33 708 EU-voorstel: Verordening hervorming structuur Eurojust COM (2013) 5351

A BRIEF VAN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR IMMIGRATIE EN ASIEL / JBZ-RAAD EN DE VOORZITTER VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR VEILIGHEID EN JUSTITIE

Aan de vicevoorzitter van de Europese Commissie

Den Haag, 14 november 2013

De vaste commissies voor Immigratie en Asiel / JBZ-raad (I&A/JBZ) en Veiligheid en Justitie (V&J) van de Eerste Kamer der Staten-Generaal hebben zich gebogen over het voorstel voor een verordening betreffende het EU-Agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken (Eurojust).2 De leden van de fracties van de VVD3 en SP4 hebben in het kader van de politieke dialoog met de Europese Commissie de volgende opmerkingen en vragen ten aanzien van het voorstel.

De leden van de VVD-fractie hebben een aantal vragen naar aanleiding van de gelekaartprocedure bij het verordeningsvoorstel tot instelling van het Europees Openbaar Ministerie. Deze leden wensen van de Europese Commissie te vernemen welke consequenties deze procedure heeft voor het verordeningsvoorstel Eurojust. Ziet de Europese Commissie aanleiding om het verordeningsvoorstel Eurojust opnieuw te bezien? Verder wensen deze leden te vernemen welke elementen uit de gemeenschappelijke aanpak voor gedecentraliseerde EU-agentschappen in dit voorstel zijn verwerkt en op welke manier. Ten slotte vragen de leden van de VVD-fractie zich af welke knelpunten er tot op heden zijn of worden ervaren voor wat betreft de bevoegdheden van de nationale leden van Eurojust. Deze leden vragen de Europese Commissie of zij kan aangeven in hoeverre zij verwacht dat met het voorgestelde artikel 8 (bevoegdheden van nationale leden) in het verordeningsvoorstel Eurojust deze knelpunten toekomstbestendig worden opgelost.

De leden van de fractie van de SP merken op kritisch tegenover de verordening te staan omdat de verordening een direct voortvloeisel achten van de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie.

De leden van de SP-fractie vragen zich af waarom Eurojust de taken van het Europees Openbaar Ministerie niet zelf zou kunnen uitvoeren. Is de Europese Commissie van mening dat Eurojust onvoldoende functioneert? Indien dit het geval is, wensen de leden te vernemen welke problemen de Europese Commissie bij Eurojust constateert.

De leden van de SP-fractie wensen verder van de Europese Commissie te vernemen of Eurojust en de lidstaten onvoldoende functioneren bij het opvolgen van de onderzoeken van het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF). De leden vragen zich in dit kader af wat de Europese Commissie er voor heeft doen kiezen om de oprichting van een Europees Openbaar Ministerie voor te stellen.

De leden van de SP-fractie vragen zich af, wanneer de situatie zich voordoet dat lidstaten geen actie ondernemen nadat ze informatie hebben ontvangen van OLAF, dat aan de lidstaten ligt, aan de eventuele slechte kwaliteit van OLAF-onderzoeken en vormfouten van het bureau of mogelijk het gebrek aan coördinatie door Eurojust. De leden van de SP-fractie wensen van de Europese Commissie te vernemen op welke wijze de verordening een oplossing voor deze problemen biedt.

De leden van de commissies voor Immigratie en Asiel / JBZ-raad en Veiligheid en Justitie kijken met belangstelling uit naar de antwoorden van de Europese Commissie en ontvangen deze graag uiterlijk 3 maanden na dagtekening van deze brief.

Voorzitter van de vaste commissie voor Immigratie en Asiel / JBZ-Raad, G. ter Horst

Voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie, A.W. Duthler


X Noot
1

Zie E130040 op www.europapoort.nl

X Noot
2

Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende het EU-Agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken (Eurojust), COM (2013) 535, d.d.17 juli 2013. Zie voor de behandeling in de Eerste Kamer Edossier met nummer E130040 op www.europapoort.nl .

X Noot
3

16 zetels in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

X Noot
4

8 zetels in de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Naar boven