33 529 Gaswinning

Nr. 1082 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 november 2022

U bent op 17 oktober jl. geïnformeerd over het feit dat TNO is gevraagd een aanvullende publieke Seismische Dreigings- en Risicoanalyse (SDRA) uit te voeren voor het gasjaar 2022–2023 (Kamerstuk 33 529, nr. 1072) voor het winningsniveau van 2,8 miljard Nm3. Deze aanvullende analyse vindt plaats naar aanleiding van een zienswijze van de regionale overheden in Groningen op het ontwerpbesluit. Middels deze brief deel ik de uitkomsten van de analyse met uw Kamer.

Uit de berekeningen volgt dat in het aardbevingsgebied geen gebouwen zijn met een verhoogd risicoprofiel (Pmean) als wordt gerekend met de modelinstellingen zoals geadviseerd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Dit resultaat is gelijk aan de uitkomsten van de in maart opgeleverde SDRA, waarin werd gerekend met een winningsniveau van 1,7 miljard Nm3. De SDRA met de door het SodM geadviseerde instellingen geeft dus geen aanleiding tot bijstelling van de versterkingsoperatie.

Naast de door het SodM geadviseerde modelinstellingen voert TNO op eigen initiatief ook altijd een gevoeligheidsanalyse uit met andere modelinstellingen. Met andere instellingen zouden 86 adressen aan de versterkingsoperatie moeten worden toegevoegd. De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) geeft aan dat van deze adressen er op dit moment 12 in het traject Loket Opname Op Verzoek (LOOV) zitten. Tevens heeft bij 10 panden een eerdere LOOV-opname geen aanleiding gegeven tot een nadere beoordeling. Aangezien ik zeker wil zijn dat alle mogelijk onveilige woningen worden beoordeeld en waar nodig versterkt, zal ik de NCG vragen deze resterende 64 adressen aan de werkvoorraad toe te voegen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven