35 915 Wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen

Nr. 28 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KATHMANN C.S. TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 221

Ontvangen 18 januari 2023

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst worden een aanhef en een onderdeelsaanduiding ingevoegd, luidende:

De Faillissementswet wordt als volgt gewijzigd:

A

2. In onderdeel A (nieuw) vervalt «van de Faillissementswet».

3. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

B

Artikel 349a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «drie jaar» vervangen door «anderhalf jaar» en wordt «vijf jaar» vervangen door «drieënhalf jaar».

2. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In de tweede zin wordt «of als de schuldenaar» vervangen door «als de schuldenaar» en wordt voor de punt aan het slot ingevoegd «of als zich andere omstandigheden voordoen, die bij algemene maatregel van bestuur kunnen worden bepaald».

b. In de derde zin wordt «vijf jaar» vervangen door «drieënhalf jaar».

Toelichting

Dit amendement wijzigt de duur van het Wsnp-traject, in lijn met de motie Jetten c.s.2. Het Wsnp-traject wordt in principe verkort tot 18 maanden. De rechter-commissaris krijgt wel de mogelijkheid om het traject langer te laten duren. Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald onder welke omstandigheden dit aan de orde zou moeten zijn. Gedacht wordt aan het bieden van de mogelijkheid om een termijn van 36 maanden te blijven hanteren, bijvoorbeeld in situaties waarin er nog sprake is van baten en een reële ingeschatte aflossingscapaciteit en de verlenging van de termijn ervoor zorgt dat de schuldeisers nog een wezenlijke betaling op hun vordering tegemoet kunnen zien, of de situatie waarin de schuldenaar gebaat is bij een verlenging om te voorkomen dat hij terugvalt in een problematische schuldensituatie (voorkomen van recidive).

Indieners achten verkorting van het Wsnp-traject noodzakelijk om de perspectieven op een schuldenvrije toekomst voor mensen in een problematische schuldensituatie te verbeteren. Een traject om te komen tot een schone lei is vaak een langdurig en intensief traject. Dit traject begint met een buitengerechtelijk schuldhulpverleningstraject. Eerst wordt in de stabilisatiefase alle schulden in kaart gebracht, en wordt vastgesteld of en zo ja, welke mogelijkheden de schuldenaar heeft om in ieder geval nog een deel van zijn schulden af te lossen. In een buitengerechtelijk schuldhulpverleningstraject volgt na stabilisatie mogelijk een schuldregeling van minstens 3 jaar. Het is ook mogelijk dat een dergelijke regeling uiteindelijk niet tot stand komt en dat de burger doorstroomt naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp). Het Wsnp-traject duurt dan nu in principe ook 3 jaar. De periode dat mensen in de schulden zitten kan daardoor oplopen tot 9 jaar. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen hiervan niet alleen desastreus zijn voor het individu, maar ook leiden tot hoge maatschappelijke kosten.

Kathmann Ceder Kat Maatoug


X Noot
1

Vervanging in verband met een wijziging in de ondertekening

X Noot
2

Vergaderjaar 2020–2021, Kamerdossier 35 570, nr. 21.

Naar boven