36 266 Voornemen tot oprichting Stichting Kennis- en Innovatiecentrum WOII

A/ Nr. 1 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Ter griffie van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal ontvangen op 5 december 2022.

De wens over de voorgenomen rechtshandeling nadere inlichtingen te ontvangen kan door of namens een van beide Kamers of door ten minste vijftien leden van de Eerste Kamer dan wel dertig leden van de Tweede Kamer te kennen worden gegeven uiterlijk 29 januari 2022.

De voorgenomen rechtshandeling kan niet eerder worden verricht dan op 29 januari 2022 dan wel binnen veertien dagen na het verstrekken van de in de vorige volzin bedoelde inlichtingen.

Bij deze termijnen is rekening gehouden met de recesperiode van de Tweede Kamer

Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 december 2022

Met deze brief start ik de voorhangprocedure van 30 dagen voor het voorgenomen besluit tot oprichting van de Stichting Kennis- en Innovatiecentrum WOII. Dit is conform artikel 4.7, eerste lid, onder a, van de comptabiliteitswet en het Kader voor stichtingen (Beleidskader voor betrokkenheid van de Rijksoverheid bij het oprichten van stichtingen, 2006).

De aanleiding voor het doen oprichten van genoemde stichting is de opgave voor de (professionele) veldpartijen om «het verhaal» van de Tweede Wereldoorlog ook voor de komende generaties op een bij hen passende manier levend en relevant te houden. De Tweede Wereldoorlog was een allesomvattende oorlog die nog altijd van grote invloed is op onze huidige maatschappij en die het belang van vrede, democratie, onze rechtsstaat en vrijheid indringend benadrukt.

Om deze opgave succesvol uit te voeren is met name tussen de onderdelen van kennisverspreiding (informele educatie), digitalisering en museaal aanbod meer samenhang nodig. Dit vraagt om structurele samenwerking en afstemming tussen de verschillende professionele sectorpartijen die actief zijn in het overbrengen van «het verhaal» van de Tweede Wereldoorlog. Gebleken is dat deze samenwerking en afstemming beperkt van de grond komen door het ontbreken van gezamenlijke slagkracht1. De betrokken sectorpartijen2 erkennen de opgave waar zij voor staan3. Daarom hebben ze er voor gekozen de stichting Kennis- en Innovatiecentrum WOII op te richten, zodat daar waar samenwerking en afstemming noodzakelijk is op digitalisering, kennisverspreiding en museaal aanbod, er mensen en middelen beschikbaar zijn om hierin gezamenlijk voortgang te boeken en daarmee het «verhaal» van de Tweede Wereldoorlog levend te houden, ook voor volgende generaties.

In bijgevoegde onderbouwing voor de Toetsingscommissie Financiën ga ik hier nader op in (bijlage 1). Verder zijn bijgevoegd de concept-statuten van de stichting (bijlage 2), het advies van de Toetsingscommissie Verzelfstandiging van het Ministerie van Financiën (bijlage 3) en het advies van de Algemene Rekenkamer (bijlage 4).

Een gelijkluidende brief heb ik heden gezonden aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M. van Ooijen


X Noot
1

Eindrapport evaluatie Platform WOII, Andersson Elffers Felix, 28 juni 2021, gevoegd als bijlage bij deze brief.

X Noot
2

Het gaat hier onder andere om het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Stichting Musea en Herinneringscentra ’40–’45, Netwerk Oorlogsbronnen, Liberation Route Europe en de Oorlogsgravenstichting.

X Noot
3

Rapport Digitale visie Platform Tweede Wereldoorlog, Dialogics, 2 april 2021 gevoegd als bijlage bij deze brief.

Naar boven