36 200 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2023

Nr. 227 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP, VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 juni 2023

In deze brief informeren wij u over de voortgang van de aanpassing van niet-financiële informatie in de begroting van OCW voor 2024 en verder. De brief is een vervolg op onze eerdere brieven van 9 november jl.1 en van 23 juni 2022.2

Reactie op toezeggingen en moties

Met deze brief geven wij uitvoering aan verschillende toezeggingen en moties.

De eerste toezegging is dat wij onze beleidsindicatoren zouden aanpassen in de begroting 2024 (zie bijlage 1), zodat u beter kunt volgen wat de voortgang is op onze beleidsdoelen (ID 4666). Wij onderstrepen hiermee ook de ambitie van het kabinet om monitoring en evaluatie nadrukkelijk te benutten bij het ontwikkelen van ons beleid.

De tweede toezegging die we hier nakomen, is dat we u meer duidelijkheid zouden bieden over onze beleidsdoelen en de indicatoren daarvoor. Dat doen we door ze aan te scherpen en beter aan laten sluiten bij de Strategische Evaluatie Agenda van ons departement.

Daarmee geven we tegelijkertijd ook invulling aan de motie van de leden Westerveld en Mutluer (GroenLinks en PvdA) (Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 161), waarin wordt gevraagd om scherpere indicatoren voor het emancipatiebeleid. En, conform de gewijzigde motie van het lid Wassenberg c.s. (Kamerstuk 36 100 VIII, nr. 22) actualiseren wij de beleidsindicatoren op het terrein van emancipatie waar mogelijk jaarlijks, als de data van externe dataleveranciers daarvoor beschikbaar zijn.

Belang van scherpe beleidsindicatoren

Met niet-financiële informatie (scherpe beleidsindicatoren) in de begroting kan de effectiviteit van ons beleid worden beoordeeld. Bijvoorbeeld op de hoofddoelen uit de beleidsagenda bij de begroting:

  • Een sterke basis en hoge kwaliteit in onderwijs, wetenschap, cultuur en media,

  • Iedereen gelijke kansen

  • Lerarenstrategie

  • Gezonde arbeidsmarkt

  • Sociale veiligheid en gelijke behandeling

  • Bevorderen van een sterke, pluriforme, toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige cultuursector en het zorgen voor het erfgoed.

  • Het waarborgen van een onafhankelijk, gevarieerd en kwalitatief hoogwaardig media-aanbod, dat toegankelijk blijft voor alle lagen van de bevolking.

In de tekst van de beleidsagenda bij de begroting zullen we beleidsindicatoren gebruiken om aan te geven waar de uitvoering van ons beleid staat. Het volledige overzicht van beleidsindicatoren vindt u op www.ocwincijfers.nl. Die website is daarmee instrument voor monitoring en evaluatie van beleid (zie bijlage 2).

Door kwantitatieve en kwalitatieve informatie te combineren, over de voortgang van beleid, bieden we u meer inzicht in de besteding van de publieke middelen. Wij zien dit als een belangrijk onderdeel van onze verantwoording aan de samenleving. Verder kunnen we mede hierdoor, tijdens de uitvoering van ons beleid, leren en bijsturen waar dat nodig is. Daarom zullen we in de begroting 2024 duidelijk maken hoe geld uit het regeerakkoord naar beleidsdoelen gaat.

De beleidsindicatoren moeten de effecten van beleid zichtbaar maken. Dat lukt echter niet altijd, doordat de opbrengsten van beleid ook worden beïnvloed door (maatschappelijke) ontwikkelingen. Dan gebruiken we alternatieve methoden om de impact van ons beleid te volgen, zoals bijvoorbeeld met de Emancipatiemonitor of de Vrijetijdsomnibus (VTO) van CBS/Boekmanstichting.

Lijst aangescherpte indicatoren bij begroting 2024

In bijlage 1 treft u een lijst aan met de indicatoren die we hebben aangescherpt. Een deel ervan is eerder met u gedeeld, in de volgende stukken:

  • De beleidsbrief hoger onderwijs en wetenschap.

  • Het bestuursakkoord 2022 hoger onderwijs en wetenschap. Op basis van het bestuursakkoord zijn indicatoren ontwikkeld, die ontsloten zijn via www.ocwincijfers.nl.

  • De brief over passend onderwijs, waarin wij u informeren over de nulmeting van de doelstellingenmonitor.3

  • De voortgangsbrief doelen en monitoring basisvaardigheden4

In deze bijlage 1 volgen meer indicatoren die nu ook gedeeld kunnen worden. De beleidsdoelen die in de begroting 2023 alleen op hoofdlijnen bekend waren, zijn als subdoelen verder uitgewerkt. De indicatoren zijn nu aan die subdoelen gerelateerd.

Vervolgstappen

Voor de zomer van 2023 informeren we u over de complete set aan indicatoren waarmee we de voor het mbo afgelopen werkagenda en het Stagepact gaan monitoren en de wijze waarop de voortgang in die sector wordt geëvalueerd.5

Verder informeren we u voor de zomer van 2023 over de verdere invulling van monitoring en evaluatie op het terrein van onderzoek en wetenschap. U krijgt dan meer inzicht in de indicatoren en de evaluatiekalender die is opgesteld.

De indicatoren voor cultuur en media zijn nog in ontwikkeling en worden, zoals toegezegd, in september met u gedeeld in de begroting 2024.

Tenslotte

Bij de bespreking van onze begroting voor 2024 lichten wij u graag verder in. En we gaan graag met u in overleg. De eerstvolgende gelegenheid daarvoor zijn de thematische besprekingen of het wetgevingsoverleg op 26 juni a.s.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, R.H. Dijkgraaf

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, A.D. Wiersma

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, G. Uslu


X Noot
1

Kamerstuk 36 200 VIII, nr. 11.

X Noot
2

Kamerstuk 35 925 VIII, nr. 185.

X Noot
3

Kamerstuk 31 497, nr. 448.

X Noot
4

Kamerstuk 31 293, nr. 670.

X Noot
5

Kamerstuk 31 524, nr. 549.

Naar boven