raad van State vervalt «procureur,».
De Wet op de rechterlijke organisatie wordt als volgt gewijzigd:
De Wet op de rechtsbijstand wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 48, eerste lid, onder c , van de Wet op het consumentenkrediet vervalt «procureurs,».
De Wet op het financieel toezicht wordt als volgt gewijzigd:
De Wet op het notarisambt wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 8, eerste lid, eerste volzin, van de Wet Overheidsaansprakelijkheid Bezettingshandelingen wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
In artikel 23, zesde lid, van de Wet politieregisters wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
De Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren wordt als volgt gewijzigd:
De Wet tarieven in burgerlijke zaken wordt als volgt gewijzigd:
De Wet toezicht natura-uitvaartverzekeringsbedrijf wordt als volgt gewijzigd:
De Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 435, onderdeel 3, van het Wetboek van Strafrecht vervalt «of procureur».
In artikel 509l, derde lid, van het Wetboek van Strafvordering wordt «arts, advocaat of procureur» vervangen door: arts of advocaat.
In artikel 82 van de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005 wordt «procureur» vervangen door: advocaat.
Van ten tijde van de inwerkingtreding van deze wet bestaande inschrijvingen van advocaten op het tableau van een rechtbank wordt door de griffier aan de secretaris van de algemene raad kennisgegeven met het oog op de verwerking op het in artikel I, onderdeel A, bedoelde tableau van de Nederlandse orde van advocaten.
1. De ten tijde van de inwerkingtreding van deze wet in een zaak voor een partij gestelde procureur wordt beschouwd als de in deze zaak voor die partij gestelde advocaat.
2. Artikel 63, eerste lid, van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering zoals dit luidde voor de inwerkingtreding van deze wet blijft van toepassing op uitspraken voor de inwerkingtreding van deze wet gedaan.
Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.
histnootDe Minister van Justitie,
E. M. H. Hirsch Ballin
Uitgegeven de achtste april 2008
De Minister van Justitie,
E. M. H. Hirsch Ballin
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2008-100.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.