34 588 Regels met betrekking tot de inlichtingen- en veiligheidsdiensten alsmede wijziging van enkele wetten (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 20..)

Nr. 35 AMENDEMENT VAN HET LID VERHOEVEN

Ontvangen 7 februari 2017

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Aan artikel 30 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Artikel 132 van overeenkomstige toepassing op de uitoefening van de bevoegdheid van de rechtbank Den Haag, bedoeld in het tweede en derde lid, voor zover het belang van de nationale veiligheid zich hier niet tegen verzet.

II

In artikel 59, eerste lid, wordt na «de uitoefening van» ingevoegd: een bijzondere bevoegdheid waarvoor op grond van artikel 30, tweede of derde lid, toestemming is verleend en.

Toelichting

De Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (hierna: de CTVID) en de Toezichtscommissie Inzet Bevoegdheden (hierna: TIB) rapporteren in een openbaar jaarverslag over hun activiteiten. Daarmee kan op abstract niveau zicht gehouden worden op de activiteiten van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Indiener wil zeker stellen dat dit ook gebeurt voor de bijzondere bevoegdheden die niet vooraf aan de TIB maar aan de rechtbank Den Haag voorgelegd worden. Dit is belangrijk voor het creëren en behouden van maatschappelijk vertrouwen in de taakuitvoering door de diensten. Zonder enige vorm van openheid kan de indruk van een geheime stempelmachine ontstaan. Die schijn moet voorkomen worden. Hiertoe wordt een door professor Van Eijk aan het parlement toegezonden suggestie overgenomen.

Daarnaast is net als in de huidige Wiv is in het wetsvoorstel een bepaling opgenomen die regelt voor de toepassing van welke bijzondere bevoegdheden een actieve notificatieplicht geldt (artikel 59). Dit in aanvulling op het inzageverzoek, dat geregeld is in artikel 76. Deze notificatieplicht geldt ten aanzien van de meest indringende bevoegdheden, namelijk het binnentreden van een woning (artikel 58), het aftappen van laptops en mobieltjes (artikel 47) en het openen van brieven en andere geadresseerden zendingen (artikel 44).

Omwille van het belang dat wij in de samenleving hechten aan vrije nieuwsgaring door journalisten en een onafhankelijke advocatuur die haar werk goed kan doen, is voorzien in een speciale toestemmingsprocedure waar het gaat om de uitoefening van een bijzondere bevoegdheid jegens een journalist of advocaat die kan leiden tot verwerving van gegevens die zien op de bron van een journalist of op de vertrouwelijke communicatie tussen een advocaat en diens cliënt (artikel 30, tweede en derde lid,) verkregen wordt. Gegeven het grote belang dat aan de bescherming van die communicatie in het wetsvoorstel gegeven wordt, de recente klachtenprocedures van enkele advocatenkantoren over de bevoegdheden die tegen hen ingezet zijn en de maatschappelijke discussie daarover, is het niet meer dan logisch om de uitoefening van bijzondere bevoegdheden jegens journalisten en advocaten net als de hiervoor omschreven bijzondere bevoegdheden aan een notificatieplicht te onderwerpen. Dit amendement strekt daartoe.

Verhoeven

Naar boven