33 788 Samenvoeging van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist

A VOORLOPIG VERSLAG VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN EN DE HOGE COLLEGES VAN STAAT / ALGEMENE ZAKEN EN HUIS VAN DE KONING1

Vastgesteld 27 mei 2014

Het voorbereidend onderzoek van dit wetsvoorstel geeft de commissie aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen en het stellen van de volgende vragen.

1. Inleiding

De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben met belangstelling kennisgenomen van het wetsvoorstel strekkende tot samenvoeging van de gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist en hebben daarover nog een aantal vragen. De leden van de fractie van de SP sluiten zich bij deze vragen aan.

2. Toets aan het Beleidskader gemeentelijke herindeling

2.1. Draagvlak

Voor de leden van de fractie van de ChristenUnie is bij herindeling van gemeenten van groot belang of daarvoor voldoende draagvlak bestaat in de gemeenten zelf. Volgens de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel wordt het herindelingsadvies «nog altijd niet gesteund door alle betrokken gemeenten». De regering meent de herindeling evenwel te kunnen doorzetten, omdat de bestuurskracht van een aantal gemeenten in het geding zou zijn. Tegen welke problemen lopen de betrokken gemeenten met onvoldoende bestuurskracht concreet aan? Zijn er ook alternatieven overwogen waarbij alleen de gemeenten met de wil om deel te nemen aan herindeling betrokken zijn? Kan de regering aangeven waarom deze varianten zijn afgevallen?

2.2. Inhoudelijke noodzaak

De regering spreekt van een «inhoudelijke noodzaak» om tot deze herindeling te komen, zo lezen de leden van de fractie van de ChristenUnie. Geldt die inhoudelijke noodzaak voor alle betrokken gemeenten? Zo ja, waarom werd over drie van de betrokken gemeenten dan geoordeeld dat zij voldoende bestuurskracht bezitten om zelfstandig te blijven?

Waarom kunnen de uitdagingen voor de vijf betrokken gemeenten niet via de reeds bestaande samenwerking in de regio Krimpenerwaard worden opgevangen? Nemen alle betrokken gemeenten het standpunt in dat de K5-samenwerking «geen echte duurzame oplossing biedt»?

De commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning wacht met belangstelling de antwoorden van de regering af en ontvangt deze graag zo spoedig mogelijk.

De voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning, Engels

De griffier van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis van de Koning, Bergman


X Noot
1

Samenstelling:

Holdijk (SGP), Kox (SP), Sylvester (PvdA) (vice-voorzitter), Engels (D66) (voorzitter), Thissen (GL), Nagel (50PLUS), Ruers (SP), Van Bijsterveld (CDA), Duthler (VVD), Hermans (VVD), Huijbregts-Schiedon (VVD), Van Kappen (VVD), Koffeman (PvdD), Kuiper (CU), Vliegenthart (SP), De Vries (PvdA), De Vries-Leggedoor (CDA), Lokin-Sassen (CDA), Th. de Graaf (D66), De Boer (GL), De Lange (OSF), Ter Horst (PvdA), Koole (PvdA), Van Dijk (PVV), Sörensen (PVV), Schouwenaar (VVD), Kok (PVV), Duivesteijn (PvdA)

Naar boven