2023D12317

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 maart 2023

Op verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontvangt u met deze brief een reactie op de brief die de heer S. te K d.d. 31 oktober 2022 aan deze vaste commissie stuurde. In deze brief vertelt hij het verdrietige verhaal over de wiegendood van zijn tweede zoon en het gebrek aan ondersteuning in enige vorm die hij en zijn vrouw in de periode daarna ervaren hebben. Met zijn brief vraagt hij aandacht voor de nazorg van de ouders/verzorgers bij wiegendood en de kosten die komen kijken bij de uitvaart van (jonge) kinderen in ons land, op basis van zijn eigen ervaringen in het afgelopen jaar. In de afgelopen periode is inmiddels een aantal malen contact geweest met briefschrijver. In deze gesprekken heeft hij zijn zorgen toegelicht en is gesproken over mijn reactie op zijn twee verzoeken.

In deze brief reageer ik op de twee verzoeken van de briefschrijver.

  • 1. Het verzoek te bekijken of de kosten voor een uitvaart van een kind opgenomen kunnen worden in een vorm van een stichting of vergoed kunnen worden door de basis zorgverzekering.

    Wat betreft het vergoeden van een uitvaart van een kind uit de basis zorgverzekering is de feitelijke situatie dat dit niet mogelijk is. De basis zorgverzekering voorziet in een vergoeding van medisch noodzakelijke kosten; daar vallen uitvaartkosten niet onder. Uitvaartkosten zijn kosten waar men een keuze heeft er een verzekering voor af te sluiten. Waar het hieraan lijkt te ontbreken is informatie over hoe dit is geregeld voor (pasgeboren) kinderen. Betere informatievoorziening lijkt hierbij aan de orde. Vanuit de «aanpak levensgebeurtenissen» worden de mogelijkheden hiertoe momenteel verkend.

  • 2. Het verzoek te kijken of er een mogelijkheid is om deze groep mensen te helpen, door de pijn dragelijker te maken voor nabestaanden en ze te ontzien in verdere financiële- en psychische zorgen.

In de eerste plaats zijn de (zorg)professionals rondom deze ouders (huisarts en jeugdarts/jeugdverpleegkundige Jeugdgezondheidszorg (JGZ)) eerst aangewezen om te signaleren wat ouders nodig hebben en hen indien nodig door te verwijzen naar passende ondersteuning. De JGZ werkt hierbij met de richtlijn «begeleiding van gezinnen bij overlijden van een kind». Hierin is o.a. aangegeven op welke wijze begeleiding door de JGZ onderdeel is van het basispakket van de JGZ.

Voorts is de stichting Elias, die de heer S. zelf aan het oprichten is, een mooi initiatief om ouders in deze situatie de eerste ondersteuning te bieden, om contact tussen lotgenoten te bevorderen, om ervaringen te kunnen bespreken met elkaar en om relevante informatie met elkaar te delen. Vanuit het Ministerie van VWS ben ik voornemens te verkennen op welke wijze initiatieven als deze (ondersteuning van mensen bij grotere levensgebeurtenissen, waarbij juist psychische zorg aan de orde is) in enige vorm ondersteund zouden kunnen worden.

De briefschrijver ontvangt een afschrift van deze brief.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Naar boven