33 763 Toekomst van de krijgsmacht

Nr. 67 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 januari 2015

Wijzigingen in wet- en regelgeving, aanscherping van milieu en veiligheidseisen en ontwikkelingen in het omgevingsrecht kunnen leiden tot nieuwe eisen aan het vastgoed en de infrastructuur van Defensie. Veel maatregelen die hieruit voortvloeien, kunnen worden getroffen als onderdeel van regulier onderhoud. In deze brief informeer ik u over een aantal maatregelen die niet als regulier onderhoud kunnen worden bestempeld, maar investeringen vergen die het onderhoudsbudget te boven gaan. Ik beschouw deze maatregelen daarom als investeringsproject, gefinancierd vanuit het investeringsbudget. In deze brief informeer ik u overeenkomstig het Defensie Materieel Proces (DMP) voor niet-strategisch materieel over de behoeftestelling (DMP-A).

Het betreft de volgende maatregelen:

  • vervanging en/of aanpassing van middelgrote stookinstallaties;

  • vervanging en/of aanpassing van installaties die werken op koelmiddelen met hydrochloorfluorkoolwaterstof (HCFK);

  • op norm brengen van drinkwaterinstallaties;

  • verbetering brandveiligheid van gebouwen;

  • vervanging van brandmeldinstallaties;

  • verwijdering van asbest;

  • het op norm brengen en houden van monumentale panden en terreinen.

Toelichting per maatregel

Vervanging en/of aanpassing van middelgrote stookinstallaties

In het «Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties milieubeheer» van december 2009 en in het Activiteitenbesluit, dat algemene milieuregels voor bedrijven bevat, zijn de eisen aan stookinstallaties en stoomketels aangescherpt. Voor 2017 moeten deze installaties aan de nieuwe eisen voldoen en minder stikstofoxiden en zwaveldioxide uitstoten. Dit betekent werkzaamheden aan of vervanging van ongeveer 180 stookinstallaties en 250 regelinstallaties.

Vervanging en/of aanpassing van installaties met HCFK’s

Op grond van een EU-verordening ter bescherming van de ozonlaag, mogen installaties vanaf 2015 niet meer worden voorzien van schadelijke HCFK’s als koelmiddel. Vanaf 2015 zullen geen HCFK’s meer beschikbaar zijn en kunnen de installaties ook niet meer worden gerepareerd. Daarom worden in 2015 alle installaties vervangen of aangepast die voor de bedrijfsvoering van Defensie van belang zijn en die bij lekkage aanzienlijke milieuschade opleveren. De resterende installaties volgen voor het einde van 2016. In totaal betreft dit ruim 1.050 installaties.

Op norm brengen van drinkwaterinstallaties

De nieuwe Drinkwaterwet en het bijbehorende Drinkwaterbesluit van 2011 waren voor Defensie aanleiding om de 3.350 drinkwaterinstallaties, evenals de daarbij gehanteerde procedures, tegen het licht te houden. Dit houdt in dat beveiligingstoestellen worden geïnventariseerd, metingen en controles worden uitgevoerd en dat het beheer op orde wordt gebracht, bijvoorbeeld door het bijwerken van legionellabeheersplannen. Zo nodig worden toestellen aangepast of vervangen.

Verbetering brandveiligheid van gebouwen

Brandveiligheid vergt continue de aandacht, mede door wijzigende regelgeving. Met de Inspectie Leefomgeving en Transport, die op grond van de nieuwe wetgeving tekortkomingen heeft geconstateerd, zijn afspraken gemaakt over te nemen maatregelen. Dit betreft in de eerste plaats gebouwen voor onderwijs, legering en kinderopvang. De meest urgente tekortkomingen zijn direct verholpen, voor andere manco’s zijn afspraken gemaakt met de inspectie.

In aanvulling hierop wordt de brandveiligheid van andere gebouwcategorieën geïnventariseerd. De kosten van de inventarisatie en de geschatte herstelkosten zijn opgenomen in de financiële reeksen.

Vervanging van brandmeldinstallaties

Wegens aangescherpte eisen in het Bouwbesluit moeten ruim 1.100 brandmeldinstallaties gemiddeld tien jaar eerder dan gepland worden vervangen. Het vervangingsplan loopt tot 2024. Indien mogelijk zal deze vervanging worden gecombineerd met werkzaamheden voor de brandveiligheid van gebouwen.

Verwijdering van asbest

In 2010 zijn de resterende locaties voor asbestsanering ingedeeld in drie categorieën. De eerste categorie «dringend noodzakelijk» is inmiddels gesaneerd, de saneringen van de tweede categorie «noodzakelijk» worden in 2015 voltooid. Voor de sanering van de locaties waar geen sprake is van een direct risico, wordt in 2015 eerst een onderzoek gehouden. Dit onderzoek moet duidelijkheid bieden over de te nemen maatregelen en de benodigde aanvullende investeringen.

NB Op deze locaties is dus sprake van een zogenoemde asbestveilige situatie; derhalve geen risico’s voor het werkzame personeel.

Op norm brengen en houden van monumentale panden

Defensie beschikt over ongeveer 310 (Rijks)monumenten. In 2015 zal een gespecialiseerd bedrijf advies uitbrengen over het onderhoud dat nodig is om deze monumenten op norm te brengen en te houden.

Financiën

Voor deze maatregelen is een investering nodig van ongeveer € 145 miljoen, waarvoor binnen het investeringsbudget van Defensie voor de jaren 2015 tot en met 2024 een voorziening is getroffen. Voor een aantal maatregelen (brandveiligheid, asbest en monumenten) zal, na nadere inventarisatie en onderzoek, het benodigde investeringsbedrag mogelijk toenemen. Als daartoe aanleiding bestaat, zal ik de Kamer hierover informeren. Binnen de begroting zullen in voorkomend geval dan voorzieningen worden getroffen.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven