33 529 Gaswinning

Nr. 503 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2018

Op 26 april 2018 heb ik u de eerste voortgangsrapportage van NAM over de afhandeling van de openstaande oude schademeldingen van voor 31 maart 2017 gestuurd (Kamerstuk 33 529, nr. 460). Op 1 juni 2018 heb ik uw Kamer ook de tweede voortgangsrapportage doen toekomen (Kamerstuk 33 529, nr. 470). Met deze brief geef ik u inzage in de huidige stand van zaken met betrekking tot de afhandeling van de oude schademeldingen.

Op dit moment zijn alle 6.199 bewoners met oude schademeldingen door NAM voorzien van een aanbod. Het laatste aanbod is verzonden op 25 juni jl. Tot nu toe heeft bijna 74% van de bewoners (4.562) het aanbod geaccepteerd. Deze schademeldingen worden conform het gedane aanbod afgehandeld. In bijna 10% van de gevallen is het aanbod door bewoners afgewezen (608) en op bijna 17% van de aanbiedingen is nog niet gereageerd (1.029). Ik constateer op basis van deze cijfers dat NAM de toezegging gestand heeft gedaan om voor iedere openstaande oude schademeldingen een voorstel te doen.

Op 27 juni jl. hebben de commissaris van de Koning en ikzelf met NAM gesproken over de huidige stand van zaken. Wij constateerden dat hiermee veel schades zijn afgewikkeld, maar hebben NAM verzocht voor de resterende schademeldingen, waar de NAM nog geen antwoord heeft gekregen, te blijven zoeken naar een passende oplossing. Wij hebben ook signalen van onder andere de Onafhankelijk Raadsman, het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging ontvangen. Zij vragen actief aandacht en begrip voor de situatie dat bewoners na een langlopende schademeldingsprocedure of vanwege andere omstandigheden moeite hebben om binnen de gestelde termijn tot een oordeel te komen. De commissaris van de Koning en ik hebben, mede naar aanleiding van deze signalen, bijzondere aandacht gevraagd van NAM voor deze omstandigheden. NAM heeft toegezegd hierin te zullen voorzien en bewoners actief telefonisch te benaderen. Ook heeft NAM een tijdelijk loket in Loppersum geopend waar bewoners vragen kunnen stellen over het ontvangen aanbod.

In reactie op het eerdere verzoek van de commissaris van de Koning en mijzelf om bewoners meer tijd te geven om een oordeel te vormen over het aanbod dat NAM heeft gedaan, heeft NAM voor alle bewoners die een aanbod hebben ontvangen een week extra bedenktijd ingelast. NAM heeft aanvullend laten weten dat alle bewoners waarbij de (verlengde) reactietermijn is verstreken, of als zij het aanbod hebben afgewezen, alsnog in de gelegenheid worden gesteld om tot en met 9 juli 2018 akkoord te gaan met het gedane aanbod.

Het aanbod van NAM leidt niet in alle gevallen tot een passende oplossing voor de bewoner. Bewoners hebben de mogelijkheid om het aanbod niet te accepteren. In dat geval kan een bewoner de schademelding voorleggen aan de Arbiter Bodembeweging. De commissaris van de Koning en ik blijven verdere afhandeling volgen en hebben tevens aan NAM meegedeeld nader onderzoek te doen naar gevallen waarin het aanbod is afgewezen. Wij proberen zo een idee te krijgen van de achterliggende oorzaken of beweegredenen. Ik zal uw Kamer hiervan op de hoogte houden.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, E.D. Wiebes

Naar boven