2012D13680

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 maart 2012

U hebt een brief ontvangen van de stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (hierna: VSA) over de lotingproblematiek bij de scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam. VSA stelt in haar brief enkele in haar ogen onvolkomenheden van de Wet voortgezet onderwijs (WVO) aan de orde en reikt daarbij suggesties aan om deze te repareren. Met uw brief van 13 februari 2012, kenmerk 2012D05534, hebt u mijn reactie op de brief van VSA gevraagd. Ik voldoe met deze brief aan uw verzoek. VSA en gemeente Amsterdam zullen ook een afschrift van deze brief ontvangen.

Om te beginnen wil ik mijn dank uitspreken aan de stichting VSA voor hun betrokkenheid. Ik stel het zeer op prijs dat ouders zich verenigen en zaken die wij in algemeen verbindende voorschriften hebben geregeld, maar naar hun oordeel geen recht doen aan de lokale situatie, op de agenda zetten. Daarom zeg ik direct toe de geconstateerde problemen en suggesties voor oplossingen zeer zorgvuldig en serieus te zullen onderzoeken.

In de brief wordt de wetswijziging van 2008 van de WVO voor wat betreft de voorzieningenplanning voortgezet onderwijs genoemd als de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van de lotingproblematiek in Amsterdam. Hoewel deze stelling kan worden genuanceerd (lotingen bij Amsterdamse scholen spelen al geruime tijd langer dan sinds de wetswijziging voorzieningenplanning), neem ik de geuite kritiek op het systeem van de regionale planning onderwijsvoorziening serieus.

De wet- en regelgeving over voorzieningenplanning voortgezet onderwijs is met de wetswijziging van augustus 2008 ingrijpend gewijzigd. Bij deze wijziging is, zoals gebruikelijk, toegezegd de gewijzigde wet vijf jaar na inwerkingtreding uitvoerig te evalueren. Deze evaluatie zal daarom, conform de afspraken, in 2013 aan uw Kamer worden aangeboden. Het evaluatieonderzoek is inmiddels gestart en wordt uitgevoerd door Regioplan. In de opdrachtverlening aan Regioplan zijn naast de algemene onderzoeksvragen die refereren aan de doelstellingen van de wetswijziging, ook een vijftal casestudies opgenomen. Eén van de casestudies die in het evaluatieonderzoek aan de orde zal komen is Amsterdam.

Ik zeg u toe dat de punten die zijn aangevoerd door VSA, zoals verwoord in de brief zullen worden betrokken bij de casestudie Amsterdam. Ik zal ervoor zorgen dat VSA ook een mondeling interview met de onderzoekers wordt aangeboden. Om deze reden ligt het niet voor de hand om nu inhoudelijke uitspraken te doen over de punten die door VSA worden aangevoerd, of over de suggesties die zij aanreiken om de wet op deze punten te verbeteren.

Tot slot kan ik melden dat gemeente Amsterdam zich het lot van de uitgelote leerlingen, maar ook in breder verband de aansluiting van het aanbod op de vraag ook aantrekt. In de «Kwaliteitsimpuls Voortgezet Onderwijs Amsterdam» heeft de gemeente zich tot doel gesteld om in overleg met de schoolbesturen te komen tot een beter gespreid en duurzaam onderwijsaanbod en het aantal uitlotingen terug te dringen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, J. M. van Bijsterveldt-Vliegenthart

Naar boven