36 230 Europese Politieke Gemeenschap

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2023

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister-President, de aanvullende geannoteerde agenda aan voor de Europese Politieke Gemeenschap Top op 1 juni 2023.

De Minister van Buitenlandse Zaken, W.B. Hoekstra

AANVULLENDE GEANNOTEERDE AGENDA EUROPESE POLITIEKE GEMEENSCHAP TOP 1 JUNI 2023

Zoals verzocht wordt uw Kamer via deze aanvullende geannoteerde agenda op de hoogte gesteld over de laatste stand van zaken omtrent het programma van de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) Top die op 1 juni zal plaatsvinden in de buurt van Chişinǎu, Moldavië. Het aannemen van een gemeenschappelijke verklaring of het nemen van een besluit is niet voorzien en is wat het kabinet betreft ook expliciet niet het doel van de EPG.

Tijdens de plenaire opening van de top, zal de Minister-President het belang van de EPG benadrukken voor de stabiliteit op het Europese continent. Daarnaast zal hij de nadruk leggen op het belang van het bereiken van een duurzame en rechtvaardige vrede in Oekraïne. Daarbij zal hij de noodzaak van accountability benadrukken en onderstrepen dat Nederland alle steun, ook militaire, zal blijven verlenen aan Oekraïne, voor zo lang als nodig. Eveneens zal de Minister-President zijn zorg uitspreken over de moeilijke omstandigheden waarin gastland Moldavië verkeert en het land bedanken voor de organisatie van de top.

Na de plenaire sessie zullen drie ronde tafels plaatsvinden. Elk van de ronde tafels zal zich richten op één van de volgende thema’s; veiligheid, energie en connectiviteit. De voorzitters van deze ronde tafels hebben inmiddels enkele ideeën hierover gedeeld. De Minister-President zal naar alle waarschijnlijkheid aansluiten bij de ronde tafel over het thema veiligheid.

De ronde tafel met als thema veiligheid gaat naar verwachting over het nauw samenwerken op het terrein van de gemeenschappelijke Europese veiligheidsuitdagingen. Deze ronde tafel wordt voorgezeten door Polen en het Verenigd Koninkrijk. Ook zal er gepoogd worden om manieren te vinden om de veerkracht van de open, democratische samenlevingen in Europa te versterken. Tijdens de discussie zullen analyses en best practices gedeeld worden om te komen tot krachtige antwoorden op de huidige dreigingen. Daarnaast zal de discussie als doel hebben om een geïntegreerd antwoord te bieden op de significante hybride bedreigingen die de weerbaarheid van Europa op de proef stellen. De Nederlandse inzet bij deze ronde tafel zal aan de ene kant gericht zijn op het benadrukken van het belang van voortgezette militaire, financiële en humanitaire steun aan Oekraïne. Daarnaast zal Nederland onderstrepen dat de verspreiding van Russische propaganda en desinformatie grote impact heeft op onze democratie en onze burgers, in het bijzonder kwetsbare groepen in de samenleving. Tevens zal de Minister-President benadrukken dat de EPG nauwere cybersamenwerking tussen de leden moet kunnen faciliteren. Hierbij zal de nadruk liggen op de samenwerking die landen van de EPG helpt hun hybride- en cyberweerbaarheid te vergroten. Het aannemen van een gemeenschappelijke verklaring of het nemen van een besluit is niet voorzien en is wat het kabinet betreft ook expliciet niet het doel van de EPG.

De ronde tafel met als thema energie is naar verwachting voornamelijk gericht op regionale en pan-Europese samenwerking. Deze ronde tafel wordt voorgezeten door België en Noorwegen. Hier wordt naar verwachting ingegaan op de manier waarop landen de energietransitie hebben versneld als reactie op de energiecrisis van 2022, de gezamenlijke ambitie om de Russische energievoorziening geleidelijk af te bouwen, en de prioriteiten van de EPG landen binnen de energietransitie voor de komende jaren. Daarnaast zullen de deelnemers best practices delen om regionale energieconnectiviteit te verbeteren.

Tijdens de ronde tafel met als thema connectiviteit bespreken deelnemers de rol van connectiviteit bij het smeden van vrede en stabiliteit in Europa. Deze ronde tafel wordt voorgezeten door Moldavië en Spanje. De leiders zullen spreken over een grotere connectiviteit en integratie tussen de EU en niet-EU-landen, waarbij mogelijke overlappingen of duplicatie met andere bestaande fora of instrumenten zoals het Oostelijk Partnerschap of de Global Gateway vermeden worden. Daarnaast zal de discussie zich ook toespitsen op de manier waarop connectiviteitsprojecten de economische groei en welvaart kunnen vergroten, sociale en culturele uitwisseling kunnen bevorderen en vrede en stabiliteit in Europa kunnen handhaven.

Naar boven