Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 29 september 2015
Tijdens het Notaoverleg over voedselverspilling van 21 september 2015 is een motie
ingediend (Kamerstuk 34 087, nr. 4) waarbij gevraagd wordt Bureau Risicobeoordeling van de NVWA (bureau) een beoordeling
te laten uitvoeren of verlenging van de toegelaten tijdsduur voor ongekoelde presentatie
van levensmiddelen naar vier uur voor specifieke producten mogelijk is. U geeft hierbij
aan dat in enkele andere Lidstaten al wordt gewerkt met een norm van vier uur voor
ongekoelde presentatie. De Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) heeft u toegezegd
mij te vragen met een reactie op deze motie te komen. Mede namens de Staatssecretaris
van EZ, reageer ik op deze motie.
Op 26 juni 2014 heb ik u geïnformeerd over de aanpak bij ongekoelde presentatie van
levensmiddelen1. De basisregel is dat bederfelijke producten gekoeld worden bewaard. Als een bedrijf
een product ongekoeld wil presenteren moet het aantonen dat dit veilig gebeurt. Wettelijk
is vastgelegd dat dit niet aangetoond hoeft te worden als de ongekoelde presentatie
maximaal twee uur duurt. Binnen deze tijdsduur is de veiligheid van alle ongekoeld
gepresenteerde levensmiddelen gegarandeerd.
Eerder is gevraagd of de termijn van twee uur standaard verlengd kon worden naar vier
uur. Bureau heeft hiervoor een risicobeoordeling uitgevoerd. Uitkomst van deze studie
was dat een verlenging van de termijn van ongekoelde presentatie naar vier uur voor
levensmiddelen niet in alle gevallen veilig is. De praktijk die enkele andere Lidstaten
hanteren met een norm van vier uur voor alle levensmiddelen kan ik derhalve niet overnemen.
Ik houd daarom vast aan de lijn dat langer dan twee uur ongekoeld presenteren van
categorieën van producten alleen is toegelaten als de veiligheid daarvan expliciet
is aangetoond. Ik ontraad dan ook de motie.
Afzonderlijke bedrijven of sectoren kunnen voor specifieke categorieën van producten
de veiligheid aantonen door praktijktesten met houdbaarheidsonderzoek. Met deze aanpak
wordt in Nederland de ruimte gecreëerd voor specifieke producten uitzonderingen te
maken van de wettelijke termijn van twee uur, zonder dat de voedselveiligheid in het
geding is.
Het uitvoeren van betrouwbare praktijktesten is niet eenvoudig. Om bedrijven tegemoet
te komen heb ik aan de NVWA gevraagd een praktische handleiding op te stellen. Dit
helpt bedrijven bij de aanvraag van een uitzondering voor een specifieke categorie
producten. De NVWA werkt aan deze handleiding waarin duidelijk wordt weergegeven op
welke wijze bedrijven en sectoren uitzonderingen kunnen aanvragen en welke informatie
zij hiervoor moeten aanleveren. Doordat bedrijven via branches gezamenlijk uitzonderingen
kunnen aanvragen, worden de kosten voor afzonderlijke bedrijven zoals de ambachtelijke
bakkers en slagers aanzienlijk verminderd. De handleiding wordt binnenkort gepubliceerd
op de website van de NVWA.
De hierboven geschetste aanpak is al enkele jaren de praktijk. Zo is op basis van
onderzoek een langere ongekoelde presentatietermijn voor bepaalde vlees-, banket-
en bakkerijproducten en consumptiegerede producten al toegestaan.
Diverse branches hebben interesse getoond voor de leidraad en het onderzoek met het
oog op de herziening van de hygiënecodes vanaf 2016. Naar verwachting zullen branches
voor een aantal aanvullende producten meer dan twee uur ongekoelde presentatie voorstellen.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers