33 529 Gaswinning

Nr. 1111 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 januari 2023

Woensdag 11 januari jl. verscheen in het Dagblad van het Noorden (DvhN) berichtgeving over een onderzoek van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar mogelijke gezondheidsschade door kwik in Gronings aardgas. Ook noemt deze berichtgeving dat de leden van de Maatschap Groningen al sinds 2012 op de hoogte zijn van te hoge kwikconcentraties in het Groningse gas. Deze berichten zijn verontrustend en roepen vragen op.

SodM is in juni 2022 een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van kwik in het Groningengas. Dit naar aanleiding van signalen uit de media en de Groninger Bodembeweging (GBB). SodM heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) inmiddels laten weten dat het onderzoek nog loopt en binnen afzienbare tijd afgerond wordt. SodM heeft mij ook laten weten dat zij RIVM opdracht heeft gegeven onderzoek te doen naar de mogelijke nadelige gezondheidseffecten. Op grond van haar eerste beoordeling van de onderzoeksresultaten van RIVM heeft SodM mij laten weten dat het erop lijkt dat er geen nadelige gezondheidseffecten zijn geweest. SodM kan echter niet vooruitlopen haar definitieve beoordeling. Ik zal de Tweede Kamer zo snel mogelijk informeren zodra SodM het onderzoek afgerond heeft.

Uit de berichtgeving van DhvN blijkt dat in 2012 in het College Beheer Maatschap Groningen (CBM) werd gedeeld dat er hoger dan verwachte kwikconcentraties zijn aangetroffen in het leidingennetwerk van GTS. Uit de berichtgeving blijkt dat NAM hierna actie heeft ondernomen, maar de hogere kwikconcentraties niet bij SodM heeft gemeld, In 2014 werd in de notulen vermeld dat de RIVM-normwaardes voor de aanwezigheid van kwik in binnenmilieus (zoals huishoudens) niet zijn overschreden. Ook staat in de notulen dat met een bepaalde maatregel (het dieper koelen van gas) al een verlaging van het kwikgehalte werd gerealiseerd. Een aanvullende maatregel, in de vorm van een installatie van filters, werd niet nodig geacht (mede vanwege de «disproportionele» investeringskosten die dit zou vergen).

Gas moet veilig gewonnen en gebruikt kunnen worden en burgers mogen geen slachtoffer worden van eventuele schadelijke effecten.

De Kamer wordt zo snel mogelijk over de uitkomsten van het onderzoek van SodM en eventuele vervolgstappen geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven