36 120 XV Wijziging van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

36 120 IX Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Financiën (IXB) en de begrotingsstaat van Nationale Schuld (IXA) voor het jaar 2022 (wijziging samenhangende met de Voorjaarsnota)

B1

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 september 2022

Tijdens het debat over de Voorjaarsnota met uw Kamer op 12 juli jl. heb ik toegezegd nogmaals de technische mogelijkheid te bekijken om de kinderbijslag nog dit jaar te verhogen. Het verhogen van de kinderbijslag werd tijdens het debat als een optie genoemd om de koopkracht te verbeteren van huishoudens die moeilijk rondkomen door stijgende prijzen van energie en boodschappen.

In het debat heb ik aangegeven dat dit geen passend instrument is om gericht lage en middeninkomens te ondersteunen. De kinderbijslag bereikt alle ouders, dus ook ouders met een hoger inkomen voor wie de hogere (energie)prijzen niet direct leiden tot problemen. Ook geldt een verhoging in elk geval voor meerdere kwartalen, omdat een wetswijziging nodig is om het bedrag weer te verlagen (normaliter duurt een wetstraject minimaal 18 maanden). Daarnaast heb ik met u gedeeld dat het voor de uitvoering niet mogelijk is om de kinderbijslag op korte termijn, en tijdelijk, te verhogen. Samen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heb ik er, op verzoek van uw Kamer, nogmaals en met een open blik naar gekeken. De analyse van de maatregel om de kinderbijslag in 2022 te verhogen, is als bijlage opgenomen bij deze brief.

De conclusie is dat een verhoging van de kinderbijslag in 2022 niet uitvoerbaar is. Vanwege de kwartaalsystematiek van de kinderbijslag moeten wijzigingen voor 1 juli zijn verwerkt om nog in 2022 tot uitbetaling te kunnen komen. Zoals ook in het debat is aangeven, kijkt het kabinet in de augustusbesluitvorming naar mogelijkheden om de inkomenspositie van kwetsbare huishoudens en middeninkomens structureel te verbeteren. Hierbij neemt het kabinet het advies van het CPB ter harte om te kijken naar structurele inkomensverbetering voor de huishoudens met de laagste inkomens om zo hun weerbaarheid tegen economische schokken te verbeteren.2 Uw Kamer wordt met Prinsjesdag geïnformeerd over de beleidsvoornemens voor 2023.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, C.E.G. van Gennip


X Noot
1

De letter B heeft alleen betrekking op 36 120 XV.

X Noot
2

CPB, Stresstest kosten van levensonderhoud, juni 2022.

Naar boven