35 000 IV Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2019

Nr. 11 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 oktober 2018

Van maandag 3 september tot en met donderdag 6 september jongstleden bezocht ik Sint Maarten, Sint Eustatius en Bonaire. Hierbij informeer ik uw Kamer over dit werkbezoek.

Op Sint Maarten bezocht ik samen met de Ministers Lee (Volksgezondheid) en Gitterson (VROMI) de afvalberg. Afvalverwerking op Sint Maarten is al decennialang problematisch. Er is onvoldoende toezicht op het storten van vuilnis en de vuilstortplaats heeft geruime tijd geleden zijn maximale capaciteit bereikt, maar is nog steeds in gebruik. Door de orkanen Irma en Maria is de hoeveelheid afval op het eiland toegenomen. Er zijn nu twee afvalbergen die continu smeulen en regelmatig in brand staan. Zowel met het oog op de volksgezondheid als op het aantrekkelijk houden van Sint Maarten voor toerisme vraagt deze problematiek om een duurzame oplossing. In de besteding van de Nederlandse bijdrage aan de wederopbouw is afvalverwerking als een prioriteit aangemerkt. Het gaat hier om het beheersbaar maken van de huidige problematische situatie en om het vinden van een structurele en duurzame oplossing voor afvalverwerking, het liefst in regionaal verband. De Wereldbank is bezig met de voorbereiding van het kortetermijnproject voor afval, waaronder de brandbestrijding op de vuilstortplaats.

Op 4 september heb ik een bijeenkomst met de voltallige Raad van Ministers gehad. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met Minister-President Romeo-Marlin, Minister De Weever (Justitie) en Minister Geerlings (Financiën). In de gesprekken heb ik stilgestaan bij de staat van de rechtshandhaving en de financiën van het land Sint Maarten en een Ministerieel Overleg gevoerd als bedoeld in de samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten over de 30ste voortgangsrapportage van de Voortgangscommissie Sint Maarten. Deze voortgangsrapportage treft u als bijlage aan1. Ik heb de autonome verantwoordelijkheid van het land benadrukt en herhaald dat Sint Maarten aan zet is om structurele verbeteringen aan te brengen in het detentiewezen. Ook is gesproken over de voortgang van de wederopbouw. Ik ben ervan overtuigd dat in goede samenwerking met de Wereldbank en Nederland, Sint Maarten in staat is de wederopbouw voortvarend verder vorm te geven.

Tijdens mijn bezoek aan Sint Maarten bezocht ik – samen met Minister De Weever – tevens de Point Blanche gevangenis. De door de orkanen Irma en Maria aangerichte schade aan de panelen en kolommen in de buitenmuur van de gevangenis is hersteld, waardoor de door Nederland geleverde bijstand bij het beveiligen van de buitenmuur kon worden beëindigd. Op basis van een bijstandsverzoek aan Nederland door Sint Maarten is op 17 september jl. door een expertteam een plan van aanpak met betrekking tot de sanctietoepassing opgeleverd om verbetering in de detentiesituatie te brengen. Afgesproken is dat dit plan wordt vastgesteld in de Raad van Ministers van Sint Maarten. Om dit te realiseren dient Sint Maarten zelf voldoende middelen op de begroting te reserveren. De bijstand die Nederland levert aan het gevangeniswezen op Sint Maarten is niet vrijblijvend noch structureel.

Afsluitend heb ik een activiteit van de Sint Maarten Football Federation in samenwerking met de Sister Magda school bezocht. Tijdens deze bijeenkomst heb ik gezien dat een grote groep jongeren onder leiding van enkele worldcoaches van de KNVB een voetbalclinic kregen op een minivoetbalveld dat mede met de steun vanuit het wederopbouwfonds is aangelegd.

Op Sint Eustatius heb ik op 4 september gesproken met de regeringscommissaris en zijn team over de diverse projecten die in ontwikkeling zijn. Het is van belang dat blijvend zichtbare resultaten worden geboekt. De regeringscommissaris werkt voortvarend aan het verbeteren van het ambtelijk apparaat en het financieel beheer. Ook diverse projecten om de situatie van de bevolking te verbeteren zijn in voorbereiding en gestart. Zo bezocht ik op locatie een project, gefinancierd vanuit het Europees Ontwikkelingsfonds, waarmee elektriciteitskabels ondergronds worden gelegd. Samen met de regeringscommissaris bezocht ik de wijk Cherry Tree. De wegen in deze wijk zijn nu nog onverhard. Op korte termijn wordt gestart met het verharden van de wegen. Samen met de regeringscommissaris heb ik Bay Path heropend. Dit pad dat voor de bevolking een belangrijke verbinding vormt tussen lower en uppertown was vanwege erosieproblemen als gevolg van de orkaan afgesloten. Over de voortgang op Sint Eustatius rapporteer ik u zoals eerder toegezegd in de maand november nader.

Met het bestuurscollege en de eilandsraad van Bonaire heb ik op 5 september gesproken over de door Bonaire opgestelde beleidsprioriteiten. Deze beleidsprioriteiten vormen de basis voor een bestuursakkoord dat ik met Bonaire in het najaar wil sluiten. Ik hoop dat met dit bestuursakkoord, waarin het Rijk met Bonaire afspraken maakt over de inzet van beide partijen, ook op Bonaire met behulp van de middelen die Nederland op basis van het regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) beschikbaar heeft gesteld zichtbare vooruitgang voor de bevolking kan worden gerealiseerd. Hoewel er nog veel werk te verzetten is, geven de gespreken met het bestuurscollege en de eilandsraad mij voldoende vertrouwen dat richting november het bestuursakkoord getekend kan worden.

Op Bonaire sprak ik verder met de lokale consumentenbond Unkobon en bezocht ik de olieraffinaderij van Bopec. Dat bedrijf is van groot belang voor de werkgelegenheid op Bonaire. Tijdens mijn bezoek heb ik mij laten informeren over de voortgang in onderhoud en de zorgen die de situatie rond Venezuela oplevert voor de bedrijfsvoering. Tevens had ik op Bonaire een constructief gesprek met het bestuurscollege en eilandsraad van Saba.

De avond van 5 september en de ochtend van 6 september stonden in het teken van activiteiten rond Dia di Boneiru. Op 6 september heb ik een extra eilandsraadvergadering bijgewoond waarin de eilandsraadsleden een gelukwens overbrachten aan de bevolking. Diverse sprekers riepen op de onderlinge onenigheid te beëindigen en samen met elkaar en Nederland op te trekken. De eilandsraad ziet ernaar uit het bestuursakkoord te bespreken met het bestuurscollege en sprak vertrouwen uit in de toekomst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.W. Knops


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.

Naar boven