35 561 Parlementaire enquête aardgaswinning in Groningen

Nr. 50 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2023

Tijdens het debat (Handelingen II 2022/23, nr. 90, Debat over het rapport Parlementaire Enquêtecommissie aardgaswinning Groningen) over de Kabinetsreactie «Nij Begun» (Kamerstuk 35 561, nr. 17) heb ik naar aanleiding van vragen van de heer Kops aan uw Kamer toegezegd u voor het volgende commissiedebat te informeren hoe kan worden voorkomen dat bewoners langs allerlei loketten voor verduurzaming moeten en dat in beeld wordt gebracht welke initiatieven er al lopen om te zorgen dat verduurzaming echt bij mensen zelf wordt gebracht. Ook heb ik toegezegd om nader in te gaan op de samenwerking tussen het IMG en de NCG, specifiek op de rol van begeleiders die namens beide uitvoeringsorganisaties optreedt. Met deze brief geef ik invulling aan deze toezeggingen.

Verduurzaming

Verduurzamingsstimulering voor woningen in Groningen en Noord-Drenthe (maatregel 29 van de 50 maatregelen uit de kabinetsreactie op de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen) wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Het doel van deze maatregel is om meer dan 200.000 woningen in de komende 12 jaar te isoleren. Het kabinet is zich er hierbij van bewust dat de verduurzaming bij de mensen zelf moet worden gebracht én voorkomen moet worden dat bewoners langs allerlei loketten moeten. Deze twee zaken zijn dan ook expliciet onderdeel van de uitwerking van deze maatregel met de gemeenten, provincies, bewoners en bouwende partijen. Zo is reeds uitvraag gedaan om alle initiatieven in beeld te brengen waarmee verduurzaming bij de mensen zelf wordt gebracht. Op basis hiervan kan worden besloten hoe deze initiatieven benut kunnen worden. De Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zal uw Kamer dit najaar nader informeren over de uitwerking van deze maatregel inclusief de beoogde oplossingen voor beide zaken.

Samenwerking IMG-NCG

Per 1 juli a.s. kunnen bewoners ervoor kiezen om één begeleider te krijgen, die namens allebei de organisaties optreedt. Conform de wens van de Tweede Kamer krijgen bewoners de keuze of het IMG of de NCG de vergoeding van de schade en de versterking van zijn gebouw coördineert.

Bij samenloop tussen schade en versterken heeft versterking het zwaardere aandeel. Dit komt, omdat de uitvoering van de versterking een langduriger en intensiever traject is dan de afhandeling van schade. In de praktijk zal daarom in veruit de meeste situaties waar sprake is van samenloop van versterking en schade door de bewoner worden gekozen voor een coördinator van de NCG.

Bewonersbegeleiders van de NCG hebben sinds de kabinetsreactie op het enquêterapport een eigen financieel mandaat van 50.000 euro om problemen op te lossen die zich voordoen. Hiermee wordt in de praktijk gewaarborgd dat deze bewonersbegeleiders een zelfstandige doorzettingsmacht hebben en niet enkel als doorgeefluik fungeren. Daarnaast zullen de aangekondigde versoepelingen in de schadeafhandeling belemmeringen in de vorm van problemen of discussies gerelateerd aan schadevergoeding die een oplossing in deze situaties in de weg kunnen staan, wegnemen. Dit geldt in het bijzonder voor het afzien van causaliteitsonderzoek bij schades met herstelkosten lager dan 60.000 euro.

Wanneer problematiek niet door de bewoners- (NCG) of zaakbegeleiders (IMG) kan worden opgelost, dan is sprake van dusdanige complexiteit dat additionele expertise nodig is. Deze begeleider heeft dan de mogelijkheid om de betreffende casus aan dragen bij het tackleteam van de NCG of het team impactvolle dossiers bij het IMG dat ingericht is om langdurige dossiers op te lossen. Ook is er een gemeenschappelijk team van het IMG en de NCG dat zich richt op gecombineerde impactvolle dossiers. Ik heb daarnaast, mede op verzoek van uw kamer (Kamerstuk 35 561, nr. 44) aangegeven een taskforce voor complexe gevallen in te stellen. De vormgeving van deze taskforce doe ik in overleg met de betrokken partijen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven