33 251 EU-voorstel: Verordening collectieve actie en vrij verkeer van diensten COM (2012) 130

Nr. 6 BRIEF VAN DE VICEVOORZITTER VAN DE EUROPESE COMMISSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brussel, 12 september 2012

In juni heeft de Commissie bevestigd dat de nationale parlementen een «gele kaart» hebben getrokken voor het voorstel van de Commissie voor een verordening betreffende de uitoefening van het recht om collectieve actie te voeren in de context van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting (COM(2012)130 final) na gemotiveerde adviezen van 12 nationale parlementen, die in totaal 19 stemmen vertegenwoordigen.

De Commissie heeft de argumenten die de nationale parlementen in hun gemotiveerde adviezen hebben aangebracht, nauwkeurig onderzocht en er nota van genomen dat de bezorgdheid vooral betrekking had op de toegevoegde waarde van de ontwerpverordening, de keuze van de rechtsgrondslag, de bevoegdheid van de EU om op dit gebied wetgevend op te treden, de gevolgen van het algemeen beginsel van artikel 2 van de ontwerpverordening en de verwijzingen naar het evenredigheidsbeginsel in artikel 3, lid 4, en in overweging 13 van de ontwerpverordening, de gelijke toegang tot geschillenbeslechtingsmechanismen en het waarschuwingsmechanisme. De Commissie heeft op basis van dat onderzoek geen schending van het subsidiariteitsbeginsel vastgesteld.

De Commissie heeft tevens zorgvuldig nota genomen van de ingenomen standpunten en van de stand van de besprekingen over de ontwerpverordening tussen de relevante belanghebbenden, met name het Europees Parlement en de Raad. Tegen deze achtergrond erkent de Commissie dat haar voorstel wellicht niet de voor de goedkeuring ervan noodzakelijke politieke steun zou krijgen in het Europees Parlement en de Raad.

Gelet op het voorgaande wenst de Commissie u op de hoogte te brengen van haar voornemen om haar voorstel voor een verordening betreffende de uitoefening van het recht om collectieve actie te voeren in de context van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van dienstverrichting in te trekken.

De Commissie hoopt zo een snelle onderhandeling mogelijk te maken over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad over de handhaving van Richtlijn

96/7I/EG en de handhaving van de rechten van gedetacheerde werknemers te verbeteren, zoals werd onderstreept in punt 3, onder l), van het «Pact voor groei en banen», dat op 28-29 juni 2012 door de Europese Raad werd aangenomen.

De Vicevoorzitter van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič

Naar boven