35 925 XII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (XII) voor het jaar 2022

Nr. 106 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 mei 2022

Hierbij ontvangt u het Beleidsprogramma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Hierin zijn de afspraken uit het coalitieakkoord (Bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) waar IenW verantwoordelijk voor is integraal uitgewerkt, zoals aangekondigd in de brief over het proces en de aanpak van de uitwerking van het coalitieakkoord van 11 februari 20221.

De agenda van dit kabinet op het gebied van Infrastructuur en Waterstaat is ambitieus en draagt bij aan belangrijke kabinetsprioriteiten zoals de klimaatopgave en woningbouwopgave. De prioriteiten voor IenW zijn samen te vatten in de drieslag «de basis op orde», «toekomstbestendigheid» en «ambities waarmaken».

De basis van een goede bereikbaarheid van het hele land is een goede infrastructuur. Daarom investeren we in beheer, onderhoud en vernieuwing van de bestaande Rijksinfrastructuur, ook met het oog op verkeersveiligheid. Ook in het Deltafonds wordt extra geïnvesteerd om achterstanden weg te werken en de uitvoering van het Nationale Deltaprogramma te versnellen. Het versterken van ons stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving is een andere belangrijke basis. Het bestaande stelsel moet verstevigd worden om ervoor te zorgen dat we nu en in de toekomst veilig en gezond in Nederland kunnen leven en milieuschade voorkomen. Een gezonde, schone en veilige leefomgeving is geen luxe, maar noodzaak.

Bij ruimtelijke planvorming maken we water en bodem sturend, om te voorkomen dat problemen worden afgewenteld op andere gebieden, naar de toekomst of van privaat naar publiek. Om bij te dragen aan een toekomstbestendige economie, zal een Nationaal Programma Circulaire Economie ingericht worden en komt er een ambitieus klimaatdoel voor circulaire economie.

Tenslotte is in het coalitieakkoord afgesproken om € 7,5 miljard te investeren in goede ontsluiting en bereikbaarheid van nieuwe woningen in de 15 grootschalige woningbouwgebieden en daarbuiten. Deze middelen zetten we in zowel voor het versnellen van de woningbouw met bereikbaarheidsmaatregelen als om de 15 grootschalige woningbouwgebieden en daarbuiten te ontsluiten.

Het Ministerie van Infrastructuur en Water kan deze ambitieuze opgaven niet in haar eentje realiseren. Een integrale aanpak van de opgaven vraagt om constructieve samenwerking tussen de departementen, met andere overheden, de regio, kennisinstellingen, burgers, bedrijven en andere organisaties. Alleen zo kunnen we gezamenlijk komen tot kansrijke oplossingen. Betrokkenheid van burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties is belangrijk om ons beleid te verrijken, transities mogelijk te maken, signalen op te halen over haalbaarheid of effecten van ons beleid en om tot (draagvlak voor) goede inpassing te komen. Mensen betrekken bij de besluitvorming en transparant zijn over de genomen besluiten zijn belangrijke elementen van de nieuwe bestuurscultuur die het kabinet voorstaat. Daarbij wordt op een toegankelijke manier inzicht gegeven in de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid. We kijken uit naar een goede samenwerking met de vele partners in het land. Vanzelfsprekend zoeken wij daarbij ook een constructieve samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer.

Naast het Beleidsprogramma ontvangt u ook de indicatieve uitvoerbaarheidstoetsen van Rijkswaterstaat (RWS), ProRail en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), en de indicatieve handhaafbaarheidstoets van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)2.

De toets op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van beleidsvoorstellen is een essentiële stap in het beleidsproces. In dit stadium van de beleidsontwikkeling hebben nog geen concrete uitvoerbaarheids- en handhaafbaarheidstoetsen plaatsgevonden, maar is wel door de uitvoering en inspectie van IenW gereflecteerd op de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van het Beleidsprogramma. RWS, ProRail, RVO en de ILT hebben hun onafhankelijke reflecties in bijgevoegde brieven verwoord. De reflecties in de brieven bieden belangrijke aanknopingspunten voor de verdere uitwerking. Andere uitvoeringsorganisaties van IenW hebben in gesprekken gereflecteerd op de beleidsvoorstellen.

Waar nu al mogelijk zijn punten uit de reflecties verwerkt in het beleidsprogramma. Op het moment dat de beleidsvoorstellen uit het programma concreet genoeg zijn om te toetsen, kunnen aan de hand van de resultaten nog wijzigingen (in bijvoorbeeld planning of budgetten) worden doorgevoerd.

Wij hopen u hiermee geïnformeerd te hebben over de uitwerking van het Coalitieakkoord 2021 – 2025. Vanzelfsprekend zullen wij uw Kamer gedurende de regeerperiode per onderwerp blijven informeren.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, M.G.J. Harbers

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen


X Noot
1

Kamerstuk 35 925 XII, nr. 78

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven